Carinus sin akvarietråd!

Jeg har etter et par år med tørke, endelig fått noen liter med vann i stua igjen. Gleden er stor! Nå har karet snart vært her i et år, og allerede har jeg lært tusen nye ting, brent meg et par ganger, og fått meg noen hyggelige overraskelser også. (To små 20 litere har også kommet til, med snegler og reker. )

Det nyeste nye er et diskuspar i Carinus-tanken. De tar mye av min oppmerksomhet. Vakre, majestetiske fisk som jeg allerede har blitt veldig glad i. Har lagt ved et bilde av dem, men det kommer garantert fler. Fargene heter visst Diamond Blue (hunnen, den minste) og Brilliant Turkis.

Mysteriet er om disse vil få yngel etterhvert. Forrige eier mente det ikke ville skje, siden hannen muligens/mest sannsynlig var steril. Eggene ble nemlig ikke befruktet. Jeg er amatør og naiv, og lurer på om det kan bli yngler etterhvert allikevel. Det er ikke en ønskesituasjon, siden det ikke akkurat er lagt til rette for det her. Jeg kjøpte paret mye på grunn av at de mest sannsynlig ikke ville yngle, fordi jeg egentlig ikke har hverken tid eller plass. Men, der det er hjerterom er det husrom osv...

To be continued...
Etter å ha studert bilder i denne tråden, lurer jeg på om jeg nå har befruktede diskus-egg i hus.

Diskusene er nye her hos meg, men hannen har ikke gjort jobben sin tidligere ifølge forrige eier. Det ble derfor antatt at det ikke ville bli yngel av dette paret, selv om hunnen legger egg ca hver uke.

Jeg er newbie med diskus, men her er mine observasjoner:

Første dag: Vi oppdaget egg tidlig på morgenen. Ca 100 stk.
Første dag, sent: 10 egg er lyse (nesten hvite) i fargen. Resten er gylne. (Bilde 2)
Andre dag: Ca halvparten er nå lyse. Resten gylne og fine. (Bilde 3)
Tredje dag: Noen egg mugne. (ca 10 stk) Fortsatt er ca halvparten gylne.
Tredje dag, sent, og utover fjerde dag: Eggene mugner, og blir til slutt spist/ryddet bort av foreldrene.

Bilder fra denne eggleggingen er lagt ved.
Det første bildet la jeg ved for å vise egentlig farge på eggene. Blitzen lyste dem opp veldig på de andre.

..................

Nå har paret renset seg et hjørne og lagt egg på nytt, nøyaktig en uke etter første egglegging. Eggene ble oppdaget i morges. Utover formiddagen ser vi allerede at 5 egg er lysere. Resten er gylne. Hannen er betraktelig mer interessert i eggene denne gangen. Forrige gang trådde han til først på dag 2-3. Denne gangen passer han eggene alene allerede idag, så mor får spist. Han er jo veldig søt da.

Den som venter får se. Jeg aner ikke hva som skjer, men etter litt lesing på forumet virker det som om diskus trenger litt øving i å bli gode foreldre. Kanskje de fortsatt øver seg. Hva vet jeg.
Andre dag: Over halvparten av eggene er fortsatt gylne. Noen av de lyse har mugnet siden igår.

Begge foreldrene passer på.
Fortsatt andre dag...
Mange av eggene har nå blitt fjernet av foreldrene. 20-30 egg er fortsatt gylne og fine, men regner med de blir plukket ned av foreldrene i løpet av dagen. Det ser slik ut.

Jeg skulle jo ikke styre med slikt jeg. Var bare glad for at disse to liksom ikke skulle være foreldremateriale. Men nå synes jeg de jobber så iherdig at de liksom fortjener å få det til. Mannen min har allerede gitt klarsignal til større kar i stua, så da får vi se da, om det blir noen grunn til det utover. I så fall blir foreldrene flyttet etter at yngelen er frittsvømmende. Men kjære vene... det er laaaangt dit. Det skjønner jeg. Det vil kanskje ikke skje i det hele tatt.
Igår kveld hadde foreldrene plukket bort alle de mugne eggene. Det går fremover! Det var riktignok ikke så mange eggene igjen, så i morges var alle plukket vekk. Greit nok.

Dette akvariet var opprinnelig dekorert med en god del lavastein, som ble fjernet før diksusene flyttet inn. Dermed synes jeg det ser så "tomt" ut. Jeg har bestilt vallisneria-planter, for å fylle litt opp i bakrommet her. Tenker det blir bedre.
Her har det vært egglegging med forskjellig resultat ca en gang i uken siden siste innlegg. Eggene har etter 2-4 dager blitt hvite, og så spist/ryddet bort av foreldrene. De tre siste eggleggingene har ført til små rompetroll som henger i hjørnet her. I skrivende stund teller jeg ti, og vet ikke helt hva jeg gjør nå... Denne hannen skulle jo være steril. Tralala... Noe tyder på at forrige eier ikke var tålmodig nok til å vente på at dette paret fikk øvet seg litt. De gjør en fantastisk jobb nå iallefall.

Jeg må gå til innkjøp av artemia etc skjønner jeg, og se hvor jeg tar dette videre. Karet de bruker nå er ikke egnet til oppfóring av yngel, så jeg er litt rådvill. Mest sannsynlig overlever nok ikke disse ti barna den kommende uken, men det er jo åpenbart at disse turtelduene vil komme til å få frittsvømmende yngel etterhvert. Jeg blir liksom litt stolt av dem også. De blir flinkere og flinkere for hver gang.Gratulerer!
Flott at det går fint med fiskene dere kjøpte! Ja, jeg er nok utolmodig, men eier før meg hadde hatt hannen som voksen, ei noe resultat der heller. Får jo litt "bestefars fornemmelser" nå jeg - ønsker at dere setter meg på liste for kjøp av yngel fra paret etterhvert......
Discusheaven
Flott at det går fint med fiskene dere kjøpte! Ja, jeg er nok utolmodig, men eier før meg hadde hatt hannen som voksen, ei noe resultat der heller. Får jo litt "bestefars fornemmelser" nå jeg ;-) - ønsker at dere setter meg på liste for kjøp av yngel fra paret etterhvert......


Bestefars fornemmelser... hehe Skjønner hva du mener.

Jeg skal huske på deg, uansett hva som skjer her. Det kan bli litt mye med yngel-pleie og oppfóring her, så vi lurer faktisk på om vi skal selge dem som lekspar etterhvert når det får gått seg til litt. Vi blir flere i familien rundt juletider, og jeg er redd tiden ikke strekker til med oppfóring av småfisk. Da er det isåfall mye bedre at de bor hos noen som har god tid til dem. Men dette er i tenke-fasen ennå altså. Det ligger litt tungt for meg å selge dem. Er jo blitt glad i de flate raringene...
Jaja... Det gikk som det gikk med våre kjære diskuser. Laila ble syk og døde etter lang tids sykdom. Hun var noen år visstnok, og vi prøvde virkelig å hjelpe henne. Kjell var aldri syk, men visnet hen etter hennes død. Egentlig var det kanskje en eneste lang kjærlighetshistorie... Noen etterkommere fikk de aldri, annet enn små wigglere som etter få dager avgikk med døden hver gang. Nå høres det veldig trist ut, men de hadde det fint her hos oss lenge, med variert kost og godt stell, og vi lærte masse om disse utrolig fiskene. Det var dog masse arbeid, og jeg kommer ikke til å ha diskus igjen, så lenge jeg har småbarn. Det tar for mye tid.

Jeg må legge til at det er de første fiskene jeg har hatt, som jeg har følt det naturlig å "snakke med". Det er noe med de øynene... hehe

Nå har vi flyttet, og et nytt 400 liters akvarie har fått plass i stua. Foreløpig bor det bare "nyttedyr" der, og et perlegurami-par, samt noen øksefisker. Vi har fått barn på L144-maller, og flere av de søte små ser ut til å klare seg.

I morgen flytter det inn en gjeng med eplesnegler! Det blir stas.

Det var en kort update! Selv om få leser denne tråden, tenkte jeg at vedkommende som solgte meg de vakre diskusene kanskje lurte på hvordan det gikk med dem.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap