Mine fisker og akvarier (side 25)

Det gikk ikke bra med de første lekene av Kakaduecikiliden, men hunnene gir seg ikke og nye leker er på gang. De går det nok heller ikke så bra med.
Har begynt å sette opp akvarier en hylle med 2x120 og en brukt 6x60 er på vei til meg i nærmeste framtid. Håper at jeg da får mer system på akvariene slik at jeg får oppdrettet disse juvelene. Andre Apistogramma arter vil nok komme til disse akvariene etter hvert.
Jeg er dypt fasinert av S. discus dvs. Heckel Discus og 4 stk til fra Rio Unini kommer neste uke.
Denne Tefe karen dominerer nå karet med de grønne VF Discus. Red spotene er blitt rødere og mer tydelig, men jeg ser det er anlegg for flere red spot mot hele oversiden av ryggen. Dette er full spot eksemplar med mer en 100 -200 spot.
Bilde 2 viser 4 stk VF red spot scalarer fra Sant Isabel i Amazonas. De er under vekst ( 10 - 12 cm) full voksen ca 20 cm og da kommer red spotene. Link til sidene til et tysk firma som er eksperter på scalare og altum som de oppdretter.
Bilde 3 viser hyllene jeg har satt opp for Apistogramma. Mangler bakgrunner men vannet må stå og modnes en tid før fisker settes ned. Kakadueparet skal få øverste 60 liter til venstre., mens de andre settes ned i øverste 120 kar.
Bommet på utlegging av bildene. Her er Akvastabil hyllen
Plussmedlem
bjornik


Hei!

Jeg leste foredraget ditt. Veldig informativt!
Og jeg ville bare skyte inn at det er flere ciklider som bedriver kidnapping.
Hadde to kurvciklidepar (Laetacara dorsigera) som nærmest gjorde dette til en hverdagshendelse. Fascinerende atferd.
Dog har jeg ikke sett det hos apistogramma (macmasteri i mitt tilfelle).

Og veldig flotte discus, bjornik!
Viktor
[QUOTE=bjornik]


Hei!

Jeg leste foredraget ditt. Veldig informativt!
Og jeg ville bare skyte inn at det er flere ciklider som bedriver kidnapping.
Hadde to kurvciklidepar (Laetacara dorsigera) som nærmest gjorde dette til en hverdagshendelse. Fascinerende atferd.
Dog har jeg ikke sett det hos apistogramma (macmasteri i mitt tilfelle).

Og veldig flotte discus, bjornik!

Takk for hyggelig tilbakemelding.
Du har nok rett i at dette mest sannsynlig er utbredt blant flere ciklider arter.
Det handler om å gi fiskene optimale forhold og helst i litt større kar. Kakadueciklidene jeg har går i en 250 liter og det fikk fremprovosert en Hann til å lek med to hunner etter tur. Det var fascinerende å se bigamisten betjene to damer med barn samtidig. Tilslutt valgte han å gi support til den første hunnen han lekte med. Da forsvant ungene rask hos den andre hunnen. Det er mye artig å se i adferd hos ciklider, blir aldri lei av disse fiskene. Sebracikliden er en av de letteste artene å se dette hos
Her er VF Heckel hjørne mitt i kjellerstua. to 528 kar som står i 90 grader vinkel til hverandre. På bilde 2 vises karet med 8 Rio Unini Heckel hvor 4 kom i går. På bilde 3 er 4 Rio Unini i det andre karet. Jeg tror det er par som driver å jager unna de to andre fra sitt revir. De svømmer sammen og er rask til å søke samme til sitt revir om en svømmer først. De to andre svømmer etter, men blir kontant avvist fra reviret.
Heckel er min favoritt Discus art som jeg nest klarte å få i lek i 2012. Har mye erfaring fra den gang så jeg har planer om lek forsøk igjen. Det krever mye arbeid med vannberedning for å få de rette vannverdier. Jeg vet hva jeg gjorde feil i 2012 så nå har jeg 12 Heckel som vil danne grunnlaget i de forsøk jeg håper å få til.
Det har skilt seg ut et par av VF S. haraldi Royal Turkis som nå går i et 450 kar som står på vaskerommet. Bilde 1 hannen og bilde 2 kunnen. Jeg har også satt opp et 375 for rød-turkis ungfisken jeg kjøpt på sen vinteren. De er behandlet med kalium Gjellemarkkuren .
Det VF paret får ikke den ro det skal ha for en eventuelt lek. Derfor er det nå bestilt rør og knuter til en hylle for 2x375 kar som flyttes ut fra vaskerommet.
Da blir paret alene med to vanntanker på 450 liter som betenes 1 - 2 ganger i uken. Håper de da får den roen de trenger.
Jeg har også noen Royal Blue bilde 3 som en tid har sett sliten og dårlig ut. Den er nå i ferd med å komme seg. Jeg tror det også kan bli par blant disse.
bjornik
Det har skilt seg ut et par av VF S. haraldi Royal Turkis som nå går i et 450 kar som står på vaskerommet. Bilde 1 hannen og bilde 2 kunnen.


Jeg oppdaget i dag at dette er en S. haraldi fra Rio Cuipeua og blir betegnet som Royal Red Discus. Ved kjøp ble det angitt Rio Uatuma, jeg har hatt eksemplarer fra den lokasjonen for 10 år siden og stusset en del på forskjellene i utseende.
På bilde 1 en hann fra Rio Cuipeua som jeg har et par av og håper på lek. Bilde 2 er en hann fra Rio Uatuma som jeg hadde for 10 år siden.
Når man har VF fisk i akvariene er det også en mulighet til å reflektere over disse skapningenes opprinnelse og menneskets evne til å ødelegge natur og biotoper de kommer fra og lever i naturen. Spørsmålet er hvor lenge vi ser disse flotte representanter for evolusjonen i naturen i våre akvarier. Det ser mørkt ut for fremtidige generasjoner slik flere og flere rapporter gir melding om. Brazil er i ferd med å bli det verst rammet land i verden av koronaviruset i 2020. Det vil uten tvil sette en sterk brems eller stopp på eksport av VF fiske arter i tiden som kommer. Det er ikke det så stort problem, problemet er hvordan folk og samfunnet i landet forvalter naturrikdommene i Amazonas og tar vare på artsmangfoldet.

INFORMASJON OM BIOTOPE som Santa Isabela Scalaren og Heckel arten lever i;

Beskrivelse av området rundt biotopen: Hvert år, med smelting av Andesfjellene og regntiden i Amazonas-regionen, stiger elv nivået flere meter og når sitt høydepunkt mellom juni og juli. Landskapet vårt representerer elvenes samfunn i Santa Isabel do Rio Negro, Barcelos, AM, denne regionen er et område i Amazonas regnskog der det i flomtidene utgjør et av de vakreste våtmarker i Brasil.

Beskrivelse av biotopens undervannslandskap: Når Negro-elven stiger, gjenoppbygges nye biotoper og livet dukker opp igjen. Vi er nå foran en sandbank der det er store konsentrasjoner av de mest varierte trærne, i dette svarte miljøet som navnet på elven sier, hviler også blader og greiner som en gang ga den typiske fargen i regionen, men som nå har en annen viktig rolle i vedlikehold og videreføring av økosystemet, tjener til å beskytte mikrolivet, små fisk, fôrbakterier, berike Rio Negro med næringsstoffer og gi den sin spesielle farge!
Naturen finner sted på en solrik ettermiddag hvor vi kan observere solstrålene som bryter det mørke vannet og viser fiskens sesongmessige habitat. Legenden sier at fiskene søker dette området for å flykte fra rovdyr, reprodusere og det samme må forekomme med andre arter, der i et tilsynelatende kaotisk miljø er det harmoni og sikkerhet!
Beskrivelse av parameter for habitatet: Temperatur fra 28 til 32 ° C, pH er 4,85.
Liste over fisker og virvelløse dyr som forekommer i naturbiotopen: Pseudoplatystoma fasciatum, Mylosssoma rubripinnis, Astronotus ocellatus, Symphysodon discus, Pterophyllum scalare, Hychessobrycon scholzei, Serrasalmus spp., Pimelodus albofascalususcusus, Patrocus, Brachos. cephalus, Brachyplatystoma vaillantii, Plagioscion squamosissimus, Paravandellia, Rivulus tecminae.
Liste over planter funnet i naturbiotopen er ikke satt opp.

Trusler mot økologien: Dette naturfenomenet som oppstår årlig, er med sin fremtid truet av global oppvarming som intensiverer smeltingen av Cordilleras på Andesfjellene og øker i mange meter volumet av Black River, ved konstruksjon av enorme demninger som endrer lav og full elv periode, truet også av ødeleggelsen av den opprinnelige skogen, forårsaker et fenomen som kalles "falt land" som er erosjonen av tusenvis av marginene av den svarte elven, påvirket direkte elven ved elven og hele den akvatiske faunaen i regionen. Dette ødelegger elv områder som er viktige for reproduksjonen av de presenterte artene, i tillegg til at vannets parametere i vesentlig grad endres. Til slutt må vi rapportere at det er mangel på grunnleggende sanitærforhold i regionen og befolkningsøkningen sakte kveler elven og setter all denne freden i fare for ettertanke for de neste generasjoner. Målet med denne informasjonen, foruten å realisere å drømme om en akvarist, har til hensikt å bringe lys til regionen som det brasilianske folket har glemt. For oss akvarister er Rio Negro vassdraget et av de viktigste områder i den akvatiske fauna.
Tidligere i år kjøpt jeg 8 Rød-Turkis Discus. Jeg har mistet en av dem og disse 7 er en gjeng med Discus som forvirrer meg og som jeg undrer stort på. De opprinnelige Rød – Turkis hadde langsgående blå striper som Heckel Discusene på bilde 2. Disse jeg har ville jeg heller kalle Rød Scriplet Discus. Dette er hvert fall ikke Rød Turkis Discus slike jeg kjenner den fra tidligere tider. Hva som ligger av arvemateriale kan man undres over. Det får man se om man avler fiskene og studerer spredningen i typevariasjoner på avkommet.
Fiskene er nå fra 9 – 11 cm og normalt langt fra stadiet å være kjønnsmoden i naturen. Men hva er det jeg ser denne gubben på 11 cm bilde 3 er tydelig i ferd å bli kjønnsmoden. Han har funnet seg en dame og de viser tendenser til lekatferd, men ikke par atferd slik jeg ser hos VF Discus. Hva i huleste er dette? Jeg vet dette skjer hos oppdrettsvarianter av Discus og det må stoppes. Ung Discus trenger all sin energi til å vokser, slik lekatferd kan hemme tilveksten til ung Discusen. Det er først når Discus er 14 – 16 cm at de er kjønnsmoden og tåler formeringssyklusen uten av det hemmer fiskens vekst.
Hva kan det komme av denne lekatferden hos mine «Rød Turkis Discus». Lange avlslinjer i innavl, bruk av hormoner er noen punktert. Dette gir et DNA og kromosonspekter som er bevist svekket i forhold til VF Discus. Dagens oppdrett varianter av Discus er et slags kinderegg. Utenpå har de form som Discus (ikke alle har det), men det som er inni er en stor forundringspakke. Jeg har i årene som akvarist sett oppdrettsvarianter av Discus med helt unormalt atferd for arten. Lekatferd når de er så små som mine er et tydelig eksempel. Dette er ikke Discus jeg vil jobbe med og synes det er sørgelig at slikt tilbys akvarister og er fremtidens akvariefisk.
For tiden er det varmt og sommer og akvariehobbyen går på et lavgir. Noe skjer likevel og jeg har satt opp denne hyllen med 2x375 kar. Det kommer to slike hyller til , men med 2x325 kar i alt 4x 325 kar. Det tar jo noe tid før alle kar er komplett med utstyr, men da er akvariekjelleren utvidet med så langt 16 kar. Det totale antallet kar er nå for øyeblikket 35 i akvariekjelleren. Mulig det kommer noen flere til. Dette er mitt prosjekt som pensjonist og så får vi se hvor lenge det varer pga. helsen.
Det er vf Discus jeg kommer til å drive med for det meste, men vf scalarer og vf Apistogramma arter står også på listen.
Det dukker opp individer av oppdrettsvarianter av Discus med avvik i utseende. I dette tilfellet hvor nesepartiet har en knekk. Dette er arv fra noen stammer av viltfanget Discus som kommer i fra små områder i Alenquer regionen og som har utviklet sitt særtrekk på akvarievarianter. Dette brakknese utseende eksisterte ikke på de første stammer av Rød-Turkis Discus. Stort sett er nesepartiet jevnt som på denne viltfanget Discus fra Lago Jaraquituba som jeg hadde og oppdrett mye av i 2008 bilde 2.

Mitt VF Royal Red Discus par viser tendens til lek atferd. De går i et 450 kar på et rom ut mye aktivitet, stort sett i ro og fred utenom vann skifte og foring. Jeg ser endringer i fargeprakten til hunnen og håper dette vil trigge hannen som stort sett dytter litt på hunnen. Det ser lovende ut. Skal skifte vann i helgen. Det er ro og fred de trenger så får jeg håper på lek.
Jeg følger mye med på hva som presenteres av VF Discus på youtube hos Santarem Discus, Brazil. De gir indikasjon av hva som kan komme på verdensmarkeder i år av VF Discus og det synes som det er fanget mye Royal Blue denne sesongen. Det gjenstår å se om noe av dem kommer til Norge i år. Giant Semi Red Royal www.santaremdiscusplus.com
En av de siste video lagt ut på YouTube av Santarem Discus er The New Breeding Project to Start in 2021 in www.santaremdiscusplus.com Man blir dypt fasinert og glad å se så kvalitets video med Discus i lek og med unger. Den gir inspirasjon og håp om å få oppleve dette også i mine akvarier. Jeg har VF par og vi er på vei inn i den perioden Discus leker i naturen. Å få dem i slik modus er ikke lett i akvarium. De som klarer det har automatiske filter og vannberedningssystemer. Det har ikke jeg råd til så jeg håper på litt flaks. På vaskerommet har jeg best forutsetning med ofte vannskifter.
Da har det flyttet inn Discus i de to 375 karene og 2x325 kar er på plass i hylle på samme vegg, men ennå ikke fylt med vann. Det benyttes runde svampfilter og innvendig og utvendig filter på karene. Det er innkjøpt LED - lister til belysning som hviler på hyllekonsoller baksiden av karene. Eheim varmekolber til alle kar.
På siste bilde er hylle som ennå ikke er helt satt sammen og venter på de to siste 325 karene.
Jeg har også gående et prosjekt med å rense sanden i to av 540 karene og skifte den ut med ny. Rense filter og sette opp karene på nytt. Sommeren er en tid det passer bra å gjøre slik vedlikehold.
Det ser ut til at det har dannet seg et par i den øverste 375 kar. Den minste som er en hun er mest hissig og den blå hanne følger henne hele tiden.
Vf fisk

Hei mine fisk er fra orinoco river colombia lurer på åsen årstid e det i Rio Orinoco og Rio negro nå? hvor varmt e det i vannet der nå
André Øvstedal
Hei mine fisk er fra orinoco river colombia lurer på åsen årstid e det i Rio Orinoco og Rio negro nå?;) hvor varmt e det i vannet der nå;)

Nå er det på slutten av regntiden. Temp varierer fra 24 - 28. På slutten av regntiden formerer fiskene seg i disse vassdragene,
Vf fisk orinoco river
Når e begynner regntid og når begynner tørketiden?
Hvilken mnd begynner og slutter regntid og når begynner tørketiden ig når slutter den
André Øvstedal
Når e begynner regntid og når begynner tørketiden? Hvilken mnd begynner og slutter regntid og når begynner tørketiden ig når slutter den;)

Regntiden er omtrent motsatt av vår årssyklus. Den starter i mars/april og avtar i august, men Amazonas er oversvømt lengere. I tiden til tørketiden ca november formerer fiskene seg. I tørketiden er grovt fra november til feb/mars.
Tilfeldig bekjentskap
© René F
Reklame for plussmedlemskap