Oppstart av lite rekeakvarium

Hei!
Har hatt ett 54L selskapsakvarium som mitt første akvarium en god stund nå, der alt har gått helt på skinner bortsett fra ett lite uhell med en dronningrasbora.

Har tenkt en stund på å utvide litt med ett lite rekekar. Har ikke veldig stor plass i leiligheten min, så kan nok ikke gå for noe større kar. Så tenkte egentlig å høre her før jeg i det hele tatt startet å planlegge noe som helst om det er mulig å i det hele tatt få ett akvarium på la oss si ca 30 Liter stabilt nok for å ha reker i? Har forstått att ett akvarium som er så lite er atskillig vanskeligere, men er klar til å ta utfordringen.

Men jeg lurte egentlig på om reker har noen spesielle krav jeg burde vite om? Vet at man bør ha pumpe som ikke suger opp reker, men er det noe mer spesielt?

Finnes det noen oppstartsguide på rekekar? Har drevet og søkt litt rundt på forumet her, men finner ikke mye. Hadde og vært veldig fint om noen kunne ha hjulpet meg litt med forslag til varmekolbe og pumpe som er greit å bruke på ett 30 liters rekekar.

Tenker og å ha sand i akvariet, ikke grus. Håper at reker ikke stiller noen krav til det? Og hva slags planter er å anbefale som er lettstelte og passer til ett rekekar?

Kunne og vært fint å vite ca antall reker som går i en 30 liter uten problemer, tenker egentlig først og fremst på kirsebær reker eller lignende. Lurer også på om det er noen eventuelle fisker eller snegler som kan gå fint sammen med disse rekene på så liten plass? Men vil vel primært bli kun reker i dette karet

Takker på forhånd for alle svar!
Plussmedlem
Hei.
30 liter er en fin størrelse å ha reker i, selv om jeg personlig kanskje ville sett på noe enda litt større - rundt 40 en plass kanskje? Reker har en tendens til å bli mange, veldig fort, og da er det greit å ha et par ekstra liter i bakhånda.
Hva gjelder stabilitet i vannverdier så er dette meget viktig når det kommer til reker. Min erfaring er at de tåler variasjoner mye dårligere enn mange fisk og man bør sørge for at temperatur og vannkjemi generelt er så lik det de går i som mulig.
Som et lite tillegg bør det nevnes at du bør ta deg meget god tid med tilvenningen når du har gått til anskaffelse av rekene, nettopp på grunn av at de er mer skjøre enn fisk.

Du nevner du tenker deg kirsebærreker i første omgang, og disse er et meget godt valg for nybegynnere og fornuftig tenkt av deg.
De er mer hardføre enn andre reker og derfor enklere for "ferskinger" å få til å trives.

Som de fleste andre typer skalldyr tåler reker metaller i vannet ganske dårlig, og særlig kobber selv i små mengder kan utgjøre en trussel. Kobber finnes i mange gamle vannrør og varmtvannsberedere i norske hjem og hvis du mistenker at dette kan være realiteten for ditt hjem, finnes det tilsetninger som skal nøytralisere disse metallene.

Klor, som veldig ofte blir tilsatt drikkevann for å rense det, er et annet stoff man bør ha tankene da det brukes mye i hele landet.
Når du skifter vann bør du la vannet lufte seg, kanskje så mye som 24 timer. Da vil kloren ha fordampet. om du har en måte å sette vannet i bevegelse på, så vil dette skje fortere. En liten luftpumpe er fin til slik bruk.

Mat er også viktig. Reker er stort sett altetende, men en del fiskemat er uegnet som hverdagskost for reker, og du bør velge mat som har et høyt innhold av alger og ikke så mye proteiner. Det finnes mye bra for til reker å få kjøpt.
Grønnsaker som agurk, squash, forvellede spinatblader og lignende er generelt en stor suksess og bør inngå som en fast del av maten du gir.

Når det gjelder bunnlaget, så er ikke reker kresne på det. Personlig sverger jeg til finkornet sand, siden jeg synes det er finest.

Hva gjelder planter så liker reker meget godt moser (f.eks. javamose, hengemose) som de kan lete etter matbiter i, tette planter (eks. javabregne)som gir gjemmesteder, algeballer, og flyteplanter (eks. pistia) med lange røtter. Men det er litt opp til deg selv og hva du synes er fint. Alt som det kan letes mat i og som gir dem fluktmuligheter, setter de pris på. om du velger flyteplanter, så husk at reker elsker grønnalger, så det kan være greit om det er noe lys til eventuelle alger også.
Reker er dritgode algespisere, sånn btw, så du trenger ikke være redd for at karet ditt skal bli fullt av grønnalger i hvert fall.
Plassen i akvariet vil avgjøre mye hvilke planter du kan ha.

Siden du tenker å ha et rent rekekar så vil rekene (hvis alt er bra med vann og lignende) være meget aktive og svinse rundt i akvariet hele dagen. Er de redde, eller det er noe galt med vannkjemien, vil de være passive og sky. Sånn sett er det lett å se om alt står bra til.

Når det gjelder pumper og varmekolber, så er det viktigste at du dekker innsuget på pumpa så rekebarna ikke forsvinner inn i det.
Type varmekolbe er uvesentlig, så lenge den er kraftig nok til å holde temperaturen stabil. De fleste vil nok være det når karet du tenker å kjøpe ikke er større enn 30 liter.

Når det gjelder antallet reker du skal kjøpe så start i hvert fall med en 7-10 stk. De trives med egen art rundt seg og kan lett bli sky om de er for få.
Men antallet reker vil fort stige om du får de til å trives. De produserer avkom som dansker produserer Lego.

Første gangen jeg hadde reker startet jeg med 10 stk i et tett beplantet selskapsakvarium på 180 liter. 2 måneder etterpå hadde jeg over 60, og da hadde jeg fisk som tok mange småreker i tillegg.

Når det gjelder fisk og andre akvariekompiser til rekene dine så er det en del meget fine rasbora-fisk som går greit i en 30-liter. Søk på "rasbora" her, så får du mange tips. Da kan du sammenlikne vannverdier og lignende
Snegler og reker går i utgangspunktet fint sammen, men man må huske at de fleste sneglene vil ha hardt vann med mye mineraler i for skallbygging. Vanlige eplesnegler, posthornsnegler osv. går etter det jeg vet veldig bra ilag med reker.
Men om det passer seg slik, så er det en meget bra tanke å bare ha et rent artskar.
Hei!
Takk så mye for mange gode svar!

Angående problemet med at det blir fort mange av dem, hva skal man egentlig gjøre?Avlive de etterhvert som de blir altfor mange eller vil produksjonen av reker stagnere litt på naturlig vis? Har eventuelt en kampfisk jeg kan plassere i rekekaret en stund for å fjerne en del reker, men dette grenser vel kanskje til inhumant?

Lurte på om du vet av nettsider man kan bestille reker, snegler og noen planter på om dette er mulig? Tenkte å ta en tur til dyrebutikken for å høre om de tar imot bestillinger, er bare en dyrebutikk i byen jeg bor i. Men om de ikke gjør det så er det greit med en backup plan

Angående problemer med metaller i vannet er jeg meget sikker på at dette ikke vil bli noe problem hos meg da huset jeg bor i ikke er mer enn 8 år gammelt. Så er nok plastrør her. Men greit å ha det i bakhodet vil jeg tro!

Jeg har noe som heter AquaSana som tydeligvis skal fjerne klor. Har bestandig brukt det til selskapsakvariet, så vil vel tro det duger her? og ja, jeg vet mange inne på forumet her hater AquaSana av en eller annen grunn..Men vil nå tro det faktisk fjerner klor når ett slikt produkt fins?

Noen forslag til hvordan jeg dekker innsuget på pumpa på en enkel måte?Går ut i fra at jeg ikke skal blokkere denne helt, men hvor finmasket bør det jeg dekker med være?

Lurer også på om reker er avhengig av å ha en rot i karet? Tror ikke de trenger det, men fint med en bekreftelse.

Blir nok og til at jeg setter i 2-3 eplesnegler i karet også da, siden jeg ikke har noen snegler i mitt selskapsakvarie, så kan være morsomt å se hvordan de oppfører seg.

Men det må sies at jeg ikke kommer til å starte dette prosjektet på noen uker enda, da min samboer mener det har blitt litt mye tid og penger på akvarium i siste

Har nettopp bestilt inn utstyr for å lage en litt mer avansert løsning med lys styring på akvarier etter at timeren min fra Europris røk. Etter at den røk kom jeg på at jeg jobber jo faktisk som elektriker, så her kan jeg vel pimpe opp det elektriske under akvariebordet litt! Bare å si fra om det er noen her som har interesse for dette i det hele tatt så kan jeg vel knipse noen bilder og vise hvordan jeg gjør det når utstyret er på plass Så må nok få ferdig dette for så å la det roe seg ned i en liten stund før jeg starter opp med rekekaret uansett. Men greit å planlegge en del før jeg tar fatt på dette også, så takk så masse for alle svar!



Morro!
Jeg skal gjøre akkurat som du hadde tenkt! Sette opp et 30L kar med reker, så skal de få kose seg i karet i en god stund slik at de får bygd opp en skikkelig bærekraftig stamme med Blue Jelly. De skal få masse gjemesteder og mose å kose seg med mens de bygger familien sin opp

Håper du får fruen på glid, lykke til!

Axeria
Jeg skal gjøre akkurat som du hadde tenkt! Sette opp et 30L kar med reker, så skal de få kose seg i karet i en god stund slik at de får bygd opp en skikkelig bærekraftig stamme med Blue Jelly. De skal få masse gjemesteder og mose å kose seg med mens de bygger familien sin opp ;) Håper du får fruen på glid, lykke til! Redigert pga etisk/uetisk akvariehold Admin


Ja, blir knall å prøve! Reker er jo ganske morsomme og spennende dyr! Også virker det som de kan være så sinnsykt aktive og reprodusere seg enkelt, noe som er ganske spennende. Og fruen kommer da på glid om man bruker tiden til hjelp, så blir vel etter at jeg er ferdig med strøm prosjektet med akvariebenken min

Lurer fortsatt på om noen kanskje har svar på spørsmålene jeg stilte i mitt nest siste innlegg, da jeg ikke har blitt stort klokere her. Noen reke elskere som kan hjelpe en aspirerende reke elsker?
Hei Putin, jeg kan desverre ikke uttale meg fra egen erfaring men har lest massevis med rekestoff på tyske og norske sider.
Har nettop starta opp et 50 liters kar med integrert filter i bakveggen, alt for store hull der for de små rekene.
Limte fast borrelås med akvariesilikon og sydde motparten til veeeeldig fin nettingstoff så det går an å ta det ut og rense det når det skulle bli tett.
Har også lest at nylonstrømper funker over innsuget til filteret.
Det aller viktigste med et nytt kar må vell være innkjøringa.
Bestillte bunnlag fra webzoo, de har også masse annet brukbart.
Bunnlaget avgir amoniak de første 2 ukene, kjørte derfor bare med det, steintårnet jeg laga av skiferbiter + silikon og vann i 2 uker.
Testet da for nitrit, nesten ingenting.
Bestillte 3 forskjellige moosetyper 1-2 grow også fra webzoo. Desverre har det etablert seg en type trådalge fordi jeg kjørte med alt for mye lys lenge, så nå bare 10 timer med lys.
Rekene bestilte jeg hos Tommy Tran i stavanger, betalte for 20 rillireker og fikk 32!!!
Alle var i livet, posten tok bare 1 dag fra stavanger til røros.
Brukte 2 timer for vanntilvenning (liten sprøyte, 10 ml. pr 5 min.)
og slapp de søte små inn i karet mitt. siden de var de første dyr jeg fikk inni akvariet brukte jeg ikke hov.
Etter nesten 2 uker ser de ut til å stortrives, spiser masse alger og bryr seg nesten ikke om peletsforet jeg fikk med fra Tommy.
Glemte nesten at det skal være lurt å legge et cappala blad i karet, tommy selger de oxo.
Skal være bra for vannkvaliteten og rekene spiser også dette.
Jeg har bare foret en snowflake pellet siden jeg fikk rekene fordi de liker alger bedre en peletsene. Måtte suge ut restene etter pellets etter en dag.
Er så spennt når de begynner å gå med egg,
jeg har lest at de regulerer tettheten i karet på en måte selv, det blir visst sjeldent mere enn 50 dyr i en 20 liter.
Men tiden vill vise...
håper du har fått svar på noen av spørsmålene, skal poste noen bilder når jeg er hjemme.
Hilsen Wolfgang
Takk så mye for svar Rekewolle! Blir nok sikkert til at jeg prøver Tommy Tran jeg også når jeg begynner å få planene i sving! Vil nok oppdatere tråden litt når jeg begynner å få i gang dette karet
Lykke til, Putin,
har snakket med Tommy for en ukes tid siden, han er bortreist, tilbake i Stavanger i midten av mars...
Han sier at han kan skaffe alle typer reker..
vurderer nå å kjøpe noen amano-reker til karet, de spiser visstnok alle typer alger og de kan ikke krysse seg med noen andre arter siden larvene trenger brakkvann...
Kjempespennende med hvirvelløse dyr i karet ja, har også en viftereke sammen med red rilli og 2 microkrabber også fra tommy, ser hittill ut til å gå utmerket!
Husk å bestille med noen catappa blader, 1 blad holder lenge i et 50 liters kar og skal bidra til god vannkvalitet og trivsel. Rekene elsker visst også brunt høstløv av eik, valnøtt, bøk og svartorkongler. Sikkert lurt å legge alt du sammler selv kort i kokende vann for sikkerhets skyld.
Brennessle liker de visst også, kokes meget kort og legges i karet (og er billig)
Jeg har hittil ikke foret noe form for grønnsaker eller frukt, er redd for at noe skal råtne å gi enda mere alger men har tenkt å forsøke med en liten skål i bunn der maten kan holdes på plass, da med agurk og rød paprika (uten skall, sprøytemiddler).
Har også bygget meg en co2 reaktor (brusflasker med sukker, vann + gjær)
for å gjødsle plantene, billig og funker i en-to uker med bare 200 gr sukker...
Bruker en skrått avskåren bambuspinne(spisepinne) i enden av slangen for å få mange minibobler
Sist men ikke minst:
Vær nøye med vannskifting, en gang i uken, jeg veksler 1/3 av vannet, la da kaldtvann renne lenge før jeg fyller bøtter som står over natta for å få romtemp.
Pass på at vannet har omtrentlig samme temp som i karet, hvis du tilsetter for kaldt vann kan hamskifte framprovoseres og det er ikke bra å skifte for ofte...
Dette for å få minst mulig kobber i vannet, rekene er visst meget følsom overfor kobber!
Ved å skifte vann ofte unngår en visst alger og får ut en del dritt av karet.
Eng gang til,
lykke til, gleder meg til å høre hvordan det går med deg å de søte små
Hilsen fra Røros,
Wolfgang
Hei igjen!
Beklager for sent svar, har vært så mye stress og styr med alt mulig annet uka her.
Karet ditt høres ganske så spennende ut må jeg si, hvilke microkrabber er det snakk om her? og går disse i ferskvann? Krabber er jo meget facinerende skapninger, bare så synd at saltvannsakvarium er så dyrt og vanskelig for en nybegynner som meg.

Takk for alle gode tips, må lese gjennom denne tråden en gang til når jeg begynner på dette tror jeg Kan dog bli en stund til jeg får begynt med rekeakvariumet mitt, da en tur på verksted med bilen var nødvendig og det ble litt dyrt! Men samboer har begynt å bli med på facinasjonen av reker nå, så på den kanten lover det godt

Hadde vært tøft med noen bilder av denne c02 reaktoren! Må og nevnes at jeg er ganske så påpasselig med vannbytter en gang i uka på selskapsakvariumet mitt også, da jeg er livredd for avfallstoffer siden jeg har litt vel mange fisker i akvariumet mitt har jeg hørt i ettertid. Så dette med vannbytter er jeg vant med!

