Småtteri og spekulasjoner (side 6)

Liv H
Er channoidesene dine like sky ennå?

Ja litt, dvs. hannen er en fisk jeg gleder meg over å vite at jeg har, eller tror jeg har. Snakker vi Scrödringers fisk?
Hunnen er fremme innimellom og begynner å bli litt mer interaktiv ved foring etc.
De små glimtene blir derso mer dyrbare - hannen min kom frem ved vannbytte i dag - skikkelig stor i kjakan og fantastiske farger. Greit å se han sånn en gang i blant og vite at det står til liv liksom

Må nok skille dem litt etter han har spytta igjen så han får tid å komme seg og spise seg opp litt. Merkelig nok er han ikke tynn, men kan jo ikke være bra å spise hver 14 dag.
Jeg lurer fælt på hva hannen min holder på med. De gangene har er å se dreier seg om så korte øyeblikk at det er vanskelig å se om han er brei i kjakan eller ikke. Så den i et halvt øyeblikk nå nettopp, så han eksisterer.
Oryzias mekongensis - risfisk
Jeg kom over en fin bitte liten grå risfisk Oryzias Mekongensis som jeg prøver å bli klok på. Det finnes mye akademisk info på Oryzias Mekongensis, men lite hobby/akvarist-info.
Foreløpig har de stått i en plastikkbakk med litt javamose, og fått en liten dært med artemianaupiler en gang i blant. Jeg har byttet og fylt på litt frisk vann innimellom. De har nå gått i en uke og det ser ut til at de er friske og fine. Intet frafall så langt. Jeg har lyst til å sette de sammen med noen Bettaer, men er litt usikker på om risfisken ender opp som sjelden levendefôr for Bettaene. Det er nesten så jeg ikke tør slippe dem i miniatyrselskapet sammen med mine Boraras, men tror at det bør være et trygt sted da ingen fisk bortsett fra Rhinogobiusen er stor mer enn 2cm.
Har jeg flaks så får jeg til et oppdrett og kan ta meg råd til se hvilke fisk som ikke spiser risfisk, men så lenge jeg bare åtte stykker og jeg ikke har sett de i butikkene tidligere er de ansett som "My precious".

Ellers går det så som så med det nye hjørnekaret. Jeg møtte veggen i går da jeg skulle dele en lavastein og hverken flise-/steinkutter, utrangert sag eller vinkelsliper hjalp stort. Jeg er ikke helt enig med de som sier at det er som å jobbe med leca. Noen felter i lavasteinen kan være skikkelig beinharde. Jeg hadde en stein som ikke lot seg dele sånn helt uten videre uten å gå i småbiter. Så det blir litt forsinkelser...
Lavsteinbakgrunnen
Lavasteinbakgrunnen tar sin tid. Etter at steinen er kuttet må den skylles for å få bort mest mulig steinstøv og ulumskheter fra kutteskiver etc. Så må steinen få renne av seg og så må den ligge på ovnen for å tørke over natten. Så legger jeg det opp på bakglasset og finner jeg ut at jeg må kutte litt mer, og sånn går det i runder. Lurer på om jeg har for lite stein, til å dekke to 50x50 vegger.

Jeg har lagt en svart plastsekk bak for å skjule gulvteppet, og tror jeg finner på noe annet etterhvert. På bildet er det bare en teststabling med noen av bitene. Bitene skal settes mye tettere og noen biter skal beholde sin naturlige form på baksiden. Jeg lurer litt på å blande inn noen granittbiter, men må se det an litt. Jeg kan gjøre mange iterasjoner så lenge det legges horisontalt, men jeg får jo ikke sett hvordan begge flatene ser ut sammen, men kanskje en teststabling av hver flate og noen fotoer kan gi en god forhåndsvisning før jeg limer.

Jeg må plukke av innsuget til bøttefilteret for å få laget en mal og satt av plass til det, utløp og varmekolbe innerst i hjørnet, og så finne en eller annen måte å kamuflere dette på. Jeg lurer litt på hva som er optimalt utløp og best plassering for best sirkulasjon i et hjørnekar. Skal jeg bruke den spadeaktige sprederen som fulgte med am-topfilteret, det perforerte røret eller en mer diskret rørtut mot noen steiner. Hm?
Jeg må uansett ha en eller annen powerhead som kan gi skikkelig sirkulasjon da 600 L/h er fint for biofiltrering men jeg vil ha 10Xvolum for god siruklasjon i vannlagene. Dessuten er det slappe 600 liter, da det er ikke mye trykk på utløpet fra bøttefilteret.
Månesyklus og oppdrett
I går var det fullmåne, så lykke til for de som har hatt lek de siste dagene.
Månen er i ne til 25. februar og neste fullmåne er 11. mars. Jeg må prøve å time eventuelle oppdrett i den perioden. Eldgammel kunnskap sier at når månen er i ny er alle naturlige parametere på vei opp. Det ser ut til at noen arter kan påvirkes av dette.
mona o
Spørsmålet er vel om det er tenkt beplantning i karet til den afrikanske cikliden ? Hvis du ikke har det, tviler jeg på at reke-kolonien vil leve særlig lenge (om de takler å vennes til hardt vann med høy ph) sammen med rovgriske ciklider.

Planter har til tider vært veldig fremmed for meg. Jeg har ofte funnet en ny stein når jeg har hatt lyst på endring i tanganyikakret, men nå har jeg funnet noen arter som ser ut til å trives i lampekaret, så vi får se. Jeg er litt fristet til å prøve noe grønt oppe i høyden, men tror ikke jeg ønsker å bruke opp noe særlig bunnareal på planter. Jeg har en prøv-og-se-holdning til reke-eksperimentet. Rekene er underveis mot et liv med høy pH og kh. Jeg fyller på littegranne nytt tanganyikavann hver annen eller tredje dag. Det kommer fremdeles til å ta noen dager før karet deres er klart, så jeg har ingen hastverk med å påføre stressende vannkvalitetsendringer. Lurer på om det er smartest å sette inn rekene noen timer før fiskene for å la de finne seg gode gjemmesteder.

Har hørt det er ikke bare fisk som påvirkes av fullmåne; noen mennesker tror at hvis de har eggløsning/sex rundt fullmåne skal det ha en spesiell virkning og/eller øke sjansene for å bli gravid eller noe slikt

Kan ikke si jeg er overbevist ennå
En skal ikke slakte når månen er i ne, da blir kjøttet seigt. Skal du lage urteutrekk, høst urten ved fullmåne. Den mest potente superfood'en er nettopp høstet ved fullmåne. Skal ikke kimse av månekraften. Vel og merke hvis man liker å tro på det.
Gds rosinboksfilter
En SunMaid rosinboks kan brukes til så mangt. F.eks. som filterkabinett.
Konseptet tre-stegs filtrering fra bøttefiltere i en kompaktversjon som passer mitt behov for filtrering i Ikea-bokser (nesten) perfekt.

Du trenger plastboksen fra en SunMaid rosinboks. Tøm boksen for rosiner, ta av dekorfolien og skyll den godt i varmt vann.
Lag et hull nede ved bunnen og et ved toppen av boksen, men la det være noen milimeter til kanten. Plasten i denne boksen er litt elastisk så bruk et bor som er 1-2mm tynnere enn den vinklede slangenippelen fra biltema.
En runde vulktape fra clasohlson er fin å bruke som pakning.

For det mekaniske filterlaget trenger du makaronier/keramiske rør eller nødløsningen, som jeg så et sted på youtube, oppklipte 2cm biter av ca 10 sugerør. Og en bit filtermatte.
[External Image]

For det biologiske filteret bruker du et biofiltermedium som Ehfisubstrat e.l. eller nødløsningen, småbiter av knust lavastein.
[External Image]
Til partikkelfilter bruker du et tynt lag filtervatt.

En liten nedsenkbar pumpe på ca 200L/t pumper vannet inn i bunnen på rosinboksen med utløp på toppen.
[External Image]

Jeg fant ut at det var best å bruke en grovere dimensjon på utløpet, da lokket ikke tetter fullstendig. Filteret er uansett ikke ment å sette utenfor karet.
Denne mini-reserve-filter løsninga likte jeg. Hvor lenge har du fått testet den ut?

Men jeg skjønte ikke ølboks-tingen. Jeg må ha det inn med teskje, flere detaljbilder?
Ølboksen er en reflektorløsning for en ikea-spot, som dessverre har gått ut, og var kun med på bildet for å skape forvirring Håper dette bildet viser litt bedre dens funksjon.
[External Image]

Jeg har kjørt to slike filtere siden begynnelsen av desember og de fungerer svært bra. Det ene med lavastein og bioringer fra et eksisterende filter, det andre har kun bioringer.
[External Image]
Her ser du at jeg har benyttet en annen pumpe, Dolphin kf-150 (ca 100 kr fra busterzoo).
Det er også brukt så grovt rør som mulig på avløpet

Det at man må lage et nytt innlegg for å endre på bilder etc. suger litt.
Næhh, er det det ølboksen er til. Det er jo genialt!

Jeg blir helt imponert over hva du finner på av "søpplet" ditt

Kan vel bruke en powerhead til filteret ditt. Ser den pumpa du bruker dårlig på bildene men det er vel også bare en sirkulasjonspumpe? Har ledig powerhead liggende. Kjekt hvis man skulle finne på å lage en sånn midlertidig filterløsning.
Det filteret likte jeg

Hvor mye kostet den pumpa?
Lisbeth
Jeg blir helt imponert over hva du finner på av "søpplet" ditt ;)

Ting er ikke søppel før det ikke kan brukes til noe. Alt for mye kastes!

Pumpen koster 90-100kr her i Norge, men du finner lignende for noen få dollar på ebay.
Lisbeth
Kan vel bruke en powerhead til filteret ditt. Ser den pumpa du bruker dårlig på bildene men det er vel også bare en sirkulasjonspumpe? Har ledig powerhead liggende.

Jepp, en hvilken som helst pumpe/powerhead/minfilter med utløp der det er mulig å sette en slage på utløpet.
Tanganyikakilliegg batch2
Jeg klarte ikke la være å plukke noen egg som lå å fristet når jeg holdt på i lampekaret i dag. Jeg har ikke avlyst eksperimentet med å se om det er mulig å få frem yngel fritt i karet, men de leker både ved steiner på bunnen og ved bakveggen. Jeg kommer ikke til å plukke noen egg fra bakveggen, så de eggene som blir lagt der forblir i karet.
Jeg er egentlig ikke i tvil om at det er en glupsk fisk og at den spiser nesten alt, inkludert sin egen og andres yngel, men kan la det gå videre parallelt med at jeg plukker og klekker i tillegg.

For meg ser det ut til å være 14 egg.
[External Image]
Det er litt litt forskjellig farging på dem, så de er helt klart fra forskjellige dager. Jeg la merke til at noen av de antatt yngste eggene var litt gul/grønnaktige mens andre mer rødaktig. Er det noe muffens med grønn/gule egg mon tro?
Nytt lampeyngel!
I dag klekket det første av de eggene jeg plukket her om dagen. Bruker samme guppyfødekassen som de første ble klekket i og lot det stå å gro etter at jeg flyttet yngel. Når jeg tok kassen ut av selskapet tok jeg ut innholdet bestående av godt nedgrodd javamose og en liten bit ketapangblad , skylte kun bunnen og lot all guffa som har grodd på veggen få være. Antar at de bør være litt snop for de nyklekkede i moseguffa. Jeg tror forresten at et par av eggene har gått ut av produksjon. De tre ynglene som er igjen fra den første batcthen spiser godt og blir litt større hver dag.
Ellers er all stein kappet, skylt og tørket. Nå dveler jeg ved om jeg skal blande inn en og annen granittbit mellom lavasteinen. Hmm?
Javamosen ser foreløpig ikke ut til å klage på leve i Tanganyikavann, så da kan kanskje både java- og gaffelmose fint brukes på lavaveggen.
Tilfeldig bekjentskap
© Morten Kirkevåg
Reklame for plussmedlemskap