Discus i akvastabil markii 530l (side 16)

Det enkle er oftest det beste som det heter. Eller som jeg pleier å si: Det enkle er oftest det enkleste.
Discushold er utfordrende nok i utgangspunktet så hvorfor skal man satse på viltfanget.

Skjønner at hvis man driver med oppdrett kan det være kjekt å prøve seg på noe som er litt annerledes enn masseprodusert fisk fra Tyskland eller Asia. Og det kan nok være at discus med naturlige gener kan ha en mer interessant oppførsel enn oppdrettsvarianter. Men min lille erfaring med viltfanget tilsier at denne oppførselen gjerne er litt sær og psykotisk og at disse fiskene i tillegg er full av parasitter og annen dritt. Slik fisk passer nok best på akvarierommet med spesialtilpassede forhold og ikke i et selskapsakvarie med alskens planter og annen fisk.

Men man skal aldri si aldri. Viltfanget fisk er jo fine da.

Lykke til med CO2 og plantefryd da
Merker allerede nå etter en ukes tid med mindre luft at plantene trives bedre, blir spennende å se hva CO2 vil gjøre. Har foreløpig kjøpt inn og plantet en del nye planter. Desværre er det ikke største utvalget i butikken her i Larvik, så jeg får nok etterhvert ta meg en tur til Porsgrund for å se om det finnes noe spennende der.......
Hei,må bare si at det ser ut som du har noen flotte discus der!

Jeg har akkorat overtatt 8 stk green tefe, f1 fra Thor Erik som har vært innom denne tråden tidligere. har hatt dem i 2 uker når. jeg har også en som sturet veldig i begynnelsen og ble mobbet veldig, det ser nå ut som alle har funnet sin rang i karet. å det er noe mer harmoni oppi der. Jeg har ingen planter, kun røtter bakgrunn og sand. men vurderer å plante noe etterhvert. har en gruppe på 50 rødmunntetra og 20 pansermaller. vurderer å sette inn noen scalarer, viltfanget eller, f1. sliter du med dine scalarer, tar de maten til discusene?
legger ved ett bilde, tatt med mobil!
Kjempefin discus dine også, hva forer du med? Spiser alle discusbitz?
Det var det som var/er problemet mitt, jeg orket ikke hele tiden å skaffe levendefor og da nektet alle bortsett fra en å spise, den spiser bitz sammen med Stendkerdiscusen og er fortsatt i fin form. F1 er nok noe greiere å holde enn VF. Discusen jeg hadde tidligere 25 år siden var F1 eller F2 og de hadde jeg ingen problemer med.
Er det Thor Eirik i Sandefjord du har kjøpt de av?
Om du har plass og tid kan du få tre stk. til av meg jeg skal ikke ha noe for de.
Jeg ville nok ikke satt de sammen med de du allerede har med en gang………...
Nei jeg har ikke noe problem i forhold til scalarene. Scalarene er passive i forhold til Stendkerdiscusen.
Jeg har byttet ut litt av grusen og noen flere planter har kommet på plass. Akvarieplanter er dyrt det skal ikke mye til før en runder både en og to tusenlapper.



[External Image]


[External Image]



[External Image]
Ser nå helt klart at plantene trives bedre selv før CO2 utstyr er montert.
Takk for interessant tråd med flotte bilder Har ikke og kommer aldri til å ha discus pga arbeidsmengde det fører med. Lurte imidlertid på om du er fornøyd med karet? Vurderer å bytte til Mark ii og er interessert i erfaringer. For meg virker lystoppen veldig praktisk, stemmer det? Ulemper du har kommet over?

Håper ellers det løser seg med VF discusene.
Ja jeg er stort sett fornøyd med karet, men jeg har hatt problem med at det har kommet kondensvan ut oppe i venstre hjørne. Jeg oppdaget dette for seint så det har resultert i en skade på den venstre møbelsiden, den har svulmet opp. Skal få ny tilsendt, men det er jo ikke bare bare å bytte denne ut nå når alt er oppe å går. Ellers har det ikke vært noen problemer, er veldig fornøyd med sump. Kjekt med stor filterkapasitet og veldig greit når en tar vannbytte.
Ellers så er det ikke spesielt mye arbeid å ha Stendker discus. Jeg driver ikke med vannbytte hver dag, det hender det går både to og tre uker mellom hver gang, må da passe på å etterfylle i sumpen, det fordampet rundt 10 liter i uken. Automatisk vannpåfylling hadde gjort susen, men det er ikke alltid enkelt å få til.
Hei, har kjøpt dem Thor erik i koppervik! Her hos meg går det i bits og sei av alle ting, han som jeg kjøpte dem av foret rokkene sine med sei. de er helt ville når seien kommer fram! hvordan er det å fore discus med sei over tid? har prøvt å søke det opp, men ingen resultat.de tar bitesene også men ikke med like stor iver. Har verken plass og tid til de tre du sliter med.men takk for tilbudet.

tror jeg får satse på å sette inn noen små scalarer så de vokser opp med discusen.tidligere har jeg hatt problemer at de tok alt av discusmaten. disse var voksne scalarer. her hos meg er det halautomatisk vannbytte. må vri om ved påfylling,avtapping rett i sluk. ca 10% til dagen. kaldtvann.

skal du ha ph. controller på co2 anlegget? hvordan fungerer dette med mye vannbytte? blir det mye svingninger?

Hvordan det funker å fore discus med sei har jeg ikke peiling på, men er redd det kan bli noe ensformig kost. Tviler på at de får i seg alle næringstoffene de trenger.
Ja jeg skal ha PH kontoler på CO2 anlegget. Når det gjelder vannbytte og PH svingninger får jeg bare følge med, dette blir nytt for meg da jeg ikke har hatt CO2 anlegg før. Blir nok en del nytt å sette seg inn i. Jeg har fått tak i et brukt anlegg og selgeren har lovet å gi meg innføring i bruk av anlegget. Kan nok hende jeg må vende meg til noe mindre og oftere vannbytter enn hva jeg har hatt til nå.......
Automatisk vannbytte
Må bare få skyte inn at automatisk vannbytte kan gjøres veldig enkelt (og billig) og det forenkler discusholdet slik at man ikke går lei. Jeg har nå kjørt automatisk kontinuerlig vannbytte med Gardena drypp-vanning i 8 år og det går helt av selg selv. Trenger ikke tanke på vannbytte i det hele tatt. Men det forutsetter at man har overrenning. Jeg bestilte kar med overrenning montert da jeg kjøpte karet og det har fungert utmerket.
Har imidlertid hatt en nesten-oversvømmelse en eneste gang. Jeg har en ganske lang slange fra karet til sluk. Denne slangen ligger langs gulvet mens avløpet ligger 30 cm over gulvet. I årenes løp kan det samle seg litt slam denne slangen og pga at vannbyttet foregår så sakte at slangen blir aldri gjennomspylt. Så en gang har jeg opplevd at karet fløt over. Klok av skade stikker jeg hageslangen ned i overrenningen og spyler gjennom slangen en gang i blant (en gang i året).
Jeg har også hatt automatisk vannpåfylling tidligere og hadde jeg vist det jeg vet idag, hadde jeg nok lagt opp vann og avløp der akvarier nå står. Jeg tenkte ikke på å starte opp med akvarie igjen da huset blei bygd opp etter brann. Det var et kapittel jeg trodde jeg var ferdig med.
Vi skulle ha kjeller-rommet som bibliotek pluss til film og musikk, men når vi fikk alt på plass var det faktisk kona som ymtet innpå at det hadde vært fint med et discuskar i kjellerstua også noe jeg var skjønt enig i. Heldivis går vannbytte veldig greit i sumpen samtidig med at jeg "støvsuger" En jobb som likevel må gjøres.
Mere planter er kjøpt inn og CO2 anlegget er i hus. Nå får jeg finne ut av hvilken KH og PH jeg har, mistenker at KH'n er for lav til at jeg kan begynne å tilsette CO2.
Skal ikke den helst være på over 3 ?
Har etterhvert forstått at det ikke bare er enkelt.
Tips om sider hvor jeg kan lese meg opp på hvordan jeg skal gå fram når jeg skal begynne med dette motas med stor takk.
Har lest det jeg har funnet om å få opp KH. Og det er litt forvirrende, noen bruker natron så er det natrumkarbonat og bakepulver som blir brukt. Ser for meg ut som det er natron som gir størst effekt. Noe som vel betyr at man må være meget forsiktig. Akvarieforetninger har forskjellige stoffer som også skal løfte KH og stabilisere PH. Hva som er best er ikke enkelt å finne ut av. Jeg har satt inn PH måleren og den viser PH på 6,98 ut fra hva jeg kan se av dråpetesten på KH ser det ut for meg som den nå ligger på 2. Med 5ml i glasset skifter væsken farge fra svakt blå til nesten fargeløst/lysegult etter 2 dråper. Er åpen for tips for å få øket KH. Det er godt å se at plantevekst er igang selv uten CO2.
Det er flere spørsmål som melder seg, noen har konstant CO2 tilførsel mens andre anbefaler at CO2 skal slås av en time før lyset går av og på igjen en time etter lyset er tent.
Er det forsatt lurt å ha på luftesteiner etter lyset har slukket eller ødelegger det effekten av CO2 og skaper for store variasjoner i karet? Ser for meg at det kan være fornuftig med tilførsel av O2 om kvelden når plantene slutter å produsere........
Er det noen her inne som har erfaring med de forskjellige løsningene.
Prøver å dele lit erfaring her, men dette er ingen facit. Det beskriver bare hva som har funket for meg.

Jeg har brukt natron for å få opp KH-verdien. Tilsettes et par ganger i uka. Helst i forbindelse med vannbytte. Jeg har kjørt kontinuerlig vannbytte og det ideelle har derfor vært å tilsette litt natron hver dag. Men ting som skal gjøres hver dag er litt slitsomt i lengden så jeg har vært litt sløv noen ganger. Det medfører at KH synker og det skal ikke være bra.

Mitt mål har vært å holde PH på ca 6.8 og KH på minimum 2.5. Da blir det nok CO2 til at plantene trives. Følgende tabell viser at KH gjerne kan være større (opp til 5) men du må bruke mye natron for å få det til. Jeg har sjelden klart å få KH over 3.

Hadde en gang en CO2-måler men i det lange løp har jeg syns at det var enklest og mest nøyaktig å beregne CO2 ved å måle PH og KH.

Jeg koblet CO2-magnetventil til tidsbryter sammen med lyset. Dvs at jeg tilsatte CO2 så lenge det var lys på. Kan nok tenkes at det kan være lurt å starte CO2 litt før lyset går på og stoppe det før lyset går av. Høres fornuftig ut, men da trenger man en ekstra tidsbryter.

Når dette systemet fungerer og planteveksten er bra slik at plantene produserer O2 trenger man ikke noe luftesten i tillegg (ikke om natten heller). Det brukte i ihvertfall ikke jeg og det virket ikke som det var nødvendig.
Takk for alle gode råd Geir jeg setter veldig stor pris på det.
Ser ikke ut som det er mange her inne med særlig erfaring på området. Ellers så er det lite aktivitet og ikke mange som er inne og titter på tråden. Lite respons er det i allefall.

Har nå kjøpt inn KH+ i akvariebutikken og regner med å sette til en toppet teskjed om dagen for å få KH'n oppover......
Magnetventilen som er montert på CO2 flasken jeg har kjøpt, har et spesielt støpsel med flate stikk som passer i en koplingsenhet montert fast til den digitale PH kontrollen.
Ønsket PH stilles inn og den skal da regulere innslipp av CO2 mengde. Tidligere eier fortalte han hadde CO2 stående på 24 timer i døgnet for å holde en konstant PH.
Mulig det blir annerledes når en har digital PH kontroll.........
Dersom jeg får løftet KH nok er plan å starte opp systemet i romjulen, slik at jeg kan ha konstant ettersyn på at alt fungerer som det skal.
Vannmålinger etter en toppet teskjed med KH+ igår og en ca. kl 10.00 idag.

PH gikk opp til 7,18 en halv time etter KH+ blei tilsatt siste gang, men har etter 3-4 timer gått litt nedover igjen.
Verdiene målt idag ca. kl. 14.15
PH 7,09
KH 2,5
Nitrit mindre enn 0,3
Temperaturen er 30 grader, den har jeg nå skrudd ned på varmekolben. Satser på å ha 28-29 grader, noe som skal gi mindre algevekst og høyere O2 innhold i vannet......
PH KH Tabell:



[External Image]
Ser at det er variasjon på tabellene som er å finne på nettet Geir.
PH 6,8 og KH 2,5 faller utenfor grønnt feldt på tabellen over.


Tabellendu linket til:[External Image]
Tror Natron, Natriumkarbonat og bakepulver er stort set dett samme? Kh+ er muligvis tilsat litt mere, men tror bare dett er dyrere ikke noe betre.
Mvh. Roland Dreinø
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap