Kardinalreker på null diet

Hadde planlagt siden sommeren i fjor, at eg skulle ha Kardinalreker (Sulawesi), men det visste seg som vanskelig å få tak i noen som var IKKE VF.
Etter påske har eg fått endelig en gruppe med Kardinalreker. De likte ikke transporten i hele tatt og sleit sånn, at 4 av 15 gikk direkte i rekehimmelen og resten var skikkelig stresset og eg var redd at eg vil miste alle sammen.

Men det gikk forholdsvis bra, det kan være at det døde en til fordi eg kan ikke telle meir enn 10 stk. Og her er det ikke lett å telle, fordi de bryr seg ikke om fôr.
For ca. ei veke siden (13.05) har eg sett den første hunn med egg og i dag er det to eller tre gravide i akvariet. Så med litt flaks blir det yngel om ca. 14 dager.

Kva er spesiell med akvariet mitt (75l) for kardinalreker? Dere kan analysere det sjølv. Her er detaljene og en del av strategien:
Temp.: 28 - 30 grader
pH: 7,6 - 7,8
GH: 4 - 5
KH: 7
Konduktivitet: ca. 400 µS/cm

Lys: 1 x 24 W T5, 6500 Kelvin

Innredning: Svart bunnsubstrat (Dennerle), litt kalkstein, små røtter, Catappa, mosekule (delt i mange biter), en god del trådalger, litt vallisneria og kongobregne

Teknikk: Varmekolbe (75W), innvendig filter med diffusor (lufting!)

Andere dyr: Sulawesi-snegler og Posthornsnegler.

Fôr: INGENTING kunstig forkilde, satser på naturlig oppvekst av alger, mikroorganismer og detritus som forkilde.

Vannskift: INGEN t.o.m i dag


Eg tror, at det kan være viktig å ha snegler i lag med rekearter fra Sulawesi hvis de rekene trenger avføringen av snegler som forkilde. Det finnes verken bevis for det heller finnes det motbevis. Eg har bare en følelse at det kan være bra Men Sulawesi snegler er ganske glupsk. Vallisneria og kongobregne har neste ingen sjanse å vokse. Må kanskje prøver med ferskvannstang i steden av. Plantene er egentlig ikke viktig for rekene, men eg liker å ha det litt grønnt. I tillegg stabiliserer plantene ett godt miljø og forstørre overflatene (for naturlig oppvekst).

Kardinalreker er annerledes i oppføringen enn biereker eller tigerreker. De reagerer på bevegelser i rommet. Når man kommer inn litt for rask går de i full dekkning og venter nesten uten bevegelse til "luften" ser bra ut igjen.

Skal sikker komme med noen bilder av akvariet på seinare tidspunkt.
spennende, gleder meg til bilder
virker som sulawesireker generellt spiser lite. mine blueberry bee er aldri fremme, og fore har jeg gitt opp, det er kun pestsnegler som kommer for å spise. aner ikke om jeg har reker igjen heller, ser dem aldri :p
Kult dette her! Mer bilder og oppdateringer. Eg og skal ha sulawesi reker en dag, må bare ha noen kar med høy ph og temperatur klar!

De er da fine også, men de tåler nesten ingenting og er enda vanskeligere enn biereken.

Bildeoppdateringer snarest håper eg...
Oooo, avansert rekehold! Spennende! Dette skal jeg følge med på.
Synd du ikke har registrert noen av karene dine på profilen din, jeg skulle likt å sett dem.
Eg er ikke flink med profilen min og heller ikke med å ta bilder av karene eller rekene. Skal ikke fortelle, at eg kjøpte meg ekstra en Canon EOS 400D i fjor pluss makro for å ta fine rekebilder. Men det er litt lite tid og motivasjon for tida. Lover bedring

Kardinalreker skal ikke være så veldig avansert. Det som er viktig er høg temperatur og en stabil pH over 7,5. Anbefalt er ofte en pH over 8, men det var vanskelig for meg å holde den stabil. Stabiliteten vurderte eg som viktigare enn den absolute verdien.

Kor mykkje de tåler kan eg ikke si så mykkje endå. De likte iallfall ikke transporten i det hele tatt sjølv om temperaturen låg bra hele veien.

Det er en del problemer med Kardialreker-VF. Høg dødelighet pga transportstress eller sykdom kan bl. a. forekomme. Da var valget mot VF lett... å finne de var ikke så lett og til slutt har eg kjørt rundt 1000 km ekstra for å få kjøpt 15 dvergreker...
Hvorfor finnes ikke denne flotte reka i skalldyrbasen, tro? Jeg søkte på både Sulawesi (da kom det opp en snegle bare) og på kardinal. Ingenting.

Oppretter man ikke rekeprofiler før man har noe bilde kanskje?
vil tro de fleste sulawesirekene ikke er i basen, grunnet at de er meget nye på markedet og få som har dem.

de fleste typene virker også dyre, så er vel ikke alt av dyrebutikker som tar de inn. typen jeg har fantes heller ikke i basen før jeg laget en tråd om å finne ut nøyaktig hva det var (feilmerking av imazo) og teamet ble da oppfordret til å lage en profil for den.

men sulawesireker er flotte, skulle gjerne ønsket at det var flere profiler med de, men det fordrer jo at noen faktisk har dem :p
De er jo bare råtøffe Se på disse bildene! Eller denne lange rekken med kule bilder

Jeg fant forresten et vitenskaplig navn på en av dem, en kort infoartikkel datert mars i år: Caridina woltereckae.

Må oppdatere litt her. I løpet av de siste to veker skjedde litt:

1. Følte at eg må øke GH fra 4 til 6 dH. Brukte litt salt (Seachem Equilibrium) for dette.

2. Etter økning av GHen ser eg ingen gravide lenger. Var det feil å øke? Har de sluppet rogn? Er yngelen klekkt? Men kunne ikke se noen yngel. Kan de gjøme seg så godt? Videre hadde eg følelsen, at de var ikke så mange vøksne lenger, kunne ikke telle meir enn 7 stk. Døde de gravide?

3. I går måtte eg finne noen svar på spørsmål under 2. Prøvde det med å ta en pause i null-dieten og minimalt foring med "snadder-for" (en pellet med 5mm i diameter). Tenkte ikke i hele tatt at de vil komme aktiv til foret, men eg tok feil. Etter en time(!) var gjengen forsamlet rundt pelleten. 4 feite snegler og de 10 voksne kardinalreker. En hunn hadde fortsatt litt med rogn. Og i skyggen av en mosedott observerte eg to små rekeyngel som var like aktviv med beinene som foreldrene. Da hadde eg svarene, var fornøyd og ja, de kan jamen gjøme seg bra, som gir håp for fleire

4. Kanskje skal eg prøve med minimalt foring fra nå. En eller to ganger per veke skal gå bra. Vil prøve det veldig forsiktig.

Skylder fortsatt bildene
Hei Micha!

Gratulerer med kardinal babyer.. Har hørt babyene vokser seint så du får gi info om dette når de vokser til. Eg skal kjøpe 20 stk iløpet a sommeren så eg håper de overlever turen hjem fra utlandet. De er vf da og det er ikke en pluss!
Men folk har sagt at når de yngler så får du yngel hver 3-4 uke, så de er produktive og hardføre.

Michael Niesar
Må oppdatere litt her. I løpet av de siste to veker skjedde litt: 1. Følte at eg må øke GH fra 4 til 6 dH. Brukte litt salt (Seachem Equilibrium) for dette. 2. Etter økning av GHen ser eg ingen gravide lenger. Var det feil å øke? Har de sluppet rogn? Er yngelen klekkt? Men kunne ikke se noen yngel. Kan de gjøme seg så godt? Videre hadde eg følelsen, at de var ikke så mange vøksne lenger, kunne ikke telle meir enn 7 stk. Døde de gravide? 3. I går måtte eg finne noen svar på spørsmål under 2. Prøvde det med å ta en pause i null-dieten og minimalt foring med "snadder-for" (en pellet med 5mm i diameter). Tenkte ikke i hele tatt at de vil komme aktiv til foret, men eg tok feil. Etter en time(!) var gjengen forsamlet rundt pelleten. 4 feite snegler og de 10 voksne kardinalreker. En hunn hadde fortsatt litt med rogn. Og i skyggen av en mosedott observerte eg to små rekeyngel som var like aktviv med beinene som foreldrene. Da hadde eg svarene, var fornøyd og ja, de kan jamen gjøme seg bra, som gir håp for fleire :) 4. Kanskje skal eg prøve med minimalt foring fra nå. En eller to ganger per veke skal gå bra. Vil prøve det veldig forsiktig. Skylder fortsatt bildene :(
Hei Michael.
Hadde vert fint å fått sett noen bilder av rekene dine =)
Er de røde med prikker.

Jeg vurderte om jeg skulle prøve denne typen jeg også.
Hørtes så spennende og interisangt ut dette.
Reker ja! Det hadde vel passet det lille 40 liters akvariet mitt? Jeg driver å kjører det inn, så om et par uker er det vel klart til innflytting av krabater. Hvordan går det å kombinere små karpefisker med reker? F.eks Neon Tetra og sånne små røde reker med svarte prikker på?

Vidar
Vidar
Jeg vil ikke anbefale å ha fisk sammen med dvergreker.
Jeg hadde kardinaltetra sammen med rekene og da forsvant en etter en.
De klarer sikkert ikke sluke rekene hel, men de napper i de og da til slutt dør.

Nå har jeg reker,eplesnegler og sandsnegler sammen.

Men for å ha de sakt så mistet jeg de fleste av rekene mine for noen dager siden. Ikke vet jeg hva som har skjedd, men temperaturen har vert noe høy.

Generellt er fisk og reker en dårlig kombinasjon, ja. Kardinalreker skal alltid har artskar, skyldes hovedsakelig den spesielle oppføring av disse rekene.

Eg tenkte egentlig, at eg skal ommøblere litt på karet før eg viser bilder, men klarte det ikkje Eg trenger altså ingen kommentar om den stygge bakgrunnen

Karet er ikkje så spennende å sjå på, men rekene trives ganske godt. Men formeringen kunne være bedre. Hadde ca. 3 kull og kun 6 yngel, de størrste er nå en knapp cm stor.

Begynnte å fore litt av og til og håper at det blir fleire yngel med neste kull. Det er 3 hunner som er gravid per i dag.
Det var kjempe fine reker du har der Michael.
Kan jeg spørre hvor mange akvarier du har? =)
Og har du bare reke kar?

Har du noen kar som du har 2 reketyper sammen?
Det er ca. 20 til 25 stk Kardinal i akvariet nå (voksne og halvoksne). Formeringen er fortsatt litt treig sjølv om det er alltid hunner med rogn i karet. Fra antallet egg som man kan se er det vel kun en liten del som kommer opp som yngel. Det er ikke optimalt og eg skjønner ikke helt kor problemet ligger.
I de siste vekene har eg begynnt å fore hver annen dag og det virker som det er bra. Regelmessig skallskift og litt meir "action" etterpå i karet. Det er faktisk også sånn at Hanner til Kardinal svømmer rundt i karet etter Hunnen skiftet skall
Det er fortsatt ikke gjort en eneste vannbytte. Vannverdiene er veldig stabil og eg ser ikke nødvendighet for å skifte vann. Men vurderer å plassere en del av gjengen i ett annet akvariet som skal gå med regelmessig vannskift (og UV-filter?).

Det kann være, at Sulawesi-område med innsjøer (Malili) blir vernet i nærmeste framtida. Da er det slutt med import av VF-Sulawesi reker. Etter min vurdering er det fortsatt meir ett rykte og kanskje ikke verdt å fordype endå. Men det kan skje fordi økosystemene i Sulawesi er ganske unik.
Bra lesestoff dette her. Eg har bestilt 40 stk av disse og skal prøve på de sjøl. Får de snart. Gleder meg. Men er de sjenerte og gjemmer seg mye eller?? Og vokser yngelen raskt eller sakte?? Men fine er de.

Sulawesi har mangen fine reker,snegler og planter så eg tror sulawesi biotop og reker kommer til å bli populær i framtiden.


Ps. La inn feil sulawesi reke bilde. Får ikke slettet det. men det er ihvertfall red stripes sulawesi reke
Som eg skreiv i første innlegg reagerer de på bevegelser foran akvariet. Det ser også ikke sånn ut at de tilvenner seg til litt "action". Derfor er det sikker en fordel at akvariet for Kardinalreker står på en rolig plass, at de erfarer ikke for mye stress. Det gjelder sikker endå meir for VF, som eg har ikke noe erfaring med.
Yngel til Kardinalrekene vokser kanskje litt saktare som yngel fra tiger- eller biereker. Men det er ikke så lett å si siden hastigheten er sikker avhengig av miljøet, forkilde og omgivelsen. Eg er ikke sikker, at mine Kardinalreker har det optimalt siden det er fortsatt kun få yngel som vokser opp. Fra Tyskland får eg meldinger at det kan gå mykje bedre. Men eg vet ikke kor feilen ligger.

Når du får dine Kardinal, Tommy, kunne det være bra hvis du også kan føre en slags dagbok korleis det går med dine. Det meste om optimal hold og oppdrett av Sulawesi-reker er fortsatt uklart og informasjonene som er viktig er meir eller mindre hemmelig. Det liker eg ikke og håper, at vi går ikke i samme retning i Norge.

Red Stripes er nydelig, men Kardinalreker og Harlekinreker er favorittene mine blant Sulawesi reker. Men med Harlekin må man kanskje ha litt meir flaks for å få de til, det ser iallfall meir vanskelig ut. Skal vente litt med de og prøver meg med en annen art før som heter "Goldflake". Det er prosjekt for 2010.
Må løfte opp en gammel tråd og oppdatere litt.

Prosjektet med Kardinalrekene ser meir og meir ut som en suksess. Sleit litt med yngeldødelighet, men nå ser det bedre ut. Status er per i dag ca. 25 stk voksne, derav ca. 4 stk gravide hunner + ca. 20 yngel.

På bildet er det en gravide hunn og en kardinalyngel som er ca. 4 veker gammel. De vokser ikke så rask :o

For de som har ikke fått det med seg, er Kardinalreken døpt for en god stund siden. Vitenskapelig heter den nå Caridina dennerli.
[External Image]
Fine reke! Skal ha sånne en dag..
Tilfeldig bekjentskap
© Haakon Haagensen
Reklame for plussmedlemskap