Skal oppdatere denne tråden den dagen rekeakvariumet starter opp!
Er også ferdig med oppsettet av det elektriske med timer i eget koblingshus på DIN skinne, stikkontakter montert i akvariehyllene og hele pakka nå! Om noen er interessert i å høre hvordan dette gjøres og vil ha det forklart litt nærmere er det bare å spørre. Kan og svare på det meste av spørsmål om elektronikk og styring til akvarier da dette er noe jeg faktisk har kompetanse på

Men igjen takk for svar Rekewolle!
Useriøst?
skal jeg....... eller skal jeg......
det frister......... så veldig..................
hmmmmm..... men det er jo litt artig å se de søte små svømme i denne lille posen....
skal .. jeg ...dykke ....... eller skal jeg bare sitte der å meditere ..............å......... ......tenke??? ...
Joga? thai chi? Chi gong? Mat?....
What would master do?
Rekekar
litt mere inngående svar kommer imorgen.....
ps: jeg har en masse spørsmål ang. eplesnegler å finbladete planter
Hei hå, enda en i samme båt her - planlegger 30 liter med kirsebærreker og eplesnegler! Hvordan går det med prosjektet ditt?
Går ganske så bra
Fikk tak i akvariet samt hvit sand, en hule dekorasjon, termometer og noen planter til et annet akvarium i går! Endte opp med ett 30l nano akvarie fra Tetra.

Tenker dog å skifte til annen pumpe enn det som fulgte med da jeg enda ikke er helt overbegeistret for den som fulgte med. Det fulgte med en Tetra easycrystal 250, en type aktivt kullfilter som man må bytte ut en gang i måneden. Akkurat dette er ikke jeg helt begeistret for, da jeg ikke vil gjøre meg avhengig av å kjøpe inn dette så ofte. Men kanskje noen her som har erfaringer med dette filteret?

Men uansett, når jeg kom hjem med akvariets så mente fruen i huset at det så veldig rotete ut med 30 litern stående ved siden av 54 litern på ett bord. Vi endte dermed opp med å bestille enda ett Juwel bord fra aquamanias, som forhåpentligvis kommer i starten av neste uke. Så må nok avente hele prosjektet frem til da! Men blir vel oppdateringer videre når ting skjer
Hei igjen, jeg har kjørt et 35 lites kar med en luftdreven svampfilter
http://www.webzoo.net/default.pl?showProduct=4815&pageId=500
Denne er garantert yngel-safe, trenger nesten aldri vedlikehold, rekene elsker å sitte på den å beite plantedeler og for-rester, men:
Den bråker litt. Jeg har forlenget røret der vannet kommer ut på toppen med en slangebit som passer utenpå og skåret det på skrått, demed brytes boblene noe.
Du må plassere røret akkurat i vannskorpa da blir det nesten ikke bråk.
Har bestillt 2 til fordi den har så mange flere fordeler enn ulemper, luftpumpa mi bruker bare 4 watt, nesten ingen vedlikehold og rekesafe.
Lover å ta noen bilder av co2 "anlegget" mitt, men bare let litt på youtube etter "co2 diy" eller "aquarium biological co2" så finder du masse info.
Jeg har hatt dette opsettet gående i snart 2 uker med bare 200 g sukker + 1 l vann + 1/2 pakke tørrgjær i en 1 1/2 liter flaske. den leverer fortsatt mange minibobler.
Plantene har skutt i været og jeg har tatt masse avleggere allerede til kar nr. 3...
Co2 er sammen med sneglene kannsje den beste forbedringen jeg har gjort siden opstart...
Husk å kjøre inn karet ferdig oppsatt minst 2 uker ,med 50 % vannbytte minst 2 x i uka, før du putter reker i det.
Hvis du ikke vil bytte filter bruk nylonstrømpe utenpå innsuget.
Mål Nitrit, hos meg forsvant det ganske nøyaktig 14 dager etter oppstart i begge karene. Kun en reke har dødd i løpet av en måned, det var den største, kansje den var gammel.
Gleder meg til å høre om hvordan det går med deg og dine søte små,
Wolfgang
Spennende - jeg skal følge med på dette Selv har jeg nesten bestemt meg for dette nanokaret fra AquaEl. Her er det et også rekesikkert, luftdrevet svampfilter AquaEl Pat Mini Filter. Vet ikke om det er noe bra, da.

Noen av dere som har synspunkter på hva som er beste substratet når man skal ha både reker og eplesnegler? Sand eller grus?

Lurer litt på den innkjøringen din, Rekewolle - det tar da vel oftest mer enn bare 2 uker å kjøre inn et kar, uansett størrelse på karet? Minst 4 uker hvis man ikke har hjulpet til med filterguffe eller noe? Og hvorfor så heftig vannbytte under innkjøringen?
Hei!

Rekewolle
Takk for mange kloke råd! Blir vel mest sannsynlig til at jeg kjører med Hagen biofoam filter dobbel sammen med aquarium systems vento 3.0, eller så kjører jeg med en vanlig eheim pumpe med nylonstrømpe på. Blir nok å se litt på dette co2 anlegget ditt også, virker ganske interessant.


Kuledrøm
Er ganske sikker på at Rekewolle mener man kjører inn karet, også legger man på 2 uker til etter karet er innkjørt siden reker er litt mer skjøre. Og sikkert hyppige vannbytter i denne fasen for å være helt sikker på å bli kvitt all dritt før rekene er nede i karet. Selv bruker jeg sand for rekene, av den enkle grunn at jeg har grus i mitt andre akvarie og jeg vil prøve sand også. Syns også sand ser penere ut. I tillegg er det mye mer muligheter for annen fisk man kan ha i karet om det blir eventuelt brukt til noe annet i fremtiden også. Men slik jeg har forstått det trives reker med både sand og grus, så bruk det du har mest lyst på antar jeg!

Kommer til å oppdatere når det begynner å skje saker og ting!
Åja, det mener han kanskje. Spørs om jeg misforsto litt, ja
Kjørte inn det første karet (48 l) med sånn mørkebrun bunnsubstrat (er ikke hjemme nå, husker ikke hva det heter), skifertårnet, moose og vann i 2 uker med hyppige vannbytter i samråd med Tommy Tran.
Testet nesten daglig nitrit og ganske nøyaktig etter 2 uker var det null nitrit i vannet.
Tommy mente at Rilli rekene kunne flytte inn da.
Men riktig nok har jeg hatt først en bakterie - oppblomstring etter ca. en uke og så kom algene... men jeg hadde jå lyset på i 16 timer (jeg vet, skammer meg så fryktelig...) nå 10 timer med lys, flere snegler, og co2. Rekene flyttet altså inn bare 2 uker etter oppstart, bare en har dødd (en av 32). Sikkert lurt å kjøre inn legere men jeg visste ikke bedre enn som så og stolte på Tommy. Den første reka har flytta egg ned til magen etter 3 uker her, jeg tyder det som om de trives. Flere store damer har gule flekker i nakken, tror det er flere egg på gang.
I det andre karet (35 l) har jeg blandet sand og rekesubstrat i bunnen og etter 2 uker - ingen nitrit.
Kjøpt 14 cherry reker i en dyrebutikk og noen snegler, alle lever etter 3 uker der.
Har annet lys over det lille karet, 3 billige led-lister, men plantene vokser og nesten ingen alger!
Neste prosjekt blir med coop sin billige kattesand og vanlig sand over med egen sammlete stein og røtter!
Der må jeg nok være litt mere nøye med vanntester ogprøve meg fram med noen snegler og reker i gangen, har lest så mye forsjellig ang. røtter fra norsk natur...
men hvorfor kjøpe dyre regnskogsrøtter hvis norsk eik eller vellagret og utvannet furu funker? Tror jeg må bare prøve...
ps:
bor ut i skauen, har vann fra kilde/bekk med ph 6.5, ingen klor, kansje det bidro til hurtig senking av nitrit?
Tilfeldig bekjentskap
© Ariel Bornstein
Reklame for plussmedlemskap