Av en eller annen snodig grunn dør sugemallene i 400 literen min!

Har tenkt å ha noe bunnfisk i akvariet for at det skal bli litt liv på bunnen også, så jeg har tenkt å skaffe ett par enkle sugermaller og kanskje noen corydoras.
Jeg har ikke kjøpt corydorasene ennå, og kommer ikke til å gjøre så heller før jeg finner ut hva som er galt. Jeg har prøvd ett par ganger med sugemaller nå.

Flere ganger har jeg kjøpt Ancistruser (friske, feite og i fin form) som jeg har satt i karantene i to til fire uker i en 50 liter før jeg setter dem i 400 literen.
De er kvikke og fine i 50 literen, spiser og er mye fremme når de så smått har funnet seg til rette, men med en gang de kommer over i 400 literen så dør de etter to-tre dager.
De setter seg ved filterinsuget og sitter der til de dør.
Temp og vann er det samme som i 50 literen. I 400 literen er det plenty med gjemmesteder, røtter, steiner, planter og en liten åpen sandslette dersom dette er å foretrekke. Brusestein sørger for at det er oksygen i vannet så det er er heller ikke problemet. De andre fiskene i karet er rolige fisk som sjelden oppholder seg på bunnen med mindre de leter etter mygglarver som er til overs.
Mallenes selskap er en gruppe Scalarer, noen Discus, to Flaggciklider, èn banjomalle og to Palettciklider. De eneste fiskene jeg kan tenke meg at i verste fall kan finne på å plage mallene må være palettciklidene. Disse bor jo i noen av hulene og farter rundt langs bunnen og innimellom de store røttene og har jo territorier der. Men de er egentlig nok opptatte med hverandre. Jeg har ikke sett at de har plaget andre i akvariet. De har jo stor plass og er egentlig ganske rolige. Alle de andre fiskene er jo mye større enn dem. De andre fiskene gjør heller ikke noe utav seg og i bunn og grunn virker det hele ganske idyllisk.
Jeg har prøvd flere ganger med Ancistrus nå. Dette er jo i utgangspunktet en hardfør fisk så jeg skjønner ikke hva det kan være som er galt?
Jeg har prøvd Ancistrus i flere størrelser og jeg har prøvd å sette oppi enkeltvis og i par. Nå tørr jeg ikke kjøpe flere maller før jeg finner ut av dette!

Noen her inne som har vært borti noe lignende eller som har forslag til hva problemet kan være?
Legger med ett (dårlig) bilde tatt med mobilen samtidig slik at dere kan se hvordan akvariet ser ut per dags dato.
Hvordan er det med sanden - hva skaper bevegelse i den? Snegler, varmekabler? Min mistanke går mot bakterier - eller noe ulumsk i bunnen/ substratet ...
Sv:
Snodig problem... Hos meg er det alltid motsatt, mallene overlever alt.
Hvis de setter seg rundt pumpa, eller lignende "akvarieutstyr" kan det ha samlet seg noe grums der som de dør av?
Det er ingen snegler eller noe i sanda. Kun en banjomalle men han graver jo ikke særlig dypt. Det kommer vel heller ikke corydorasene til å gjøre.
Men jeg pleier å røre litt nedi sanda når jeg bytter vann. Å det gjør jeg jo ett par ganger i uka.
Flere som har mistanker om hva problemet kan være?
Dette var et problem jeg ofte opplevde i 285L karet mitt.
Ancitrusene var friske og fine når jeg satt dem ut i karet men så var de bare borte vekk, dvs: de var døde.
Har du god nok filtrering? Jeg opplevde at mine maller døde da den utvendige pumpa mi kvelda en gang i løpet av kvelden/natta uten at det ble merket. De ble rett og slett kvalt. Er filteret godt nok til at vannet beveger seg på bunnen?
Tror ikke det er filteret.
Det er to utvendige filtre som ruller og går, ett i hver ende av akvariet. En Eheim Pro ll 2028 - som i teorien skal klare å rense akvarier på opptil 600 liter og en TetraTec EX 700 som er beregnet på mindre akvarier (250 liter ellerno) Tetra filteret er i hovedsak der bare for å få litt ekstra strøm i vannet.
Synes det er litt rart at mallene ryker før Discusene dersom det er vannet/filteret det er noe galt med.
Strøm er det på bunnen også. Ene halvdelen på Eheimfilteret peker ned mot bunnen og makker skitt over til innsuget til Tetra pumpen, mens Tetraen sørger for strøm i overflaten.
Filtrene er heller ikke tette/fulle av møkk. Det er god igjennomstrøm og pumpene har vært oppe i halvannet år uten stopp. Og som sagt har jeg en stor tetra luftpumpe som durer også så det er nok av oksygen i vannet.
Hva har du av dekor-gjenstander i karet? (Pynte ting, falske planter osv...) Er røttene "lakket" med noe? Kanskje mallene har fått i seg noe ved å "gnage" på ett eller annet?

Dette var virkelig et mysterium som fikk meg til å gruble...

Håper flere her inne også vil legge hodene i bløt for å komme til bunns i dette mysteriet, for det hadde vært veldig synd om du ikke kunne holde maller i det flotte akvariumet ditt! :o)
Heisan, eg hadde samma problemet so du har for ca 18mnd sia. Det eg gjorde var å få opp gjennomstrømminga i karet ganske mye,har mere gjennomstrømning i min 180ltr enn du har i en 400ltr) At de setter seg ved innsuget sier vel litt.
Og hvis du ikke har rensa pumpene på den tia (over 1år???)tenker eg at en rens ikke gjør særlig galt. Det man kan oppnå med å ikke rense pumpene er at man kan få mye svingning i phen. Selv om kapasiteten ikke går særlig ned har eg rengjøring på filterene ca hver 3mnd
Du sier ingenting om vannverdiene dine,så eg regna med du har kontroll på de at de er nogenlunde. Har også erfart at ancistrus er litt vare for gh-verdiene. Håpe dette er til litt hjelp og lykke til
du burde prøve å ha oppi en del ektoson salt det er ikke skadelig for fiskene men dreper bakterier. det kan nok funke
ektozon salt er ikke løsningen, det dreper ikke bakterier som kan skape bakteriell infeksjon. men dreper parasitter.
ektozon er i bunn og grunn vanlig havsalt. og er derfor billigere å bruke vanlig salt.
Når det er sagt, så tror jeg ikke at dette er løsningen på dette problemet,. men rett å slett dårlig bunnsubstrat, som inneholder formye uhumskheter, du sier du ikke har snegler, og dermed kan det lett oppstå opphopninger av diverse gasser og bakterier som desverre kan ta kålen på bunnfisk som roter i bunnen..
har selv hatt dette problemet og løsningen hos meg ble vannbytter og snegler masse vis av snegler,. og da forsvant den mystiske bunnfisk døden.
Hvis bunnsubstratet er problemet bør det vel påvirke banjomallen også? Det var derfor jeg tenkte på om mallene kunne ha "gnaget" i seg noe de ikke tålte... Ikke vet jeg... Det er nok uansett lurt å ha sandsnegler i karet.
ikke alle malletyper er like lett motaglige for bakteriell infeksjon.. men før eller siden vil jeg tro at den vil bli påvirket om det er bunnsubtratet eller rettere sagt det som er i busubstratet som gjør dette her,..

blir fiskene røde i buken?
Hei! Takk for mange svar.

HvemErJeg?
Hva har du av dekor-gjenstander i karet? (Pynte ting, falske planter osv...) Er røttene "lakket" med noe? Kanskje mallene har fått i seg noe ved å "gnage" på ett eller annet?


Jeg har bare levende planter, ulakkerte røtter samt denne "krukka" som du ser på bildet. Den er kjøpt på dyrebutikk og laget for akvarium. Tror ikke den er problemet?

filathor
blir fiskene røde i buken?


Nix. Fiskene blir ikke røde i buken.

Jeg skal prøve å få skaffet noen sandsnegler. (De tar vel sikkert disse inn i dyrebutikk? Spiser de planter?) Dette med bakterier i sanda og fordeler med snegler har jeg hørt om før.
men jeg har blåsesand i 155 literen som har stått i år og dag uten at jeg har røra rundt i den, å der lever både sugemaller og corydoras så det suser!
Ph,Gh, nitritt osv er slik det skal være.

argusen
Og hvis du ikke har rensa pumpene på den tia (over 1år???)tenker eg at en rens ikke gjør særlig galt. Det man kan oppnå med å ikke rense pumpene er at man kan få mye svingning i phen. Selv om kapasiteten ikke går særlig ned har eg rengjøring på filterene ca hver 3mnd


Det har gått halvannet år siden jeg renset filtrene ja, men jeg har blitt fortalt at dette er en bra ting. Man skal ikke rense filtrene for ofte heller da filterbakteriene etc begynner fra scratch igjen når man renser filtrene. Når dette er sagt rensa jeg faktisk Tetra pumpa i går da denne begynte å bli litt slapp. Kanskje jeg skal rense Eheimen også. Men vil vente litt, slik at det er godt med filterbakterier i Tetrafilteret igjen før jeg begynner.

Jeg har tatt 4 fine herlige og feite Corydoras agassizii fra 155 literen og satt dem i 400 literen for å se hvordan dette går. De har vært der i 2 dager nå. De har gjemt seg imellom røttene og er litt skeptiske for å komme ut på sandsletta men de lever enda. Spiser mygglarver som lander innimellom røttene.
Jeg hauker konstant over dem. Rede til å flytte dem tilbake til 155 literen straks jeg ser at noe er galt.

Håper jeg finner utav dette snart. Det er noen Sturisoma festivum og Sturisoma panamense jeg går å sikler skikkelig etter.
Kan det være at de ikke har noen gode gjemmeplasser de liker? Tenker på at maller ofte henger på filter i butikker, ettersom de ikke har huler der. Ser du har en krukke, men kanskje de trenger noe mindre? Kanskje litt stressende for dem å ikke gjemme seg.
Jeg tenkte litt på det i begynnelsen jeg også, men det er masser av huler og plass.
Hulene er veldig spredd også, slik at de skal få ha størst mulig terriorier og slik at de kan få fred for hverandre.
Den krukka du ser er mer egnet for større fisk en mallene. Eventuelt kan den bli en fin gjemmeplass dersom en malle vokser seg veldig stor.
Men som du ser på bildet (Selv om det er ett meget dårlig) så er det flere huletilbud. Kokosnøtta er allerede okkupert av palettene, men det er en annen hule framfor den ene store rota og masser av røtter som ligger oppå hverandre og strekker seg i overflaten som lager mange krinker og kroker de kan gjemme seg i. (du ser dem kanskje ikke så godt fordi de er blitt så svarte og er dekket av anubias, men hele bakveggen har en vegg av røtter) Det er helt fin sand i karet slik at de skal kunne grave seg til litt også dersom de føler for det.

Jeg innredet akvariet slik nettopp med tanke på maller og ciklider som liker territorier.
Er det rødemygglarver du forer fiskene dine med?
Yes. Men det fòrer jeg med i de andre akvariene også. Der lever mallene.
Oppdatering
Siden sist har jeg vasket begge de utvendige filtrene med noen ukers mellomrom. Jeg har også kjørt en liten test. Det har gått noen Corydoras Agasssizii i akvariet i noen uker nå å disse har det helt fint akkurat som banjomallen. Det er altså bare sugemaller som dør i akvariet. De 4 Coryene ligger stort sett i skyggen blant røttene, men kommer fram og spiser eller tar seg en runde rundt om og graver i sanda med snuten sin. De blir ikke jaget av Palettene eller noen andre av fiskene.
Jeg fikk skaffet to alminnelige sunne plecoer av medjoker størrelse og etter at de hadde gått i karantene i 3 uker satte jeg èn i 400 literen og èn i 155 literen.
Det gikk tre dager så hadde den i 400 literen tatt kvelden mens den i 155 literen lever i beste velgående. Enda det går en annen L-Malle i dette akvariet som ikke ble så begeistret over den nye samboeren.

Det jo være ett eller annet med vannet i 400 literen? Men det er jo så rart at disse mallene, som er sterke harføre fisker dør når ikke de andre gjør det? Og hvorfor er det bare sugemallene og ikke andre bunnfisker?
Har prøvd med både pleco, gibbiceps og ancistrus men alle lir samme sjebne. Jeg som ville sette noen L-maller i dette akvariet etterhvert.
Tilfeldig bekjentskap
© Katrine Moe
Reklame for plussmedlemskap