Sunikol sin vannkjærlighet.

Plutselig ble min kjærlighet for små søte akvariefisk matet, da jeg kjøpte et lite kar til min datter.
og som mange akvarister vet er det som regel sånn det starter og så må man bare ha mer vann, større kar og fler fisker
begynte som sagt i det små, med et lite 25 liters kar som jeg hadde en lilla fisk og en gul fisk i, etter ønske fra jenta mi, den lilla var selvfølgelig en kampfisk -og den gule en kinesisk algespiser.
det gikk som så at guldøde og ble erstattet av en ny, så ble lilla levert inn ettersom han etter forsøk på å has sammen med noen hunner (som viste seg å være hanner av en annen kampfiskart) ble veldig frynsete.
fikk så noen platy (dumle og dafne) en l144 som heter magma og to scalare(king og max) jada, oppi 25 litern...
en uke etterpå fikk jeg også to corydoras sodalis...

etter bare litt over en uke i karret døde den ene coryen, antagelig av luftmangel siden sirkulasjonen i dette karret ikke er særlig god. tok henne opp med en gang jeg så hun var sårlig og hadde henne i en egen bolle, ringte tilogmed dyrlegen til henne , men hun sto ikke til å redde.

da hun var syk og jeg prøvde å bruke internett til å finne redningen fant jeg akvaforum. noe som førte til at jeg oppdaget hvor store scalarene kom til å bli og at coryene egentlig skulle være i stim.

noen få dager etter hadde jeg skaffet meg en75 liter og flyttet alle fiskene (bortsett fra magma) over i den, sammen med 7 corydoras kompiser til min ensomme fordi jeg var så redd for at han skulle dø hvis han ikke fikk selskap. kjøpte også noen guppyer. oppi 25 literen plasserte jeg en veldig liten og beskjeden slørhale gullfisk ved navn lillegull.

etter en del prøving med forskjellige ciklider som aldeles ikke gikk overens med resten av fiskene i 75 literen og endten døde eller ble levert tilbake, ble løsningen to thomasiciklide som er fredelige og passet rett inn, kjøpte også en seilfinnemolly som etter to dager i mistrivsel i det karret ble flyttet til 25 literen og ble lillegulls trofaste venn. og oppi 75 literen kom også to praktbotia (jada i en 75 liter) til tross for at jeg visste de trengte mer plass enn det

så en dag kom annonsen på jungeltelegrafen som jeg ikke kunne motstå. et 140 liters jebo salongbord. den perfekte løsningen for min lille stue. hellet var jo at jeg hadde et dårlig vaklende stuebord fra før og så hadde jeg jo disse fiskene som kom til å trenge større plass, så hadde alle argumenter for å måtte ha det bordet.
fikk da pruta litt på prisen, og overbevist banken min om at jeg virkelig trengte penger, og faktisk innvilget de en kreditt på kontoen min. så nesten en uke etter jeg så annonsen var jeg og svigerfar på tur for å hente det.
en to-timers kjøretur, er så gla i min svigerfar som sporty stiller opp på det meste.
-hva er det du nå har kjøpt for noe? var hans eneste kommentar
kreditten på kontoen ble forresten betalt inn bare en uke etter da jeg fikk penger, så er ikke i dyp gjeld av denne grunn
da vi kom hjem med akvariet kjørte vi med fiskeleveranse til diverse folk som kjøpte den fisken som fulgte med akvariet, da smilte svigerfar og sa -det er visst ikke bare inge berg som gjør seg godt på oppdrett (inge berg er eier av nordlaks, stor lakseoppdrett i nord).

fikk da solgt alle fiskene, tok en lett skylling av grusen som var i og flyttet over min eheim pumpe for å få luftsirkulasjon ettersom luftpumpa på karret var ødelagt. så fikk endelig alle mine nydelige fisker slippe fri i sitt nye hjem
ikke ett sekund for tidlig for guppyene mine var blitt noe hissig med hverandre, to mistet halene og den ene av dem døde, den andre lever i beste velgående og halen kommer nå så smått tilbake.

kjøpte meg tre palettciklider for å få ett par, en hanne og to hunner så han skulle ha et valgalternativ..kunne spart meg det for magefølelsen som gjorde at jeg plukket ut de to første viste seg å være rett. før de var ute av posen hjemme hadde de dannet par og var blitt fantastisk i fargene, mens den tredje som jeg bare tok tilfeldig var bleik og grå og ble jaget overalt.

det problemet løste jeg fort, hadde jo stående 75 literen så jeg ringte søstra mi og spurte om hun ville ha den og div fisk som ikke passet inn hos meg.
det ville hun selvfølgelig, og dro straks for å kjøpe seg en pumpe og karret ble satt til innkjøring.
En personlig tråd blir så utrolig mye bedre med litt bilder (hint hint)..
jepp, etterhvert..har bare mobilkamera men skal se hva jeg får til. har ikke tid akkurat nå, for har en baby som er en del aktiv og lurer meg bare til å skrive litt mellom slagene må også få skrevet ned alt som har skjedd til nå, før jeg glemmer de gode detaljene så kan bilder og beskrivelser komme etter forhistorien og innledningen
Full forståelse for den der, har to unger på 1 og 2 år selv. Da blir det snik surfing på forumet i mellom slagene. hehe
jepp, mine små troll er 3,5år og 8 mnd...og her er aldri stille, når den største har lagt seg er allikevell den minste våken og når den minste sovner så slokner jeg og. alenemamma er en fulltidsjobb
har drevet og puttet div platyer sammen med lillegull i 25 literen til datteren min, men alle blir mystisk syke av det.
så selv om lillegull ikke trives alene må hun desverre bare være det.
magma l144 er selvfølgelig der også, men er blitt litt bekymret for temperaturen til henne, det er ikke varmekolbe i karret og om natten kan tempen synke til 18 grader.
jeg synes også hun er så liten enda, så har nå bestilt eplesnegler til å ha i der for er mye plaget med alger, og så skal jeg flytte magma over i 140 literen.
håper det går bra, første gang hun flytter stakkar.

legger med noen bilder av lillegull sammen med seilfinemollyen emo, som døde, han var den som varte lengst oppi der.
har også drevet og omrokkert i 140 literen, klarte jo å miste palettene mine som begge satte seg fast i pumpa.
har også kvitta meg med alle ancistruser og pittbullplecoen, og fått meg 7 ottoer.
falt også for en enslig rødbuket kurvciklide som var så ensom i butikken, så han måtte være med hjem.
her er noen bilder av 140 literen før omrokkering.
ettersom jeg gav bort alle platyene bortsett fra to som jeg hadde oppi til lillegull, og den ene av dem døde, har jeg nå bare en platy igjen..dafne, og hun er veldig pjusk.
de andre fiskene i 140'en plaget henne litt og hun holdt seg mest sammen med guppyene. guppyene er gravide, og de to høygravide damene har jaget ihjel to guppyhanner så nå er bare split igjen
har nå flyttet guppyene, bonnie, betty og split..sammen med platyen dafne over i en 40 litring jeg har satt oppå kjøleskapet.
så nå har jeg ingen levendefødere igjen i storkarret, og har ikke tenkt å ha fler av dem oppi der heller.
bilde av en veldig lurvete dafne, og split guppyhannen sammen med den nå avdøde casper.
sjokolademalla mi er blitt ganske stor nå, men hun ligger alltid i hula si så får ikke tatt bilde av henne
coryene ligger alltid under en rot, og tilogmed botiaene mine, jokke og junior har blitt latere med å svømme rundt og ligger helst på plassene sine i rota.
scalarene mine king og max svømmer sammen langs kantene og alle ottoene ligger i gruppe midt i akvariet.
hmm...ser så tomt ut.
vurderer å kjøpe en stim smykketetra og et par cherrybarber for å fylle litt opp her. å så må jeg jo finnne en make til kurvcikliden min, aslan.
liten botiagutt er større nå.
sjokolademalla henja som liten da hun enda fikk plass i gammelhulen sin.
scalaren max som er blitt litt større nå.
thomasiciklidene mine rei og reia driver og legger egg om dagene nå, så de er endelig blitt kjønnsmodne. tre ganger har de lagt egg og like mange ganger har de spist dem underveis.
skikkelig irriterende. hun svømmer i ring på et blad (til tross for at jeg har laget en avskjermet plass med en flat stein til rådighet) og legger eggene, og han svømmer etter og spiser dem, rekker ikke han å spise dem så spiser hun dem.
oioi, hvor kom all denne deilige maten fra? teit fisk
140 literen etter omrokkeringen og utbytting av grus med sand.
den fine eggleggingsplassen som thomasiene mine elegant overser.
bordet sett ovenfra, skal ta bedre bilder etterhvert.
Nå har jeg fått bebiser!
Betty, den ene guppyhunnen min har endelig født. en stund så det trist ut for jeg kunne ikke se en eneste yngel, så jeg tenkte at hun, split (hannen) og daphne (platyen) hadde spist dem alle.
Men plutselig fikk jeg øye på en, og skyntet meg å fange den, så så jeg en til og fikk tak i den også. Så en tredje men fikk ikke fanget den.
Så etter å ha lest litt inne på gamle tråder her så jeg etter i pumpa, og der var fire sprell levende bebiser til.
I dag har jeg fanget to til i voksenkarret, og sett to innimellom flyteplantene som jeg ikke får tak i.
Så da har jeg 8 i bebiskarret og to i det andre
Håper alle overlever, for split er ikke faren deres, så da kan de yngle litt mer uten innavl, og har jo bare to guppyer nå så har jo plass til noen fler
Hadde forresten tre voksne, men da betty hadde født hoppet bonnie, den andre guppyhunnen ut av akvariet og døde..
Det ser også dårlig ut med helsen til betty nå, hun svømmer dårlig med nesen opp og halen rett ned, men kan hende hun bare er sliten etter fødselen.
I dag kom også eplesneglene mine så nå har jeg flyttet litt om på fiskene.
I dattra mi sitt karr er nå bare gullfisken lillegull og eplesneglene,magma(gule ancistrusen) som var der før er flyttet til 140 literen hvor jeg håper hun vil vokse litt. hun er bare 4-5 cm.
Når guppybebisene mine blir større slik at de kan komme oppi foreldrekarret igjen skal jeg flytte tre av otocinculusene mine oppi det karret også så jeg får noen algespisere der og.
Dattra mi ble forresten henrykt over de rosa og lilla sneglene, og har studert dem i hele dag "se, nå gjør de sånn" og "kom mamma å se på denne"
Huff, greide å falle ned trappen for noen dager siden, og det var veldig dårlig timing.
Med to små å ta meg av, en nybakt guppymamma, en syk platy og en gjeng guppybebiser.
Måtte bite i det sure eplet og dra til min søster i helgen for å få hjelp med barna, og måtte da vri hjernen min for å finne en løsning for guppybabyene som var i en plastboks med bare en luftpumpe.
Løsningen var det min søster som kom med; ta de voksne fiskene (guppyhannen split, mammaguppyen betty, og platyen daphne) oppi storkarret igjen, da kan du ha babyene oppi guppykarret som har filterpumpe.
Xen min måtte til pers og omrokkere og flytte fisk.
Da jeg kom hjem i dag hadde mamma betty tatt kvelden, og min syke platy ( så trist for han hadde kjempet så lenge og begynte å se bedre ut). det ble nok for mye stress for dem å bli flytta så fort, mammaen ble veldig rar etter fødselen og sluttet å svømme så hun va jo litt skral i formen.
Så nå etter at jeg har tatt ut de voksne fiskene slik at der ikke er noen trussel for babyene, har jeg tellt mellom 14 og 16 yngel, flink mamma rip.
Må forresten med jevne mellomrom hente yngel ut av pumpa, men det ser ikke ut som det skader dem.
Så om noen uker kan hannen split flytte tilbake og få være i fred.
Han er veldig bereist og har vært flyttet rundt i alle fire karrene jeg har hatt, pluss i en fødeboks da halen hans ble spist av, han er litt av en tøffing. så jeg håper nå at han holder seg i livet i 140 literen til han kan flytte hjem og få et rolig liv sammen med ungdommen
Har prøvd å ta yngelbilder, men har bare mobilkamera, så får se en annen gang.
Aslan, min rødbuket kurvciklide.
Og ett av Rei, thomasihannen.
Scalaren King har litt antydning til kuppel i pannen?
Både king og max.
Guppyhannen split, den eneste voksne jeg har.
Guppykarret oppå kjøleskapet.
De to første guppy-ynglene jeg fant.
Noen fler guppy-yngel.
må prøve å legge ut stort bilde,. dette er en test
[External Image]
etter at jeg bytta grusen med sand og akvariet var brunt i to dager har det vært veldig skittent i bunnen, men jeg har ikke hatt tid til å gjøre noe med det, og eheimen min har blitt tett på bare noen timer etter hver rens...
Nå har jeg endelig tatt en rengjøring, slamsugde tre bøtter med ca 4 cm med bare dritt nederst i alle...
Dette akvariebordet er vanskelig å slamsuge, siden det står på gulvet får man ikke noe fres på suget
Hadde pumpa i småbiter og rensa den med q-tips og der var myyye dritt..
Nå har den gått helt siden i går kveld og den har ikke forandret strøm og luftmengde enda
Onsdag skal jeg i mr-røntgen i harstad, og der har de to dyrebutikker som jeg ikke har vært på før gleder meg som et barn, og har allerede skrevet handleliste...(best å ha det slik at man ikke handler på måfå og handler dobbelt så mye som man har råd til bare fordi de er søte fiskene )
Nå har jeg vært i Harstad, og der hadde de 3 dyrebutikker. To med labert innhold.. men en med masse fisk og akvarier.
Selv om den hadde alle fiskene i små lave 30 litringer, 10 slørhaler i en og 6 sølvhai pluss noen scalare i en annen, og så var alle coryene i samtlige karr fri for barter.
Kjøpte med meg en l144 til som skal bli magma's kompanjong og skal hete lava.
Kjøpte også en praktbotia til som hadde sort hale og hode og var skikkelig dyp i fargen, men når jeg kom hjem var den blekere og halen oransje...skitt..
den har fått navnet jeppe.
Lette en stund før jeg fant ut hva den siste jeg kjøpte heter, det er en lysegrå bulldogmalle som får navnet bolivar.
På en annen butikk kjøpte jeg også 10 sebrafisk (danio), for jeg hadde lyst på en stimfisk, egentlig smykketetra men de hadde ingen.
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap