Reol prosjekt med budsjett på kroner null :) (side 14)

Jeg skulle ønske du la ut alle karrende dine i profilen, Ola! Jeg har veldig lyst til å ta en titt på de og du har jo så mange fine bilder!

Hilsen
Maren
Takk til Siande

Håper å få til det etterhvert Maren, men jeg er en utålmodig sjel og regner med å skifte litt innhold i de forskjellige karene underveis. Da blir det bare tull med utdaterte oppsett til slutt.
Det er oppdrett som er min hovedinteresse og jeg vil nok tilpasse karene og innbyggerene etter dette underveis.
Om drømmen om akvarierom i kjelleren går i oppfyllelse har jeg allerede tenkt ut et oppsett hvor jeg bare tar ut avlspar av større fisk rett i en oppvekst tank og setter foreldrene tilbake i et stort hovedkar når ungene er store nok. Det tror jeg kan bli bra og gjøre det lett å drette mange ulike arter med stort hell.
Småfisk tenker jeg primært å drette i artskar, evt med store oppvekst kar "ala Wise" hvor bunnen er full av bioballer som beveger seg og gjør det umulig å opprette territorier for hissige små pubertale ciklider. Pent? neppe, men antakelig effektiv i den siste delen av vekst før de når salgbar størrelse.
Lenge siden oppdatering her, faren min har kreft i "siste stadium" som det heter på fint og blir pleietrengene den siste tiden. Det blir derfor noe mindre tid og konsentrasjon om fisk.

Sebraciklider er herved bannlyst fra mitt hjem.
Jeg hadde fem sebraciklider som skulle til en akvarist i byen sammen med et lekspar scalarer av Tocantsi type.
Først spiste de opp finnene til scalarene, greit nok utenom skammen på mitt akvariehold ingen permanent skade skjedd.
Så skulle jeg fange de inn og transportere de, da fant jeg bare fire.
Så tømte jeg karet for innredning og silte sanda med en håv fortsatt ingen sebra. Vel vel tenkte jeg det var da et skikkelig plask der i starten etter at jeg stakk håven nedi og de bet meg i fingrene ( å hadde de lagt egg, for en overraskelse).
Så da lette jeg på gulvet og i de andre karene, nei ingen var å se.
Senere satte jeg ned en ferdig munnruget Satanoperca pappaterra ned i karet, glefs glefs, der gikk det første gangs oppdrettet ned i en sebramage...........
Heldig for den at pappaterra hunnen var der ellers hadde det nok blitt rotenon behandling eller noe.
Så da er det på an igjen, jeg vet hvertfall noe om hvordan leken og rugingen foregår og at paret er kompatibelt så det er alltid bra. Nå tenker jeg å la hunnen gå alene for å fete seg opp og sette inn hannen senere, mulig at dette ikke vil fungere på en så sosial fisk. Det har ingen hast med å bestemme seg for hun trenger og fortjener litt tid på å komme seg etter det lange "svangerskapet" og sebraen er fortsatt der.

Herosene har vist en svært besynderlig atferd, hannen har tatt aleneansvaret for yngelen.
Han oppfører seg som en eksemplarisk hunn. Hunnen har mistet yngeldrakten sin og blir svært kontant jagd bort fra området han lar yngelen beite i.
Jeg har ikke funnet noen referanser til dette fenomenet.
For meg ser det ut som han har overtatt ansvaret ved at paret har blitt stresset under klekking og han var den som tok de i munnen. Uten at han har noe "dataprogram" som forteller at det kunne være en god ide å la hunnen slippe til etterpå.
Denne arten er altså muligens i en mellomstilling evolusjonsmessig, eller er bare hannen min skikkelig femi?
En annen intressant ting er at han tar svært små biter mat inn i munnen mens yngelen er der. Jeg antar at yngelen spiser av det uten at jeg har kunnet bekrefte det. Denne atferden er kjent hos noen munnrugende ciklider som enten får svært få eller små yngel. Hannen min er svær så det kan være at det er størrelsen som gir mulighet for å utfolde denne atferden?

Fru BC den høyre har definitivt et kull. Jeg har ikke sett yngelen, men er sikker på å få se noen orange mager hvilken dag som helst. Karet er skikkelig overgrodd.
Hun jager alt og alle som kommer i nærheten av javamosen i midten av karet. Herr BC fikk en skikkelig torpedering her i formiddag. Artig å studere de to hunnene sammen, når fru BC den venstre kommer nærmere området til den venstre mister hun gradvis yngeldrakten. Så spiser hun artemia så lenge det går og flykter tilbake når hun blir jaget. Med en gang hun ser hula si blir hun knallgul igjen.
Det gamle kullet til BC denvenstre teller minst 15 antakelig mange fler, de vokser godt og det begynner å bli mulig å plukke kjønn på de.
Det kan være at hun har lagt nye egg i hula eller så forbreder hun et nytt kull.

Ellers leker Nannostomusene, jeg har sett nye yngel av beckfordi og marginatusene har noen huer som er så rognstinne at det er utrolig å forestille seg. Må prøve å få tatt noen bilder av de.

Corydoras adolfoi og sterbai har begynt å leke, jeg har ikke prøvd å sanke egg enda.
lykke til med din far.

Kjenner til følelsen og måtte ribbe akvariet for å få tak i en fisk.

Espen
Her var det lenge siden sist ser jeg, godt nyttår til alle som som er innom her.

Severumene byttet på ett eller annet tidspunkt tilbake til mer tradisjonelle kjønnsroller, uten at jeg vet når eller hvordan. Foreldrene er nå ferdig med yngelpleien og antakelig på vei med et nytt kull.
Antar det er ca 20 overlevere. Ikke verst med tanke på at de nesten ikke har fått levende for og mat stort sett bare en gang om dagen, tilveksten er heller dårlig på de så jeg håper det kommer seg nå etterhvert som de lettere kan spise større tørrfor biter. De er hvertfall i stand til å beite mye grønt i karet, noe som er kjekt å tenke på til neste gang.

Ellers er det meste greit i karene. Eneste grunn til bekymring er fru temporalis som ligger og gjemmer seg i hula hele tiden. Når jeg får ordnet med nye planter og kontroll med algene igjen skal jeg sette inn fire halvvoksne uaruer som jeg fikk byttet til meg mot yngel på butikken. Disse er svært sosiale og hissige så de kan bli et godt selskap for sjokoladene, det er hvertfall vært et forsøk.
Eneste som kan forpurre dette er om uaruene bestemmer seg for å leke i det karet de går i nå. Det er ting som tyder på det: "there`s a whole lot of shaking going on". Disse herlige hissigproppene er hovedsaklig vegetarianere så jeg hadde håpet at vi kunne bli enige om at andematen var til dem, men selvsagt smakte ferskvannstanga mi mye bedre. På den positive siden trenger jeg ikke luke mer javamose mens de går der heller, det ser nesten ut som den går rett gjennom dem innimellom.
En annen artig ting er deres evne til å løfte på blader og kikke under dem, veldig intressant atferd som ikke akkurat underbygger teorien om at fisk har 10 sekunders hukommelse........

Så var det dagens høydepunkt: jeg fikk se Satanoperca cf pappaterraene leke i dag. Ganske mye var ulikt fra sist, denne gangen lekte de på to ulike bøkeblad. Det hele så litt knotete ut på så små bladbiter, neste gang jeg planlegger lek på disse fortjener de vel noen svære catappa blad?
Som leken utviklet seg så det ut for at det var viktig for hunnen at bladene som skulle brukes var rene og uten et eneste sandkorn oppå. Forståelig da hun ikke kan rense bladet med munnen full av egg.
Det ser ut som hannen også har egg i munnen, og det skal han da ikke gjøre?
Jeg så han plukket opp egg direkte etter at hunnen la de FØR han kjørte over og befruktet det tomme bladet. Utfra det jeg så må jeg anta at hann har mye mer egg i munnen enn henne, dette blir spennende å følge med på =-)
Det mest intressante var at jeg i løpet av siste døgnet har kjørt opp mye mer oksygen og litt mer strøm i vannet, det har vært lignende hendelser med disse før. De har også nettopp fått noen større kaldtvannsbytter, på det verste sank temperaturen til 20 grader. Da var jeg mer bekymret for om de skulle overleve enn jeg håpte på lek, for de så skikkelig skrale ut.
Ellers har jeg feitet de opp i lang tid med masse levendefor og godsaker, men jeg tror ikke det er dette har vært avgjørende.

Oi, så arti ;D

Veldig trivelig å se et nytt innlegg i tråden din må jeg si. Håper du og dine får et strålende nytt år!
Takk det samme, jeg har store ambisjoner for året. Hovedmålsetning er å bygge akvarierom i kjelleren med sumper.
Det er ihvertfall spennende! Du må prøve å få lagt ut bilder underveis da, og så håper jeg at jeg får komme en tur og se etterhvert?
Godt å se at du er tilbake i egen tråd. Håper at 2011 vil bli et godt år for deg og dine.

Hilsen
Sigmund
ohr
Takk det samme, jeg har store ambisjoner for året. Hovedmålsetning er å bygge akvarierom i kjelleren med sumper.


Noe slikt jeg også tenker når vi etterhvert flytter tilbake til Trondheim.
Der har jeg visst lagt lista for kjelleren høyt ja, med bildetråd og holde det presentabelt for besøk =-)
Jeg lover å ta bilder og legge ut en tråd om jeg blir fornøyd, og besøk er alltid hyggelig.
Espen, har ikke du akkurat pusset opp kjøkkenet?
Det hadde vært hyggelig om dere flyttet oppover så det blir fler apistioter i byen

Dagens logg:
Severumene tygger, jeg mistenkte at det var egg en plass. Hannen har wigglerene i munnen også denne gangen. Nå på ettermiddagen ble mor frustrert og prøvde å tvinge han til å slippe de over til henne. De gjennomførte et solid NM i maraton leppebryting.
Resten av fiskene i karet var fornøyd da det var ganske mye yngel som skvatt ut under seansen.
Hele scenen var perfekt for å vise hvordan foreldre som bare klarer å se sitt behov for å ha barna og krangle med eksen ikke klarer å ha omsorg for barna.
Wigglerene var så små at de ikke kunne røre annet enn halen og sank rett til bunns. De hadde svær plommesekk. Antar de klekte for under et døgn siden.
Artig å se de, ikke fullt så artig å se de forsvinne inn i gapet på jordspisere og coryer.
Jeg må sjekke dette med mannlig munnruging hos severus, kommer tilbake om jeg finner ut mer av det.

Nå kan det virke som det er noe femi over det jeg driver med siden også cf. pappaterra hannen går med egg. Dette synes jeg er svært intressant, men det antyder vel langt på vei at det er en annen art eller om det er en svært sær populasjon?
Det ser ut som hunnen har munnen fullere enn hannen. Hun er også mye mindre enn hann. Det er mulig at hannen overtok eggsankingen etterhvert som det ble problematisk for hunnen å få inn flere? Får sjekke om det er noen som har vært borti noe liknende før.
300 literen til sjokolade ciklidene er friskmeldt og det ser ikke ut for at lek er nært forestående hos uaruene så de håper jeg å flytte over i løpet av uka. Først må det plantes til skikkelig der med noen av de plantene de liker å spise, samt fjerne ferskvannstanga (det blir litt råflott fiskefor) som er der nå.
Deretter skal karet være relativt trygt for små jordspiser tasser. For meg så det ut for at yngelen var såpass stor og mobil at selv ikke apistoer bør utgjøre noen større fare for de, det lille jeg fikk se av de sist før de endte sine dager i en sebraciklide kjeft. aksjekursen på sebraciklider er fortsatt svært lav hos meg.
Håper jeg får til disse nå da jeg har lyst til å se yngelpleien deres, og jeg mistenker at yngelsvermen går coryer en høy gang i nuskefaktor på bunnen.


Gratulere med all yngelen

Takk fart, det tygges for harde livet her nå.

I kjelleren har jeg satt herr baenschi sammen med en nyinnkjøpt hue i en 60 liter.
Hua har begynt å tette til åpningen på kokosnøtthula og jeg målte Ph i dag til 5,0 så det hadde passet utmerket om de har lagt egg allerede.
Jeg gjorde denne introduksjonen forsiktig og etter boka. Satte først inn hunnen så hun gikk der alene og ble kjent mens hun spiste seg opp. Det var definitivt den dominerende hunnen i butikken og hun var allerede brukbart gul ved innsetting, mistet lite farve de tre dagene hun gikk alene. I det karet hun går i kan hun se over til en trio med ungfisk av A. black-chins som går ved siden av.
Hvertfall var jeg litt bekymret da jeg skulle introdusere hannen og det hadde jeg forsåvidt grunn til. Hunnen jaget hann inn under ei rot og han bare såvidt kommet fram for å spise. Jeg er litt usikker på om han har turt seg fram for å befrukte egg, men det er lov å håpe.
Hun er gul og flott, men uten de store svarte markeringene enda.
Denne hunnen er foreløpig ikke så intressert i dafnier som matvrakene oppe, mens grindalsorm blir trukket opp av sanda med stor iver. Har ikke sett henne vært ute å spist i dag.
Om jeg er sikker på at det er egg blir hannen fisket ut tilbake til storkaret.

Fant en referanse på nettet til mannlig/biparental munnruging hos heros seveus så det er nok ikke uvanlig.
Hei

Fikk yngel med ei av de forrige baenschi hunnene ved en ph på 6.5, man da hu døde
klarte ikke far baenschi å ta seg av kullet (spist opp av andre fikser).

Går bra med mine to nye huer, holder på å senke ph i karet ned til rundt 6.
Jeg har et spørsmål angående baenschi hunner, hvet du hvor mye svart de har
i nøytral modus? bilder jeg finner på nettet er somregel i leks farger.
Hei fart, jeg prøvde å ta noen bilder for å vise deg i går. Dessverre ble de ikke bra nok.
Du har den DATZ blekka? Hvis du se på den "Harlekin" (heter nå rositae) hunnen nederst på side 85 ser du en tilnærmet lik kinnstripe som baenschi hunnene har uten yngledrakt. Ved yngelføring får de sorte kinn slik som flere av de andre artene i Nijsseni gruppen.
Jeg tror ikke min hue har lagt egg enda da hun viste magen til hannen i dag. I den typiske stillingen hvor hun svømmer bort og krøller seg til en C oppi fjeset på han, en ganske tydlig invitasjon.
Han er fortsatt svært beskjeden og gjemmer seg det meste av tiden jeg ser på han. Foret med dafnier igjen i dag og hunnen spiste og jeg regner med at det svømmer noen inni munnen på hannen også. Det er ikke noen krise om han ikke spiser på noen dager da han er i særs godt hold.

Severusene ser ut til å ha mistet kullet sitt. Kanskje like greit da det begynner å bli trangt etter min smak. Er vel på tide å selge unna litt ungfisk og par av Apistoer nå.

Litt inspirert av suksessen i karet nedenfor satte jeg på et munnstykke med luft inntak som ga mye større strøm i vannet. Foreløpig ser det ikke ut som coryene har spesielt stor glede av det, men jeg fortsetter noen dager til.
Marginatusene så ut til å leke i boblene, det var hvertfall et par i heftig parringsdans i dag tidlig.

Hei takk for tipset, har DATZ blekka
Fant også mange bilder i cichlid atlas 2, hadde glemt at Apistogramma baenschi var
beskrevet der.
Bekymringene mine er over og alt ser ut som det skal. problemet var at jeg følgte med
på fiskene mest da de fikk mat og da var de litt hissige og veldig mørke i fargen.
I dag har jeg hatt litt bedre tid til å studere dem og før mating har de mer nøytral farge.
Da har pappaterra hannen avsluttet munnrugingen.
Jeg er svært usikker på om han kom i skade for å svelge yngelen mens han prøvde å spise eller om det var tomt fra før. Jeg serverte hvertfall frossentfor med masse grønnsaker til Uaruene i går og da fikk han i seg litt småbiter som kom flytende. Etterpå tok han en større bit og da kan det ha skjedd en ulykke. Denne arten skal kunne ta bittesmå matbiter i munnen som de til en viss grad får næring fra, men det er hovedsaklig til yngelen som kan spise trygt forvart i mammas brødskuffe.
Jeg er fortsatt stuss på den biparentale munnrugingen, da de absolutt ser ut som "normale" pappaterraer på bilderne. Jeg har ikke funnet så mange oppdrettslogger på de dessverre.
Det var en grop på ca 3 cm i diameter som var tydelig utgravd i midten av karet. Så det er mulig at de har overført yngelen til hunnen via denne i ly av mørket.
Det ser ikke ut til å være fullere i hunnens munn, men det kan se ut som bevegelse der. Mulig de også har fjernet døde egg.
Under frokost foringen i dag la jeg merke til at den ene black-chin hua så ut til å ha et kull i en kokosnøtt så jeg etterforet med mikroorm.
Utfra pappaterra hunnens bevegelser tror jeg hun vurderte å slippe ut yngelen. Det er mulig hun så etter et stort blad å slippe de på. Det kan bli vanskelig da Uaruene vil flytte rundt og demontere blader effektivt. Prøver å sette inn en flat stein i stedet.
tøft.
Du har ikke noen bilder da?

Espen
Har vært å renska opp litt der nå, klarte ikke å la vær Skal se om det går an å ta bilder når bøsset har lagt seg etterpå. Jeg er litt redd for å stresse mora akkurat nå, jeg blir alltid mye roligere når jeg ser at foreldre og barn har kommet inn i rutinene.

Fant et par Nannostomus beckfordi yngel blant plantene jeg luka, så det er nok på tide å tynne ut litt i gruppa så det blir god plass til fornyelse.
Jeg tror ikke det kom spesielt klart fram i mitt forrige innlegg at jeg slapp ned mikroorm med tanke på å se om det kunne bli yngelslepp fra pappaterraen.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap