Uaru (side 2)

takk for go ord begge to.
Dette er virkelig flotte fisker og jeg gleder meg til å se de med en stor sverm rundt seg. Selv om det bare er to yngel igjen gir de ikke opp yngelpleien. Hannen kommer og tar tak i håven og drar den andre veien når jeg forsøker å få opp de siste to. Merkelig sterke bånd mellom disse fiskene.
Profitt tror jeg ikke det blir for oss hobby akvarister, men vi blir mange opplevelser rikere
Da fikk jeg endelig tak i den siste ungen. Så nå har jeg 10 småttiser til oppforing og et par til oppfeting før lek.
Byttet 50% vann i dag ble litt kaldere enn beregnet. Håper paret begynner å spise godt nå for det har blitt lite mat de siste dagene.
De har gått i skjul bak ei svær rot med ungen under seg hver gang jeg har kommet inn i rommet, gode foreldre særlig til å være førstegangs

Småttisene har begynt å beite på javamosen i karet de går i og river løs lange tråder.
Den som sier at en ikke kan ha planter i kar med Uaruer (eller andre plantespisende fisk) bør få smekk eller hvertfall nektes å holde slike fisk da det bidrar både til livskvalitet og riktig ernæring for de.
Ungeflokken har hvertfall svært god appetitt og kommer raskt fram til glasset for å tigge mat når jeg er i rommet.
De ser ut til å ha samme teknikk som scalarer når det er mikroorm i vannet, de spiser med lynraske munnbevegelser og jeg tror de faktisk får i seg endel.
Uaru er relativt nært beslektet med scalare, bare en deling på evolusjonstreeet før. (discus tar en avstikker i leddet før der).
Da deler det seg i fire arter: scalarer og flaggciklider tar en retning og deler seg. Uaru og Heros (severus) tar en annen vei og utvikler hver sin spesielle yngelpleie.
Paret står fortsatt og sturer bak rota når jeg er i rommet. Jeg er ikke sikker, men lurer sannelig på om ikke de legger merke til om jeg har ryggen til for noen ganger når jeg snur meg er de på tur rundt i karet og leter etter mat. De forsvinner fort inn når jeg ser på selv på avstand.
Tilliten mellom oss har helt klart fått en skikkelig knekk, om det blir yngel igjen får jeg finne på noe lurt for å fange inn yngelen som ikke gjør foreldrene opprørte på meg. Jeg har sagt det før: dette er de mest intelligene fiskene jeg har vært borti og de er tydeligvis langsinte også. Det er ikke sikkert jeg får samme relasjonen til disse som til sjokoladeciklidene mine noen gang og det er kanskje feil å sammenlikne på den måten.

I går satte jeg inn en svær bit med broccoli som jeg så ungene var ivrig bortpå i sitt kar.
Foreldrene var måtelig intressert, men da jeg slengte nedi en svær porsjon javamose og ferskvannstang kom de fram og har spist nesten alt. Slengte nedi masse mer i dag så de får kjørt gjennom tarmsystemet.
Jeg kan se at de har gravd bak der. Ser ikke antydning til egg, men utelukker det ikke.
Utrolig spennende å høre om uaru Jeg er enig med deg, utifra hva man hører om dem virker de å være de mest intelligente fiskene som finnes. Kjenner igjen folk og lærer av tidligere episoder osv.
Disse er artige Mona, hehe det synes jeg visst om alle. Yngelen har definitivt mange likhetstrekk med scalarer, som du jo har skrevet en utmerket artikkel om ,både når det gjelder nysgjerrighet og appetitt. De er også mye nærmere i slekt med dem enn med discus til tross for likheten i yngelpleie.
Foreldrene har også litt samme bevegelser for å advare og samle yngel. Håper å få satt de sammen med noen fine scalarer en gang (er jeg griseheldig blir det faktisk altum, men det er en annen historie). For å se litt på likheter i kommunikasjon mellom artene, jeg har ikke fått sjekket om Uaru og altum går sammen i naturen. Jeg tror ikke de gjør det, så "eksperimentet" blir sannsynligvis ganske verdiløst. Men får jeg sjansen til å sikre meg en flokk altumer så gjør jeg det.
Flott med uaru tråd.
fant endelig en uaru i dag på midtun zoo. stod lenge og tenkte men ente opp med å kjøpe den. er uten tvil den nydeligste cikliden. går nå sammen med discus og alt går strålende.(selv om javabregnene ryker til)

håper på å finne en hanne til hun snart og kanskje klare oppdrett på disse vakre fiskene.

tvi tvi
Gratulerer med fin og spennende fisk.
Det er ikke optimalt med en enslig Uaru som du sier, håper du lykkes i å få tak i fler.
Har du begynt å fore med grønnsaker? Erter og havregryn spises av alle mine store SA ciklider. Havregryn finnes det delte meninger om, jeg forer med det og det fungerer flott hos meg. Tror kanskje du kan bli overrasket over hva Discusene får lyst til å spise etterhvert, om du ikke allerede forer de med plantekost framfor kjøtt fra pattedyr?

Det er vanskelig å se forskjell på kjønn hos disse, er du sikker på at du har fått en hunn? Jeg trodde paret mitt var to hanner og de andre tre hunner inntil de begynte å legge befruktede egg.

Fortell gjerne litt om hvordan den kommer overens med Discusene.
Da har Uaruene lagt egg Tipper det er mellom 100 og 200.
De la de på et helt annet sted enn bak rota der de bruker å henge. De er lagt på en pensel alge befengt rot ved siden av. Foreldrene har gravd under rota i flere dager (kan teoretisk være andre som har gravd da jeg aldri har sett selve gravingen). Selve rota er rengjort ved at foreldrene har gnagd på alger og trevirke inntil de har kommet til "fersk" ved. Det ser ut som de har klargjort altfor lite areal i forhold til hvor mange egg de potensiellt kunne lagt da det er smekkfullt og litt egg utenfor rent område.
Jeg tror de skal flytte wigglere bak rota etter klekking for det er klargjort en liten grop der også.
gratulerer. kan bli mange Uaruer snart da.


RHD
Gikk til H... med eggene de fleste mugnet så foreldrene spiste dem og ga opp. Håper jeg rekker å ordne vannet og fete de riktig opp til neste forsøk. umiddelbart etter at de spiste eggene gikk de tilbake til sitt gamle jeg og spiste med resten av fiskene når jeg åpnet lokket.
Rakk ikke å måle, men antar vannet ikke var mykt nok eller at rota ikke var ren nok for eggene.

Her er nye bilder av yngelen tatt i dag:
Her er noen til. De leter etter mat over hele karet fra oveflaten til nedi sanda. Mens de holder på å beite på ferskvannstang og javamose studerer de reker og snegler de ser med interesse.
tøffe tegninger på de unge.
Skriver en liten notis for å få oppdateringer.

Espen
Da er det wigglere under en stein. Så stygt ut denne gangen også med mugg som stadig spredte seg fra noen dårlige egg. Blir spennende å se hvor mange som kommer ut.
Eneste forskjellen fra siste mislykkede egglegging, så vidt jeg vet, er at jeg har skrudd opp temperaturen litt så den ligger på 27-28 grader nå. Godt mulig at dette hjelper på å korte ned klekketiden så de rekker å klekke før muggelet sprer seg.
Rart foreldrene ikke tar bort de dårlige eggene, men det kan komme etter noen flere forsøk kanskje?
ohr
Da er det wigglere under en stein. Så stygt ut denne gangen også med mugg som stadig spredte seg fra noen dårlige egg. Blir spennende å se hvor mange som kommer ut. Eneste forskjellen fra siste mislykkede egglegging, så vidt jeg vet, er at jeg har skrudd opp temperaturen litt så den ligger på 27-28 grader nå. Godt mulig at dette hjelper på å korte ned klekketiden så de rekker å klekke før muggelet sprer seg. Rart foreldrene ikke tar bort de dårlige eggene, men det kan komme etter noen flere forsøk kanskje?


Hei Ola

Hos Discus anbefales det ikke å benytte luftutstrømmere i akvariet nå det er egg. Det får antall egg som mugler til å bli høyere påståes det. Kanskje dette er et forhold som er tilstede hos deg? Artig at du får til Uaru og lykke til videre.
Hadde ikke du enkytree kultur/podning å selge?
Det er faktisk en endring i oppsettet siden sist som jeg ikke har tenkt over ja, Intressant.

Jeg har endelig fått fram enkytreene oppe å gå igjen, har du mulighet kan du komme innover til meg å få med en stor porsjon klar til høsting, helst i bytte mot litt dafnier da jeg har tatt livet av kulturene mine i forbindelse med flytting av akvarierom.

Hilsen Ola
ohr
Jeg har endelig fått fram enkytreene oppe å gå igjen, har du mulighet kan du komme innover til meg å få med en stor porsjon klar til høsting, helst i bytte mot litt dafnier da jeg har tatt livet av kulturene mine i forbindelse med flytting av akvarierom. Hilsen Ola


Jeg skulle gjerne ha tatt meg en tur å sett på og fotografert dine akvarier, men dette må nok vente fordi jeg for tiden er lite mobil pga. ryggproblemer.

Når det gjelder daphninkulturer har jeg Daphnia magna, Daphnia pluex og Moina.
Jeg har rikelig med produksjon på de to første artene og moina var dødt, men de la egg som nå er klekket og i dag har jeg er to kar som det er god produksjon i. Jeg skal sette opp flere, men det har vært fint om flere dyrket disse daphnine arter slik at de ikke dør ut om alt skulle svikt f.eks hos meg.
Her er det lenge siden oppdatering ser jeg. Fikk fram et kull med frittsvømmende i går. Bemerkelsesverdig nok har det vært få vannbytter i det siste, men det var visst "småskittent" vann som skulle til for å få klekking på eggene. De har lagt egg regelmessig, men de har alltid mugnet før klekking.

Ellers går dafnie kulturene ned på høykant Bjornik
Ungfiskene begynner å bli 5-10 cm og minner mer og mer om de voksne. De er fortsatt minst mer intressert i kjøttbasert mat enn grønnsaker. Planter blir spist mellom måltidene. Jeg tenker å bruke de som andemat lukere i tiden framover, Uaru virker å være den eneste metoden for å fjerne andemat som fungerer.
I karet med Uaru havnet det en bitteliten Heros severus yngel ved en feiltakelse. Denne er ca 2 cm lang. I dag tok jeg den på fersken mens den spiste ivrig av flanken til en av foreldrene, atferden var tydelig og vedvarende så det er ingen tvil om at den fikk seg et gratis måltid. Mener å ha lest at noen maller gjør det samme mot Discus. Heros og Uaru er svært nært beslektet og det kan være relvant, eller lukter sekretet fristende?
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap