Hvitprikk eller fløyelssyke?

Jeg har for første gang på fire år fått en sykdom i akvariet.

Det er nok dessverre de fem nye platyene som er skyld i det, for jeg oppdaget et par dager etter at jeg hadde kjøpt dem at karet jeg hadde fått dem fra var i karantene og fiskene fulle av ekle prikker.

Siden jeg ikke hadde noen medisiner, og har strengt tatt flere fisk i akvariet enn jeg burde (det har vært lykkeland for et ukjent antall ancistruser i varierende størrelser), så ville jeg ikke gå for Costapur og total radering av filterbakterier.

Jeg har i en snau uke kjørt opp tempen på varmekolba, men den går bare opp til 32 grader, og jeg får sjelden tempen opp i mer enn 30.
Dette har ført til at mens jeg venter på forsendelse av medisin (esha exit og 2000 - det bør komme nå snart), så har jeg foretatt vannbytter to til tre ganger daglig for å i det minste fjerne noen frittsvømmende/flytende parasitter, og på det viset fjerne noe av smittepresset (samt gi fiskene mer oksygen).
Grunnen til at jeg fortsatt har relativt høy temperatur er at jeg gjerne vil få litt fortgang i syklusen til denne parasitten, og kanskje klare å få fjernet den litt fortere.
Det er en 120-liter, og på det meste har jeg byttet ut 60 liter morgen og kveld (og akvariet er ikke fullt med vann, for jeg må ha pumpene litt over overflata for å få tilført ekstra oksygen.

I utgangspunktet trodde jeg det dreide seg om hvitprikk, men jeg synes det har blitt mer gulaktig, og lurer på om det er fløyelssyke det egentlig dreier seg om.
Akkurat det spiller jo liten rolle for behandlingsmetoden, men jeg lurte på om det skader å mørklegge akvariet, bare for å teste?
Jeg håper at i alle fall den store ancistrusen min (4 år, 15 cm) overlever dette. Han ser ut til å være den som er minst plaget, i alle fall rent puste- og hysterimessig.

Og hvordan ser jeg egentlig forskjell på hvitprikk og fløyelssyke?
Det har fortsatt ikke kommet noe medisin i posten.
En ny ancistrus er død, og jeg har tatt bilde av den.
Fikk også tatt bilde av halen på en annen ancistrus, og det er så kvalmt at jeg ikke har ord. De andre ancistrusene jeg har sett er ikke så hardt angrepet.
Lyset er skrudd av.
Er det noen som kan klare å diagnostisere for meg ut fra disse bildene?
I tilfelle noen skulle ønske å vite hvor dette bærer (jeg synes i alle fall det er kjekt for egen del å skrive ned hva som skjer, så kan jeg se tilbake senere), så oppdaterer jeg litt.

Lyset har vært skrudd av i et døgn, temperaturen er rundt 30 grader, jeg bytter fortsatt mellom 20 og 40 liter morgen og kveld, og det har ikke kommet noe medisin i posten.

Den ancistrusen som det ligger bilde av halen på, har mistet en ganske betydelig mengde flekker, og finnene ser rene ut. Flyssete men rene.
Jeg kommer til å fortsette dette regimet fram til jeg får medisinene, eller til alle ser friske ut (eller er døde, men det håper jeg da inderlig ikke).
Så ekkelt dette var da!! Håper du får bukt på problemet så fort som mulig.
Nå har jeg veldig liten peiling, men plages ikke fiskene av dette da? Kanskje de burde vært avlivet...eller?
Lykke til videre i allefall.
Jo, de plages, men i varierende grad.
Det var kardinaltetraene jeg oppdaget det først på, og de var helt fulle. De døde fort, før jeg fikk gjort noe omtrent.
Platyene var mindre synlig påvirket (annet enn høy pustefrekvens), og corydorasene har vært minst plaget. Noen flekker på finnene, men det var alt.
Ancistrusene har vært varierende, og jeg har ikke hatt noen andre som er så ille som den jeg har bilde av her.
Det har gått hardest ut over de minste ancistrusene, og den store hannen har jeg som vanlig sett lite til, men etter et tilfelle der han hang på glasset helt oppe ved vannflata og pustet tungt, så har han trukket seg tilbake til hula si, og ser ikke veldig plaget ut (selv om jeg ser at han har parasitter han og). Jeg håper i det lengste at jeg kan unngå avlivning, men har foretatt noen barmhjertighetsdrap. Blant annet på to av de seks platyene.
Det ser mest uts om prikksyke for meg. I påvente av Eisha går det an å bruke akriflavin eller mentylenblått. Begge fås på apoteket.

Akriflavin skal ha en normaloppløsning på 0,001% nøytral akriflavin. Du benytter 2ml av normaloppløsningen pr. liter vann. Oppløsningen kan være giftig for enkelte planter dersom den fortsettes for lenge. Eget behandlingskar kan anbefales.

Alternativet er mentylenblått. Denne er virksom både mot fløyelssyke og prikksyke. Normaloppløsning er 1%. Bruk 0,2 ml av normaloppløsningen pr. liter vann. Gjentas hver annen dag. Mot fløyelssyke kan det være nødvendig med opptil 1 ml pr. liter. Kan også være giftig for enkelte akvarieplanter. Eget behandlingskar anbefales. Metylenblått er meget fargekraftig og farger lett silikon blått.

Begge rådene er hentet fra IPC's store akvariebok fra 1974, altså lenge før Eisha.... Jeg har selv benyttet begge deler med suksess.

Da har også Charlie, min store stolthet, måttet bøte med livet.
At man skal bli så knyttet til en fisk man knapt ser, da.
Fire år ble han.
Lysten på å drive på videre er faktisk ganske liten, men jeg kan ikke la være å jobbe for at de andre skal overleve.
Usj, sykdom i akvariet er helt fryktelig, jeg lider med deg! Man står der litt hjelpeløs og ser yndlingene lide...

Har selv vært igjennom nok angrep til å tvinge igjennom et karantenekar (vi hadde egentlig ikke plass), nå går fisk og planter utenfor hovedkarene til jeg er helt sikker på at de ikke har med seg noe elendighet. Ikke i karantenekaret, for der går det selvfølgelig fisk jeg ikke har plass til i hovedkarene. Kanskje det tredje karet får gå tomt mellom anskaffelsene ;o)

Med paleatus i karet kan du jo ikke hjelpe dem med salt, og jeg vet ikke helt om de tåler varmekur heller. Uansett må temperaturen opp i over 32 grader for å ta knekken på elendigheten. Har fått det vekk med eSHa, men den siste runden var så hardnakket at det tok lang tid, og dosen måtte økes så kraftig at jeg antagelig kunne "skutt fra hofta" med kraftigere medisin med en gang...

Men de aller fleste klarte seg, og akvariegleden kom raskt på plass igjen, så ikke gi opp!!
Det ser helt klart ut som hvitprikk. Sålenge du ikke har medisiner i hus ville jeg ikke beholdt tempen på 30 grader. Da fremskynder du bare prosessen uten å iverksette mottiltak. Senk tempen til ca 22-24. Da sinker du parasittens formering. Esha exit er en veldig bra medisin. Virkestoffet er malakitt-grønt. Håper du får den i hus snart. I tillegg till vannbyttene bør du så ofte som mulig gjennomføre slamsuging. Dette er en av de viktigste midlene i kampen mot hvitprikk. Når du starter medisineringen bør du også fortsette å slamsuge. Dette er veldig viktig. Lykke til -
Jeg fikk medisin i posten i dag, sammen med to Smørbukk :p
Temperaturen er satt ned, og medisinen er puttet i.
De fire ancistrusene jeg har sett nå ser fine ut, og det gjør også paleatusene og platyene. Da får jeg håpe at eSHa får fikset på dette.
Så bra! Et tips av bitter erfaring: Ikke avslutt kuren for tidlig! Tilbakefall er bare helt til å falle sammen i krampegråt av...

Og en annen ting, malakittgrønt er lysømfintlig, tilsatte alltid medisin i det lyset gikk. Ikke akkurat nå da, viktig å komme fort i gang. Men i morgen for eksempel :o)
Tusen takk for råd.
Jeg puttet i medisinene rett før lyset slukket, så sånn sett var jeg jo ganske heldig uten å vite det.
Inaktiv bruker
Hei, jeg lurer l i t t på en ting, dere som har planter i karantenekarr før dere tar dem over i andre akvarier, hvor lenge må plantene være i karantene og hvordan kan man være 100% sikker på at de ikke har med seg sykdom?

Jeg antar at man altså må ha fisk i karantenekarret for å oppdage at plantene har med parasitter?

Og en ting jeg virkelig lurer på: om plantene har med seg parasitter som feks fløyelssyken, vil disse parasittene dø ut om de ikke finner en vert (fisk) innen feks en uke eller to? Hvor lenge kan fløyelsparasitt eller hvitprikk etc overleve uten å finne en vert?

Jeg spør fordi jeg ikke bruker karantekarr og av og til kjøper planter fra folk her på akvaforum, og man aner jo ikke hva disse kan ha med seg. Og i butikken ser jeg at de faktisk har fisker som svømmer i plantekarret også.

Men, kanskje man rett og slett kan medisinere bare plantene for seg selv i et eget karr etc. når man får dem? Problemet er jo at planter kanskje ikke tåler hverken varmekuren eller medisiner, de dør eller slutter å vokse eller slutter å formere seg (flyteplanter feks).
Det er vel ikke plantene som sådan som overfører smitte, men vannet de har med seg, og det er bare en dråpe som skal til. Frittsvømmende hvitprikkparasitter lever uten vert i 72 timer ved 28 grader mener jeg å huske, ettersom jeg i alle fall lar plantene stå såpass lenge, fløyelssyke har jeg heldigvis sluppet å studere meg opp på :o)

En annen grunn til å la plantene stå i "karantene" er sprøytemidler. Mange butikkplanter vokser i sump med bladene over vann, det er en del skrekkhistorier om plutselig rekedød etter nyplanting ute og går...

Så jeg lar dem stå på benken i en høy glassvase hvis karantenekaret er opptatt av fisk, og skifter vann så ofte jeg gidder, i alle fall et par-tre døgn (hvis det ikke er auksjonskjøp av noen jeg "kjenner", da :o) Greit i forhold til snegler også, får bort de største i alle fall...
Inaktiv bruker
Ja, jeg fikk faktisk med en masse pestsnegler sist jeg kjøpte planter via akvaforum her. Dvs det må jo ha vært egg som jeg ikke så, jeg skyllte godt før jeg hadde den i akvariet. Men, nå har jeg plukket snegler i 14 dager og tror jeg endelig er kvitt dem Hater snegler nemlig, de er liksom så unødvendige å ha i akvariet, de kryper jo overalt og plutselig har man dem i filterpumpa også.
Nå har jeg medisinert både det garantert infiserte 120-liters-akvariet og det muligens smittede 180-liters-akvariet med tre praktbotiaer og en kuhliiål i tre dager.
Skal jeg fortsette å medisinere, eller vente og se om det er noe tilbakefall?
Sånn generelt er jeg veldig skeptisk til å avslutte behandling for tidlig, sånn at de mest resistente eklingene ikke blir drept.

(Grunnen til at jeg medisinerer botia-karet er at jeg syntes jeg så noe på en av dem, men de er så farlig lite villige til å la meg kikke på dem at jeg får aldri sett godt nok. Derfor tenkte jeg at her får de få en kur enten de vil eller ei. Jeg har aldri behandlet dem med noe før, så jeg tror ikke jeg overmedisinerer akkurat.)
Inaktiv bruker
3 dager er litt i minste laget tror jeg, selv om det står 3 dager på bruksanvisningen så må det ofte minst 5 dager til før man er kvitt parasitter. Når de er helt symtpomfrie skal man medisinere i 48 timer til. Så om de er helt symptomfrie etter 3 dager så bør man fortsette 48 timer ekstra ( eller helst enda lenger avhengig av hva slag sparasitter det er )
Tilfeldig bekjentskap
© MalawiThomas
Reklame for plussmedlemskap