Liv og leven i 375-liter

Jeg tenkte at det å lage en personlig tråd om utvikling, liv og leven i mitt 375-liters akvarium kunne vært en god ide. Både for min egen del, alltid greit å skrive ned hva som skjer og hva man tenker, men kanskje også andre kan lære noe av det jeg driver med?!

Div. informasjon om akvariet
Karet er et 375 l helglassakvarium fra Agua-El med sort, formpresset lystopp og sort møbelbord. Karet ble kjøpt brukt i november 2009.

Substrat: 40 kg sand fra Biltema
Lys; 2 stk 36w lysrør (mer info kommer) + reflektorer på begge to.
Filtrering; utvendig Eheim Pro II 2028
Varme; Jaeger varmekolbe + varmekabler i sanden
Bakgrunn: Juwel Stone Clay på bakvegg + 2/3 av sideveggene
temperatur; 26,6 grader
Vannverdier; (kommer)

Inventar;
4 stk redwoodrøtter
4 stk "vanlige", mørkebrune trerøtter
1 stk mallehule av skifer
3 stk mallehuler av leire
2 stk kokosnøtthuler
1 terracottapotte

Planter:
2 stk ammania gracilis
2 stk ammania senegalensis
5 stk echinodorus tenellus
3 stk echinodorus bleheri
2 stk echinodorus parviflorus "peruensis"
2 stk echinodorus cordifolius " Marble Queen"
1 stk som jeg ikke husker hva heter.. kjøpt av Mona O for et par år siden..
2 stk javamose
2 stk cabomba

Fisk
8 stk L 144
8 stk corydoras sterbai
7 stk corydoras pygmaeus
13 stk glødebåndstetra
2 stk grønn dvergacara
2 stk vanlig scalare (sølv med sorte striper)

Andre innbyggere:
x antall eplesnegler (blå, lilla, gul, blå med lilla striper, rosa med lilla striper, gul med lilla striper, gullbrun med lilla striper .)

Jeg foretar delvannbytte ukentlig, og luker også stort sett ukentlig. koser meg med karet og hobbyen, og har også en samboer som syns det er veldig godt å bare sitte og kikke inn i karet. Mer interessert enn det er han ikke foreløpig, men vi får se hva tiden bringer.. Fikk klar beskjed om at "større kar enn dette blir det ikke", så jeg har foreløpig ingen planer om utvidelse av antall kar eller størrelse
Har planer om filterrens og generell luking i dag, og skal samtidig prøve å få tatt noen nye bilder jeg kan legge ut! Alltid nye ting å ta bilder av, bare synd jeg ikke har tilgang til annet enn mobilkamer og vanlig digitalkamera.. Speilrefleks med makrolinse hadde vært no, ja..
Det ble lite bildetaking i helgen, men fikk skiftet finfilter i pumpa, og tok samtidig et delvannbytte i karet. Veldig greit å skylle de ulike filterbøttene med vann rett fra slangen som kommer fra akvariet!

Ellers fikk ca. 15 eplesnegler nytt hjem i helgen. En venninne (som stort sett hele min akvariekarriere har overtatt mine kar når jeg går over til større størrelse ) kom og hentet 10 stk til seg selv og 5 stk til en nabo. Veldig greit å kunne bidra til at også andre får ta del i "eplesneglenes verden"

Jeg fikk også solgt de to nest største L 144-hannene til en malleinteressert kar fra samme by. Merker at det er mer harmoni i karet, og "far sjøl" får litt mer fred i hula, og de minste L144-medlemmene i "familien" får litt mer plass i matfatet.

Ellers veksler skalareparet mellom å pusse på blader/røtter og krangle.. ikke helt idyll i paradis altså, men håper det går seg til. Vi vet jo alle at det går opp og ned i ethvert forhold.. Tydeligvis er dette noe som oppstår også i fiskeverden

Skal prøve å få tatt "sånn ser det ut nå"-bilder i løpet av uken.
Hyggelig lesing dette Skal følge med!
Da har 60 stk eplebarn blitt levert til dyrebutikken, og 10 stk corydoras pygmaeus flyttet inn. Nå er mini-stimen på 16 stk, så den begynner å bli bra. Tror nok jeg vil ha noen stykker til før jeg sier meg fornøyd, men butikken hadde ikke flere inne akkurat nå.
Fikk tatt en del bilder i går kveld, og skal legge de inn i ettermiddag.

Prøvde å fôre med erter i går (fôrer jevnlig med spinat, gulrot, squash, men alltid spennenede å prøve nye ting). Både snegler og L144 har vært og smakt på de grønne, men foreløpig ser det ikke ut som matorgien "tar av". Brukte erter fra pakke med "Amerikans blanding", mulig disse blir for harde?
Hvis ertene ikke er spist innen jeg kommer hjem fra jobb, tar jeg de ut.

Ellers er scalarene i gang med egglegging igjen. Avbrøt de midt i akten i går, men satser på at et delvannbytte ikke skremmer de mer enn at de er i gang igjen om et par dager.
Hadde også i Gh+ for å, veldig gradvis, øke Gh-verdien i karet.

Ellers bruker jeg å tilsette lite i vannet ved delvannbytte. Nå som solen ikke "tar" like godt i karet er algeveksten borte, så da har jeg i litt flytende plantenæring. Ellers bruker jeg tilsette flytende jern og "flytende blått" (husker aldri hva det heter, men middel à la aquasafe). Jeg har gjennomført vannbytter uten å tilsette "flytende blått" uten problem, men har nå en dunk stående, så like greit å bruke den opp.

Ellers fikk jeg luket litt her og der. Cabombaen vokser som fy, men det er vel helt normalt. Ellers trives ikke den mørkegrønn-brune med rødlilla bladunderside (vet ikke hva den heter), men skal stikke noen plantegjødselkuler ned i sanden rundt den i ettermiddag for å se om det hjelper. Planten står med knopp, men det har nok blitt litt lite næring og lys til den i det siste. Håper god luking i overflaten + litt ekstra næring gjør susen
Flott kar og fin tråd du har her!
Ser du skriver at de ikke tar ertene.
Skreller du dem?
Hvis ikke, prøv det så skal du nok se at de går ned!
Jeg klemmer dem ut av skallet,
slik at jeg sitter med to halve myke halvdeler som jeg slipper i karet.
Skallet kaster jeg.
Hos meg liket alle fisker dette, fra L-maller til Discus, Guppy og Kuhlii.
Her kommer noen bilder tatt i går... er ikke verdens beste kvalitet, men det beste jeg får til med det utstyret (og kunnskapen.. ehh..) jeg har..

Det har vokst en god del siden oppstart, men jeg er fremdeles ikke helt fornøyd med oppsettet. Har foreløpig en liten pause fra "pell og flytt", men får se om ikke "what to do"-lysten melder seg igjen over jul Forslag til endringer mottas med åpne armer!
I går hadde jeg en liten rydde- og lukesjau, og tror nok jeg må dra en snartur innom dyrebutikken etter jobb.. Der hadde de en flott plante som jeg tror vil fungere veldig godt i venstre hjørne, og i tillegg en stor rot som nok kan passe perfekt i høyre hjørne.. tok meg selv i å sitte og fable om akvariet.. midt i arbeidstiden lille julaften.. skremmende

Luket bort alt av cabomba, og tenker jeg tar en pause fra hele planten.. (mulig jeg angrer idet matavfallsposten kastes, men..). Den vokser som fy, og ser egentlig ganske pen ut, men kjente plutselig at jeg var lei.. Så den planten som stod i midten av karet (som faktisk plutselig har kommet seg og blitt stor) ble flyttet bak, og satser på at den vil komme til å trives like der som cabombaen har gjort

Ellers endret jeg litt på en rot, og kom i forbifarten til å flytte på keramikkhula til "han far" (L144).. da oppdaget jeg at han har fått fram et nytt kull med småtroll, så forsøkte som best jeg kunne å plassere hula på samme plass som den stod, og satser på at far ikke ble for satt ut av hele hendelsen.. Satt og lyste med lommelykt etter lysslukking, og så da at far var på plass, og alt av barn vel forvart innerst i hula. Det var lite plummesekk på barna, så de er nok klare for den vide verden om ikke så alt for lenge. Dessverre består den vide verden av 2 stk glupske scalarer, så spørs hvor mange som vokser opp. Vurderte alvorlig å finne fram ynglekasse, men kom på at den nok ble destruert ved overgang til nytt kar.. Kanskje jeg rett og slett bare skal kjøpe en ny, så har barna en trygg plass å vokse opp fram til "større enn scalaremunn-størrelse..".. hmm.. tenke på saken..

Skal ta nye bilder når ommøblering er gjennomført!

Vurderer også alvorlig å kjøpe noen flere corydoras.. Er litt elle-melle mellom å kjøpe flere sterbai, eller det å kjøpe en helt ny art. Sterbaiene mine har alltid vært noen særinger som ligger og trykker på sine vante plasser, og skygger unna så fort jeg tenker på å komme inn på akvarierommet. Hvis jeg sitter stille som en mus på krakken kommer de fram, men dersom jeg beveger meg er det bare "skygg unna-gutter!", og vips, så er de borte.. Trist.. Verdens fineste corydoras, og så ser jeg stort sett bare halefinnen på de.. ja,ja, verdens fineste halefinne er jo bedre enn ingenting..

Er det noen som har forslag til corydoras som kan trives i karet mitt?
Pygmaeusene stimer og virrer rundt og er veldig søte, og de er ikke redde i det hele tatt. Antallet skal økes etter hvert, bare butikken får inn flere
Det er kanskje nok med 2 arter corydoras i en 375-liter? hmm.. i tenkeboksen i forhold til dette også

Nå ble det mange tanker på en gang, men det er vel sånn det er å ha sin egen tråd.
Jeg skal prøve å nøste opp og fortelle hva jeg kommer fram til, sånn etter hvert i alle fall!
Siste nytt..
L144-yngel ble flyttet til egen "nettingrugekasse" i samme kar, og bor nå sammen med et halvt kokosnøttskall, en flyteplante og 1-2 eplesnegler (som byttes ut jevnlig). Ungene vokser sakte men sikkert, og har enda ikke (bank i bord) mistet noen.

Ellers ble jo karet ommøblert i forkant av forrige innlegg, og jeg er nå greit fornøyd med resultatet. Det mest morsomme med hele greia er at C.sterbaiene er mye mer framme.. tror de fikk med seg mine tanker i det forrige innlegget, og da bestemte seg for å "vise seg fram mer", slik at "mor" ikke går til innkjøp av andre arter

Jeg har fremdeles 16 stk corydoras pygmaeus, og tenker jeg heller skal øke antall av disse enn å kjøpe en til corydorasart. Dersom jeg kommer over sterbai kan det godt hende jeg øker også den "familien".

Ellers er det stort sett krig og kjærlighet som råder i karet.. Det blå dvergacaraparet prøver stadig ut nye huler og potensielle hybler, og det veksler mellom gode vibber, far jager mor, og mor jager far.. heng med den som kan

Ellers er jeg litt bekymret for scalareparet mitt.. der har det stort sett vært krig avbrutt av egglegging siste mnd.. De "måler" hverandre, klikker (tror det er hannen som lager klikk-dunk-lyd?) står munn mot munn, og krangler av og til så spruten står.. Og så tar de av og til en liten kranglepause og legger egg.. (som forsvinner i løpet av natten..) Jeg vet det er en hunn og en hann, da de tidligere i høst fikk fram wigglers ved en anledning.. og jeg vet at kjærlighetslivet, som alt annet, tidvis svinger.. men.. det er jo trist å se på at to flotte, majestetiske fisker krangler så "busta fyker".. Så hva bør man da gjøre? Fiskene er vel ca. året nå, og har lagt egg jevnlig uten å få fram noe mer enn "proteintilskudd" til resten av fiskefamilien.. Bør jeg skille paret (bytte ene fisken i et annet individ fra dyrebutikken) og prøve å finne en mer passende match for far eller mor? Bør jeg innse at "i krig og kjærlighet skjer det mye rart", og la fiskene holde på som de gjør?

Innspill og forslag mottas med takk!
Huff, slemme, slemme, onde meg.. eller, utålmodige, dumme, korttenkte meg.. Slapp småbarna ut av rugekassen i god tro.. "nå har barna blitt så store at de klarer å ta vare på seg selv.." jadda.. eller ikke.. Dyreste runden med levendefôr jeg noen gang har servert til fiskene mine.. og dyrkjøpt lærdom til "mor"..
20 stk L 144 forsvant fortere enn svint, og resultatet ble fulle, runde mager hos scalarer og blå dvergacaraer.. *FAEN*..

Er en fattig trøst at far nå ligger og passer på nye egg i keramikkhula.. Neste gang skal yngelen få bo i nettinghuset til de er minst 10 cm..
Fint akvarium du har. Nå skjønte jeg med ett hvorfor det plutselig var så mange snegler i dyrebutikken sist jeg var der

Selger du femdeles snegler privat også (så at du hadde ute en annonse på Nettakvariet for litt siden)?
Da var man tilbake fra tre ukers ferie, og kjenner at ferie helt klart er godt, og borte bra, men hjemme er fremdeles best.. godt det

I akvariet skjer det ikke så alt for mye for tiden. Eller, har mistet 2 stk L144 siden sist, og ca. 60 snegler har flyttet til dyrebutikken. Har nå tre gule med rosa striper, to lilla, 3 grønne og 3 hvite igjen. Godt å se at de resterende vokser og trives, og at ikke karet gror over av snegler lengre

Veldig synd med L 144-frafallet, i alle fall når det har fungert så greit fram til nå. Men det virker som også de som ikke har vokst så fort som resten begynner å vokse seg til, og antallet hanner i forhold til hunner er litt uvisst.
Den første jeg mistet var lekshunnen min.. helt tragisk, og det virket som det var vold som var årsak til dødsfallet.. hun hadde i alle fall en skade på hodet, det så rett og slett ut som noen (en annen L 144?) hadde sugd på henne.. rødt sugemerke mellom øye og munn.. Valgte å se an situasjonen, og dagen etter lå hun død.. eller..restene av henne lå døde.. dette skjedde før alle sneglene flyttet, så i løpet av nattens mulm og mørke var innmat, utmat og mat på sidene rett og slett spist..

Den andre som nå er borte var en L 144 unghann. Denne var liten og hvit i forhold til de andre da jeg fikk fiskepakken i posten, og selv om han har vokst seg til etter hvert har det nok alltid vært noe med han.. Jeg finner han ikke noen plasser nå, så regner vel med at survival of the fittest har regjert mens mor er på ferie.. Jeg er litt usikker på om jeg har flere hunner igjen nå.. Hadde håpet at minst to av de unge skulle være hunner, men ser foreløpig dårlig ut.. Er nok på tide å få solgt unna overskuddet av hanner og prøve å få tak i noen hunner. Det er ikke bare-bare, men..

I tillegg til L-144-frafallet synger min fine blå dvergacarahann på siste verset.. Jeg kjøpte inn en ny kone til han før jul, men denne "konen" viser seg nå å være en hann.. en meget dominant hann som jager "far" rundt i karet.. Far fikk flytte på hybel (les; ynglekasse av netting) da jeg kom hjem fra ferie og så ståa.. han er tynn og pusk, men ser ut til å få i seg litt mat.. han får noen dager på seg, og dersom ikke tilstanden bedrer seg med litt hybelro blir jeg nok (eller, jeg og jeg.. blir nok mannen som må gjøre det..) å få han avlivet.

Har lyst på apistogramma i karet igjen.. så skal lese meg opp litt, og prøve å finne noen som passer inn i karet mitt.
Satser på en varm vår med mulighet for fisketransport slik at det etter hvert kommer på plass noen L144-hunner og kanskje en gjeng med apistogramma "ettellerannet"
Det har ikke skjedd så veldig mye i akvariet siden sist, men noen endringer har det blitt.. "far" har avgått ved døden. Jeg så an situasjonen i et par dager, og siden han ikke viste noen tegn til bedring selv da han bodde på egen hybel ble han avlivet. "Den onde" (altså hann nr. 2) ble gitt bort, og jeg falt fullstendig for 2 stk røde kurvciklider (laetacara dorsigera) sist jeg var innom for å kjøpe mygglarver (og KUN det... ja, særlig..). Det er kun ungdommer, men har farget greit ut etter at de flyttet inn hos meg, og jeg er spent på å se fortsettelsen.

Skal prøve å få tatt noen bilder og legge ut så fort som mulig!
Oppdatering april 2011
Da har det skjedd en del i karet siden sist jeg oppdaterte tråden. Jeg har ikke fått tatt noen bilder da mitt O-så eminente (host) kamera for tiden lever sitt eget liv. Dette livet er ikke helt i harmoni med hva mine ønsker og tanker i forhold til kamera og bildetaking innebærer, så det har blitt tatt lite bilder dessverre.. De få bildene som blir tatt før jeg klikker i vinkel og må jobbe iherdig mot ønsket om å hive kameraet i havet er av for dårlig kvalitet til å legge ut her..
Men.. drømmer om innkjøp av bedre kamera, og satser på at dette blir gjort før sommeren.. DA tenker jeg det blir andre boller

Men, tilbake til livet i baljen..
Jeg så meg nødt til å avlive scalarehunnen før påske. Hun hadde ett eller annet som feilet seg (for mer info, se tråd ang syk scalare her på forumet), og mest sannsynlig hadde hun utviklet fisketuberkulose.
Jeg har ikke sett sykdomstendenser på noen av de andre fiskene, men har foretatt jevnlige vannbytter og bestilt "fiskevitaminer" som forhåpentligvis kommer i posten i dag eller i morgen. Det jeg bestilte var Easy Life Voogle. Er vel ikke like overbevist over at alt som selges og bare "må" has i akvariet er like nyttig bestandig, men.. litt "easy life" kan vel forhåpentligvis ikke skade..

Ellers er L144-yngling i gang igjen etter pause pga krangel og dødsfall.. Jeg var egentlig sikker på at jeg ikke hadde flere hunner igjen, men nå har jeg ca. 20 yngel gående i "rugekasse", mens "far" ligger og passer på ny, orange klase i hula Så da har jeg to kjønnsmodne hanner ( det er kun den største som drar damer nå, og far til forrige kull er ikke lengre like populær..) og i alle fall to hunner som går med egg.. Jeg vurderer å la far passe på barna selv denne runden, i påvente av mindre akvarium som kan fungere som barnehage for gjengen..
*Jadda, trosser samboerns "ingen flere liter i hus"-regel...får faktisk lov til å ha et lite kar gående.. i alle fall en stund.. og har lovet å videreformidle karet med en gang yngelen er stor nok til å kunne flytte ut.. hehe, har bare ikke sagt hvilken yngel / kull som skal være store nok.. kan jo godt komme kull på kull på kull som må bo der og da må jo karet bli værende i alle fall en god stund (utspekulert altså.. :P)

Hmm, hva annet er nytt?! jo, kom hjem fra påskeferie og opdaget 3 x "drueklase" i topplokket.. Har 1 stk lilla, 2 stk rosa 3 grønne og 3 hvite snegler gående i karet, og er rimelig usikker på hvem som har lagt eggene.. Jeg hadde jo som mål å bli sneglefri med tiden, men klarer samtidig ikke å kvitte meg med alle.. og hadde jo vært litt spennende å se hva som kommer ut av klasene.. blir de grønne, hvite, rosa eller lilla? eller total og salig blanding??
Hmm.. kanskje man burde hatt enda et kar.. som kunne fungert som sneglekar?! Tro om jeg får dispansasjon til å ta enda flere liter inn i huset?!? hmm... tviler...
Æsj... "far" i huset har satt ned foten, så da får jeg enten se meg om etter en mer akvarieinteressert samboer, eller rett og slett innse at 375 liter vann i huset er det jeg må lære meg å leve med.. men.. hva pokkern gjør vel 20-30-40 liter fra eller til? svartens mannfolk!!

Måtte bedrive nødhjelp i mallehula i går, og redde ut nyklekkede L144-yngel.. det er to hunner som går med egg i karet, og begge vil ha den største hannen (mens han som var far til det første kullet i karet tydeligvis ikke er like spennende lengre..). Så med en gang alfa "slipper ned guarden" i forhold til egg og yngelpass er ny hunnfisk på plass for å legge egg.. Luksusproblem kanskje, men.. syns synd på den nyklekkede yngelen som vel står i fare for å bli spist, knust og skvist inni der når eggleggingsklar "stemor" brauter seg inn i hjemmet.. Så da ble de tvangsflyttet til en liten terracottapotte, og bor nå sammen med 2 uker gamle yngel fra tidligere kull i nettingfødekasse i storkaret..
Skulle gjeeerne hatt et eget kar til de, men...

sukk... (og dobbeltsukk..) (og en pitteliten forbannelse over sta samboer..)

tja, nå skjer det faktisk litt i karet igjen.. Alle lever og blomstrer i beste velgående. Pygmaeusene leker jevnt og trutt, men jeg har ingen forhåpninger om at yngel fra de skal klare å vokse opp. Tror det finnes alt for mange sultne munner og potensielle farer i fiskeverdenen min til det..

Ellers er det endringer på mallefronten. Jeg har bestemt meg for å selge leksgruppen med L144. Det kommer jevnlig yngel fra disse, og jeg kjenner jeg er litt sånn "nå har jeg fått til de, da kan jeg prøve meg på noe annet..". Så en av hunnene har allerede fått nytt hjem (hos samme person som kjøpte 2 stk unghanner hos meg tidligere), 1 hann + 2 hunner blir hentet på onsdag, og forhåpentligvis får jeg også solgt den andre hannen og de resterende to hunnene. Yngelen, som til nå har "boltret" seg i yngelkassen, skal få flytte til eget kar på ca. 45 liter i løpet av uken. Jeg har "grått meg til" å få lov til å ha ett kar til i huset i alle fall fram til yngelen er klar til å flytte ut. De vil få mye bedre plass i nytt kar, samtidig som det vil bli enklere å sørge for at alle får den maten de trenger. Det går nå ca. 50 stk fra 2 forskjellige kull i yngelkassen, og jeg skal flytte over ca. 25 stk til fra hula i ettermiddag. Greit å ha de alle samlet før de blir flyttet.

Nye maller står på ønskelisten, og jeg har lest, fundert og spekulert meg fram til at jeg ønsker 2 stk L183 og 4 stk L340 som framtidige beboere i karet. Ut fra vannkvalitetsønsker, str. som fullvoksen og temperament tror jeg disse skal kunne passe godt i karet. Tips og råd og andre forslag mottas med takk
Da var hele gjengen med L144 flyttet hjemmefra. Yngelen har også flyttet ut, og koser (?) seg nå i en 50-liter som er i huset på lånt tid.. har lovet mannen at karet forsvinner med en gang yngelen er stor nok til å selges, så..

Har tatt en del bilder fra begge karene, så legger ut et par her.. Ønsker meg virkelig et bedre kamera, så får se hva vi finner ut når skatte- og feriepenger kommer inn på kontoen :d
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap