Bør vanntester tas før eller etter delvannsbytte?

Har konsekvent byttet 20% vann hver lørdag, med påfølgende målinger dagen etter. Da har jeg kunnet se om det er verdier jeg trenger å måtte justere.
Nå har jeg lurt på om dette faktisk blir delvis feil. Noen tester er vel best å ta samme dag FØR du bytter vann, og andre f.eks dagen etter. F.eks. så er vel NO2 greit å måle samme dag før du skifter vann og ikke dagen etter. Med det mener jeg at du da ser om du har et begynnende problem hver uke. F.eks. for dårlig filtrering etc., men som ikke avdekkes dersom du måler det dagen etter bytte.
Jeg slenger ut en liste over hva som for meg virker naturlig.
Kom gjerne med innspill!

pH- dagen etter
KH- dagen etter
GH- dagen etter
NO2- samme dag og før bytte
NO3- dagen etter
PO4- dagen etter
CO2- dagen etter
O2- dagen etter
Fe- dagen etter
NH3/NH4- samme dag og før bytte
Jeg aner ikke hva som er fasiten her, men jeg måler alltid før vannbyttet en gang i uka. For det er jo under vannbyttet at jeg justerer og tilsetter ting hvis forrige ukes måling ikke er tilfredsstillende...hvis du skjønner
Har ikke tenkt så mye over det, men det er ihvertfall det som virker logisk for meg
Jeg gjør som Marita, sjekker alltid verdiene før jeg skal bytte vann
Plussmedlem
Men det må jeg si...
Du er ivrig med vanntestene hvis du sjekker alt dette hver uke
Etter min mening må du ha meget spesielle fisk som tester alt dette hver eneste uke. Eller kanskje vannkilden din er ustabil? For min del holder jeg meg til pH og nitritt tester.

Jeg stoler på at vannet er rimlig stabilt her samt at mine rutiner er gode nok til at alt er som det skal. Dette gjør at jeg en sjelden gang tar en nitritt test og pH test tar jeg kanskje en gang pr mnd. Vannbytter er på 30-40% litt avhengig av type fisk som er i karene, om jeg ønsker leik etc. Må legge til at jeg ikke har selskaps kar, men hovedsaklig artskar.

Hvorfor tar du egentlig alle disse testene... og hver uke...

Hvor stort er karet og hvilke typer fisk har du?
Jeg har stabile verdier fra kranen, og etter å ha funnet ut hvor mye vann jeg må bytte for å holde jevnt lav nitrat, sjekker jeg kun sporadisk. Det eneste jeg sjekker ved vann bytte er GH da jeg har denne justert opp ift kranvannet mitt. Dette gjøres etter erfaring dagen etter vannbytte.
Jeg sjekker nitritt om jeg ser noe er gælig, om jeg mistenker noe har skjedd (strømbrudd....) og tja, ellers ikke i det hele tatt.

Jeg sjekker som oftest pH før vannbytte i et kar som jeg vet roten knoter til pH'en for meg noe til de grader, ellers stoler jeg på at jeg gjør det samme hver gang jeg bytter vann, ergo bør GH og pH være lik.
Men før jeg har kontroll på karene og hvordan de oppfører seg så tester jeg oftere, gjerne før vannbytte og på byttevannet, og kanskje en gang eller to mellom vannbyttene. Rekekaret mitt har nettopp fått ny rot, så der tester jeg pH og KH hver andre-tredje dag for tiden, siden jeg ser at de er ustabile. Etterhvert som jeg finner ut hvordan jeg holder dem stabile vil jeg nok slutte å teste der også.
Men ser jeg noe merkelig oppførsel så kommer alle testene fram igjen, for å forsikre meg om at alt stemmer, noe det nesten alltid gjør, muligens fordi jeg er nazist på presise vannbytter.
Om du ikke bruker tilsetninger i kranvannet og KH/pH er stabile så ser jeg ingen grunn til å stresse med masse testing.

Litt sånn dann og vann sjekker jeg for nitrat, om jeg forer mer enn vanlig, forer mindre enn vanlig, ser litt mer alger enn vanlig, eller har dårlig samvittighet for at jeg er for sen med vannbytte og ikke egentlig har tid (om nitratverdiene er lave så hjelper det veldig på samvittigheten)

Det jeg derimot alltid tester like etter vannbytte er kobber, siden jeg plages veldig med det. Før testet jeg byttevannet etter å ha tilsatt aquasafe, men det blir så mange tester når du skal bruke 10-litersbøtter for å fylle en 160liters kar. Så nå tester jeg like etter, når aquasafe, nytt og gammelt vann har fått tid til å blande seg godt sammen.
Hyggelig med tilbakemeldinger på hva/hvordan dere gjør dette.
Og la meg bare få komme med en oppklaring. Jeg tar IKKE alle de tester som jeg listet her, hver søndag. .-) Jeg skrev påfølgende tester, ikke følgende...lol
Listen var bare for å vise hva som falt meg naturligt i forhold til de forskjellige testene som finnes. Ser jo jeg har glemt å liste bl.a. kobber.
Men ja, de tester jeg tar, tar jeg hver søndag. (GH, pH, NO2 og PO4)
Årsaken til fosfattest skyldes at denne var langt over 100 som følge av at jeg brukte pH-buffer som jo er ren fosfat. Aldri mer! Er nå nede på 0,5 så den testen forsvinner nå.

GH må jeg hjelpe til med å holde på 8, så inntil jeg finner ut eksakt hvor mye den faller og hvor mye GH/TH + jeg må bruke, har jeg valgt å teste den dagen etter.

Sliter med Oslo vann og høy PH, og har der og målt dagen etter vannbytte for å se hvor mye den øker. Karet er smekk fult av røtter, men den vil ikke under7,2. Har benyttet ekstrakt av bl.a. cattapa blader for å iallefall holde jevn pH gjennom uken.

At målinger av vannet under innkjøring og et ferdig kar er to forskjellige ting, er vel hevet over enhver tvil.

Tl slutt. Det sies at vannverkene leverer "forskjellig" vann gjennom året på samme adresse i krana. Husker ikke om dette skille var sommer/vinter eller oftere.

Dersom dette stemmer, vil det jo etter mitt syn være å løpe en viss risiko og bare
bruke de samme justeringer du måtte gjøre med vannet før det havner i karet, uten å ta tester.







Det kommer ann på hvilket vann du har, rett og slett. Jeg er trygg på min pH, jeg har fulgt den i to år uten en eneste endring fra kranen, men GH flytter seg noen grader opp og ned i løpet av året uten at det egentlig bryr meg, det er langt innenfor hva fiskene mine tåler uansett.

Jeg bruker eddik for å senke pH, og eddik vil ikke gå spesielt lenger enn pH 6,5, om du har i mer edikk da så vil den bare fungere som en buffer (litt som KH). Og det passer meg ypperlig, for jeg ønsker pH 6,5 Så skulle vannet i kranen gradvis endre seg så vil jeg ha en buffer før den affiserer meg og skjønhetene. Og når den først gjør det så vil det fortsatt være gradvis siden endringen i kranvannet ikke akkurat hopper fra 7 til 8 over natten. Vannbyttene er også bare delvannsbytter, noe som vil gjøre endringene enda mer gradvis.

Vannet i Oslo er vanskelig, det er et velkjent faktum, dets bufferkapasitet er stor når det kommer til å holde en høy pH. Etterhvert som det luftes ut vil også pH stige om jeg ikke husker feil. Så der er ikke pH/KH stabile slik vi har det i Trondheim. Så da må du følge med og måle oftere. Kjenn ditt vann
Skal du klare å senke pH til 7 eller lavere i typisk Oslo-vann må du vel i praksis vri bufferkapasiteten motsatt vei, noe som vil gi en veldig høy mengde oppløste molekyler, og sannsynligvis krever det usaklig mye syre også. Tror jeg, jeg har ikke veldig oversikt over hva som holder pH i vannet nede hos dere så høy, jeg er en lykkelig trønder. Det er skrevet litt om det tidligere, så om du søker litt kommer det nok opp en god del om det.


Kobbertest er vel noe de færreste trenger. Jeg bor i et gaaaaaaammelt hus med gamle og dårlige rør, og mistet masse fisk når vi flyttet hit pga. forgiftning. Andre trøndere har ikke rapportert noe lignende problem, selv om de har samme vannkilden. Så jeg bruker aquasafe slavisk, og holder nitidig øye med kobberverdiene (som tidvis sprenger skalaen på JBL's test), særlig i rekekaret siden reker er veldig vare for kobber. Av tester i huset er det vel den jeg bruker mest, men det er jaggu en god grunn også:-/
Tennessee
Men ja, de tester jeg tar, tar jeg hver søndag. (GH, pH, NO2 og PO4) Årsaken til fosfattest skyldes at denne var langt over 100 som følge av at jeg brukte [B]pH-buffer som jo er ren fosfat[/B]. Aldri mer! Er nå nede på 0,5 så den testen forsvinner nå.


Hæ? Er det sant? Hva heter det produktet? Merke eller produsent?
Det visste jeg ikke, at ph-buffere inneholder den slags.
mona o
Hæ? Er det sant? Hva heter det produktet? Merke eller produsent? Det visste jeg ikke, at ph-buffere inneholder den slags.


Jeg er redd for det mona.
Sjekk også denne gamle tråden min.

Produktet er Waterlife sin 7.2 buffer.
Det står ettertrykkelig på boksen.

7.2 Buffer contains: Phosphates

Det står også på den svenske bruksanvisningen "under". Det er den type merker
på boksen som du kan rive av for å komme til info på andre språk.

Innehold: Fosfat
Tilfeldig bekjentskap
© Anett Kolbu
Reklame for plussmedlemskap