Watership

Tenkte i utgangspunktet å kalle denne tråden min et eller annet med vannverden, men det var det jo et par andre som hadde tenkt på før... Så da følger jeg heller opp profilnavnet som er navnet på en av karakterene i Richard Adams' bok Watership Down. Selv om det her altså skal handle om fisk først og fremst, ikke kaniner...

Er i skrivende stund i ferd med å planlegge oppsettet av et 530-liters Akvastabil Mark II akvarium. Venter på at det åpne rommet der det skal stå, skal bli ferdig oppusset. Men ting tar jo lenger tid enn man håper. Et loftsrom innenfor "mitt" rom venter nå bare på elektrikeren, så er det ferdig oppusset. Der skal mannen min ha kontor. Og han, som ikke er noen akvarist selv, vil gjerne ha et akvarium hos seg. Det ble innkjøpt dagen etter at han sa han kunne tenke seg det (selvfølgelig!) - det var for et år siden... Så en Fluval Edge står klart på eldstesønnen Eriks rom og bare venter.

Og Erik var selvfølgelig ikke vanskelig å få med på planen om et nytt akvarium hos seg når Edgen flytter. Så får mamma litt mer å planlegge.

Planen for Kontoret (530-litern) er at det skal være en Asia-biotop, men jeg har ikke landet helt på hva slags fisk det skal være der. Bare at det ikke skal være så mange store. Kanskje noen perleguramier som de aller største, men det er ikke avgjort ennå.
Mottar gjerne tips om både planter, fisk og andre beboere!
En tur til Tam Alna med Erik på lørdag resulterte ikke i noe akvariekjøp - de hadde ikke riktig størrelse for oss. Vi så på mange fisk, Erik likte spesielt noen nye grenmaller som de hadde fått inn (en eller annen type Farlowella, men de visste ikke hvilken ennå...). Noen som har erfaring med grenmaller?? Vi klarte å la vær å kjøpe fisk, men fire snegler ble med oss hjem; to sebrasnegler til Edgen og to tigersnegler til Småkaret.

Elektriker kommer i dag, så det var på tide å bestille et nytt akvarium som skal
overta etter Edgen på rommet til Erik. 75-liters helglass bestilt hos Aquamanis lørdag ettermiddag.

Både Småkaret og Edgen fikk en liten opprensing i helgen. Har lagt ut bilder av Edgen sånn det ser ut nå.
Elektrikeren ble ferdig som han skulle på mandag og i går fikk jeg endelig flyttet over Edgen til mannens nye kontor. Jeg tappet ut halvparten av vannet og tok ut steinene før flyttingen. Så bar jeg hele, med stativet, for og "gæli" de få metrene det skulle flyttes. Et nytt fireveis stikk sto klart til Edgen, så det var bare å fylle på vann og starte det opp igjen. Deilig å slippe skjøteledning for en gangs skyld!

Edgen skal nå stå her, men det er fortsatt mitt ansvar. Mannen vil bare ha noe pent å se på i tillegg til de giga-store pc-skjermene sine.


[External Image]
Var en liten tur på Dyrego på Manglerud-senteret i kveld. Der hadde de timessalg; én time der man fikk 5 akvarieplanter for 100 kroner og én time der det var halv pris på all fisk. Jeg fikk med meg to bittesmå lotuser blant annet. Har ikke helt oversikt over hva jeg kjøpte ennå, men bare "måtte ha"! Men jeg klarte å reise hjem før timessalget på fisk startet, vi har ikke plass til noen nye akkurat nå...
Hallo ;- =)

Er alltid gøy å få inn et nytt kar i hus, og tiden en tenker ut hva en skal ha i det er spennende. Fikk selv en 250L inn på røykerommet/tv-rommet i dag. Kun vasket det å fått i sand. Hva det blir oppi der etterhvert ve tjeg ikke enda. Mulig scalarer/ og/eller ciklider

Ellers har jeg bygget egen reol i kjelleren hvor jeg har 12 kar gående, hovedsakelig med apistogramma. Dette er mindre kar med tanke på oppdrett og derfor maks 160L. Kan nevne t.ek Apistogramma sp "Oregon", A. Borellii, A. Commbrae, A. Cacatuoides og A Bitaeniata. Finnes så mange flotte av disse apistoene at det nærmest er håpløst å plukke noen favoritt, men Bitaeniata er vel noe av det vakreste som finnes.

Fint å se at hele familien er innvolvert hos dere. Her er det vel kun jeg som har "litersyken", men di andre synes det likevel er gøy. Til tider, spesielt vinters tid, bor jeg nærmest i kjelleren. Legger ved noen bilder fra mine apistoer

Bilde 1. Barlowi
bilde 2. Cacatuoides
bilde 3. Hongsloi
Takk for hyggelig melding Loffa! Nå har jeg kost meg her på Akvaforum og lært utrolig mye i løpet av det siste året, så nå var det på tide med egen tråd. Litt for å ha notater å gå tilbake til, men også for å lære mere.

Det er utrolig mange fine ciklider, så jeg skjønner veldig godt fascinasjonen for dem!

Interessen hos eldstesønnen er vel sånn middels - det kommer seg når han får velge litt og gjøre litt selv. Yngstemann på snart fire år er den ivrigste når det kommer til vannbytter - han er gjerne med og tapper og fyller vann.

Bikkja er litt sjalu, han synes til tider det kan bli vel mye glaning på og ordning med disse glasskassene og da tar han affære og dytter til oss for å få oppmerksomhet.

Vi har kjeller hos oss også, som snart for tur til litt oppussing... har ikke helt turt å begynne å tenke på hva jeg kan ha der!
Så har vi endelig klart å rydde kontoret mitt helt - så nå kan rivingen begynne! Det har "bare" tatt et år å komme i gang med dette, så jeg er litt utålmodig nå. Tok noen bilder av rommet hvor 530-literen etterhvert skal stå. Rommet er bittelite, bare 180x235 cm. Og på den ene langveggen er det selvfølgelig både dør, inn til mannens kontor, og vindu. På det som nå er den andre langveggen er det dør og en hyllerad. Denne veggen forsvinner helt til fordel for åpen inngang og rekkverk.

Det øverste bildet er tatt fra gangen og inn, man kan se døråpningen inn til mannens kontor helt til høyre. Til venstre er deler av det opprinnelige trapperekkverket. Dette rekkverket skal vi nå fornye og forlenge.

Det midterste bildet viser litt mer av kontoret mitt og den veggen som akvariet skal stå ved.

Det nederste bildet er tatt fra mannens kontor og viser hylleveggen og døra. Alt dette skal nå vekk sånn at dette blir et helt åpent rom ut mot gangen og trappa.

Det nye akvariet får kun plass ved den ene kortveggen og da blir det "bare" plass til en 530-liter. Tanken var jo først en 720-liter, men det blir altså for langt.

Det er ganske høyt under taket i dette rommet og tanken har jo slått meg at jeg kunne bygd i høyden med en reol... Men jeg tror jeg får satse som planlagt nå med et hvitt Akvastabil Mark II. Både jeg, og ikke minst mannen, liker utseende på det. Og så har det jo ikke så rent lite å si at det var det jeg fikk til jul sist av mannen min. Jeg fikk ikke selve karet da, men løfte om å få det så fort rommet var klart. Er det rart jeg er utålmodig?!

Kontoret, sett fra gangen og inn.
[External Image]


Snart akvarievegg...
[External Image]


Hyller og dør (som snart er borte...)
[External Image]
Nå vet jeg ikke helt om det blir den nye 75-literen eller 530-literen som kommer først i hus, men jeg har begynt å planlegge innredning. Jeg har lest til øyet ble stort og vått om dere flinke her inne som gjør så mye selv. Jeg er veldig i tvil om hva slags bakgrunner vi skal ha, men tror vi skal gjøre et forsøk på å lage noe selv - særlig etter å ha sett Sissimors inspirerende prosjekter. Tror også det kan være litt spennende for Erik å være med å lage bakgrunn til sitt eget akvarium.

Jeg er litt redd for at de skal bygge for mye, men har veldig lyst til å prøve. Vi fikk med en ferdigmontert bakgrunn i Eriks 120-liter og den synes jeg tar veldig mye av plassen i akvariet. Den bygger på det meste 10 cm ut.

Erik og jeg har snakket litt om hva han vil ha i sitt nye kar. Han har veldig lyst på en morsom L-malle og det kan kanskje passe med en L134?
Ellers har også han (og jeg) falt for coryer da, så han vil ha en liten stim av dem. Hvilken type vet vi ikke ennå... Og så kan han jo selvfølgelig tenke seg noen levendefødere. Han har hatt noen platyer tidligere, men liker guppyer bedre. Så det ser jammen ut til å bli et Sør-Amerika-kar dette her. Da får vi kanskje satse på planter derfra også da.

Oi, så arti å være til inspirasjon ;D

Lykke til med prosjektet. Skal bli spennende å følge dere videre
Må ha tid til litt andre ting også, så i dag har jeg vært med eldstemann på speidertur. Noen skulle overnatte i lavvo, men ikke vi så da tok jeg like godt bikkja med på tur. Han satte ganske stor pris på en hel dag i skauen. Det øverste bildet er tatt i Svartdalen i Østmarka - et sted med urskog som nå kanskje fredes.

Nå er det jo så mye vann i marka at man nesten bare la seg inspirere til noe akvarieaktig! Tok noen bilder med mobilen, men synes ikke jeg får helt fram det jeg ville... Mange fine bekker i alle fall, med fin sandbunn og steiner.


Svartdalen med hund
[External Image]


Bekk
[External Image]


Bekk
[External Image]Så var veggen med dør og hyller nede! Rommet er ikke til å kjenne igjen nesten. Det er helt annerledes å gå opp trappen - lyset flommer inn. Ganske fint i grunnen. Så gjenstår bare resten av oppussingen. Vi får hjelp til det meste heldigvis. Men jeg har nå brukt litt av lørdagskvelden til å fjerne tapetrester... ikke det morsomste jeg vet...og ikke ble jeg ferdig heller, så det blir litt mer av det framover.

Vegg med hyller og døra er borte!
[External Image]
Hurra! Jeg skal på Oslo Akvariedag 5/11. Der kommer danske Johnny Jensen og skal ha workshop om å ta bilder og å redigere dem. Har sett og hørt ham en gang før og det var veldig interessant. Gleder meg til å lære mer! Men det jeg kanskje gleder meg aller mest til er å se og høre tyske Oliver Knott. Han skal både holde foredrag og gjøre to såkalte "live aquascapes" hvor han setter opp og dekorerer akvarium mens vi ser på. Jeg regner med å få "litt" inspirasjon til de to nye akvariene som snart skal settes opp.

Oppussingen av kontor/gang/trapp går sin trege gang... nå er veggene helsparklet en gang. Skjer ikke noe mer før etter at maleren er tilbake fra høstferie. Men jeg har kjøpt inn litt utstyr for å prøve å lage en bakgrunn til 75-litern som vi venter på. En styrofoam-plate og en teppekniv + litt annet verktøy blir med til fjells i høstferien.

Var innom Tam på Alna i dag, bare for å titte... men klarte ikke å motstå pygmecoryene, så fem av dem ble med hjem. Har hatt en ensom liten stakkar gående en stund i småkaret nå. Gjett om den ble glad for selskap!
Skrekk og gru! Selskapet varte ikke lenge for pygmecoryen dessverre. Jeg så at kampfisken jaget litt etter noen av de fem nye før vi dro på høstferie, men da vi kom hjem i dag var alle fem borte vekk! Mannen i huset har vært hjemme og jobbet - og passet fisk, men han hadde ikke plukket opp noenting derfra. Og heller ikke lagt merke til noe. Men alle de fem yndige små er altså søkk borte. Og kampfisken er mistenkelig tjukk... trodde disse var altfor store for at han skulle ta dem, men der tok jeg feil altså. Ikke så lett å få erstatning for fisk som er blitt spist heller vel... Uff, nei nå fikk jeg bare lyst til å hive ut hele kampfisken... Men han får vel bli der han er, så får jeg heller la vær å putte inn noe mer der før han er borte selv... Tenker jo å lage et sør-amerika-kar ut av 75-litern vi venter på og da får heller den stakkars ensomme pygmeen flytte over dit og få selskap der i stedet.
Prosjekt bakgrunn til 75-liter
Som nevnt ovenfor dro vi på høstferie med diverse utstyr for å forsøke å lage en bakgrunn til det ene akvariet vi venter på. Jeg fikk kjøpt med litt akrylmaling også, men har ikke fått tak i blank epoksymaling foreløpig. Tanken er å forsegle bakgrunnen med blank epoksy til slutt.

Vi har ikke så god nettilgang på hytta, men vi tok en del bilder i løpet av prosessen og de legger jeg ut her.

Første dagen startet vi med å finne fram utstyr, kutte til styrofoamen og starte på "utskjæringsarbeidet".

Det første bildet viser Erik med styrofoamplata som måler 120 X 60 cm. Den er 5 cm tykk. Og bikkja er selvfølgelig med! Er det fotografering på gang, så stiller han opp.

Verktøyet vi tenkte å bruke er på bilde nummer to - det viktigste viste seg å være støvsugeren! Det lille elektriske verktøyet er en dremel.

På bilde tre viser Erik fram den lille biten vi skal jobbe videre med. Den er 68 x 34 cm. Vi lager den litt mindre enn vi vet at målene på akvariet er for å være sikre på at den får plass... Vi har tenkt å silikonere den fast.

Erik med plate og hund.
[External Image]


Nyttig verktøy.
[External Image]


Erik med akkurat passe stor plate.
[External Image]
Prosjekt bakgrunn til 75-liter (2)
Erik startet jobben med å tegne litt mønster etter et fjell som han er veldig glad i. Vi har tenkt at dette skal være en slags steinbakgrunn og da er det greit å bruke naturen som inspirasjon.

Vi jobber ute hele tiden i starten. Det viste seg å være lurt da vi begynte å skjære og pusse/bore...

På det øverste bildet er Erik i ferd med å tegne litt mønster.

På bildet i midten er han godt i gang med dremelen. Vi skar litt med nyinnkjøpt teppekniv og skalpell først, men fant fort ut at en dremel var et myyye bedre verktøy.

På bildet nederst synes det at vi er godt i gang. Dremelen funker nesten for godt, som det støver!!! Erik og jeg byttet på å støvsuge og å skjære.


Erik tegner.
[External Image]


Erik har begynt å skjære.
[External Image]


Vi måtte støvsuge litt også...
[External Image]

Prosjekt bakgrunn til 75-liter (3)
Bildet øverst: så langt kom vi andre dagen!


Bildet i midten viser en konsentrert Erik - dette er moro!


Nederste bildet viser litt av hvor støvete det ble...
Vi måtte støvsuge alt utstyr og oss selv flere ganger i løpet av hver økt...


Status dag to.
[External Image]


Mer skjæring.
[External Image]


Myyyye støv...
[External Image]
Prosjekt bakgrunn til 75-liter (4)
Dag tre fortsatte vi utskjæringen. Bildet øverst viser en nesten ferdig versjon. Erik ville gjerne ha noen huler og gravde litt ekstra med dremelen her og der.


På bildet i midten viser Erik hva rester av styrofoam kan brukes til! Han ble litt lei da det ble litt mye finjusteringer av bakgrunnen på slutten. Men det var moro å skjære noe helt annet også!


På det nederste bildet har både Erik og jeg sagt oss fornøyd med utskjæringer og støvsuging. Nå er det fint nok, bestemte vi oss for.


Bakgrunnen har fortsatt de samme høyde- og breddemålene som da vi startet, men vi skar med vilje litt skjevheter både oppe og nede. Tykkelsen er redusert ganske mye over det hele.

Tredje dag.
[External Image]


Sånt kan man også lage.
[External Image]


Ferdig! Nesten da...
[External Image]

Dette blir bra! Gleder meg til fortsettelsen ;D
Hva slags maling har dere tenkt å bruke ? Dette blir spennende å følge med på. Har gjort mye arbeid i styrofoam til modell jernbane.
Tilfeldig bekjentskap
© Yu-Chia Chang