Diy hjørnefilter av blåfiltermatte (artikkel) (side 6)

Er vist veldig varierende erfaringer med dette hjørnefilteret..

Jeg har brukt det siden september 2009 i en 110liter.
Og rundt et halvt år i en 20liter, med reker..

... og i morgen kommer jeg til å sette opp et nytt hjørnefilter, i et 200liters plantekar.

Jeg tror egentlig det bare er godt å ha noe å skylde på :p.. Det er flere tusen parametere i vannet, forruten om de vi måler som standard. Jeg tror ikke det er hjørnefilterne som dreper plantene til folk.

Hvordan kan man i det hele tatt si at hjørnefilter er "for godt" til å bruke i plantekar, evt med reker? ... Hjørnefilter er altså bedre enn sump?
Er gjerne mye mer blåsvamp i en sump, eller om man kjører filtrering gjennom innvendige bakgrunner..
Det er faktisk ikke mer mystisk enn et stykke blåsvamp.

Det negative for min del er:
- Når det en gang i året må renses, så grumser man til hele akvariet.
- Utrolig stygt.
- Stjeler mye plass, i forhold til bøttefilter
For å klargjøre noe av grunnene til MIN dårlige erfaring med HMF som filtermetode: (skrevet i etterpåklokskapens lys...)

Jeg linker til en artikkel om HMF filtere, hvor originalartikkelen til HMF filterets oppfinner Olaf Dieter, er oversatt fra tysk til engelsk av Jan Rigter.

Det står i artikkelen at matten ikke skal være særlig tykk, da filterbakteriene som trengs sitter i de ytterste 2½ cm (en tomme, står det). Jeg brukte matter som var dobbelt så tykke... det kunne holdt med 3 cm! Og jeg hverken gjødslet eller tilsatte noe i vannet. Jeg hadde aldri gjort det før, og bare glemte det rett og slett. Det så jo ut til å gå bra uten også.... det første halvåret...!

I tillegg har jeg gjerne veldig sparsomt befiskede kar, kun noen få fisk i hvert, noe som står nevnt i artikkelen at er dumt.... man skal helst ha stor belastning av fisk og avfall med HMF for at det skal "gjødsle seg selv" litt også. Det hadde ikke jeg. Altså enda en feil jeg gjorde med den typen filter.

Med en så overdreven filterkapasitet ble vannet så utarmet at det ikke fantes noen næringsstoffer igjen i det, balansen ble skjev med algevekst og dårligere plantevekst som resultat. F.eks. sverdplantene mine ble brune i kantene og fikk brune prikker osv, alger tok overhånd (spesielt trådalger) og i det hele tatt så ikke karene lenger pene ut.

For å unngå dette, hadde Michael (her på forumet) rådet meg til å være flink med å tilsette både næring og mineraler. Første gangen glemte jeg det han hadde sagt. Han minnet meg på grunnene til problemene mine med HMF igjen i dette innlegget senere, etter at problemene hadde begynt. Jeg forsøkte en kort periode å gjødsle vannet, men først etter at alge- og planteproblemene begynte, og da var det bare enda mere algevekst som resultat av mine gjødslingsforsøk, så det ga jeg opp fort. For fort antageligvis. Hadde jeg prøvd videre, ville kanskje balansen blitt gjenopprettet og plantene kommet seg igjen, med mindre alger som resultat.

Unngå mine feil, og følg rådene Michael ga meg, og les artikkelen jeg linker til øverst godt. Jeg ante f.eks. ikke før NÅ dette her med mattetykkelse....
Jeg har selv 6 kar med HMF filter, og er veldig fornøyd med denne løsningen. Det kan ikke kalles plantekar, men det er planter i dem. Jeg sliter ikke nevnverdig mer med alger i disse kara enn i andre kar med annen filterløsning. Jeg er kun velsignet med den vanlige forhatte penselalgen i et par av dem, og de har jeg lært meg til å ikke bry meg om lenger. Dessuten oppstår det grønnalger på rutene i de kar som jeg ikke holder Ancistrus .

Dette er en smart og effektiv filterløsning som jeg gjerne anbefaler andre å prøve
Her var det mye laber stemning som jeg vil overse.

MIN erfaring er altså at TYKKELSEN på filtermatten er viktig for at filteret skal fungere optimalt. Prøvde å spørre om erfaringer i denne tråden i innlegg 44 der jeg er inne på tanken om å optimalisere tykkelsen på matten.

I innlegg 73 skriver MonaO:
"HMF filtere passer for kar der man ikke skal ha planter :p
Mange, inkl meg selv, ender opp med å fjerne alle HMF hjørnefilterne i alle kar pga plantene begynte å mistrives og det var alvorlige algeproblemer."

Dette er altså på grunn av for TYKK matte, ikke fordi HMF filter generelt ikke er kompatibelt med planter (og reker, som det tidligere har blitt nevnt).

Da jeg først lagde HMF filter, så tenkte jeg at jo tykkere matte, jo bedre. Dette var en feil antagelse hos meg, og sikkert hos andre også :o)

Rent praktisk, jeg bestiller matter med 5 cm tykkelse, og deler denne i to. Som det synes av bildene, så legger jeg en mattebit mot glasset, slik at pumpa har matte på alle kanter, og det blir et lite rom som akkurat har plass til pumpa. Mattebiten støtter filtermatten slik at den ikke siger innover. I tillegg er inntaket på pumpa slik at den suger vannet igjennom denne mattebiten også.


Er det noen som kan argumentere litt om hvordan hjørnefilter "effekten" er kontra sump/"innvendig-bak-bakgrunn"?

Ang at bakteriene ligger en tomme ytterst i svampen; Igjen, bak bakgrunner bruker folk å ha typisk 20-30cm med rent blåsvamp.. Er dette dårlige filtre?

Har sett blåsvamp i store sumper som er kuttet opp i klosser. Ikke tenkt over det, men hvis dette er riktig, så er det vel effektivt å gjøre det på den måten.

Jeg fyller selv filteret opp med ~1x5x biter blåsvamp. Eller bioballer..

Overser det usaklige utbruddet der oppe..
Er vel selvfølgelig ikke ute etter å krangle, men er et interessant tema for oss som bruker disse filterne. Jeg spør fordi jeg ser logikken i det dere sier..
Hvis det faktisk er slik at det er noe feil med HMF, så må vi da kunne fikse det.. Igjen; det er ikke mer mystisk enn et stykke blåsvamp.

Stikker til byen nå, for å kjøpe glasslister! :p
Plussmedlem
Jeg har fått litt lyst til å prøve HMF-filtrering selv, egentlig. Så det er absolutt noe å tenke på, å prøve bare i et akvarium eller noe Billig er det vel også, egentlig.
Filtere laget ved hjelp av matte og powerhead er billige og enkle å lage. Og de trenger ikke å være stygge, for det er bare å sette noe forran.

Noen som ser snev av blå matte her?
Plussmedlem
Ja Sissimor, øverste bildet, bakerst i akvariet til høyre

Hehe, den var ikke lett å se altså!
Anders Kaste
Ja Sissimor, øverste bildet, bakerst i akvariet til høyre :D Hehe, den var ikke lett å se altså! ;)


Hi, hi, da er det gjenskinn av noe Anders, for filteret er helt på midten av bakveggen ;D
Ser at noen av argumentene mot filterhjørner er at de er stygge og at de tar plass i karet.

Med svart matte med mose ect. så synes de knapt, i tillegg så skjules varmekolbe, pumpe og slange bak matten. Ingen synlig innvendig filter, eller inn og ut rør fra utvendig pumpe.

Ja, de tar litt plass, men hvor mye betyr egentlig det? Vannmengden er jo den samme. Matten er dessuten en meget attraktiv heldøgns buffét for maller, reker, yngel, snegler og en god del annen fisk. Bl.a. så elsker botiaene mine å plukke på matten.

Man trenger heller ikke lage hjørne større enn nødvendig. Jeg måler opp slik at jeg akkurat får plass til en liten pumpe bak, ikke mer.
Jeg skrev alle de negative tingene der, cara. Det jeg mener er at det er de eneste negatve tingene jeg kommer på !

Det kan skjules, ja Det ser bedre ut med HMF enn Juwel sine filtre, helt klart :P
Har sett de argumentene flere steder, tror jeg :o)

Jeg tror ikke det finnes et "perfekt" filter, men man må finne den filtertypen som dekker de behovene man har, enten det nå er effektivitet, plass, estetikk og / eller økonomi.

Angående rens at matten, så kan det være noe herk, ja. Jeg bruker en bøtte som jeg setter ned i akvariet og lirker matten over i. Renser 2-4 ganger i året, for å unngå at de blir for tette.

Forresten, så kan det være lurt å slamsuge filteret.

Jeg bruker å slamsuge filteret hver gang jeg generelt slamsuger.. På den måten er det nok at jeg renser det 1 gang i året.
Går ikke så veeldig hardt til verks når jeg slamsuger det.. bare litt siden jeg uansett er nede i karet med slamsugern..
Jeg har en del mose på mine, men jeg bruker å slamsuge med en slange på innsiden. Får ut mye gugge da også gitt :o)
Ronny-André
Jeg bruker å slamsuge filteret hver gang jeg generelt slamsuger..


Jeg gjør det samme. Hver gang jeg bytter vann stapper jeg tuten på slangen godt inn flere steder på matta.

Men i de to karene jeg har hjørnefilter har jeg hatt store algeproblemer, spesielt trådalger.

I det ene karet løste jeg det til slutt med å innføre amanoreker, finnes ikke en eneste alge nå.

I det andre karet har for så vidt trådalgene forsvunnet, men en annen slimete hvit/grønn alge har overtatt. Her kan jeg ikke sette inn reker til å bekjempe algene, det er et oppdretts/artsakvarium. Men de er faktisk ikke mer ille enn at jeg fjerner det ved vannbytte/rens.

Nå har jeg ikke lest veldig nøye det som har blitt skrevet over om tykkelse og tilføring av diverse næring, men min erfaring med de to hjørnefilterene har vært ganske negativ, i forhold til alger..

MEN jeg har en del positive erfaringer med de som gjør at de ikke blir byttet med det første;

De er yngelsikre
De er kuhliisikre
De er lettvinte i forhold til hvor ofte man må rengjøre (når man slamsuger dem jevnlig)
De yngler mikroorganismer som yngel, små fisk og reker elsker å beite på

Jeg så bare hvordan en gruppe med Dario dario som nylig ble satt inn i kuhliikaret mitt, fikk helt oppheng i å beite på hjørnematta. God start for nyinnfør viltfanget liten fisk
Kickstart av blåfilten
Jeg driver nå å setter opp en reol med flere kar som har slike blåfilthjørner. For å kickstarte karene/filtrene, kan jeg dyppe alle mattene ned i bøtten til et utvendig filter, og smøre dem godt inn med "filtergørr", slik at dem får dynket seg i gode bakterier, eller vil dette ikke være nok for å få å kunne sette fisk i karene med en gang?
Må man også ta med noen av blåfiltbitene som ligger nede i filterkammerene, og legge dette bak i hjørnet?

Jeg skulle veldig gjerne ha kjørt innkjøring med salmiakk og ventet til nyåret med å sette i fiskene, men er dessverre tvunget til å bruke reolen veldig kjapt, og da hadde det vært veldig greit å lagt forholdene tilrette for best mulig levekår for fiskene med en gang.
Det er jo litt vanskelig å bruke filtergrums på slike hjørnefilt......hvor skal man isåfall legge denne "gørra" da? Bak i hjørnet, eller prøve å smøre det på fremsiden av filten?
"....men er dessverre tvunget til å bruke reolen veldig kjapt..."
Da er vel svaret åpenbart? Ja, da må du nesten sette inn fisk med en gang :p

Det er "feil" (må bare ha det sagt, slik at faktafolk ikke angriper meg), men det er slik jeg gjør det. Jeg henter filterguffe fra et annet filter, og lar det stå like lenge som tålmodigheten min rekker; 0-3 dager.
Det burde gå fint.
Det er selvfølgelig ikke helt innkjørt, men du har da bakterieflora.

Er det slik at du må sette inn fisk, så bør du uansett kjøpe inn litt dråpetest refill, slik at du får testa ofte, og ha full kontroll.

Det går umulig dårlig, hvis man har kontroll.

Det er ikke et must at du tar filtermedia fra det eksterne, men du kan godt sqweese det godt inni karene. Karene blir grumsete og fæle. Men er bare å slamsuge en dag eller to etter.
Ronny-André
[I]"....men er dessverre tvunget til å bruke reolen veldig kjapt..."[/I] Da er vel svaret åpenbart? Ja, da må du nesten sette inn fisk med en gang :p

Jeg kunne ha ventet i noen dager/uker, men si det til hun (les: dama) som har gjort "krav" på plassen hvor noen av disse karene mine står. Dem kan ikke komme bort raskt nok....skjønner egentlig ikke hva hun prater om

Ronny-André
Det er ikke et must at du tar filtermedia fra det eksterne, men du kan godt sqweese det godt inni karene. Karene blir grumsete og fæle. Men er bare å slamsuge en dag eller to etter.


Jeg trenger ikke å sette inn fiskene samme dag, men har "kjøpt" meg noen dager til, så dem bør oppi karene i løpet av kort tid ja....... så jeg tror jeg dynker filtmattene, samt legger i en del filtergørr fremfor matten. Så får det bare bli grumsete, for jeg kan slamsuge godt i noen dager etterpå.
Tester har jeg en del av, så det skal ikke by på noe problemer.
Sett opp reol, fyll opp med vann slik at alt er klart.

Rens et godt innkjørt utvendig filter i ei bøtte, slik at du har ei halvfull bøtte full av filtergørr. Ta så filtermattene og "vask" de i dette vannet. Sett mattene på plass i ferdig oppsatt karene. Gruffen som er igjen i bøtta kan du helle på mattekantene når de står i karene, for sikkerhets skyld. Dette bør være en solid kickstart :o) Karene blir nok litt tåkete, men dette suges rimelig raskt inn i filtrene igjen, evt så får du slamsuge litt. Se på det som "kostnaden" for å få igang filtrene raskt, hehe.

Du kan jo teste om kickstarten er vellykket ved å tilsette salmi. Om Ammoniakken raskt forsvinner, nitritt ikke er målbart og du får utslag på nitrat, så er bakteriene i gang. Hvor mye og hvor lang tid dette tar vet jeg ikke, det står sikkert i 530s tråd om salmi innkjøring.


Hei må bare dele noen erfaringer med dere , jeg er veldig fornøyd med hjørnefilterne mine, ikke hatt noe problemer med alger i noen av mine karr. Tre av karrene har jeg innsuget av utvendig pumpe på baksiden. yngelsikkert og slipper å rense disse så ofte.
kan det bli bedre
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap