Fra kulefisk til apistogramma :)

Bestemte meg for en stund siden at dvergkulefisk ikke var min greie likevel. Solgte de og satte i gang 85 literen på nytt.

I går kjøpte jeg 2 hunner og en han av Apistogramma borellii . Jeg hadde ikke helt bestemt meg for hvilken apistogramma jeg skulle ha, men valget ble lett når jeg fant de fine borelliene de nettopp hadde fått inn på Oslo zoosenter. De var velfødde og så friske ut. 119 kr stk. Oppdrett fra Tsjekkia. De kunne fortelle at fisken fra denne oppdretteren alltid var av topp kvalitet, og det kan se ut som det er riktig

Jeg er utrolig fornøyd med fisken jeg har valgt istedet for kulefisk Har på følelsen av at jeg kommer til å skaffe meg flere kar så jeg kan ha flere apistoer he he.

Jeg har tydeligvis lykkes i å tilpasse karet til apisto for allerede i dag har den ene hunnen farget ut i gult og hannen er helt på tuppa! De har valgt seg en kokoshule og styrer på. Men i alle dager? Skal det gå så kjapt når de flytter inn i nytt kar? Hjelpe meg.. Jeg hadde i allefall håpet de skulle spise og kose seg en stund etter reisen og bli sterke og fine før noe sånt kom i gang. men det går vel bra.. Utrolig vakker fisk, løp og kjøp dere som er ute etter denne apistoen
Gratulerer.
Håper de yngler snart.Er det håp om bilder?

Jørn
Joda, jeg fikk knipset noen bilder i går kveld, men siden jeg har blitt livredd mitt nye speilrefleks (jeg får det ikke til!) bruker jeg mitt kjipe lille kompaktkamera. Og bildene blir jo deretter

Men man ser jo hva de driver med og hvor gul dama har blitt Den andre dama bryr seg lite, svinser rundt i karet i sin egen lille verden. Siden disse skal ha flere hunner på en hann, parrer hannen seg med flere på en gang eller bare en av gangen? Det er helt nytt for meg å drive med denne type fisk.
Dere ser jo også hvor velfødde og fine de er. Jeg er glad jeg tilfeldigvis kom på samme dag de fikk dem inn. Så slapp jeg kjøpe dem etter å ha gått lenge i butikken med stress og sikkert kamp om mat. De er virkelig flotte!
Gratulerer med en nydelig Apistogramma-art, Lro A. borelli har alltid stått på min ønskeliste, og jeg tror jeg må skaffe meg et par sånne selv en dag

Det er noen Apistogramma-arter som kan være polygame. Men det er ikke slik at de holdes med flere hunner pr hann. Man kan gjøre det, men det er ikke tvingende nødvendig for trivselen. Et par holder lenge for de aller fleste Apistogramma-arter. Jeg tror mange akvarister har misforstått litt når de tror at alle Apistogramma-arter er polygame. Det er, etter hva jeg husker, flere monogame enn polygame arter.

I et kar som ikke er særlig stort, kan det lett gå galt istedet, om man holder harem (flere hunner, en hann). Når hannen og èn hunn har dannet par, blir de ganske ufine mot de hunnene som eventuelt er til overs. Nå kjenner jeg ikke aggressjonsnivået til akkurat Borelli "first hand", men f.eks. A. panduro og A. nijsseni kan bli virkelig brutale mot tiloversblevne damer. Hos den Apistogramma-arten bør man definitivt ikke holde dem i harem, det ender med mord.

Enkelte Apistogramma-arter er mer aggressive enn andre, så det er litt varierende hvordan det kan gå med flere hunner i samme kar.

En fredelig art er f.eks. A. trifasciata. Den arten har jeg holdt med en hann og tre hunner. Selv om de ynglet mye før, var det aldri noe problem. De to andre hunnene ble bare "psyket bort" ved at paret tøffet seg med farger og finner overfor dem, så stakk de. Ingen direkte jaging eller voldsomheter.
Takk mona, alltid nyttige svar fra deg Siden jeg ikke har noen erfaring med denne fisken må jeg bare forholde meg til det som står i fiskebasen. Men det du sier om flere hunner eller ei virker jo veldig logisk for meg! Foreløpig er det den hunnen som ikke har farget ut i parringsdrakt som knuffer litt på dama som har farget ut. Men ikke mer enn litt knuffing. Ehh, men det er kanskje litt bakvendt? Glad jeg ikke kjøpte 3 damer da
Blir det trøbbel i leiren får jeg bare prøve å selge den andre dama.

Foreløpig har jeg kun 3 ottoer sammen med dem, men hadde planer om noen små coryer også... men det er kanskje dumt nå? Jeg hadde vel ikke akkurat noen planer om å drive avl på disse, men siden de allerede har satt i gang er det jo litt spennende å følge med på... Du har vel noen coryer sammen med apistoene. Blir det bare stress og "tull" ?
Jøss, nå har begge damene farget ut i gult og foreløpig ser det ut som det går veldig bra. Damene igler seg innpå hannen faktisk -er det normalt? og nå var han plutselig i den andre hula som han ikke ville ha først... han har også forandret farge: fått en svart rand på ryggfinne og er ikke så sterkt lys-turkis og gul som han var. Er jeg litt for detaljertfiksert eller betyr det noe??

I repeat; første gang jeg erfarer denne type fisk
Nydelig apisto! Men bytte ut kulefisker med cichlider? Hæh?
Inger Anne
Nydelig apisto! Men bytte ut kulefisker med cichlider? Hæh? ;-)


He he, ja faktisk! men husk, jeg har kun prøvd dvergkulefisk! Jeg syns de bare ble hengende i hjørnet av karet. Rart å si, men de fulgte litt vel mye med på det som skjedde uttafor karet... apistoen bruker i allefall karet og innredninga! Kult å se fisk som syns planter og røtter osv er noe å se på/svømme rundt. Kulene var liksom bare fiksert på alt annet -sorry, men kuler var nok ikke min ting. Jeg digger utseende men ellers ikke så spennende. Som sagt Dvergkuler. Sikkert mye spennende i andre kuler!
Apistogramma er en av de mest interessante ciklidene som finnes! Noe av årsaken til at jeg synes det, er at de har et helt register av farge- og mønstersignaler seg i mellom, som de bruker til kommunikasjon. Helt utrolig å se på! Og om du studerer dem nøye, og følger godt med på hva de gjør og i hvilke situasjoner de gjør det, vil du kjenne igjen signalene og "skjønne hva de sier" til hverandre! Det er så utrolig interessant

Blant annet har du den situasjonen der hunnen og hannen har paret seg og lagt egg. Når den jobben er gjort, overtar hunnen ansvaret for selve eggene og det umiddelbare, lille området rundt f.eks. hulen der de er. Hannens jobb er å patruljere det større området rundt, dvs. hele akvariet (eller halve, om akvariet er stort). Det er her mange akvarister tror de overhodet ikke er interessert i hverandre. De er jo aldri sammen! De holder seg på hver sin kant jo...? Men det har sin årsak!
Nå vil nemlig hunnen passe på at hannen ikke kommer helt innpå eggene eller yngelen. Dette viser hun ved å signalisere når han kommer for tett innpå, ved at hun legger seg halvveis over på siden, kroppen er nesten litt "S" aktig, og hun lyser gjerne i gult. Noen arter får spesielle sorte tegninger på det gule akkurat i denne situasjonen. Ved å legge siden til og bukte kroppen i en slik S, sier hun til hannen; "Ikke plag meg, jeg har egg å passe". Hannen kaster et blikk på henne når hun gjør dette, så snur han og tusler en annen vei

Jeg er nå inne i min aller siste Apistogramma her hjemme, de tar kvelden av alderdom nå. De jeg nå har, er A. trifasciata, og i dag fant jeg den siste av hunnene død. Hannen ser ganske gammel og grå ut selv, men han har i det minste ikke slitt seg ut på barnefødsler i et kjør, så han holder vel koken en stund til
Må ha meg en ny art ganske snart... eller to arter. Kan ikke være helt uten Apistogramma, jeg får abstinenser
Da kan jeg glede meg til de legger egg

Som jeg skrev tidligere farget plutselig den andre hunnen ut i gult, men i går var hun like blek igjen og ble jaget av den gule hunnen... Søren, jeg får følge med så det ikke går galt. Men mona, hva tror du om å ha en gjeng med en liten coryart sammen med dem? Eller blir kanskje 85L for snevert?
Tilfeldig bekjentskap
© Norman Behr
Reklame for plussmedlemskap