Mine fisker og akvarier (side 17)

Fine feska i godt hold og interessant tråd! Godt jobba.
GuMo
Fine feska i godt hold og interessant tråd! Godt jobba.


Takk for interessen! Discus er en gruppe arter som har satt seg som dyp interesse og lidenskap hos meg siden 1971. Holdet av Discus er for det meste erfarings bassert og det krever mye arbeid og lærdom av feil for å nå nye nivåer med VF av disse artene.
Den største hindring i dag for alle akvarister som ønsker å holde Discus er den nærmest globale utbredelse av gjellemarken som tilslutt tar livet av fisken om den ikke behandles. Jeg får nå rød og blå turkis unger som jeg skal fore opp, men først må de gjennom kaliumkuren som er tøff for fisken men dreper gjellemarken og dens egg.
I dag skiftet jeg 200 liter i 549 karet til Discus paret for å se om det blir noe lek. Vannet ble tatt fra 325 karet som benyttes til vannberedning. Vann er svakt surt pH6,6 og ledningsevnen er 89 mikroSimens.
Ellers er 250 karantene karet gjort klart til mottak av 10 rød og blå turkis unger på tirsdag. Kaliumkuren på disse starter 1/12 og jeg har planlagt å kjøre alle 7 kurer.
De 9 grønne VF Discusene jeg kjøpte tidligere trives godt i 528 karet. De er nå tilvent JBL Discus Granulat som de spiser i store mengder. De maser om mat hver gang jeg kommer nær akvariet og det klarer ikke jeg å motstå så de får litt granulat som forsvinner fort. Jeg forer de også med BlackWorm to ganger om dagen og disse forsvinner raskt.
Drømmen om Heckel Discus lever i beste velgående, men jeg må nok vente til neste år. Har flere store som må settes opp før mer Discus kommer til mine akvarier.
I morgen er det 14 dager siden de 9 VF grønne ung discusene kom til meg, De har vært gjennom 2 kaliumkurer som muligens var unødvendig, men for sikkerhets skyld.
De går nå i et 528 kar og det ser ut som de har funnet seg til rette. Bildene viser tre av dem i kveld og nå begynner farger og tegninger å komme frem. De har det grønnaktige sløret over hele kroppen. Spesielt sees dette på det første bilde og jeg tror jeg alt nå kan si at dette blir en Hann som også har lengere bukfinner enn de fleste andre. Det er 3- 4 som er svært lik den på første bilde. Om det er Tefe Discus er ennå fortidelig å si. De er alle friske og pigge å spiser meget godt. JBL Discus Granulatet er meget proteinrikt og er et skikkeleg kraftfor som de nå tigger etter når jeg kommer nær akvariet. Det ser meget bra ut med disse ung Discus.
I morgen kommer til sammen 10 blå og rød turkis 6-7 cm samt mye levendefor og en stor JBL Granulat boks til. Jeg skal ha 2,5 uker ferie i jula så Discusene skal få godt med julemat.
Så kom det 10 stk 5 av hver blå og rød turkis. De har gått noen timer i behandlingskaret og har kommet meget raskt til hektene etter en lang transport. Nå spiser de Tetra Discus bits og enkelte av dem er i full krangel som små discus bedriver. Jeg ser at de er som noen blåsebelger i pustefrekvens. Noe skyldes nok ennå stresset etter transporten men jeg fikk nok med et lass med gjellemark på kjøp. På fredag starter jeg med første gjellemark kur og av slutter etter kur 7.
Jeg synes de varierer mye i farger og tegninger. Enkelte er mer lik skriblet varianter og jeg tror det er en del hummer og kanari i disse stammene. Første bilde viser en rød - turkis som har de typiske høy reiste rygg og gattfinner som var i den opprinnelige stammen til Schmidt Focke fra 60 og 70 årene. Den har tydelig anlegg for tegninger over hele kroppen mer som hos blå discus. Denne kan det bli spennende å se hvordan utvikler seg. De andre bildene viser blå - turkis som har en rød grunnfarge.
De nye blå og rød turkis Discusene er flinke til å spise men den frossen kjøpte intensiv rekemiksblanding vil de ikke ha. Jeg ga en biten om morgenen. Da jeg kom hjem lå den å fløt i overflaten og vannet hadde fått et grå skjær av saften fra for biten. For biten ble tatt ut av karet og jeg måtte skifte 40% av vannet for å få det klarere. Jeg har kun luftestein i akvariet og ikke filter pga. at det kjøres kaliumkuren i karet. Dette viser meg igjen at slik for miksblandinger forurenser vann kraftig. Dette krever ofte og store vannskift. Bråket og stresset rundt slike ofte vannskift tåler VF Discus meget dårlig. Jeg har prøvd å fore med dette til VF Discus som heller ikke spiser det. De foretrekker JBL Discus granulat og selvfølgelig alt av levenderfor.
I går måtte jeg skifte 40% vann i 540 karet til de tre voksne VF discusene. Jeg slammet og skiftet også noe vann hos paret, Har lagt merke til at paret blir litt stresset av at akvariet står nære til døra inn til kjellerstua. Har derfor blendet av siderute mot døra og det fungerer bedre.
Oppstart av kalium kuren på de 10 turkis discusene ble utsatt til i dag. 1 kur er aktivert og alle 7 kurer vil bli kjørt, det tar ca 2,5 uker. I morgen er det 100% vannskifte og neste kur starter på tirsdag. Man må ha riktig vannverdier på store mengder vann under en slik kur. pH7 er et must på vannet under kuren og temp 29 grader Celsius. Det går med en del eikebark ekstrakt for å få de rette vannverdier
Alle discus ungene jeg har kjøpt den siste måned har en glupsk holdning å spiser meget godt Jeg har slammet og skiftet vann i karene til de grønne og turkis discusene i dag.
Da er det gjord 100% vannskifte på turkis discusene i ettermiddag. Der gikk greit og tirsdag er det tid for 2 kur. 1 time etter vannskifte var de i gang med spising og krangling. Synes de puster roligere enn før kuren. Det er stor forskjell på rød-turkis i farger, tegninger og utseende. På bildene er det fisk med knekk i overgang panne mot munn. Dette er en fysiologisk skavank som det er utrolig at en oppdretter selger. Men det er jo mye rart som selges av discus akvarievarianter så jeg er ikke forbauset. De som jeg fikk som rød turkis ligger langt fra den Tyske rød-turkis kultur discus Schmidt - Focke utviklet fra VF discus varianter i 60/70 årene. Enkelte av dem er nærmare til blå discus resten er mix blanding slik det nå ser ut. De blå ser bra ut med unntak av en som (bilde2) har tegning som likner på skriblet variant og viser mest sannsynleg mix av akvarievarianter. I Asia driver de å kysser forskjellige VF varianter og arter å selger disse som blå eller rød turkis. Jeg tror de også blander inn akvarievarianter.
De grønne Discusene trives godt og spiser også meget godt som vises på bilde 2. Dette må være en hann som alt nå begynner å vise anlegg for røde flekker på kroppen ned mot gattfinnen. Han har også det tydelige lyse grønn turkise sløret over hele kroppen. Nå ser jeg tydelig at dette kan være grønn Tefe discus. De har vokset godt på den måneden jeg har hatt den og er i ferd med fornrede oppsett av et habitat før Jul. Det må stå noen uker etter oppsettet for kjøre det inn med filterering og tilpassing av vannkvalitet.
Turkis discusene på bilde 3 er kur 2 avsluttet. Disse spiser også meget godt og takler kalium kurene så langt godt. Fredag starter 3 kur.
Kur 3 ble avsluttet lørdag med 100% vannskifte. Kur 4 starter i dag. Jeg ser at turkis discusene puster roligere så kaliumkuren fortsetter frem til 21/12 da 7 kur avsluttes med 100% vannskifte. Skal sette opp et 528 kar før Jul til de grønne, men det må stå noen uker i innkjøring. Først over nyttår flyttes de grønn og da flyttes turkis discusen til 528 karet på vaskerommet.
I går behandlet jeg mitt store Discus par med Flagyl som en føre var situasjon. Jeg synes de har vært litt små spisende i de siste dagene. Flagyl er et mildt antibiotikum som brukes mye til behandling av husdyr som katter, hunder osv. mot innvollsorm. Flagyl er det samme som Metronidazole og er resept belagt. Kuren er 1 stk 500 mg tablett løst opp i vann pr. 100 liter akvarievann. Jeg trengte 5 tabletter på mitt 540 kar hvor vanninnholdet er under 500 liter pga. tykt sandlag. Jeg hadde tablettene i et glass fylt med litt vann og lot det stå til tablettene var oppløst og farget vannet hvit. Dette helte jeg i akvariet hvor et forsvinner etter 2 - 3 dager, men det er en fordel med et 20 - 40 % vannskifte etter 3 dager. Jeg skiftet også 20% vann før kuren.

På bildet nr. 2 vises mitt lille rom for dyrking av D. plux . Start kulturen til dette kjøpt jeg for snart 10 år siden hos Springhale i Danmark som nå er nedlagt. Dette er en spesiell variant som lar seg dyrke åre rundt i beholdere og akvarier hvor det eneste som trengs er tørrgjær og lys. Tørrgjæret drysses i akvariet og blandes i vanet ved å røre rundt. Kulturvannet skal være grått etter dette. Ikke ha i for mye da begynner det å stinke. Det som skjer nå ut over vinteren er at det blir kaldere i rommet og da blir daphninene mindre. Det er også en fordel å etterfylle vann i akvariene med jevne mellomrom. Jeg har noe tetra som setter meget stor pris på utforing med disse daphninene. Til Discusene er det for smått. D. magna som blir hele 7 med mer hadde vært topp å ha i kulturer. De jeg har er norske og forsvinner om vinteren.
I 10 literen som står øverst er det meksikanske tanglopper som begynner i formere seg, men ennå i forliten skala.
Jeg startet 5 kur på turkis discusene i går og i dag blir det 100% vannskifte.
Et 528 kar er satt opp i kjellerstua og er i innkjøringsfasen.
Eheim varmekolben i karet til det store Discus paret har klikket. Det er termostaten som ikke fungerer lengere og det var varmt i karet og så at paret mistrivest, Et 20% vannskifte og bytting av varmekolbe løste problemet. Jeg ser paret får ikke den fred å ro de trenger for en eventuell lek. Må se på hvordan jeg løser dette.
Turkis og de grønne ungene vokser godt. De grønne blir etter hvert flyttet til nyoppsatt 528 kar og turkisene blir flyttet til 528 karet i vaskerommet når det blir ledig etter endt kur.
Kur 6 ble avsluttet i går, og i morgen kjøres den siste kuren. Jeg velger å flytte turkis Discusene etter kuren til 528 karet i kjellerstua. Skal heller kjøpe et 540 kar til over nyttår til de grønne VF Discusene. Vokser godt og er for øyeblikket i godt driv i 528 karet i vaskerommet. Forer dem godt og reingjør akvariet for slam hver dag og tilsetter ca 20 liter vann rett fra springet. De går i et BB kar dvs. et kar uten bunnlag og dermed er det lettere å så slammet som tas bort. Det er den store fordel med BB kar, men VF Discus mistrives egentlig i slike kar. Under karet har jeg teipet brune plater opp mot bunnruta for å gi fiskene en følelse av referanse til bunnen. De største er nå ca 10 cm og resten følger efter i størrelse. Farger og tegninger utvikler seg sakte så det viktigaste er å få dem større. Dem bør begynne å bli 14 cm i løpe av sommeren og da vil farger og tegninger bli mer framtreden.
Da er jule freden i ferd med å senke seg i kjelleren. Discus paret har begynt å stå en del i nærheten eller bak denne rota. Skal bli spennende å se om dette fører til noe.
Siste kur er avsluttet på turkis discusene som er flyttet til et 528 kar i kjellerstua. Alt ser ut til å gå godt og de spiser meget bra.
De grønn på bilde 3 ser også ut til å gå bra med, men nå er det slutt med levende for før nyttår. Så de får klare seg på frossen og tørr for til neste innkjøp i januar.
Skjer det noe løpe av Jula kommer det oppdatering.
God Jul til alle som følger denne tråden.
De grønne (bilde 1) og turkis discusene har bra tilvekst. Den største av de grønne er over 10 cm, mens turkis discusene er maks 8 - 8,5 cm.
Jeg har begynt å gi de grønne levende daphniner fra mine daphnine kultur som de spiser og er svært opptatt av å jakte på. Dette trigger dem, men fremdeles er JBL Discus granulat et viktig for dem. Turkis discus gir jeg Tetra Discus granulat. Noe froses for blir også gitt.
Det har ennå ikke skjedd noe hos paret, men jeg tok et 45% vannskifte i romjula. Vannverdiene er pH 6.7, ledningsevnen 96 µS og REDOX tall 136mV. Jeg har også plassert en indirekte lyskilde over som gir illusjon om månes lys i akvariet. De får bare gå slik for jeg ser at de enkelte ganger står å prøve renser underlaget på ei rot

Godt Nyttår til alle
Jeg er fortiden syk så det eneste jeg nå gjøre er å fore Discusene.
Det er lenge siden jeg la ut info om mine fisk og akvarier. Nå er jeg i gang igjen med kjøp av 12 små VF S. Heckel som kom for et par dager siden og ennå ikke helt funnet seg til rett i sine nye omgivelser. De spiser godt men noe er sky så det blir ikke bilder på en stund.
Vaskerommet er under full renovering av akvarier og hyller. Har nettopp fått Porsa deler til en hylle for 2x450 kar som jeg holder på å sette sammen. Disse 2 karen blir primært vanntanker for beredning av vann til Discus karene i stua.
Jeg har også under prosjektering en hyll for 2x250 kar øverst og to kar fra 200 til 160 nederst. Det stikker ut rør i nedre del av hyllen som gjør at akvariene bare kan være 40 cm dype. Det kommer en hylle til med kar fra 300 til 250 liter. En hylle med to 128 kar skal også inn i vaskerommet som da er fult.
I kjeller stua kommer det mest sannsynlig et 540 , 450 og 325 kar til i løpe av året og da er det også fult her.
Har hatt god produksjon av daphiner jeg kultiverer i tre 120 kar i løpe av vinteren. All min VF discus har spist godt av disse daphinene. Kjøpt levende for har de også fått. I påsken var jeg bort reist i 13 dager uten foring. Det gikk fint med alle Discusene, men det har tatt noen dager for å få de til å spise igjen. Løsningen er nå levende for to ganger pr dag og spesielt liker de tubifex meget godt.
De røde og blå turkis discusene spiser bare Tetra Discus granulat og nå også JBL Discus granulat. De har vokset meget godt de ligger mellom 11 - 13 cm. Har prøvd med levende for men det spiser de lite av.
Jeg håper å få fatt i Royal Blue Discus i løpe av året, helst VF.
Er fortiden opptatt med å bygge opp akvariereoler i vaskerommet. En reol på 2x450 er på plass, men den må festes til veggen. En reol på 2x128 er også på plass. Reol for 4x250 må det kjøpes Porsa deler til, som kommer løpe av mai. Mangler her 2x250 kar.
Siste hylla blir 130x90x50 og vil bestå av 310 - 325 kar øverst og nederst et kar 200 til 300 avhengig av har jeg får fatt i
De små heckel discusene vokser og trives. Tilveksten ca. 1 cm siden de kom til meg. De små grønne vokser også godt. De andre discusene trives og tilveksten er god på turkis discusene.
Jeg forer daglig med mye levendefor ; tubifex, hvite og røde mygglarver og black Worm. De små discusene får også daphniner fra mine kulturer. Jeg for også med Tetra Discus og JBL Discus granulat.
I mai blir det å fore meget godt for i juni skal jeg til Finnmark i 13 dager. Jeg må også skifte noe vann i Discus karene før jeg drar.
Jeg skal også sette opp 2x200 plasttønner i hagen for kultivering av norske daphniner jeg får i løpe av juni.
Det kommer mest sannsynlig et 540 kar i løpe av sommeren i kjellerstua. Jeg har også under planlegging isommer å sette opp et 450 kar i det tidligere akvarierommet jeg hadde i kjelleren, som nå er hobbyrom. Dette karet er i første omgang tiltenkt mitt S. haraldi par fra Curuai. De vil da stå i rolige omgivelser. Nå er det for mye uro rundt akvariet til at de leker.
Heckel gjengen liker ikke å bli fotografert, men her er noen av dem. De spiser godt og har vokst 1 cm siden jeg fikk dem. De liker best å stå i en flokk som på bildet, men noe knuffing er det.
Mitt S. haraldi Curuai par har i den siste tiden vært livlig. De spiser også meget godt, men det ser ut til å ta tid med noe lek. Det er hunnen som er først med hannen som et haleheng.
Mine 10 stk. Grønne vokser også godt. Jeg har ennå ikke fått avklart lokalitet på disse, men denne har flere røde flekker og et grønt slør over hele kroppen. Dette er typisk for Grønn Tefe varianten. Det blir spennende å se når de farger ut utover høsten/vinteren. De er nå omkring 10 cm alle sammen.
Gruppe bilde fra 528 karet med rød og blå turkis kultur discus. De spiser fremdeles stort sett Tetra og JBL Discus granulat. Hadde en tid røde levende mygglarver som de likte godt.Disse er nå fra 14 -12 cm og vill snart begynne å bli kjønnsmoden, så det kan bli meget turbulent i karet framover. Jeg har to eldre S. haraldi Curuai hanner som jeg ikke vist skulle plassere. Det ble i karet med turkis discus og dermed har jeg brutt
mine ord om ikke å blant VF discus med akvarievarianter. Når man kjøper VF discus bør de ikke være større en 12 - 14 cm. Disse var ca 15 cm og var gammel discus som jeg tror har gått lenge hos eksportør og blir med i forsendelsen til akvaristen. Jeg trodde først dette ikke ville gå bra, men disse to har tilpasset jeg turkis discusene og blitt sjefer i akvariet. De har fått en ny vår og spiser mye bedre og ser friskere og bedre ut. Det ser ut til at de trives i dette karet og liker granulat foret som gis.
På bilde 2 er en av de rød-turkise discusene som begynner å farge godt ut. Bilde 3 viser en blå-turkis discus som også har begynt å farge godt ut.
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap