Småtteri og spekulasjoner (side 37)

Merkelig nok bare litt mer enn hos deg. Jeg holdt på å kjøpe et par en gang til 450 pr stk på JanHolt, og Dahls har hatt de til 250. Så denne gangen var de å få til en utrolig god pris, og dermed muligheten for å få en gruppe. Disse kommer fra Singapore og er høyst sannsynlig oppdrett fra dam.

I jakten på minst mulig yngelfôr kom jeg over APR Artificial plankton rotifier, mikrokapsulert fôr med størrelse 100 micron.
Det ser ut som det brukes i kommersiell akvakultur.

Jeg leste noe om at dette er mindre enn infusorier. Og har lang holdbarhet i vannet.
Et produkt/merkenavn som går igjen er Frippak, men det ser ut til å være særdeles vanskelig å få fatt på. Det opprinnelige engelske selskapet er long gone og det er nå belgiske Inve som står for dette. Det ser ikke ut til å være lett å få i saklige kvanta for en akvarist. Aquaticeco.com har et produkt som heter APR - Artificial Plankton Rotifer 300g.
Microctenopoma ansorgii skumrede
I dag opdaget jeg et skumrede i karet med microafrikanerne.
Microctenopoma ansorgii står bak dette.

Jeg lurer fremdels på om det er noen hunner blant de fem individene jeg har, men er litt optimistisk og håper på at det er en dame han vil imponer og at de kansje til og med har lekt.
Microctenopoma ansorgii - egg
Jeg tok en skikkelig skarptitt med mikroskopdelen (lite felt på størrelse med en femtiøring) på Biltemalupen min og så til min glede at det var plenty med egg i boblene langs glasset.

Nå er jeg fristet til å ta ut redet som delvis ligger i gaffelmosen som vist i bildet, da det er liten sjanse for at yngel vil holde lenge sammen med fem M. ansorgii noen killi, og (kanskje) M-maller.

Noen innspill om jeg bør flytte det nå før egg har klekket, eller vente til hannen har pleid ynglene noen dager?

Kanskje hannen bare stresser og roter bort masse yngel da vannstanden er 25-36cm og mange andre sikkert vil spise fnugg til lunsj.

Jeg har planer om å "ta" redet med en plastboks av typen som brukes til sandwichsalater, da disse er 4-5 cm høye, ved å senke boksen i karet et sted hvor det ikke skaper strømninger for redet, og så føre boksen under redet, løsne redet fra glasset med en tynn kniv og så heve boksen rundt redet.

Sånn ellers så oppdaget jeg alt dette da jeg skulle rydde litt i karet. Dels fordi jeg ikke hadde sett så mye til microsynoene og at den ene normanien så ut til å ha blitt spist på (jeg mistenker ansorigii).
En microsyno fulgte med når jeg forsiktig slammet litt for å så å etterfylle uten å pårvirke vannstand og skumredet for mye. Den var i kategorien ikke god fisk, og fik gå i balja med varmekolbe og luftein over natten, men var helt ute i dag.

Litt derfor har jeg lyst til å kidnappe ansorgii-redet, slik at jeg kan rydde opp og se over microsynobestanden.
Da har jeg kidnappet ansorgieiene og ricciabiten med redet står i en 300ml sandwich(reke/italiensk etc.) salatboks inntil videre. Kanskje jeg flytter det til en balje i morgen.

Da blir det full oppryddning og leteaksjon etter microsynoer i morgen.
Karet har fått gro seg til siden i våres, og det er blant annet en crinum som har ålet seg frem og tilbake i karet og trenger å trimmes en del.

Sånn ellers er alle seks Hypseleotris compresaa med etter tredje dagen med medisiner og de ser ikke ut til å ha blitt annet enn friske.
De er fremdeles bleke når de har compressa-mønster, men har jeg har observert at noen noen ganger har et kraftigere makrell-lignende mønster.
Jeg antar at mine individer foreløpig ser ut som skræmt fisk og at de kommer seg etterhvert som forholdene blir tilrettelagt.
At de stimer er vel et sikkert tegn på utrygghet.
Nå lurer jeg litt på hvordan jeg skal forbedre deres temporære hjem.
Masse planter eller steiner og huler. Rolig vann eller god sirkulasjon.

Nesten litt for mange spennende ting på en gang dette her.
Humunuku
Sånn ellers er alle seks Hypseleotris compresaa med etter tredje dagen med medisiner og de ser ikke ut til å ha blitt annet enn friske... ... Nå lurer jeg litt på hvordan jeg skal forbedre deres temporære hjem. Masse planter eller steiner og huler. Rolig vann eller god sirkulasjon.


Du har sannsynligvis googlet deg frem til det allerede, men jeg kan jo gi deg link til profilen på Compressa hos SeriouslyFish
Ser ut til at denne artens "ungdommer" ofte kan påtreffes i brakkvann i det fri? De burde i så fall være godt rustet til å tåle salt-tilsetning i vannet hvis det er en type sykdom som salt kan ha effekt på?
Du så sikkert ikke at jeg lenket til SF litt lenger opp.
Alltids greit å sjekke SF, men det er bare en av mange lodd på vektskålen.
Nagiy flyttet - nye lacustricola pumilus hunner
Nå jeg endelig flyttet "Jannes" Parasphromenus nagy.
Jeg har lovt å ta godt vare på dem og det ser ut til at noen uker i en 3 liter uten noe som helst fikling, bortsett fra litt levendefôr, i hvert fall ikke har drept dem.

Jeg hadde et 16-liters kar i tankene til dem, men det drøyde litt før jeg fikk tak i det og satt det opp.
Torvbunn med grus og sand skal gi gode forhold for noen små cryptocoryner, ellers er det catappa- og eikeløv, mangroverøtter og eikekvist.
Først sørget jeg for at det var samme vannverdier i det nye karet, og tok ca halvparten av vannet fra boksen til karet, for så å føre vann fra karet til boksen gjennom en lufteslange med en justeringsventil med bare noen dråper av gangen. Dermed ble det nye og gamle vannet blandet over et par timer.

I nattens mulm og mørke ble de fanget i et lite målebeger og flyttet til det litt større karet. De to hannen og hunnen ser ut til å være i god form og har funnet flere gjemmesteder i løvet som de pendler mellom.

Sånn ellers har jeg hatt et lite dilemma de siste dagene etter at den siste Lacustricola pumilus dama gikk dukken.
Jeg har satset på at "let it be-metoden" skulle være tingen, men fikk ikke frem noe avkom på et halvår. Nye damer finnes i Sverige, men det er for kaldt å sende så de må evt. hentes eller vente til våren.
Så viste det seg plutselig at de var å få i butikken, men fra en oppdretsstamme uten lokasjon.

Spørmålene ble til:
Skal de to "lokasjons-hannene" hakke på hverandre og ikke få noen damer fordi damene finnes rett oppi gata, men de er ikke av fin nok avstamning?
Eller skal jeg la hannene få gå med noen oppdrettsstamme-damer til nye med lokasjon dukker opp en gang til våren?

Mest nytte/fiskelykke/fiskeholderglede tilsier at damene i butikken (jeg så ingen hanner) så vel som mine hanner har det best om de får være fisk sammen, og at jeg har mest glede av å se på det fremfor å bare se hannene krangle med hverandre uten mål og mening. At det kommer litt friskt Burundi CI2008-blod i oppdrettstammen er sikkert også fint.
Nå må du unne gutta litt da

Siljee
Nå må du unne gutta litt da ;-)

Jepp, jeg har gjort det.
Men de nye damene står dessverre i karantene, så det drøyer litt før de treffes.

Hypseleotris compressa går fremdeles i karantenekaret og alle ser ut til å være i god form. Jeg har satt inn vallisneria plantet i kaffeglasslokk med grus og stein på toppen slik at de har en del planter å stå i mellom.

To hanner har farget litt ut i oransje med gode finnefarger og ved hodet.
Jeg har så vidt sett turkise øyne på den ene, faktisk den minste.
Den aller største fisken antar jeg er en hunn da det er et særdeles omfangsrikt individ, og farger kun gult på finnene der de mindre hannene blir oransje.

I dag fant jeg ut at de ikke likte mysis. Det var spytt og fysj og æsj, og det lå rester i karet 2 timer etterpå.
Tetra marin granuler faller heller ikke i smak, men flakfôr går under tvil.
Frossen artemia ser ut til å være svært populært og er heldigvis det jeg bruker mest.

Sånn ellers er det hele to Pseudosphromenus dayi som har klart den første kneika. Det vil si 80-90% frafall i forhold til de 10-20 fnuggene jeg satte i boksen. Grunnen mener jeg er at det var en helt nye boks uten innkjørt "humus-gugge". Neste kidnapping blir med en innkjørt boks.
Mikrotetra+, betta antoni leker, fiskedøden på oslo øst -p. dayi -g. rufa
En liten romjulsoppdatering.
Rett før jul var jeg så heldig å få fatt på mikrotetreaen Odontocharacidium cf. aphanes fra Tom c, han hjalp også med å få fatt på en dame til Palangkarayaen som plutselig ble enkemann. Picaflor, som Odontocharacidium cf. aphanes også blir kalt er en interessant miniatyrfisk. Akkurat nå holder jeg de med N. digrammus, H. ammandae og C. pygmaeus og de ser ut til å ha funnet seg til rette. De beveger seg ofte i rykk og stopp og trives best innimellom mose og buskas. De er ikke spesielt sky og stikker ikke av selv om jeg sitter foran glasset. Mye interaksjon kontra mange andre stimende småfisk som tetra og boraras.

Lille julaften fant jeg Pseudosphromenus dayi-hunnen på bunnen. Ingen annen forklaring enn at hun må blitt utslitt etter lek, for hannen stod og voktet redet. Jeg plukket unna noen yngel fra foreldrekaret og lar noen bli igjen. Jeg tror det går noen fnugg fra flere kull der nå, og at etterhvert som karet blir mer inngrodd jo flere yngel overlever den første tiden.

Julaften fant jeg to stive Garra rufa. De fikk fire erter dagen før og tre av dem ble ikke spist og kilte seg fast på bunnen og må ha forgiftet vannet med et eller annet. Kommer aldri til å bruke denslags igjen.

Betta antoni satte i gang lek på første juledag og holdt på i over et døgn før hannen hadde fått skuffen full.
Jeg hadde flaks og fikk filmet litt av akten.
<embed src="http://www.youtube.com/v/QqqZt44YD6A&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed>
Barboides gracilis
Så er det totusenogti og et nytt år der det sikkert kommer til å skje mye spennende på fiskefronten.

Første nye art i 2010 ble Barboides gracilis, en knøttliten afrikansk barbe. Dette er en art jeg oppdaget at det var mulig å få fatt på i en butikk i København for litt over ett år siden. De siste månedene har jeg sett at det var 2 stykk igjen i butikken, takket være deres fiskeliste tilknyttet varebeholdningen, så det var litt på lykke og fromme at jeg tok en tur til akvarieudstyr.dk andre januar.
Det er ikke ofte denne arten er å få fatt i så jeg tok med de to individene de hadde igjen. Det ser ut til å være to hanner, men jeg lar tvilen komme en av dem til gode og håper en av dem kanskje viser seg å være en hunn når de har funnet seg til rette.

Noen har sagt at akvarieudstyr.dk er en dårlig butikk og at det bare er et lagerlokale, men det er sånne butikker jeg liker fremfor fine lokaler med fancy reoler fulle av syk og sliten fisk og med inkompetent betjening som sikkert hadde gjort en god jobb på H&M. På loftet hadde de mange kar med litt av hvert av både søtt og salt, men for meg var det Barboides gracilis som stod på ønskelisten.

Sånn ellers hadde jeg egentlig ønsket meg et fungerende AF-forumsøk i julepresang, men ser at det ikke har dukket opp enda. Det er litt dumt. Jeg synes det har vært veldig mange tråder i de siste månedene med spørsmål som har vært stilt mange ganger tidligere og med mange gode svar. Men det er ikke lett å vite det når man ikke finner frem i informasjonen her på AF. Å bruke Google funker bare nesten.
Dette gjør at jeg føler at det som skrives her har en holdbarhet tilsvarende en kopp varm kaffe. Når tråden ikke lenger finnes i oversikten over nye tråder er den tilnærmet tapt, unntatt for de tålmodige som gidder å tråle gjennom søkeresultatene fra Google med alle blindlenkene det henvises til der. At det i tillegg tar mange måneder å få lagt til arter som mangler gjør at det blir veldig vanskelig å registrere akvarier og oppdrett uten at det blir ufullstendig i forhold til artene jeg holder.
Hadde jeg tilfeldigvis dumpet innom AF for første gang i dag ville jeg høyst sannsynlig avfeid forumet som dominert av nybegynnerspørsmål med nybegynnersvar. For min egen del er det bare knot å finne frem i gamle innlegg. Dette gjør at jeg sliter med å se verdien av å skrive her da det ikke har noen nytteverdi over tid. Så var det sagt.
Pseudomugil signifer
Pseudomugil signifer - To hanner og tre hunner.
Hva i all verden har du gjort med brukernavnet ditt, rampegutt!
Kjørte du bil ? håper ikke det, ja mona han er en liten rampegutt!
Bare tilpasset det til tingenes tilstand her på bruket.
Det er jo bare Hjelp gyppy!! side opp og ned, dag inn og ut.


Så nå må jeg vente 3 måneder før jeg kan bli meg selv igjen.

Dessuten trenger jeg litt guppyhjelp. Jeg har nemlig noen fine endlers som ikke ser ut som andre endlers. Da hunnen har en spadeformet halefinne og langstrakt ryggfinne og hannene litt lengre sløraktige halefinner enn andre endlers jeg har hatt og sett rundt omkring. De virrer for mye rundt til at jeg får fornuftige bilder med mitt fantasktiske fotoapparat.


Hiavata
Kjørte du bil ? håper ikke det, ja mona han er en liten rampegutt!

Regner med at du lurte på om jeg klarte å kjøre Mazda til Køben - Nei den er nedsnødd, DFDS er tingen.

Jeg var rampegutt og liten, men nå er jeg grinete gubbe med vom.
Jeg leste en artikkel i dag om utbyggingen av Bakun-dammen i Sawarak, Indonesia - Nordmann får millionlønn for å legge regnskog under vann.

Dette er jo særdeles trist. Slik jeg har forstått det blir Betta antoni med dette en art uten hjemsted. A fish without water (New Straits Times - Singapore) Og mange andre arter er vel også med dette utryddet.

Deilig å tilhøre arten Homo sapiens - ikke sant?
Triste greier.. Er det noe håp om at noen tar et skippertak før dette skjer og får fanget inn så mange eksemplarer som mulig -for å redde og drette i fangenskap?
Tilfeldig bekjentskap
© Andreas Tjernshaugen
Reklame for plussmedlemskap