Mona's lille akvarierom DEL 1 :-) (side 224)

Gode nyheter! Jeg har hatt mitt par med Betta channoides siden 17. juli, altså ca 1½ mnd, og i dag oppdaget jeg at de har ynglet!

Jeg var sent ute med vannbyttene i helga, og 3 akvarier gjenstod å ta. Tok dem nå i kveld. I 85 literen jeg har Betta channoides paret, har det grodd helt igjen med planter. En svær bukett med H. zosterifolia skygget nå for mesteparten av plantelivet i lavere nivåer, ettersom den var nådd til overflaten og spredde seg utover som en svær paraply der. Jeg så at de andre plantene begynte å lide litt under denne evige skyggen, så i forbindelse med vannbyttet bestemte jeg meg for å korte dem ned kraftig, og dro opp bunter med dem. Slang "bukettene" over kanten på en bøtte til jeg var ferdig, hentet saks og klippet dem av ca på midten. Det var da jeg stod og skulle plante ned den første buketten igjen at jeg så en forvirret bitteliten fiskelignende sak surre rundt ved frontglasset i nærheten av overflaten. Ojsann! Siden det bare er Corydoras i dette karet utenom Betta-paret, skjønte jeg jo straks hva dette var yngel av Og måten den svømte på var helt lik. Som en kolibri. Står stille i luften, før den glir fremover uten noen egentlig synlige finnebevegelser. Bare om man ser riktig godt etter og myser kan man se at finneparet ved gjellelokkene beveger seg, som små "propeller".

Så kom jeg på plantebukettene som hang over en tom bøtte.... oops! Jeg fortet meg å legge dem nedi en vannbøtte med vann i, og fikk øye på et yngel på bunnen av den nesten tørre bøtta der plantene hadde hengt på kanten. En ørliten vannskvett som hadde dryppet nedi fra toppen av plantene var alt den hadde! Litt mer vann i bøtta og så fikk jeg sugd den opp med en pipette og reddet den opp i akvariet igjen. Jeg brukte en del tid på å undersøke bøttene for yngel etterpå, det kan jeg love Men det var kun den første jeg fant, pluss den som var i karet, så det er altså to jeg vet om.

Nå angret jeg veldig på å ha kuttet ned plantene sånn, for det ga jo naturligvis veldig godt med skjulesteder for yngelen. Men gjort er gjort, saksa var allerede brukt da jeg så den første yngelen og oppdaget deres tilstedeværelse.

Jeg fikk også den høytidelige æren av å se Channoides-hannen ikke bare en gang i dag, men to! Begge deler var etter at jeg hadde fjernet og satt tilbake plantebuskaset.
Hm! Har ikke sett spor av ham i 1½ uke nå, og så plutselig ser jeg ham to ganger på samme dag Han så rimelig fortørnet ut over forstyrrelsene, og selv om han var rød og fin første gang jeg så ham, var han mere grårød andre gangen. Han så først ut som han nesten ikke trodde sine egne øyne da han skjønte at jeg kunne se ham, og gled kjapt ut av syne i buskaset. Hunnen har jeg ikke sett noe til.

Jeg tenkte straks at jeg ville forsøke å ta bilder av yngelen, men da jeg kom tilbake med kameraet var de selvsagt søkk borte i plantene. Sånn er det. Jeg måtte vel uansett ha byttet til makrolinse om jeg skulle greid å få bilder av noe så smått tror jeg. De var omtrent på størrelse med nesten nyfødte guppy-yngel. Noe sånt.

Uansett, kult at Betta channoides har begynt å yngle her!

Alltid gøy å lese historiene dine Mona.
Men hvor er bildene. Hehe.
Blitt bortskjemt med flotte bilder.
Paleatusene mine har startet å legge egg i dag. Spennende.
Har ikke teknikken med å feste eggene på nytt helt inne. Virker som "limet" på en del er blitt borte. Egg over hele karet.
Gratulerer!
Det er jo et kompliment til deg, Mona! De trives som plummen i egget og det er du som har lagt til rette for det! Grattis igjen!
Takk for gratulasjoner alle sammen

Hehe, jeg hadde kommet med bilder, garantert, dersom jeg hadde sett noe å ta bilder av da jeg kom med kameraet Tør ikke helt å la kameraet stå der inne på akvarierommet heller, i beredskap kan man si, for det var nære på at jeg knuffet det ned i en vanntønne en gang... det stod på benken ved siden av, og jeg fikk heldigvis fatt i det før det gikk ordentlig over kanten på vei mot vannet :p Så etter det tar jeg det alltid med meg ut i stua igjen etter å ha brukt det til akvariefotografering.

Men jeg tenkte jeg kunne jo prøve følgende: bytte til makrolinse og ha kameraet ferdig satt opp på stativ, for da dytter jeg det iallefall ikke ned uten videre. Så kan det stå der i tilfelle en eller begge ynglene dukker opp igjen senere. Det er jo en mulighet for det?

Søren også at jeg absolutt måtte få det for meg å ta en av de sjeldne luke-omgangene mine akkurat nå! :p Jeg luker så sjelden som mulig, for det er en så gørrkjedelig jobb som jeg alltid utsetter lengst mulig. Også måtte jeg selvsagt få det for meg nå, nå som hann-Bettaen åpenbart nylig har sluppet ut ynglene sine... typisk!

Jeg ser at det fremdeles kryr av rikelig med kirsebærreker i karet, og jeg kan ikke greie å se noen redusert bestand til tross for at bettaene har bodd i karet i halvannen måned nå. De har nok forsynt seg grådig, det regner jeg med, men reke-spising forklarer nok noe av årsaken til at de ikke er særlig sultne ved fôringstid... :p
Lurer på om jeg skal sette i gang artemiaklekkeriet mitt igjen...? Iallefall sånn at jeg har noe artemia ca annenhver dag i alle fall å fôre med i det karet. Ellers har jeg jo microorm, men jeg er usikker på hva disse bettaene egentlig foretrekker. Microormen daler jo til bunns etter en stund, hvis det er lav sirkulasjon.

Lurer på når disse ynglene egentlig er store nok til å spise nyklekt, levende artemia? Corydoras-yngel på samme størrelse tar artemia, alle Coryene jeg har oppdrettet har spist det fra de er helt nyklekte, så Betta-yngelene burde jo klare det de også? Tetra-yngelen (P. zigzag) jeg oppdrettet i fjor, var bare 6-7 dager gamle da de tok artemia for første gang, og de var virkelig små (mindre enn disse Betta-ynglene).
I dag har jeg faktisk sett Betta channoides hannen igjen! Helt utrolig, hehe

Han så ut som han holdt på med noe fryktelig viktig; nemlig å ta rotta på sitt eget speilbilde i sideglasset. Akvariet ved siden av har svartmalt sideglass, og jeg antar det da lett gir speilbilde mot det på andre siden. Han nistirret intenst på veggen, la seg ned på sanda med nesen klistret mot glasset og prøvde å glane motstanderen i senk, eller til å gjøre noe overilt så han fikk fatt den. Ingenting skjedde selvsagt Så tok han til og svømme opp og ned og frem og tilbake en stund, tok seg en tur i plantene, hele tiden stoppet han jevnlig opp, kastet stirrende blikk mot sideglasset og holdt øye med "denne andre".

Kanskje han synes det var en temmelig irriterende fyr han så der, som bare drev og hermet sånn! :p Han skiftet stadig farge mens han holdt på, og jeg ble litt bekymret og lurte på om jeg hadde stresset ham etter den luke-seansen jeg hadde i beplantningen der i går. Håper ikke jeg ødela litt av trivselen for han.

Men uansett, det gror til igjen i løpet av noen uker

Har ikke sett noen yngel i dag, men på den annen side; jeg hadde ikke sett noenting til dem i tiden før jeg luket i går heller. Hvis de vet sitt eget beste, så gjemmer de seg godt


Er du sikker på at du ikke har speil inni akvariet? Jeg har nemlig det på 2 av karr. Ganske irriterende for noe fisker blir veldig stressa av det, men det går seg som regel til etter hverT
Hei Mona
så utrolig kult med yngel på betta-paret!! gratulerer!!

jeg har et spørsmål angående egg hos corydoras.. vi har nemlig fått egg på både paleatus og aneusene våres.. syns det er veldig gøy, men hvordan skal vi "ta vare" på egga.. det vi har gjort er at vi har hatt de i en boks med luftestein.. fikk ca 80 egg av aneusene og 10 hos paleatus.. men hvis du har noe bilde eller en forklaring på hvordan du får eggene til å klekke,.. så er jeg veldig glad for det

selv om det egentlig passer veldig sårlig med yngel her nå pga flytting, har vi veldig lyst til å prøve å få klekt eggene og se om det er noen som kan leve opp..



Bodilire
.. men hvis du har noe bilde eller en forklaring på hvordan du får eggene til å klekke,.. så er jeg veldig glad for det:)


Både C. paleatus og C. aeneus er veldig enkle å få til, yngelen er hardføre og spiser det de blir tilbudt Så det er fine arter å starte med når man vil prøve seg på Corydoras-oppdrett, siden det er store sjanser for å lykkes

Jeg har skrevet en artikkel om Corydoras-oppdrett her, og det er den metoden jeg stort sett bruker enda. Det er en arbeidskrevende metode, men jeg har veldig stor overlevelses- og oppvekstprosent med den metoden. Men den er ikke noe for alle, da det som nevnt krever en del jobb fra akvaristen og det er ikke alle som lykkes med den

Andre bruker et lite innredet kar, f.eks. 20-30 liter, som har sand på bunnen og ellers er fyllt med mye javamose. Oppi der legges eggene man samler inn, og så ligger de der til de klekker, og yngelen tilbringer sine første uker der. Et lite yngelsikkert filter trengs også, selvfølgelig, gjerne et luftdrevet svampfilter (men det må være innkjørt!). Men dette med ferdig innkjørt filter er jo noe man må ha ordnet i ukesvis på forhånd, så til spontant oppdrett går det jo ikke.
Jeg fikk tatt noen bilder i dag av B. channoides hannen. Han holder seg på samme sted enda, ved sideglasset, så jeg fikk sjansen til å ta noen bilder.

Se på den sure munnen på siste bildet Han ser rimelig fornærmet ut med den geipen, ikke sant?

[External Image]

[External Image]

[External Image]
da har jeg lest artikkelen din Mona.. veldig bra artikkel!..

men en ting jeg lurer på.. vi har hatt i metylenblått i de boksene.. men alikevell er det tråder på eggene, men egga er ikke hvite.. de er gyldne.. neon forklaring på deT?

håper det blir noen yngel!
Eggene er klebrige til å begynne med, og støv og rusk og rask kan da klebe seg til eggene. Kanskje det er noe små algetråder el.l. du ser? Vanskelig å si sikkert uten å ha sett dem. Men så lenge eggene blir gyldne og fine, ikke kritthvite, så tar de ikke noe skade av det.

Husk at methylenblått-tilsetningen må tynnes ut og være borte til det tidspunktet eggene klekkes. Skift ca halvparten av vannet hver dag (med vann som har samme temp.), start dagen etter at du samlet inn eggene. Etter 48 timer har methylenblått uansett gjort nytten sin, så det kan fjernes.
oki, ja nei for det ligner egentlig på trådalger.. men egga er gyldne.. hihi..
det vi gjør med vannet er at vi tar vann i fra det akvariet som eggene er blitt plukket i fra og har i eggboksene.. vi skifter vann i de karene annenhver dag, så det burde vel gå fint.. for da er vi sikre på at det er samme vannverdier.. håper det er lurt i hvertfall
Plussmedlem
Aldri tror jeg jeg har opplevd å føle en slik respekt for et menneske jeg alødri har møtt. Den smittende interessen og kunnskapen du har for hobbyen (livet?) din er rett og slett inspirerende, Mona. Jeg har nå i lengre tid jobbet meg metodisk gjennom den personlige tråden din, og jeg er full av beundring for innsatsen du åpenbart legger for dagen. Stå på!
slenger meg på den Victor. Og for en kunnskap.

Ca hvor lang tid tar det før corydoras paleatus egg klekker?
Var nærvøs i stad. da jeg så flere av coryene gå til overflaten, men så at de bare spiste tørkete mygglarver som satt fast langs kanten oppe. pju. hehe
Takk skal dere ha, både Viktor (godt jobba, å lese så mange sider som denne tråden er...!) og Black Flys
Jeg blir litt ydmyk av sånn ros, litt rød i kinnene, hehe for jeg setter veldig pris på så fine tilbakemeldinger Noen ganger føles jo tråden som en monolog, hehe Man prater i vei om ditt og datt, men aner egentlig ingenting om det blir lest, egentlig.
Så tusen takk

Og ps til Viktor!
Jeg følger med i din tråd også Morsomt

Black Flys:
Ang. klekketid på Corydoras egg, så kan det variere noe. Avhenger litt av art og ikke minst: temperaturen på vannet. Det tar vanligvis 4 til 5 dager.

Jeg klekker alltid egg i romtemperatur. Det legger kanskje til en dag på klekketiden, men det er det verdt Litt kjølig vann minsker risikoen for for sopp og mugg på eggene. Jo varmere vannet er, jo større risiko for mugg, for muggsoppen trives i varme.

Den gamle Corydoras-oppdrett tråden
I 2006 startet jeg en bratt læringskurve med hensyn til Corydoras-oppdrett.

Det som startet som et innlegg med et elementært spørsmål som "Er dette Corydoras egg?" utviklet seg til en lang tråd på flere hundre innlegg. Tittelen på tråden ble endret fra spørsmålet til noe annet etterhvert som den utviklet seg til å bli en oppdrettstråd.

Den tråden har ikke vært skrevet i på et par år, men der står det faktisk mye nyttig info. Og jeg ble jo helt sentimental her jeg satt og leste f.eks. innlegg nr 494 og innlegg nr 503 i den tråden :p Så søte Corydoras adolfoi yngel er! De aller første jeg oppdrettet og greier.

Tråden ble erstattet av denne personlige akvarietråden i 2006, så jeg sluttet å skrive der og begynte på denne her istedet.

Den gamle tråden må jeg spare link til så jeg legger den her slik at jeg finner den lett igjen, for videre finlesning senere
Jeg ser av bildene i den tråden at jeg på den tiden fremdeles brukte det gamle Olympus kameraet, digitalt riktignok, men ikke speilrefleks-kameraet jeg bruker nå
I slutten av juli eksperimenterer jeg litt med en ny grå innvendig bakgrunn jeg hadde nettopp kjøpt. Planen var å ha den i en 85 liter med L144 maller. Men den er enda ikke tatt i bruk, den bakgrunnen. Forkastet det hele og ble ikke enig med meg selv om hvordan jeg ville ha det.

Men redmoor-rota jeg hadde testet med, ses på bilde her, ville jeg bruke et annet sted sammen med en til. For jeg hadde et annet akvarium (på 98 liter) sin skulle settes opp på nytt etter tømming, og jeg bestemte meg for å bruke røttene der. Men redmoor-røtter trenger laaang tid på innkjøringen pga sopp-perioden, og da særlig så tjukke og kraftige redmoor-røtter som dette... De ble puttet i akvariet i slutten av juli, og filteret ble satt i gang. Røttene har i disse ukene hatt enorme mengder sopp og slam på seg. Jeg har benyttet mye catappaløv og eikeløv, så vannet har vært ganske brunt, men det hadde ingen virkning på sopputviklingen, pga all overskuddsnæringen disse grenene inneholdt. Så sopp-perioden har vært voldsom. Vannet ble helt gråhvitt også i perioder, pga all biomassen som lekker ut av disse røttene.

Nå begynner det imidlertid å ligne noe. Det blir gradvis klarere vann, og når jeg slamsuger vekk soppen på grenene, tar det lenger og lenger tid før det kommer tilbake, og stadig i mindre og mindre mengder. Positivt!

Karet er vel snart klart for fisk, ingen påviselig nitritt her. Men jeg vil vente til jeg har innredet slik det permanent skal være og soppen er helt borte.
Plasseringen av plantene er nemlig ikke ferdig.

Helt foran i karet kan man se en rekke med knollplanten Aponogeton crispus. Snodig plassering av en plante som blir temmelig høy? Jepp, men de skal ikke stå der

Disse bestilte jeg hos Aquamanias i sommer, og de hadde få og små blader da jeg fikk dem i posten. Alle bladene var brune og helt råtne, så jeg trodde egentlig ikke de hadde overlevd postgangen. Så jeg var egentlig i ferd med å kaste dem, men tenkte til slutt at jeg fikk gi dem en sjanse. Tok dem ut av posen, nappet av alt det visne og stappet knollene nedi sanden langsmed frontglasset. Da kunne jeg følge med dem og se eventuell fremgang lettere, enn om de sto stuet inn bakerst (uklart vann som nevnt).
Dette er en plante som får lange vaiende blad, så den må stå bakerst når den gror til. Men foreløbig har jeg altså gitt dem en noe "merkelig" plassering helt foran, rett og slett for å lettere kunne følge med om de greide seg
Og gledelig nok, etter en stund begynte det å poppe frem nye bladskudd. Alle knollene har fått ny vekst Noen litt tregere i gang enn andre, men de kommer, de kommer!

Gleder meg til å se disse plantene utvokst, for da får de lekkert "hamrede" blad, lange og elegante.

Jeg fant også en super "Corydoras trerot" for en stund siden! Kjøpte den i en Tropehagen butikk, den er ganske stor og jeg har planer om å bruke den i den nederste 168 literen (120 cm lengde) etterhvert. Må bare vente til den algeplagen der er under kontroll (trådalger i lange baner!). Men dette er en spesielt flott trerot for Coryene, for den er formet slik at det gir masse fin hvileplass under rota der de kan ligge og glane på Coryers vis hehe

Oversiktsbilde, beklageligvis ble det litt mørkt, men....
Har i tillegg til A. crispus plantet noen "gressaktige" planter som heter Echinodorus quadricostatus der. De passer foran, de blir ikke høyere.

[External Image]

Litt mere "close up" av A. crispus
[External Image]

Corydoras-trerota!
[External Image]
Inaktiv bruker
Bilder
Hvordan er det du får til å ta så fine bilder av fiskene og akvariumet ditt?
Tilfeldig bekjentskap
© Darlaa Sproklett
Reklame for plussmedlemskap