Hva er det best å fôre discus med? (side 5)

Det mest viktige er vel at Discusen får i seg de rette essensielle aminosyrene,uavhengig av hvilken animalsk kilde det kommer fra....(siden Amazonas ikke er så lett tilgjengelig)
Så får det heller bli opp til hver enkelt akvarist hvor vedkommende velger å hente det fra.
Slik jeg ser det,er et variert kosthold og masse rent vann det beste jeg kan gi mine Discus.
Spirulina algen!
Jeg fant denne linken;
http://www.aquariumfish.net/information/feeding_spirulina.htm

Et lite sitat;

"Why is it important to have Spirulina in exotic fish diets? For many species of exotic aquarium fish, algae are an essential part of the diet. Lettuce and spinach are poor substitutes for algae: they do not
have the same nutritional value. Spirulina has several important nutritional features that are important for beautiful healthy fish"

Når jeg leser dette blir jeg mer overbevist om betydning av vegetabilsk kost for mine discus.

Jeg fant denne lenken, som jeg siterer fra,

The Bottom Line
Algae products contain no nutrients that are not readily available from food or ordinary dietary supplements that cost much less. Studies performed in countries where malnutrition is common have shown that administering spirulina (as food or tablets) can correct deficiencies of the few nutrients that spirulina contains. However, the commercially marketed algae products have no proven value for treating obesity or other human health problem, and some may contain potent toxins.


Søker en på Spinulina på nettet, finner en så mange lovprisninger at det minner om de opphausede lovprisningene enhver "mirakelkur" får til sin tid.

Jeg er glad jeg ikke har discus, jeg.



Eg blir mållaus!!!!! :o) ?

Spirulina i form som pulver kan jo blandes inn i hjemmelaget oksehjertefôr, reke/-og eller fiske mix....hmm!
Surreal Dent
Jeg er glad jeg ikke har discus, jeg.


Der ikke bare discus men all tropefisk som kan ha glede av spirulina i kosten.
bjornik
Varmblods dyr er vell forskjellig i forhold til vanninsekter. Jeg tenker her på animalske fettet som følger med i mating med oksehjerte. Det er dette jeg er mest skeptisk til og som det er bevist kan medføre fettavsetting i levra på fisken og med føre døden. Dette under forutsetting av det overdrives med oksehjerte foring.


Dette er jeg helt enig med deg i, bjornik. I spørsmålet om man skal fore med oksehjerte eller ikke, så er det faktisk fettet som har betydning, ikke proteinene. Det jeg mener med dette er at i tillegg til proteinene (som fisken trenger) får den i seg mettet fett når den blir foret med oksehjerte. Det er det mettede fettet som ikke er spesielt bra for discusen, proteinene nyter den godt av. Derfor gjør det faktisk en forskjell om man velger å gi diskusen proteiner fra f.eks. reker, mygglarver og mysis, sitedenfor fra oksehjerte. De førstnevnte dyrene inneholder minimalt med mettet fett, og vil derfor være bedre for fiskens helse, enn rent oksehjerte (spesielt med tanke på fettavleiringer i levra, som ikke er spesielt bra verken hos mennesker eller dyr).

Jeg er enig i at variert kost er viktig, uansett. Kosten må inneholde både proteiner (aminosyrer), fett, katrbohydrater, vitaminer og mineraler. Da fungerer fisken (og alle andre) best. Geir K. sin oksehjertemiks har tatt høyde for dette. Den består ikke bare av oksehjerte, men også andre viktige næringsstoffer. Mitt spørsmål er om man kan få like god tilvekst på discus, hvis man erstatter noe av oksehjertet med andre proteinkilder fra vann (reker, annen fisk, mygglarver e.l)?

Jeg er ikke motstander av oksehjerte som for, men synes for-debatter som denne er veldig spennende og viktig lesning. Det er bra at det er mange ulike meninger og erfaringer. Det gjør at vi blir litt mer bevisste på hva vi putter i fiskene våre, og til syvende og sist vil det gjøre at fisken får det bedre (selv om ulike meninger ofte lager litt krangler underveis )

Stå på alle ivrige discus-entusiaster! Det er gøy (og lærerikt) å lese om deres meninger og erfaringer!
Geir Kristiansen
Studier viser at discus har problem med å løse opp proteinet til aminosyrer når det gjelder plantemel. Hvis proteinene blir ekstrahert fra plantemelet og tilsatt i en forblanding er dette problemet borte. Samme studie viser også at fiskemel(Ash) heller ikke er av det gode da dette forhindrer næringsopptak hos discusen. Legger ved en link fra Discuspage Holland.


Jeg leste linken du la ved i innlegget ditt.

Mitt spørsmål til studien er: Hvis de hadde testet med å bruke alger i foret, i steden for hvete, soyabønner og "winged beans" , ville de da ha fått et annet resultat? Ville de da ha sett at discusen hadde et bedre næringsopptak med denne planten, enn med de plantene man finner på landjorda? Det kan jo hende at diskusen ikke klarte å ta opp næringsstoffene i hveten og de andre bønnene, fordi dette er mat den ikke er vant til i sitt naturlige habitat?
Leona
Jeg leste linken du la ved i innlegget ditt. Mitt spørsmål til studien er: Hvis de hadde testet med å bruke alger i foret, i steden for hvete, soyabønner og "winged beans" , ville de da ha fått et annet resultat? Ville de da ha sett at discusen hadde et bedre næringsopptak med denne planten, enn med de plantene man finner på landjorda? Det kan jo hende at diskusen ikke klarte å ta opp næringsstoffene i hveten og de andre bønnene, fordi dette er mat den ikke er vant til i sitt naturlige habitat?


Betimelige spørsmål, men desverre er vi ikke i besittelse av de ressurser som skal til for å teste ut dette.

Det man har kommet frem til er at man skal bytte ut spinat med spirulina. Dette skal resultere i bedre vekst på mindre for.
Jeg tror et bra fôr til discus kan være å lage en rekemix, med oksehjerte og spinat/spirulina i. Tror også at dette gir discusen det den trenger av protein og alt den trenger for å ha det bra....

Også mysis er en favoritt hos mine discus...
Levendefor er det beste!
Levendefor som disse svartemygglarver jeg fanget i dag er noe av det beste man kan fore Discus og all annen tropefisk med.
Mine discus par fikk i flere omganger larvene og satte stor pris på dem. Du ser at jakt instinktet våkner hos fiskene når noe små som beveger seg kommer i akvariet.
Larvene er fra en dam som jeg fanget i nesten 2 måneder i fjor. Dammen gir store feite i rike mengder. Så nå blir det mye sorte larver på mine Discus i tiden som kommer.
Anbefaler alle å søke ut for å lete etter larver, alle fisker setter stor pris på disse. Og du selv får mosjon .

Det er foresten første gang jeg har klart å finne så store svarte larver i slike mengder så tidelig som 20 april.
Kan det ikke vere et problem med levende for til akvariefisk?
Du risikere å få parasitter og annet godt med.
Roland Dreinø
Kan det ikke vere et problem med levende for til akvariefisk? Du risikere å få parasitter og annet godt med.


I små smeltevannpytter eller vanngrøfter etter regn som jeg fanger disse sorte mygglarvene er det minimalt med slik risk. Tror nok de som holder seg til slike dammer og pytter ikke får oppleve parasitter.
Jeg har fanget levende for siden 1969 og har ennå ikke opplevd at mine akvariefisk har blitt angrepet av parasitter etter foring med fordyr fra naturen.

Du må sile, rense, skylle og sortere foret for du gir det til fiskene.

Men det kan være parasitter på det stedet du fanger og da bør man fryse det før det blir gitt til fiskene. Med litt erfaring ser man dette og jeg vet hvilke fangststeder man bør fryse foret først.
Vi har også tilgang til et fangstområde for mysis. Dette må fryses fordi det er i brakkvannsområde hvor fisk går.

Gleden over å se hvordan fiskene setter pris på slike fordyr gir hobbyen en ekstra puff. Sorte larver er også som viagra for fisken og gir økt lek atferd.

I juni kommer daphniner, cyclops mm og dette er ideal foret for oppforing av unger.

Mygglarv biotop!
Her ser dere den grøfta jeg fanger sorte mygglarver i. Var der i dag med en større hov og fikk nok til foring av all fisken i akvariene i dag og nok til en frokost foring i morgen for Discusene.

Jeg har i pensjon 10 stk Peru-Altum for en venn. Disse gikk sammen med all discus bananas da di fikk larvene. Dette var populært og med slik respons blir det ikke mange dagene før en ny fortur.

Anbefaler alle og prøve dette! La discusen få noen dager pause fra disse kjøttbollene om di får slikt for. Dyr fortjener en smak av naturen.
MC Darup
Jeg har prøvd, men skal jeg gi de tørrfòr om morgenen.. se at de bare lar fòret synke for så å la de gå sultne til neste morgen? Eller vente en time feks og gi de den maten de liker?


Ja det var det da...

Jeg satt i går og leste på utenlandske nettsider om Discus. Der sto det faktisk at de kan sulte helt opp til en mnd. før de tilslutt godtar annen mat. Hm...

Og nevner i en bisetning at det forøvrig også sto at oksehjerte og viltfanget levendefòr kan være en av årsaken til at discus er disponert for ymse sykdommer, det pga parasitter.
2nelise
Og nevner i en bisetning at det forøvrig også sto at oksehjerte og viltfanget levendefòr kan være en av årsaken til at discus er disponert for ymse sykdommer, det pga parasitter.


Parasitter og levendefor er noe man må være bevist når man fanger for i naturen og behandle deretter om det er slike forhold hvor foret fanges. Da fryser jeg det ned før fiskene får det. Man må unngå å fange i forurenset kloakkvann dammer. Slike steder kjenner man kloakklukt så slike steder er ikke til å ta feil av. Smeltvannsdammer og regnpytte ansamlinger er steder jeg søker etter for. Mange av disse kan bli store og ligge helt til midten av juli før de tørket ut. Jeg kjenner til en slik stor damm med menger av rød fin stor dapniner som er et herlig for for discus i alle størrelser.

Levende for til vilt fanget discus er etter min mening et must for å få fisken til å trives. Oppforing av discusunger trenger store mengder med levendefor bl.a daphiner som er også et must for å få flott fin discus.

Har aldri hørt at oksehjerte skal gi parasitter til discus, men det gir etter min mening andre belastnings sykdommer som gjør at jeg ikke benytter dette foret lengere. Skal likevel senere ta en test på dette ved discus unger jeg oppdretter. Skal dele et kull i to og fore den ene delen slik jeg normalt gjør og den andre med mye oksehjerte. Jeg ønsker å se effekten av dette for enkelte hevder at det er et must å fore ungene med oksehjerte får å få stor fin discus. Jeg ønsker å se hva som ligger i denne myten.
bjornik
Det er i grunnen dette jeg har prøvd og fortelle ved å sitlle spørsmål om den overdrevne bruken av oksehjerte blandinger. 1. Overdriver vi bruken av dette foret? 2. Er vi alle klar over at ny forskning viser at discus i naturen lever for det meste av vegetabilsk føde? Hva skal vi gjøre med dette? Lukke øyner og ører å leve med de realiteter som er i dag? Jeg har stort sett bare vilt fanget discus og skylder dem å prøve å ta hensyn til de naturbetingelser de er tatt ut av. Jeg prøver og vil prøve det som er mest naturlig for dem. Det ville hvertfall være helt meningsløst å presse på dem en ensidig kost av kjøttboller. Dette er animalske proteiner som de ikke får i naturen. Så jeg velger å høre på Heikio Bleher og skal prøve å gi mine discus mer tilskudd av vegetabilske emner. Og tilstrebe samme grad som i naturen av disse foremner er umulig, så det blir forsatt den tradisjonelle discus kost og litt kjøttboller.


Jeg ble i gårkveld den stolte eier av 6 små Discus unger

Disse er kun vant med å spise røde mygglarver. Jeg skal i dag å kjøpe Discus tørrfòr fra Aquatic Nature. Og jeg skal forsøke å venne de til å like dette.

Hva er det som er så spesielt med Discus i forhold til annen fisk? Andre arter blir jo fòret med menneskeskapt fòr som er spesielt laget for å være mest mulig næringsrikt.

Så hvorfor ikke Discus? Kan grunnen være at det ligger en slags "prestisje" i dette med å få størst mulig Discus? Som en slags "se hvor flink jeg er"?

Hvis jeg fòret ungene mine med bare chips, sjokolade og annen snop, ja så ville de blitt tykkere enn nabo ungene. Var det da noen som ville bli imponert over meg? Nei.

Og meg selv, hvis jeg ble fòret med sjokolade og potetgull hele mitt liv, ville jeg da like brødskive? Nei, tror jeg ville grinet på nesen og ikke ansett det som mat.

Hvorfor er det slik "hysteri" rundt fòring av Discuser? Holder det ikke med et godt granulatfòr som er spesial laget for Discus, så kan de få artemia, mygglarver osv. som en ekstra snacks innimellom?

Satt å leste på utenlandske nettsider i går om Discus. Der stod det bla. at Discus har overgått Scalare i popularitet og er en av de mest populære akvariefiskene. Hvem fòrer Scalaren med oksehjerte da? Ikke mange...

Tørr for til discus?
Ja hvorfor ikke som tilskudd!
Pga omrokkering i akvariene er det fortiden 4 discus som går sammen med 10 Peru-Altum (disse er viltfanget). Jeg forer bevist minst engang pr dag med tørrfor fra Tropical for å venne dem til dette. Helt fra første stund har scalarene spist dette, nå også discusene. Den største av dem 12 cm er flasket opp på oksehjerte som den nå er avvent. Den spiser nå dette tørrfor, levendefor,frossen rødemygglarver, voksen artemia, mysis mm. Den stråler i de beste farger og trives utmerket i selskap med scalarene og sammen med de andre discusene som også trives utmerket med selskapet og kosten.

Som sagt oksehjerte er ikke must for å lykkes med Discus, det finnes andre alternativer.

Se bilde av vedlagte sorte mygglarve!
2nelise
Hva er det som er så spesielt med Discus i forhold til annen fisk? Andre arter blir jo fòret med menneskeskapt fòr som er spesielt laget for å være mest mulig næringsrikt. Så hvorfor ikke Discus? Kan grunnen være at det ligger en slags "prestisje" i dette med å få størst mulig Discus? Som en slags "se hvor flink jeg er"? Hvorfor er det slik "hysteri" rundt fòring av Discuser? Holder det ikke med et godt granulatfòr som er spesial laget for Discus, så kan de få artemia, mygglarver osv. som en ekstra snacks innimellom?


Man må jo ikke gi guppy, flakfôr eller fôre med en bestemt boks bare fordi det er bilde på boksen av den fisken som skal ha maten....

Hvis man tenker at guppy kan få flakfôr det er jo bilde av guppy på boksen, så er nok ikke dette det ulitimate fôret til guppy, og slik er det med ALL fisk. De spiser det de finner i naturen og slik er det med discus også.... Om du leser igjennom mange av fôr trådene her, vil du nok danne deg en mening.

Er ikke hysteri, men mange uenigheter om hva discus bør fôres med. Men bør jo tenke på fisken og ikke en selv.

For øvrig fôres alle mine fisker inkl discus på frossenfôr. rekemix er discusene sin favoritt, mysis, cyclops, myggiser, og bare en gang i uken med tørrfôr.
Discusen får rekemix, blandet med litt oksehjerte, og blandet med litt annet også, men dette er superfôr. Ser tydelig på mine minste discus som har vokst veldig fra januar.

Dvergciklider er heller ikke vandt med kunstig fôr, dette er bare en tilvenning fiskene får for i det hele tatt å overleve. Å tilby det de nermest kan finne i naturen er bare supert.

Så klart, hvem er ikke stolt av en stor sunn kraftig vf discus med god kvalitet? Dyre fisker blir ofte tatt litt mer seriøst enn feks små kjedelig stimfisk el.......
Såklart er det prestisje i dette markedet med discus. Men som nybegynner bør man heller sette seg som mål å få fiskene til å trives, holde riktige verdier og få de til å spise godt og være sunne og friske.

Nå er det jo slik at det ferdigproduserte fòret er spesielt tilpasset den og den type fisk, med optimal næringsverdi.

Jeg sier ikke at jeg ville matet discusene med guppy flakfòr, da jeg TROR at dette fòret ville inneholde feil næringsammensetning for en Discus.

Jeg tror også at en god rekemiks med godt innhold og vitamindråper er veldig bra, næringsrikt og sikkert kjempegodt.

Men å "bare" fòre med feks. oksehjerte tror jeg personlig ikke er spesielt sunt selv om det inneholder mange "kalorier" som gjør at de vokser raskere. De, som alle oss andre levende skapninger har jo behov for et allsidig kosthold for å få i oss de mineralene, vitaminene og sporstoffene som kroppens byggestener trenger. I min uvitenhet så velger jeg å tro at tørrfòr fra et anerkjent merke som er spesial laget til Discus inneholder alt som Discusen trenger for å holde seg sunn og frisk. En bikkje som får servert et godt dyrt tørrfòr velger jeg å tro holder seg sunnere enn en bikkje som "bare" får servert middagsrester.

Så kan man jo undres over hvorfor Discus er mer disponert for innvollsorm og andre sykdommer. Jeg lar det spørsmålet henge i lufta...
Tilfeldig bekjentskap
© Haakon Haagensen
Reklame for plussmedlemskap