Småtteri og spekulasjoner (side 3)

Ja, channoides går for å være en villbetta som er lett å få til.

Nå har jeg endelig fått gjort noe jeg har ventet på lenge. Tanganyika-killiene (Lamprichthys tanganicanus ) er flyttet til det nye karet sitt. Jeg har hatt et par i ca. et år, men satte inn 2 nye hunner da den første hunnen hoppet seg bort.
Nå skal de gå i et dedikert kar med steinvegg med sprekker og hulrom som forhåpentligvis gir godt skjul for egg og yngel.
De er kjent for å være skjøre ved flytting, så jeg gjorde det på mest skånsomme måte. I og med at disse trives best i overflaten og har en sterk flokkmentalitet er det lett å la de svømme inn i en transparent plastboks, for så å sette den i det nye karet til aklimatisering.
BONUS: Når jeg skulle flytte deres favorittsteiner fant jeg jammen meg fem egg som leleuipiene ikke har oppdaget. Noen av eggene rørte på seg når jeg løftet på steinen og de ble suget ut med en hestesprøyte med luftslange. De andre skylte jeg av steinen. Jeg plasserte eggene oppi noe javamose i en fødekasse som jeg lot stå igjen i gamlekaret. Litt usikker på om det er smartest å la kassen stå eller flytte den til det nye karet. Hvis eggene ikke hadde blitt plukket av meg eller blitt caviar for leleupiene, ville de helt sikkert endt opp som gaffelbiter for calvusene.
Har lest alt fra at det er kjempelett til veldig vanskelig å drette denne, så jeg gleder meg til å se hvordan dette går fremover...

Før i dag gjorde jeg meg noen tanker om hvorvidt leleupiene har et prosjekt på gang. Jeg har tre stykker, og adferd signaliserer at det er 2 hanner og en hunn. Den ene får litt pepper og blir gulbrun, mens den andre som ikke får pepper ikke viser noe agresivitet. Den ene hannen har i hvertfall tatt på seg gravejobb i et hjørne og lagt halve biltema oppetter glasset. Å meske seg på dagsferske killiegg i lange tider kan jo ha kondisjonere dem til lek. Uansett så er det alltid spennende med noe nytt å spekulere i.
Betta sp. von satun/wild betta blue throath
Har endelig funnet et bilde av "Betta sp. von Satun"/"Betta spec Satun" eller "Wild Betta Blue Throath", som er noen av navnene den går under på listene,
på et russisk forum.
Ser ut som 2009 blir bettaens år...

I dag foret jeg Channoidesene og fant ut at fullvoksen frossen artemia falt mye bedre i smak enn de "røde-møkkalarvene", som ble liggende i mosen lenge uten å bli spist. Men en feit og hårete artemia vekket "slangen". Utrolig å se hvordan Channoidesene først ser maten flyte forbi og så går til angrep. Digger denne fisken mer og mer.

Så til de daglige spekulasjonene: Tanganyika-killieggene ligger i mosedotten i fødekassen. Jeg synes jeg så noe som lå og titta på meg inne i skallet når jeg tittet med lupa før i dag. I og med at det har vært lek i flere måneder er det helt uvisst hvor gamle eggene er, men jeg tipper at det ikke er lenge igjen. De klekker visstnok på kvelden eller natten, så det blir spennende å se om det en morgen svømmer nyklekt yngel i fødekassen som er like store eller større enn mine Boraras.
Dagens spekulasjoner
Ingen killiegg har klekket enda, men de ser alle friske og fine ut og uten tegn til sopp eller andre ulumskheter, så da er det fremdeles åpent for spekulasjoner om hvor gamle eggene er.
Tanganyikakilli
I dag så jeg "lampene" leke i sitt nye hjem.
De første dagene stod Tanganyikakilliene en del i enden av karet, og jeg mistenkte for lite sirkulasjon. Jeg har nå en 720L/h som driver HamburgerMatteFilteret (20x40x5cm) med utløp i motsatt ende av filteret, som vel er et ok forhold tank/matte/pumpe ut fra hva jeg klarte å regne meg frem til. Satte inn en liten 200 L/h pumpe (med full luftblanding) i filterenden mens jeg venter på sterker pumper som jeg bestilte for lenge siden. Og vips så var de i helt i 200 Denne arten krever sterk strøm for å trives, men det så ut til at 200L/h motstrøm var det "lille" som skulle til.
Det var betryggende å se at de fant seg til rette, og tar lek som tegn på hæppiness. Først så det ut til at det var noen av steinene fra det gamle karet som slo an, men etter å ha hatt seg ved disse flyttet de til bakveggen. Jeg ble hæppi fordi min teori om at de ville like sprekkene mellom steinene ser ut til å ikke ha vært helt på jordet. Ble faktisk noen bilder også.

Lek ved de gamle steinene.
[External Image]

Lek ved den nye steinveggen.
[External Image]

Eggene i det gamle karet ser ut til å ha det bra. De er blanke og fine der de ligger inne i javamosen med masse luftbobler. Så ser ut til at jeg har fått til bra sirkulasjon og lufting.
Killiegg
Et par av eggene.
[External Image]
Ikke lett å få fokus når de ligger så godt gjemt, men ser helt klart at det er fisk på gang.
Selger sexy
Gjorde et lite eksperiment på om "sexy selger" også er gyldig blant aquanerder.
Har hatt en annonse for en flyteplante liggende ute i lange tider uten særlig respons. Brukte tegningen i plantebasen for å illustrere og skrev at den var fin etc. etc.
Det er et par tre ting som er veldig hot og sexy nå for tiden; L-, reke og cory. Og i og med at coryene mine er bittesmå og bare gjemmer seg og at jeg kun har en Loricariidae som ikke engang har nummer måtte valget av "bikinpike" for å selge flyteplanter bli ei reke.

Så jeg oppdaterte annonsen med dette bildet.
[External Image]

Og vips , innen en time er jeg utsolgt.
Må bare kommentere de eggene du har tatt bilde av. Helt utrolig at det går an å se øyet til yngelen inni egget! Håper du tar noen bilder som du kan spare til fotokonkurransen neste gang for et slikt bilde hadde fortjent å komme med.

Rart hvordan vi reagerer på visuelle stimuli. Tror jeg skal benytte meg av lignende knep ved en senere anledning om jeg skal aventere noe som er vanskelig å få solgt. Kanskje samboeren kan stille opp som modell
He he he, hjelper med litt salgstriks

Herregud ved første øyekast så de eggene ut som perlemorssnegle. Altså jeg har aldri sett det, men da trodde jeg det var noe sånt som eksisterte! Ser jo ut som perler.
Siste nytt på Tanganyikakillifronten: Ett yngel (lang og syltynn) har klekket i løpet av dagen, og jammen meg så jeg at enda ett hadde klekket en eller annen gang etter mattemørket. De andre ligger og titter ut fra inne i eggene sine og klekker vel når som helst. Yngelet var ikke klar for nykleket artemia så jeg la ut noen fnugg NovoTtom med en pinsett, men er usikker på om det falt i smak.
Jeg får følge opp tettere i morgen, da er det til og med kanskje fler.
Jeg forsøkte å ta noen bilder men forholdene er umulige. For mange lag med glass, fødekasse, luftbobler dårlig lys etc. så å få se dette får bli min private bonus.

Færre fisker: To "raketter" (Klovnekillier) hadde brent ut i løpet av natten. I og med at vannet er ok, tror jeg at dette kanskje var taperne i nattens kamp blant hannene. De ser ut til å være ganske kannibalistiske da begge kadavrene var relativt oppspist i dag.

Flere fisker: Det var bare 4 stk H. amandae i butikken og jeg trengte fler i og med at jeg mistet en rognstinn hunne i forrige uke. Blir fint å utvide flokken og satse på at i hvertfall den feiteste av de nye er en hunn.

Fin fisk[External Image]
Killi ditt og datt
Enda en "rakett" brant ut natt til lørdag. Er ganske sikker på at det er 2 hunner og 5 hanner som er igjen, men lar fremdeles muligheten for at det kan være sent tuviklede hanner være åpen litt til. Vurderer å flytte på noen, men vet ikke om det blir damene og alfa-hannen, eller om det blir slik at resten av gutta skal få leve selskapslivet i et annet kar.

Fremdeles ett L. tanganicanus-egg som ikke har klekket enda. Det fjerde klekket nå i løpet av den siste timen. Jeg blir ikke klok på om de spiser noe. Det ser ut som de lar maten (artemia) svømme rundt seg fremfor å spise den så kanskje den er for stor. Har blandet ut liquifry1 med vann, for at den skal sveve litt mer, som jeg bruker en dråpe eller to av og legger noen fnugg Novo-Tom på overflaten og satser på at det går ned.
Må si jeg misunner deg channoides

Den har jeg ønsket meg lenge, men har enten ikke hatt plass eller ikke funnet noen som har dem. For øyeblikket har jeg ikke plass, men vurderer å bytte ut smaragdina mot channoides...
må si jeg likte å lese denne tråden. Liker småkryp i akvariene.
Iløpet av de neste dagene håper jeg å få klekking på triops Cancriformis.
har en pose med 50-60 egg liggende:
Mvjnz, Bytte ut smaragdina? Du trenger jo bare ett kar til så kan du ha begge. Det skal jeg

Nubbe, Moro med småkryp også, men viktig å holde orden på begrepene. Småfisk og småkryp er langt fra det samme. Triops må jo være kult, lurte på om det var noe for glasset mitt men har funnet ut at det skal få stå urørt en god stund til. Mye av livet som jeg pleide å se der med lupa tidligere er nå borte, men det har dukket opp nye interessante skapninger så jeg lar glasset stå urørt videre.
Jeg har håp om å få opp en dafniestamme. Fikk en liten skvett med noen dafnier her om dagen og håper å få opp populasjonen slik at det kan serveres til fiskene som en snack i ny og ne. I dag blandet jeg ut noen fnugg tørrgjær og sukker i litt vann, og skal fore dafniene med et par dråper av dette i morgen. Det er det jeg har klart å finne ut så langt om mating av dafnier. Ellers har jeg noen egg fra Branchinella thailandensis (Thai fereker) som jeg ikke har forsøkt å klekke enda.

Jeg var akkurat hos Aquamanias og så på Betta smaragdina og Betta imbellis. Utrolig kult å se hvordan de farget ut med en gang de slapp ut fra kampfiskisolatet til et større kar med annen fisk. Alle (de antatte) hannene ble plutselig veldig fargerike og tøffet seg for hverandre. En Apistogramma fikk plutselig veldig mye å holde styr på når det plutselig dukket opp nye konkurrenter om revirplasser. Merkelig hvordan den tilsynelatende så hvem som var hanner og lot hunnene være i fred.

Bra det er auksjon til helgen. Jeg er helt sikker på at venusfiskene jeg kjøpte på forrige storauksjon fortsetter ferden videre rundt i akvaristuniverset. Det var egentlig en pose med dvergkardinaler jeg hadde lyst på, men jeg mistet oversikten og bød på feil objekt. De små neon-blå ynglene kommer jeg nok til å beholde en stund.
Så er det hvorvidt Nannostomus beckfordiene blir permanente beboere eller ikke. Fra de første gangene jeg bladde i fiskebøker har jeg vært fascinert av Nannostomuser, men husker ikke lenger hvilken art som stod høyest i kurs den gangen. I og med at minst er størst i min verden er det fristende å skaffe N. minimus eller om det finnes noen nannoer som er enda mindre.

Nå blir det restaurering av et lekk kar, og seriøs vurdering av deltagerne i neste episode.
Kampfisk i rødt, hvitt og blått
På Tanganyikakillifronten har det ikke skjedd stort siden sist. Fremdeles ett egg som gjenstår å klekke. 4 yngel fremdeles i live.

Lamprichthys tanganicanus yngel
[External Image]

Hvis det er hanner kommer de til å se slik ut når de blir store.
[External Image]

Jeg har et kampfiskoppdrett på gang med en litt humoristisk innfallsvinkel.
Jeg så en fin rød-blå vailtail han og ei rosa-hvit hunn og tenkte - Hvis jeg krysser dem får jeg kanskje avkom i norske farger.
Nå er det noen uker til sløret er fullt utviklet, men håper antydningene til fargene vedvarer.

Norsk kampfisk
[External Image]
Utricularia graminifolia og eplesnegler
Sånn i tilfelle noen skulle finne på å søke etter kombinasjonen Utricularia graminifolia og eplesnegler og finner denne tråden - det fungerer veldig dårlig. Jeg hadde en fin liten tue i flere kar som jeg satte eplesnegler i og etter noen dager var alt beitet vekk. Ganske brutalt å se eplisen hærpe gresstuene mine, nesten som å se en asfaltfabrikk/dampveivals kjøre over en gressplen.

Ellers ingen nye killier, men i dag så jeg at de faktisk spiste BBS, så dette lover bra. Det egget jeg spekulerte i om kanskje var litt grått/difust klekket her om dagen så det som er igjen ser i hvertfall ut til å være friskt.
Litt merkelig at det er såpass store variasjoner i klekketid når eggene lå på rekke og rad på steinen, og ut fra det sannsynligvis ble lagt samtidig.
Killiotiske tilstander
Tok en titt inn i karet til Tanganyikakilliene, som jeg fra nå av kommer til å kalle "Lamper" (av LampLamprichthys tanganicanus). Karet har en rørbasert moonlight som gir et ganske døllt og difust lys sammenlignet med LEDs, så det er ikke så ofte jeg sitter å ser etter "tilnærmet ingenting" i det. Men nå gjorde jeg det, og hva fikk jeg se? Jo der bak i karet, oppe i vannskorpa svømte det en liten yngel som ikke kan være annet enn ei lita Lampe.
Dette kom litt brått på meg, akkurat som de første fem eggene jeg fant (der jeg fremdeles venter på det siste).

Grunnlaget for de nye spekulasjonene:
Hvis det tar ca 10 dager å klekke og det er 11 dager siden fiskene ble flyttet over i det nye karet, da er det ikke umulig at dette ynglet er resultat av lek i karet.
Men så var det sånn at den så svært så feit og fin ut, i difust blålys, i forhold til de som står i fødekassa i Tanganyikaselskapet, at den må ha fått i seg en del fôr og dermed være noen dager gammel.
Dermed heller sansynligheten mot at det har vært egg på steinene som ble flyttet.
Hvorfor de klekker til ulike tider kan ha med at de kan være fra forskjellige lekstidspunkter, og at nye egg blir plassert på samme sted som gamle.
Eller at de er fra samme batch og bare klekker med noen dagers mellomrom.

Jeg har puttet noen planter ombord ut fra teorien om at skjulesteder for yngel i topplaget kan være smart. Så ynglet har så langt enten klart å gjemme seg for glupske voksenfisker, eller fått gå i fred. Jeg lar det fortsette videre og håper på at det dukker opp fler. Jeg kommer til å se etter egg i returvannet ved vannbytter, men skal prøve å holde fingrene unna egg i karet.
Jeg ble nysgjerrig på hvordan disse "lampene" du nevner så ut, så jeg googlet navnet og ble imponert. For en nydelig fisk
Er det en Tanganyika ?? Eller er den fra andre habitater? Jeg kikket bare på bildene, leste ikke noe om den. Se på dette nydelige bildet f.eks.
Jepp,

Endemisk Tanganyika, Killifisk og Stimfisk. 3 ting på en gang - Kan man ønske mer.

Er ikke hannen min litt lenger opp i tråden fin også?
Noen kaller den "Tanganyikas perle" og det er velfortjent. Veldig vakker og aktiv fisk som går i det øvre vannlaget.
Er visstnok vanskelig å transportere jo eldre den blir, og noen mener de kan få sjokk av å tas opp av vannet, så jeg flytter de alltid i en beholder.

Det er noen interessante tråder om den på duboisi.com
Uidentifisert bifangst fra bangka
Nevnte her tidligere at jeg hadde hentet en liten sak hos DDR som både Thor og jeg tok for å være god fisk, i dette tilfellet at det var en Homaloptera sp. Bankga som de hadde fanget. Det var litt hektisk når vi til slutt fant den antatt siste Homalopteraen i karet. Og jeg tenkte ikke over at den var så veldig anderledes før etter at den hadde funnet seg til rette.

Her er noen bilder
[External Image]
[External Image]
Thor antar at det kanskje kan være en eller annen [URL=http://www.fishbase.org/identification/GenusSpeciesList.cfm?genus=Rhinogobius&areacode=]Rhinogobius[/URL], men at er vanskelig å si før den blir større. Foreløpig er den 2-3cm.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap