Nybegynner som trenger hjelp! (side 2)

Hei,

Skal gå for innkjøp av vanntestere og er ganske ny på dette her. Har noen spørsmål som jeg lurer derfor på. Vurderer å kjøpe JBL kombisett:

http://www.aquamanias.no/productdetails.php?product=41

Men har blitt fortalt at jeg trenger NH3/NH4 test også, men dette følger ikke med i kombisettet. Så trenger jeg dette i starten for en ny akvarist? Finner ikke noe NH3 test pakke på nettsidene til aquamanias.no. Eneste jeg er funnet er et Tetra kombiprodukt av NH3 og NH4.

Her er JBL NH4 som jeg har funnet, men ikke NH3:

http://www.aquamanias.no/productdetails.php?product=36

Her er kombien av NH3/NH4 fra Tetra:

http://www.aquamanias.no/productdetails.php?product=51

Er det vesentlig stor forskjell på Tetra og JBL sine NH3/NH4 testere for en hobbyakvarist med et akvarium på 60 l? Har også sett at Tetra selger kombipakker med både KH og GH i samme pakke. Noen med erfaringer med disse? Trenger jeg egentlig GH/KH test i starten av min akvariumhobby, eller kan jeg vente?

Dette leste jeg på forumet b.l.a:

"Helt nystartede akvarister (hehe, annet ord for nybegynner) trenger egentlig ikke noe laborettkoffert og alt det der.
De viktigste testene alle akvarister bør skaffe seg så fort som mulig er:
Ph
Nitritt
Ammoniakk
Nitrat

Senere, hvis man skal spesialisere seg på fisk og må begynne med tilpasning av vannverdier, kan man føye til gh og kh. Men dette er ikke tester jeg ville prioritert først, hvis det dreier seg om et vanlig selskapskar.
Eller forsåvidt kan kh-test være grei å ha, fordi den kan på en måte "bekrefte" ph-verdien. Er kh høy, er ph også høy. De to henger nøye sammen. Så hvis man måler veldig lav kh, og likevel får høy ph på testen, så vet man at det er noe feil med ph-målingen."

Stemmer dette?
pH, ammoniakk, nitritt og nitrat er jo akkurat det du fikk råd om å kjøpe. Jeg mener du bør ha GH-test også, siden en del fiskearter er følsomme for vannets hardhet.

Det er ingen vesensforskjell på JBLs og Tetras ammoniakktester. Testene er ikke like, men begge måler summen av NH3 og NH4+. Forklaringen er at ammoniakk løst i akvarievann forekommer både i sin "hele" kjemiske form (NH3) og i sin ione-form (NH4+). Balansen/forholdet mellom formene avhenger i stor grad av vannets pH. Ved lav pH ("surt vann", altså mer H+ ioner) er mere ammoniakk løst i sin ione-form, som er noe mindre toksisk for fisk.
Tilfeldig bekjentskap
© Holger Lockertsen
Reklame for plussmedlemskap