Mine fisker og akvarier (side 22)

Blå-turkis ungene er nå så store at jeg kommer til å selge de etter påsken. De spiser godt Tetra Discus, levendefor og også finkuttet blåskjell. Intereserte kan ta kontakt på bjorn-ik@online.no
Nå går det stort sett i vilt fanget Discus i mine akvarier. Jeg har 8 forskjellige lokasjoner på til sammen alle de tre discus artene. Jeg har fått tak i S. Discus Heckel Discus fra Rio Unini en side elv til Rio Negro. Disse er meget flotte og det ser ut til av disse to på første bilde av i alt 8 stk er et par. De er ca 14 cm.
På bilde 3 er S. haraldi fra Uatuma. Dette er en Royal utgave med lyse blå striper og mye rødt som jeg har 7 stk. av. De har vokst mye og de største er nå 16 - 17 cm.
På bilde 2 er også en S. haraldi fra Rio Trombetas som har begynt å få farger. De var 10 - 12 cm da de kom men har vokst 2 cm. Det er 6 stk og muligen 4 hanner og 3 hunner.
Ellers har jeg Royal Blue par og brunt par fra Rio Curuai. 12 stk S. Discus Heckel fra Rio Negro som er i vekst nå 9-10 cm. Jeg har også 4 stk. Grønn - Tefe Discus.
Jeg har nå 9 stk akvarier fra 325 til 540 som befolkes av VF Discus.
De fores med levende for som tubifex, hvite mygglarver, blackworm, whiteworm, daphniner, fin hakket frossen blåskjell samt granulat for Tropical D50 plus og Tropical Wild Discus.
Har også igjen ca 20 stk blå - turkis Discus unger som nå er 5-6cm og som jeg håper jeg får solgt så snart som mulig. Trenker karet til VF Discus.
Første bilde viser to Royal Blue Discus som er ca 17-18 cm. Jeg har en til med tegninger over hele kroppen. Jeg tror dette kan være et par av Discus fra Rio Curuai.

De brune viser klar par atferd og jeg skal snart sette dem i et 275 kar uten bunnlag. Så får vi se hva som hender. Disse er også store ca 18 cm.
Det brune Discus paret på første bilde er nå flyttet til et 375 kar. De tre Royal Blue Discusene som er igjen i karet er blitt mer vitale og svømmer nå mer rundt i karet. Det Brune paret, spesielt hannen var meget nominativ mot de blå Discusene.

Blå turkis ungene vokser og vokser og er klare for salg.
De to S. Discus, Heckel typene jeg har er meget flotte. Den på første bilde er fra Rio Unini en elv som renner ut i Rio Negro. Den har fått kalle navn Blue Face Heckel pgs. den skarpe lyseblå fargen i kroppen og hode. Det er mange Heckel typer fra andre elver i området rundt Rio Negro som betegnes på samme måte. Dette er et handels triks fra eksportører og importører. Jeg får seg hvordan fargene utvikler seg, men Blue Face/Head variant burde være mye blåere en de jeg har fått.

På andre bilde er S. Discus Rio Negro. Disse kjøpte jeg bar 6-7 cm store, nå er de fra 10 - 13 cm. Dette er en typisk Heckel som finnes langs hovedløpet til Rio Negro. De jeg har tror jeg er F1 dvs. unger av vilt fanget Discus. Dette er meget bra fordi dette kan bety at det blir lettere og oppdrette. Dette fordi de har levd lenge under de vannkvaliteter jeg har og nor jeg regulerer pH ned mot 5 - 4,6 skifter de farge og blir mer lys med noe rødtone. Dette er typisk for Heckel. Regner med at de blir kjønnsmoden til siste del av 2019.

På siste bilde er en S. Discus jeg kjøpte i Danmark i 1986. Jeg tror denne varianten er fra Rio Namunda området og viser en rustrød grunnfarge. Den var en variant å se i akvarier for lenge siden, Tyske fagfolk beskrev den og ga den tilnavnet Pompadur fisk med henvisning til rød/brune grunnfargen.
En av mine S.haraldi varianter er fra Rio Trombetas var bare 12 - 13 cm da de kom til meg i et antall av 6 stk. De har vokst en del og blitt mer farge sterk. På de to siste bildene er to som jeg tror har skilt seg ut i par. De dominerer de andre og har tatt halve akvariet som territorium. Det ser ut til å være en Hann till og en dominerende Hunn til som hele tiden prøver å splitte de som stå sammen så det er ofte kniving mellom de jeg tror er hunner. Hannen reagerer bare om den andre hunnen kommer nær hans territorium. Det er spennende å se hvordan dette utvikler seg.
Jeg tror farger og tegninger vil utvikle seg mer i tiden som kommer.
Mine S. haraldi fra Rio Uatuma har nå vært 7 måneder hos meg, De har vokst en del og de største er nå 17 cm. Fargene og tegningene har blitt tydeligere og sterkere. Disse ble kjøpt som Royal Discus og de fleste av dem har mye flammemønster over kroppen. Disse elsker Tropical D50 Plus og Discus Wild granulat og mye levendefor som tubifex, hvitemygglarver,whiteworms og blackworms. De spiser meget godt opptil 3-4 ganger pr dag. Jeg regner meg at de ikke er fult utfarget før til Jul. Jeg har ikke set noe direkte pardanning ennå hos denne varianten.
Mine S. haraldi fra Rio Uatuma har nå vært 7 måneder hos meg, De har vokst en del og de største er nå 17 cm. Fargene og tegningene har blitt tydeligere og sterkere. Disse ble kjøpt som Royal Discus og de fleste av dem har mye flammemønster over kroppen. Disse elsker Tropical D50 Plus og Discus Wild granulat og mye levendefor som tubifex, hvitemygglarver,whiteworms og blackworms. De spiser meget godt opptil 3-4 ganger pr dag. Jeg regner meg at de ikke er fult utfarget før til Jul. Jeg har ikke set noe direkte pardanning ennå hos denne varianten.
Mine S. haraldi fra 1982. Dette er en Alenquer variant med sterkt blåfarget hoderegion. Disse var svensk oppdrettet av VF foreldre, dvs. disse var F1. De lekte flere ganger hos meg, men jeg fikk ikke unger av dem. Tabben var at jeg ikke ga dem rette vannverdier, dvs. svakt surt og humusrik vann.
Jeg har et par S. haraldi fra Rio curuai som er meget store 18-19 cm. Jeg prøvde dem i noen uker i et 375 BB kar, dvs. et kar uten bunnlag og røtter men med to lekkoner. Det gikk ikke bra, de trives ikke i disse sterile forhold som de fleste proffe Discus oppdrettere tilbyr sine par. De tålte ikke bevegelse i rommet og kunne smelle opp i dekkglassene i panikk. Jeg satt derfor opp et 450 kar med fin sand og røtter. På bildene ser vi de i karet etter at jeg flyttet dem i går. Til flytte jobben har jeg store håver så det går raskt å fange dem opp med mye plasking. Forrige gang ble jeg sikkerlig bløte ved flytting. I går var det krangling om skjulestedene i dag var det harmoni igjen. Lek sesongen begynner først i oktober så det er en stund til det, men selv VF Discus kan trigges til lek utenom sesongen. Det er et stort utvendig filter på akvariet og et innvendig. Nå får de gå og bli vant til akvariet så får vi se om det skjer noe etter hvert.

Jeg kjøpte noen små Sommerfugelcichlider til karet med Tefe Discus. Et par har lekt og lagt eggene i en grop ved frontruta. Det er artige se de små hissigproppene styre de store Discusen unna gropa og eggene. Setter jeg fingeren mot ruta blir de veldige hissige. Disse var små da de kom og er foret mye til å begynne med daphniner.
Det lille paret med sommerfugelcichlider har nå fått unger som sees som små svarte prikker i gropen. De er veldig hissige og tåler ikke mye av de andre fiskene. Det er artig å se på siste bilde hvor den lille hunnen holder stand mot og jager unna en VF Tefe Discus
Ja, det siste bildet er jo helt konge! Jeg har sett på det MANGE ganger, og blir i like godt humør hver gang. Tusen takk for at du deler det med oss!
Tom C
Ja, det siste bildet er jo helt konge! Jeg har sett på det MANGE ganger, og blir i like godt humør hver gang. Tusen takk for at du deler det med oss!


Takk Tom C. Det er meget artig å sette ned disse små hissigproppene til mine VF Discus. Dem holder kustus på dem og gir rike opplevelser.
Det som er negativt er at disse har slør tendenser i den flokken på 8 jeg kjøpte og det vil jeg ikke ha. Derfor intet oppdrett av disse. Så neste gang kjøper jeg VF sommerfugelc. eller en av apistogramma art/arter. Ble ikke blid da jeg så dette, bare naturformene er av interesse også hos meg.
En av de mest særpregede VF Discus jeg har hatt er grønn variant fra Rio Putumayo. Dette er et vassdrag som ligger i grenseområdet mellom Brasil og Colombia. Området er ikke så tilgjengelig og det er ikke ofte denne varianten blir fanget. I 2008 var jsg heldig å fikk kjøpe 4 stk som var mer død enn levende da de kom til Trondheim. Ved flyskifte i Frankfurt ble importen fra Colombia stående ute i regn og kaldt vær i januar. De var egentlig 10 slike VF Discus i forsendelsen og 6 var døde ved ankomst til Trondheim. Jeg fikk ta over de siste 4 som lå på siden på bunnen i over et døgn. Det andre døgnet begynte de å kvikne til og det tredje døgnet svømte de rundt i akvariet. Det var utrolig det som skjedde, men de var svekket etter denne tøffe frakten. De ble etter en tid meget flotte som bildene viser. Jeg håper det en gang blir mulig å få tak i denne flotte Discus varianten igjen.

I dag var ungene til sommerfugrlc. borte, men det er flere par så det blir nok lek igjen.
Så var sommerfugelcichlidene i gang igjen med nytt kull med unger. Denne gangen er det et stort kull som snart svømmer ut og blir til mat for Tefe Discus som kretser rundt, De blir kontant jeget bort av disse små hissigproppene, Det er artig å studere.
I dag var alle ungene borte. Her er en av tyvene på jakt blant plantene. Når ungene svømmer ut blir det meget vanskelig for foreldrefiskene å holde kontroll på dem. Har jeg ønsket å ta vare på kullet hadde jeg med en hevert tatt de over i et mindre akvarium.
Mine tre Royal Blue Discus fra Rio Curuai er på første bilde. Det er nå i gang pardanning mellom de to til venstre i bilde. Den forløsende faktor er at jeg har satt ned en Hunn til i akvariet som den dominerende hanne begynte å jage unna. Han har søkt beskyttelse bak ei rot mens den andre hannen har prøvd å kurtisere hunnen. Bilde to viser de som jeg tror blir et par, de har alt begynt å hilse på hverandre med mørke farger i finner og med de tre siste stripene mest fremtreden.
På bilde 3 vises hannen i det jeg tror blir et par. Jeg skal sette opp et akvarium til å ha stående for å kunne flytte de to andre til. Jeg får følge med og håpet er oppdrett av disse flotte fiskene.
bjornik
En av de mest særpregede VF Discus jeg har hatt er grønn variant fra Rio Putumayo. Dette er et vassdrag som ligger i grenseområdet mellom Brasil og Colombia. Området er ikke så tilgjengelig og det er ikke ofte denne varianten blir fanget..... Jeg håper det en gang blir mulig å få tak i denne flotte Discus varianten igjen...

Mesteparten av Rio Putumayo danner vel grensen mellom Peru og Colombia.
Jeg har fanget Apistogramma der

[External Image]

Discus fra denne elven fanges sparsomt under Arowana-sesongen, og det er vanligvis i september/oktober. Så fra slutten av september er nok beste tid å søke etter denne hos colombianske eksportører. Hvis du seriøst ønsker å importere noen, er det ikke umulig at jeg kan bistå litt, da jeg reiser en tur til Colombia igjen i september...
Takk Tom C for svar og tilbud om assistanse for import. Jeg må nok vente med å importere mer VF Discus. Mine akvarier er fylt opp med VF Discus jeg kjøpte i vinter.
Rio Putumayo er som du sier grense elv mellom Peru og Colombia men den fortsetter inn i Brasil under navnet Rio Ica. Det er i områdene før den blir til Rio Ica denne flotte grønne varianten finnes i vassdraget. Om rådet skal være meget vanskelig tilgjengelig.
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap