Mine fisker og akvarier (side 18)

De 10 VF Symphysodon aequifasciatus, grønn discus jeg varierer en del tegninger og farge prakt.
Bilde 1 viser den som har mest tegninger og farger. De grønne striper og tegninger dekker hode, godt nedover fra ryggfinnen og fra gattfinnen godt oppover kroppen. Ved nærmere studie av bilde ser jeg også antydning til grønne striper over resten av kroppen. De vil utvikle seg å bli tydeligere etter hvert, men det kan ta opp mot et år. Dette kan være et eksemplar som utvikler seg til en VF Royal Green alfa discus. Mest sannsynlig en er dette en Hann da bukfinnene har mye rød farge som også er meget godt synlig på gattfinnen. Slik jeg har erfart.
Bilde 2 viser en med mindre grønne tegning og det er ca 4-5 som er slik.
Bilde 3 har jeg vist tidligere. Det er en av de få som pr i dag har den typiske framtredende svarte stripe som løper fra ryggfinnen gjennom hale finnen og til gattfinnen. Denne er også den eneste jeg så langt har sett har røde flekker.
Fargedrakt tegninger og farger vil utvikle seg mye utover sommer til vinteren. Mest sannsynlig ser jeg ikke antydninger til det ferdig resultat før om er 1 år. Voksen VF Discus har også en slik progresjon til tilpasse seg forholdene i akvarium og ikke minst foringen med bl.a. mye levendefor. Jeg forer nå med dapniner, tubifex og hvite mygglarver 4 -5 ganger pr dag pluss JBL Discus granulat. Jeg håper å få fatt i White og Blackie Worm hvor begge er meget næringsrike,
Den neste VF Discus varianten som står på ønskelisten S.haraldi Royal Blue. Bilde viser hannen jeg hadde for ca 9 år siden. Jeg fikk et par med aldri lek. Derfor er den store ønskedrømmen igjen å få fatt i VF Royal Blue.
I løpe av sommeren skal jeg kjøpe et 540 kar til som jeg etter hvert kan putte i Royal Discus.
Jeg driver også å rydde plass for en 450 liter i hobbyrommet i kjelleren. Dette rommet i første omgang beregnet som et stille rom hvor mitt S. haraldi Curuai par skal få gå i ro og fred. Det blir en del aktivitet rundt deres kar i kjellerstua som synes å forstyrre dem. Ønsker gjerne lek av dette paret fordi denne varianten har et stort spekter i utseende. De kan gi unger med tegninger og flotte farger over hele kroppen.
Denne som ble kjøpt som rød-turkis er nå ca 12 cm og mest sannsynlig en Hann. Den har harmoniske tegninger og farger over hele kroppen med sterk rød grunnfarge. Jeg begynner nå å lure på pm jeg i løpe av sommeren kommer til å kjøpe en gruppe til av disse rød-turkis discusene for å se om det er mulig å få flere med utseende som eksemplaret på bildet.
Som jeg har nevnt tidligere er det stor spredning i utseende på de 5 som ble kjøpt som rød-turkis unger i 2017. Så jeg tror det er en del mix i disse discusene. Når resultatet blir så bra som bildet viser kan det være verd å prøve igjen for å se hva man får frem.
Har vært bort reist et noen dager og er i ferd med å fore opp igjen alle discusene. Alt har gått greit med fiskene og i morgen kommer det mer levendefor. Produksjonen av daphniner i tønnene er også godt, så har jeg mye levendefor til foskene.
Det kommer også Porsa deler til ei hylle og et bord for 2 stk 450 kar jeg skal sette opp. Har tatt i bruk et 450 kar som vannberednings tank. Curuai paret er i god form og spiser godt. Synes tilveksten på alle VF Discus ungfisken er meget god. De grønne er jevnstore ca 12 cm og Heckel discusene varierer fra 9 - 10. Turkis Discusene ligger fra 14 - 12 cm.
Har kikket litt på bildene dine her og ved anledning skal jeg sette meg ned og lese gjennom tråden din, du vet jo åpenbart hva du holder på med

Driver du bare med diskus eller har du andre arter også?
Aqualibre
Har kikket litt på bildene dine her og ved anledning skal jeg sette meg ned og lese gjennom tråden din, du vet jo åpenbart hva du holder på med :) Driver du bare med diskus eller har du andre arter også?


Nå har jeg stort sett bare Discus, med hovedvekt på viltfanget Discus. Det er VF Discus som er min lidenskap og jeg er på jakt etter nye varianter hele tiden om det byr seg en mulighet. Holder på med å sette opp hyller for akvarier for beredning av skiftevann til Discusen. Vannkvaliteten er alfa omega når man driver med VF discus.
Har planer om en avdeling med syd amerikanske ciklider som jeg tidligere har drevet en del med, men har tidligere drevet også med mange andre arter. Spesielt har oppdrett vært av stor interesse.
Det aner meg at du har et rimelig stort anlegg? Altså mange kar/liter? Det må du jo nesten ha med tanke på interesse og art du holder på med.

Kom til å tenke på hva du gjør med yngel/ungfisk, altså overskuddet som du ikke beholder selv? Jeg ser ikke helt for meg at det står rader av egnede nye eiere tilgjengelig for overtagelse av diskus, eller tar jeg feil?
Aqualibre
Det aner meg at du har et rimelig stort anlegg? :) Altså mange kar/liter? Det må du jo nesten ha med tanke på interesse og art du holder på med. Kom til å tenke på hva du gjør med yngel/ungfisk, altså overskuddet som du ikke beholder selv? Jeg ser ikke helt for meg at det står rader av egnede nye eiere tilgjengelig for overtagelse av diskus, eller tar jeg feil?


De to siste årene har jeg brukt energien på bygge opp i igjen et anlegg med hovedvekt på VF Discus. Jeg har et VF S. haraldi par med lokasjon Curuai i Amasonas som er 17 - 16 cm som ennå ikke har lekt. Disse ble kjøpt juni 2017 i en gruppe på 8 stk og var 12 - 14 cm den gang og er foret opp. 2 stk døde ved ankonst og 2 senere. De 2 andre jeg har er typisk gammel discus som sendes med i slike leveranser. De går sammen med 10 store turkis Discus som ennå ikke er kjønnsmoden men blir vel det i løpe av høsten. Jeg har 10 VF grønn og 12 Heckel som er under oppforing og blir ikke kjønnsmoden før neste år. Jeg begynte med Discus i 1971 og har ved flere anledninger opp gjennom årene hatt lek og kull av også VF Discus. Jeg vet hvor vanskelig det kan være å bli kvitt store kull, men det gjelder nok stort sett alle arter av akvariefisk. Først må man få til oppdrett å vise ansvalighet for individene som skapes. Jeg har ingen planer om stor oppdrett av Discus for slik det er nå er markede for Discus ganske bekjedent. Man må skille stort i oppdretts vanskelighets graden mellom VF Discus og akvarievarianter av Discus. VF Discus har store krav til vannkvalitet og at vannvardier harmonerer med de i deres naturlige habitat. Jeg har under utbygging et anlegg med 2x450 kar som skal bruke til vannberedning til skiftevann på Discus karene i kjellerstua. Regner med å ha disse karene i drift ( et er i drift) innen en ukes tid.
Det skjer en sakte men sikker utvikling i fargene og tegningene hos den VF grønne ung Discusen jeg har. Tegningene over kroppen har blitt noe mer fremtreden som vist på de to første bilder. Det tredje bilde viser den skrått forfra og anlegg for at de grønne tegningen sprer seg over hele kroppen. Jeg håper dette individe kan bli et med mønster og tegninger slik at den kan betegnes som VF Royal Grenn Discus. Den har også røde fine bukfinner som kan være tegn på at det er en Hann.
Alle mine VF Discus får godt med levende for og i dag kommer det ny forskyning. Jeg har aldri fått mine VF Discus så store og fine uten daglig foring med levende for fra IMAZO. De har med dette tilbude tilført akvareihobbyen nye diemensjoner. Daphniner fra tønner i hagen er også et suplement som fiskene elsker.
Du er dedikert , det skal du ha Jeg er jo klar over at VF diskus ikke yngler 'som mus' eller like lett som 'vanlige' diskus , selv disse ( oppdrettsvariantene) later til å ha relativt få seriøst interesserte kjøpere. Jeg grøsser når jeg ser små , avmagrede og mørke diskus i suppekar, der utgangen allerede er gitt..

Levendefor fra IMAZO? Levende som i levende, ikke frosset? Det hadde jeg ikke fått med meg.. Hva slags levende er det snakk om, altså hvilke arter?

Det overrasker meg egentlig at færre enn jg ville trodd forer med levende for, enten selvfanget eller oppalt selv hjemme. Uansett hvilke fiskearter man nå har. Både fangsten og ikke minst foringen med levende for, er givende og svarte mygg f.eks er jo rene Viagraen som jeg så noen skrev her inne, for fiskene.
Nå har jeg jo ikke diskus men meget enklere arter enn deg , så det skal ikke mer enn noen få dager med myggforing til for interessen for å videreføre sine gener blir påtagelig.

Jeg har aldri prøvd meg på oppdrett av dafnier hjemme, kunne du gott en liten innføring i metoden? Jeg har ennå ikke kommet over dafnier ( som jeg har lagt merke til) på de fangststedene jeg fanger mygglarver. Ser at godt gjødslede vann oppgies som egnede steder, ingen av de stedene jeg fanger for ser ut til å være særlig godt gjødslet eller besøkt av ender. Hvilken dafnieart er er snakk om og har du fanget den selv eller bestilt og så alt opp selv i tønna?
Det er stor spreding i utseend hos mine VF grønn Discus. Den på de første 2 bilder viser et eksemplar som har mye til felles med VF Tefe Discus. Denne har en utvikling i antall røde flekker over bedde sider på kroppen. Det hvite slører er også blitt synelig. De andre 8 er mer ordinær grønne Discus for øyeblikke, men her kan det også skje en ut viklig mot mer farger og tegninger. De er ca 12 cm alle sammen og sist jeg fikk fatt i små VF Rio Nanay Discus begynte de ikke å farge ut før de var 14 cm. Jeg tror jeg har noe å se fram til.
På det siste bilde har alle Heckel ungene klompet seg sammen rundet ei rot. Bilde ble tatt noen timer etter rengjøring og vannskifte i karet, så de var litt urolige. Disse vokser også meget godt og er noen hissigpropper. De knuffer en del på hverandre og da oppstår de kjede reaksjoner hvor knuffingen forplanter seg gjennom hele flokken. Meget artig å se og studere. Dette er den gule varianten av Heckel fra Rio Negro.
Går du inn på link; https://imazo.se/Servlet?page=6&parent=sKl får du se at de har hvite og røde mygglarver, Tubifex, White og black vorm.
Mine Discus er ikke så glade i røde mygglarver så det blir de fire andre sortene. Alle tropeforrettninger over hele landet kan ta varer fra Imazo så du burde kunne bestille gjennom dem. Disse leveres i små plastposer på 90 ml og utgjør en foring i hvert Discus kar hos meg, dvs. 3-4 slike små poser ved foring hvergang. Jeg tømmer posene i en håv for slie av vannet for jeg gir foret til fiskene.
Tubifex er glimrende for en gang for dagen og hvite mygglarver er desseren senere på dagen. Black worm er i fra USA og glimrende som tilskudd til små og unge Discus. White worm er en vannbasert enkytree og jeg er litt usikker på fett innholdet i marken, så derfor får de denne maks to ganger i uken ung Discusene. I tillegg får de også JBL Discus granulat for å balanser kosten og venne dem til å spise dette når det er tomt for levende for.
Jeg er så heldig å ha en bekjent som dyrke daphniner i store tanker og kjøper fra han. De dyrkes i tanker med høy som gir oppblomstring av infusorier som gir store mengder daphniner. Det er D. magna og D. plux. Jeg dyrker også i tønner men det gir bare en til to foringer i uken. Derfor kjøper jeg ekstra for å for en gang pr dag hele uken til alle mine Discus.
Jeg dyrker også D. plux i akvarier i kjelleren for foring utenom sommeren. Denne daphninen fikk jeg fra Danmark i 2007 og har dyrket den siden den gang. Jeg må sette opp akvariene på nytt så jeg har god produksjon til høsten. Kan lage litt på dette senere. Det er mulig å bestille levendefor på eBay. Søk så finner du.
Jeg er enig med deg om svarte mygglarver. Har fanget mye tidligere.
I går fikk jeg ny forskyning med levendefor (6 brett) fra Imazo. Det er mere levende individer på et brett med 25 stk. 90 ml. plastposer enn jeg tidligere klarte å fang på en sesong. Jeg fikk også ny forskyning av daphniner i 4 store poser. Regner med at jeg nå har for til 10 august.
Svarte mygglarver er det bare mulig å fange hos oss fra 20 april til slutten av mai. Da har disse smeltvannsdammene tørket inn. Disse feite store sorte mygglarvene er gir fiskene enn energi som de lever en stund på. Dette er også fiskene Viagra som gir formeringslyst og ofte ser man leker etter slik foring. Jeg begynte tidlig i 1970 årene å lete etter levendefor i naturen og senere har det vært hyggelig å ta med barna på slike turer. De blir raskt gode fangstmenn og fyller ei lita bøtte med larver.
Det finnes 20 - 30 forskjellige arter av mygg i Norge og det er mulig å finne larver året rundt. Hvite mygglarver kan man finne også om vinteren på islagte vann ved å slå hull på isen. Men fangste blir som oftest en liten munnfull for fisken.
Så det man fanger i naturen lite om mann ikke drar hver dag som jeg har gjort i fangst perioden for å gi fiskene en frotseperiode. Det er flott for voksen fisk, men oppforing av ungfisk blir det bare et supplement i en kort periode. De trenger mer langsiktig foring med levendefor og det er spesielt ung VF Discus jeg tenker på.
Mange andre arter vokser fint på daphiner, artemia, frossen for og mye av den flotte tørforet som er å kjøpe, men for ung VF Discus holder det ikke. De kan lett stagnere i vekst, bli tynne og da utvikler det seg flagelater hos fisk som tilslutt dør etter å ha stått som tynne svarte spøkelser i karet.
Tilskudds for til all Discus er Tetra eller JBL granulat for. Det finnes også andre merker jeg skal prøve ut.
Hvordan oppbevare for til akvariefisk?

Når det åpnes en pose med potetgull er det best å spise den med en gang. Da er smak, armona og ikke minst næringsverdi i tråd med spesifikasjonene på pakken.
Slik er det også med for til akvariefisk. Blir det stående på en varm lyskjerm eller med lokket åpen forsvinner næringsverdiene, smak og aroma fra foret etter en tid. Står det også med fukt tilgang til foret kan det danne seg muggsopper og bakterier som kan være farlige for fisken og gi dem sykdommer med død til følge. Flagelater oppstår lett i tarmsystemet til fisk og avmagrer dem og utfallet er gitt. Alle vet hvordan gammel potetgull smaker, ikke la fiskene oppleve det samme.
Tørr fiskefor skal stå tørt, kaldt og mørkt for lagring over tid. Til det er et kjøleskap/fryser best egnet. Jeg har et gammelt kombiskap for lagring av for til mine Discus. I det skal levendeforet jeg kjøper fra Imazo lagres i kjøledelen, holdbarheten øker betraktelig nå for ligger på 5 - 8 grader. Min erfaring er minst fire uker ved slik lagring. Uåpnet bokser av tørr eller granulat for kan med fordel lagres i fryse hvor frossefor også lagres.
Det er populært å kjøpe 10 liter spann med tørr for for å spare penger. Fra disse tar man en mindre mengde som holder for en til to uker mens spannet lukkes godt å sett det mørkt å kjølig. Det er også mulig å dele opp et slikt spann i flere mindre lufttette plastposer eller bokser som legges helst i frysa.
Jeg har lest litt bakover i tråden din og ennå en gang; du er åpenbart Dedikert med stor D! Jeg har aldri hatt noen reell interesse for hold av discus, jeg har da en viss selvinnsikt og jeg er rett og slett for makelig anlagt til å drive med discus.. Særlig disse gjellemark kurene overbeviser meg atter en gang om at discus for min del nytes best på bilder..

Jeg er dog imponert over engasjementet ditt og ikke minst er det godt gjort å holde på interessen for samme art( er) over så mange år, særdeles siden art( ene byr på ikke helt få utfordringer.

Men jeg følger jo litt med ,selv om jg ikke vurderer discus selv. Ser at disse Stendkerdiscusene blir omtalt i relativt positive vendinger flere steder mtp hvor 'lette' de skal være å holde i forhold til øvrige discus. Nå er jo selvsagt disse kulturfisk i motsetning til dine VF men har du noen meninger her?

Levendefor ..et spennende tema , så absolutt. Så bakover i tråden at du drettet D.pulex i tønner i kjelleren, går denne kulturen ennå?

Jeg må si jeg har blitt veldig nysgjerrig på dette levendeforet fra Imazo.. Jeg tenker her da spesiellt på de vannlevende artene som svarte og hvite mygg m.flere. Du beskriver en voldsom tetthet pr. 'beholder' og selv ved relativ kjølig lagring så tilsier all fornuft(?) at det måtte bli både oksygenmangel og opphopning av avfallstoffer i et så lite vannvolum (90 ml) som attpåtil er lukket. Så hva er det de gjør ved pakking, for å unngå nettopp dette?
En annen ting som skulle vært interessant og få undersøkt, er det reelle næringsinnholdet i de ulike arter, etter en viss tids lagring. Igjen, all fornuft tilsier jo at næringsverdien burde falle , mer eller mindre etter lagring uten fortilgang ?
Aqualibre
Men jeg følger jo litt med ,selv om jg ikke vurderer discus selv. Ser at disse Stendkerdiscusene blir omtalt i relativt positive vendinger flere steder mtp hvor 'lette' de skal være å holde i forhold til øvrige discus. Nå er jo selvsagt disse kulturfisk i motsetning til dine VF men har du noen meninger her? Levendefor ..et spennende tema , så absolutt. Så bakover i tråden at du drettet D.pulex i tønner i kjelleren, går denne kulturen ennå?


Stendkerdiscusene vil ikke jeg ha. De er foret opp på deres egene storfehjertekjøtt blandinger. Og gi animalske kjøttprodukter til en fisk som er 80% vegetar spiser og resten gjennom vann og landinsekter. foring med animalske kjøttprodukter strider for meg mot all naturlig forkilder for Discus i naturen. Jeg prøver å gi mine Discus for som den finner i naturen. Stendkerdiscusene er for meg FY.

Daphinene kultiverer jeg nå i akvarier fra 10 til 120 liter. Har nettopp tømt av de to 120 karene som benyttes og satt de opp på nytt. Har nå 8x10 kar som det begynner å bli god produksjon j karene. Skal om et par uker pode disse 120 karene med daphniner. Jeg bruker tørrgjær som løses opp i vann og tilsettes karene så vannet uklart. Er kulturen i god gjenge klarner vannet i løpe av 3 dager og da må man tilsette mer gjærvann.
På bilde 1 er rommet med karene jeg dyrker daphniner. Bilde 2 viser bilde fra et av 20 l karene hvor produksjonen begynner å bli bra Det tar normalt 2-3 uker fra karene blir satt opp til at produksjonen er på topp. I 120 karene vil produksjonen være jevn over lengere tid når de først er innkjørt. De må rengjøres en gang i året og settes opp på nytt for å få god produksjon gjennom vinteren. Da napper selv mine største discus etter dem. Det trigger deres jaktinstinkt.
På siste bilde er et 120 kar med produksjon av meksikanske tanglopper. Jeg har hatt dem i et år å mitt store discus par elsker å jakte på disse. De er 8 - 10 mm.
Jeg har mer info om Imazo levende foret som jeg må lete mer etter.
Aqualibre
Jeg er dog imponert over engasjementet ditt og ikke minst er det godt gjort å holde på interessen for samme art( er) over så mange år, særdeles siden art( ene byr på ikke helt få utfordringer.


Jeg har skrevet mye om min tid som akvarist og jeg har drevet med oppdrett av mange arter og artsfamilier, men den ultimate akvariefisk for meg er VF Discus. Jeg har igjen bare ca 10 år som aktiv akvarist før jeg blir for gammel. Det var derfor ikke vanskelig for meg igjen å satse på VF Discus. Likevel er jeg også på jakt etter VF scalare og etter hvert altum. Sør - Amerikanske dvergciklider har også fasinert meg stor gjennom alle de årene jeg har drevet med akvarium, så de skal jeg etter hvert se mer på i VF utgaver.
I70 årene drev jeg mye med både Malawi og Tanganyika, men det er blitt bare med denne perioden. Fri lekende tannkarper har også vært meget fascinerende, spesielt oppdrett, mens syne er ikke så godt lenger at jeg ser egg og larver så det kapitelet er nok slutt.
Generelt finner jeg mye akvariefisk av interesse også levendefødende, men mine VF Discus krever for mye til at jeg kan spre interessen utover mange andre arter. Selve akvariehobbyen er så stort felt at det er best å spesialisere seg å gå i dybden. Jeg beundrer de som gjør det stort. En av mine største forbilder er tyskeren Heiko Blehr
Aqualibre
Jeg må si jeg har blitt veldig nysgjerrig på dette levendeforet fra Imazo.. Jeg tenker her da spesiellt på de vannlevende artene som svarte og hvite mygg m.flere. Du beskriver en voldsom tetthet pr. 'beholder' og selv ved relativ kjølig lagring så tilsier all fornuft(?) at det måtte bli både oksygenmangel og opphopning av avfallstoffer i et så lite vannvolum (90 ml) som attpåtil er lukket. Så hva er det de gjør ved pakking, for å unngå nettopp dette? En annen ting som skulle vært interessant og få undersøkt, er det reelle næringsinnholdet i de ulike arter, etter en viss tids lagring. Igjen, all fornuft tilsier jo at næringsverdien burde falle , mer eller mindre etter lagring uten fortilgang ?


Dette er en oversikt (PDF - fil) over fortyper som leveres i 45, 90, 180 ml små plast poser. Oppgitt holdbarhet er etter holdbarhet på næringsverdien og at foret er levende.
[/URL]

Jeg har ingen kjenskap så langt med pakking, men dette fungerer meget bra. Imazo har ikke alle for typer som her er nevnt, men Tubifex, BlackWorm, WhiteWorm, Hvite mygglarver og røde mygglarver er det jeg har prøvd med holdbarhet ca 4 uker. Da er alt spist opp.
I innledningen til PGF-fil som jeg igjen gjengir fra forrige innlegg står det;

Vi vill inte påstå att levande foder är det enda riktiga valet av foder. Utvecklingen av dagens varierade utbud av olika torkade foder har förenklat och lyft akvariehobbyn till en av de mest populära inom husdjuren, men för vissa särskilda arter är fortfarande levande foder nödvändigt. Det finns även många terrariedjur som inte kan matas med torrt eller konserverat foder. Levande foder är utmärkt att användas regelbundet i alla akvarier eftersom det lockar fram naturliga beteenden. Ofta kan man se en bättre utfärgning av fiskarna redan efter kort tid, men relativt snabbt även förhöjd vitalitet och motståndskraft. En trevlig bonus är att det också ökar fiskarnas vilja att leka/föröka sig.

Dette er bilder av mine grønne VF Discus fra 2009 som også fikk mye levendefor og jeg kan bekrefte det som skrives i innledningen om bedre farger, vitalitet og motstandskraft mot sykdommer. Det opplever jeg igjen med å fore mye med levendeforert fra Imazo. Det gir en enormt stor glede av å se den kvaliteten mine ung Discus nå har under oppforing.

Mitt VF S. haraldi par fra regionen Curuai i Amazonas har i det siste fått en sterk rød grunnfarge over nesten hele kroppen. De får mye tubifex, daphiner og maksikanske tanglopper. De stråler også de andre fargene og tegninger. Jeg gir dem også litt JBL Discus granulat og premien for min del er å få oppleve dyr med fantastiske farger og tegninger. Det er en naturopplevelse i et akvarium når VF Discus viser seg slik og egentlig er det god premie å se at mine fisker trives. I år har de hatt levendefor på menyen hver dag og mulig dette trigger dem senere i år til en lek. Det ville være en ekstra stor bonus, men den største opplevelse er å studere dem i akvariet slik de er i dag.
Det er en annen side med å fore med levendefor, akvarievannet forurenses ikke i den grad som ved annet for. Vannverdiene er ganske stabile og gir mindre behov for vannskifte.
Tilfeldig bekjentskap
© Haakon Haagensen
Reklame for plussmedlemskap