Mine fisker og akvarier (side 20)

I går var det igjen 20% skifte av vann i Discus karene. Vasket og satt en av 375 karene på vaskerommet. Jeg fyller ca 50% av karet så får det stå noen dager for at hylla får venne seg til vekten. I løpe av neste uke fyller jeg på mer vann i et par omganger før det er fult og jeg ser at hylla takler vekten. Håper jeg snart får hjelp til å få de andre akvariene på plass.
Turkis Discusene Blå bilde 1 og Rød bilde 2 har vokst meget godt siden jeg kjøpte dem 6 cm store i desember 2017. De er nå fra 14 - 15 cm store og jeg har sett tendenser til par utskillelse. Derfor skal jeg nå sette 4 av del Blå i et av 375 karene når det har stått i tre uker. Jeg tror det kan være 1 Hann og 3 hunner av de jeg har. Planen er å gjøre det samme med de røde, men da må det andre 375 kar være i drift. Blant i røde tror jeg det er 1 Hann og to hunner jeg ønsker å velge ut. De tre siste ønsker jeg ikke å benytte. De har tegninger som viser tydelig er av mix opprinnelse.
Jeg ønsker å få par av fiskene, men vet ikke om jeg kommer til å avl på dem. Markedet er så dårlig for Discus at jeg tror det kan bli meget vanskelig å bli kvitt avkommet. Likevel kan det være interesse for lek par. For meg har det vært meget interessant å se den gode tilveksten disse turkis Discusene har hatt siden jeg kjøpte dem. De er stort sett vokset opp på Tetra Discus granulat og jeg er imponert av dette forets kvalitet og næringsverdi. De har i løpe av sommeren også fått daphniner, men det er hovedsakelig Tetra Discus granulat som har vært hovedforet. Mine VF Discus spiser ikke dette foret, men det ser ut til at de liker Tropical foret
Så flotte fiskar! Elskar fargane og tegningane på desse to.
Liv Skamsar
Så flotte fiskar! Elskar fargane og tegningane på desse to.

Dette er det som kalles kulturdiscus, dvs. disse to variantene er opprinnelig krysset frem av VF Discus fra forskjellige lokasjoner i naturen. Dermed har de fått sitt serpregede utseende, men disse variantene finnes ikke i Amazonas. Den på bilde 2 er den som kalles Rød-Turkis og i Amazonaz er det VF Royal Blue Discus som har disse flotte tegningene i blått over hele kroppen med som oftest brun-mørke brun grunnfarge som bilde viser av denne VF Discus fra Rio Utuma.
Da er 2x375 kar under oppsett på vaskerommet. Bordet med 450 karet mangler. Karet er så tungt at det trengs mer flyttefolk, så det får vente. Skal fylle resten av vannet i karene fra 450 kar under som står som vanntank. Jeg må også bestille meg 2x200W varmekolber til karene.
I kjellerstua er 325 kar jeg skal bruke til dvergciklider på plass. Trenger sand, steiner, røtter, små kokosnøtt huler, utvendigfilter til karet så her er det bare å sette seg ned å lage handlelist. Dette er et høst prosjekt så jeg har godt med tid før det kommer fisker i karet.
Som nevnt ser det ut til at Tropical foret har falt i sak hos mitt VF S.haraldi par og jeg ser at de mest sultene av de VG grønne på bilde 3 også spiser foret. Men alle mine VF Discus er nå inn i en intensiv periode med mye levendefor. Hekelene er stort sett for mette til å spise tørrfor. Noe gir jeg og det forsvinner.
Bilde 1 viser akvariene som er i drift på vaskerommet. Vannet i de to 375 karene må modnes 1 - 2 uker til før det settes ned turkis discusene.
Bilde 2 viser kjellerstua hvor de VF Discusene går i tre 528 - 540 kar. I enden av rommet er 325 karet som ikke satt opp enda og døra inn til vaskerommet.
Bilde 3. viser kjellerstua fra den andre kortsiden, I enden er karet med turkis discus og jeg har satt opp et avlastning kar 250 for Turkis discusene når jeg begynner å flytte dem I første omgang er det de discusene jeg ikke skal beholde som havner i 250 karet. 528 karet skal gjøres reint for eventuelt å ta i mot ny discus Turkis discusene ble behandlet mot gjellemark 2017/2018. Disse er som all min discus gjellemark fri.
Jeg fikk i går varmekolber og innvendig filter til 2x375 kar og 325 jeg må benytte i prosessen med å skille ut de forskjellige turkis Discus og de jeg skal selge. Den store flytte prosessen skjer i helga og da skal 528 karet de gikk i samt filter rengjøres.
Før den tid blir det vannskifte i de tra karene med VF Discus.
Har ennå igjen av levendefor jeg kjøpt forrige mnd. , men nå er det bestil 6 brett til som kommer neste uke.
Da er den store flytteprosess med turkis Discusene utført. De to på bildet 1 ble satt i 325 karet på stua og de gikk rett i pardanning. Hunnen står alt å biter og renser på rota og hannen kurtiserer henne.
Resten havnet på vaskerommet de røde i et 375 kar og de blå i det andre 375 karet. Blant de røde ser det ut til og være to omtrent like store hanner. En dårlig farget hunn og en mindre som har bra farge drakt og jeg tror kan være en Hunn.
På bilde 3 er to av de blå turkis discusene. Jeg så alt i 528 karet av atferd at det er minst et par blant dem. Nå få de gå en tid som jeg ser hva som skjer.
De på bilde 1 blir solgt så snart noen interesserte melder seg.
Jeg tror det er to par blant de blå turkis Discus jeg har. Den mest dominerende hannen er i ferd med å danne par. De fløter og hilser på hverandre og jager bort de to andre.
Dette er en kulturdiscus som ble krysset frem fra tysk rød turkis discus og VF grønn discus.
Det paret som har etablert seg av de blå turkis har ennå ikke lekt, men de er ivrig fløtere og pussere av røttene.
Da har et av blå turkis parene begynt å lek , mens det andre står på andre siden av lekkonen å lurer på om også de skal lek. Stemmingen i karet er rolig uten mye knuffing og jaging. Det er første gang jeg har sett Discus leker og at paret lar annen Discus være så nærme som på bilde 1.
På bilde 2 ser vi de legger egg og på bilde 3 nær studium av foreldre ved eggene.
Disse fire skal også selges. Tak kontakt om interesse.
Med hjelp fra gode akvarievenner er den siste hylle/bord på plass i vaskerommet med det siste 450 karet og to 128 kar under. Disse skal brukes til mottak av ny Discus som må igjennom kaliumkuren. Den beste beskyttelse mot gjellemark.
Når man kjøper Discus bør man være meget forsiktig med å kjøpe Discus fra flere kilder og sette dem sammen uten karantene. Det er gjellemark faren samt stor fare for inn slipp av bakterier og parasitter. Min regel er at all Discus man kjøper bør være behandlet mot disse farer når de kommer i kjøpers akvarier. Kuren tar også knekken på andre utvendig parasitter. Lider fisken av flagellater vise stor set som dårlig matlyst i begynnelsen er Flagyl (fås via veterinær på resept) 500 ml gram pr 100 liter løses i et glass med vann hvor det løes opp etter 10 min med omrøring. Haes rett i akvariet, vannskifte er ikke nødvendig. Etter 2 dager er alle spor av kuren borte. Gevinsten er igjen friske og raske Discus som spiser igjen.
Etter gjellemark behandling bør Discusene gå i et eget kar for observasjon en tid før de sattes sammen med Discus du har fra tidligere og som er gjellemark behandlet.
Gjellemark problemet har jeg behandlet i et foredrag som kan lastes ned fra Norsk Akvarieforbund

Jeg tror ikke jeg klarer å oppdatere denne tråden så ofte. Jeg lider av gråstær og har fått så store problemer at jeg nå er sykmeldt. Håpet er operasjon men det tar sin tid i helsekøer.
Det er interessant og lærerikt å følgje tråden din, sjølv om eg ikkje har discus sjølv. Verkeleg vakre desse fiskane dine! Håpar du får operasjon, og du krånar deg til att snarleg.
til info:
R.I.P Jack Wattley

Du kan sikkert informere hva han har betydd for diskus i akvarier.

Erik
Liv Skamsar
Det er interessant og lærerikt å følgje tråden din, sjølv om eg ikkje har discus sjølv. Verkeleg vakre desse fiskane dine! Håpar du får operasjon, og du krånar deg til att snarleg.


Signerer Liv her. Selv om jeg selv ikke har discus, så er innleggene dine interessant og lærerik lesning. Lykke til med operasjonen, håper det blir bedring
Liv Skamsar
Det er interessant og lærerikt å følgje tråden din, sjølv om eg ikkje har discus sjølv. Verkeleg vakre desse fiskane dine! Håpar du får operasjon, og du krånar deg til att snarleg.


Takk for hilsen og gode ord.
ErikS
til info: R.I.P Jack Wattley Du kan sikkert informere hva han har betydd for diskus i akvarier. Erik


Jeg har aldri vært noe tilhenger av hva Jack Wattley har bedrevet med innen forvaltning av Discus, jeg er ikke den rette til å skrive noe som helts om han..
Mine store Discus favoritter er Heckel. Ungene jeg har vokser godt og er jevn store og nå ca 11 - 12 cm. Jeg har ikke hatt tap og flokken er ennå 12 stk som jeg kjøpte i vår.
Disse har jeg store planer for og håper å få flere lek par. Dette er RIO Negro varianten med mye gult i grunnfargen. Kort å godt en nydelig Discus art som jeg elsker å se i mine akvarier. Når de blir voksen farger de mer ut med mye blått
Det ene blå paret har nå både noen nyklekte unger fra forrige lek som beiter på foreldrene samt at de har lagt egg igjen i dag. Dette ser ut til å være et godt par. Jeg har tre par til salgs, så det er bare å komme til Trondheim å kjøpe et eller alle par. Et av parene vil være med på Trondheim Akvarieklubb's storauksjon 28 oktober. Se klubbens sider.
Ungeflokken står over hunnen som står til høyre på bilde 2.
De to blå turkis parene er nå adskilt i hver sitt 375 kar. Jeg slammet og skiftet noe vann og da gikk paret som har lekt i lek igjen. Karene står slik at fiskene kan se hver andre i karene. Det andre paret som ennå ikke har lekt står på ruta og følger paret som nå har egg som er i ferd med å klekkes. Da blir hannen meget hissig og hytter til dem. De to første lekene ga først bare egg og jeg så ingen unger før de la på nytt egg med noen unger rundt seg. Dette skjer når foreldrene ser at det er lite unger i kullet. Paret virker mer interessert denne gang så vi får se hvordan det går, men nå går de alene uten å bli stresset av andre fisker.
Det andre paret har vært så dominert av av hannen i første par og jeg har ikke sett noe antydning til paratferd før i dag. Jeg tror det vil ta tid før det eventuelt går i lek.
Det tredje blå turkis paret jeg hadde er nå solgt.
Hos de tre rød turkis discus jeg har ser det ut til å være to hanner og en hunn
Det andre blå turkis paret har nå lagt egg, bilde 1 på baksiden av lek konen.
Det andre paret går nå med 50 - 60 unger som svømte ut å på foreldrene i går. Begge disse parene skal selges.

Jeg er meget fornøyd med min flokk av Heckel Discus. De er stort sett en harmonisk flokk med ung Discus som liker å stå samlett. De får levende for og Tropical granulat. Det er nok først til sommeren 2019 de vil være utvokst. Har kjøpt en Akvastabil 528 kar som kommer snart, da blir de etter hvert flyttet til det karet.
Paret med unger er et meget godt par med glimrende atferd og omsorg for ungene. Det er ca. 50 unger som går å beiter på foreldrene. De veksler på barnepasset når de spiser, men stort sett står de tett sammen slik at ungene kan velge den foreldre de beiter på. Kommer til å beholde disse en tid for å studere parets utvikling. De fleste av ungene står mellom foreldrene og synes ikke på bilde, men noenvises mot kroppen til foreldrene.
Det andre paret er solgt.
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap