Aqauasafe

Ok. Må bare få det bekreftet en gang for alle.
Er Aquasafe salt noe jeg bare kan slutte å å tilsette ved vannbytte?

Når skal egentlig dette produktet brukes?

har Guppy, MOlly og Dvergurammi.

Så tenkte at det holdt med å bytte vann hver uke som jeg gjør i dag, og thats it.
Akvariums salt er igrunn det samme som f.eks vanlig havsalt. Snøsmelting salt
I salt finner du mineraler som kalium++ som er bra for fiskene.. De jeg kjenner og undertegnede bruker jozo UTEN JOD. Men er en del fisk som Ancistrus som ikke er så glad i det.. Vær forsiktig og sjekk for hver enkelt fisk du har.. Du saltet ikke stort i et lite kar heller selvfølgelig..
Aquasafe er da ikke salt, men et vannforbedringsmiddel som brukes for å fjerne klor/kloraminer og eventuelle tungmetaller fra vannet. Klor er ikke så bra for filterbakteriene....tungmetaller har vi lite av i vannet her i Norge, da kontrollene og reglene for dette er ganske strenge her .

Mange bruker det, mange bruker det ikke. Det kommer helt an på vannet du har i springen. Noen vannverk bruker fremdeles klor og har ikke UV-anlegg for bakteriekontroll. Noen vannverrk bruker det i perioder. Hør med vannverket du får vann fra om hvordan de behandler vannet (om de bruker klor).

Hvis du lagrer og lufter vannet et døgn før du skal bruke det, trenger du ikke aquasafe.
SilverShaded
Aquasafe er da ikke salt, men et vannforbedringsmiddel som brukes for å fjerne klor/kloraminer og eventuelle tungmetaller fra vannet. Klor er ikke så bra for filterbakteriene....tungmetaller har vi lite av i vannet her i Norge, da kontrollene og reglene for dette er ganske strenge her . Mange bruker det, mange bruker det ikke. Det kommer helt an på vannet du har i springen. Noen vannverk bruker fremdeles klor og har ikke UV-anlegg for bakteriekontroll. Noen vannverrk bruker det i perioder. Hør med vannverket du får vann fra om hvordan de behandler vannet (om de bruker klor). Hvis du lagrer og lufter vannet et døgn før du skal bruke det, trenger du ikke aquasafe.


Takk
Dinnaz
Akvariums salt er igrunn det samme som f.eks vanlig havsalt. Snøsmelting salt:) I salt finner du mineraler som kalium++ som er bra for fiskene.. De jeg kjenner og undertegnede bruker jozo [B]UTEN JOD[/B]. Men er en del fisk som Ancistrus som ikke er så glad i det.. Vær forsiktig og sjekk for hver enkelt fisk du har.. Du saltet ikke stort i et lite kar heller selvfølgelig..


Jeg henger meg litt opp i den gamle myten at salt som brukes i akvarium må være uten jod. Den mengden jod som finnes i husholdningssalt er så liten at det må tilsettes så mye salt at det ikke er mulig å løse det opp om konsentrasjonen av jod skal gjøre skade på levende organismer. Les denne gamle tråden. Jod. Gift eller ikke?
Men en annen ting med bordsalt er at det er tilsatt antiklumpemidler (E535, E536 og E538). Disse er basert på cyanider, så det er nok heller ikke så sunt. Også salt merket som 'havsalt' inneholder slike midler !
Plussmedlem
Kopierer et innlegg fra Svein A. Fosså fra en gruppe på FB. Her forteller han litt om salt.

Med salt mener jeg enhver kjemisk forbindelse hvor atomene har dannet ioner og er knyttet til hverandre ved ionebinding. KH og GH er mål på konsentrasjonen av ulike salter, men du har helt rett i at vanlig koksalt (Natriumklorid - NaCl) IKKE er blant disse.

Her må vi holde tungen rett i munnen:
SALTER er svært viktige for alle levende organismer, men KOKSALT er ikke spesielt viktig for de fleste ferskvannsfisk, og direkte skadelig for noen.
Jeg har skrevet feil. Det er akvariesalt det heter fra Noraq. Hvor viktig er det at jeg bruker dette med de fisker jeg har?
Regnet med at det var det du mente ja......
Som jeg skrev så avhenger det av hvilken type fisker du har.. Men søk på fisketypen din her på forumet så får du fin info om de fleste typer fisk og om hva slags verdier de lever best med..
Dinnaz
Regnet med at det var det du mente ja...... Som jeg skrev så avhenger det av hvilken type fisker du har.. Men søk på fisketypen din her på forumet så får du fin info om de fleste typer fisk og om hva slags verdier de lever best med..
står ingenting om en skal ha oppi akvariesalt eller ikke. Står hva slags PH, GH, temperatur etc. Men ikke denbbiten
Solstjerne76
[QUOTE=Dinnaz]Regnet med at det var det du mente ja...... Som jeg skrev så avhenger det av hvilken type fisker du har.. Men søk på fisketypen din her på forumet så får du fin info om de fleste typer fisk og om hva slags verdier de lever best med..
står ingenting om en skal ha oppi akvariesalt eller ikke. Står hva slags PH, GH, temperatur etc. Men ikke denbbiten
Se etter GH. Fisk som skal ha lav GH tåler stort sett salt dårlig.
Kampfisk
[QUOTE=Solstjerne76][QUOTE=Dinnaz]Regnet med at det var det du mente ja...... Som jeg skrev så avhenger det av hvilken type fisker du har.. Men søk på fisketypen din her på forumet så får du fin info om de fleste typer fisk og om hva slags verdier de lever best med..
står ingenting om en skal ha oppi akvariesalt eller ikke. Står hva slags PH, GH, temperatur etc. Men ikke denbbiten
Se etter GH. Fisk som skal ha lav GH tåler stort sett salt dårlig.

Og hva er lav GH egentlig?

Guppy skal ha mellom 9-19
Moly skal ha mellom 11-30
Dvergurammi mellom 5-15

Så siden det er så spredt er jeg fortsatt usikker hva som blir riktig av meg å gjøre.

0-5 er lav GH.

10 er heller ikke veldig høy GH.

Jeg ville droppet saltet hvis jeg var deg.
Du kan jo prøve å få til en GH på mellom 11 og 15 . Da treffer du for alle tre artene.

Du kan bruke GH/TH+ for å øke hardheten, som du har fått forklart i den andre tråden din der du spør om GH.

For å svare på det andre spørsmålet ditt:
GH (general hardness) beskriver vannets innhold av hardhetsdannende mineraler, dvs innhold av kalsium og magnesium.

Vi måler GH i tyske hardhetsgrader, dH

Når vi bruker GH/TH+ fra NORAQ tilsetter vi kalsium og magnesium i form av saltene Calsiumsulfat (CaSO4) og Magnesiumsulfat (MgSO4).

NORAQ har flere produkter som heter noe med salt, men jeg bruker bare GH/TH+ for å øke GH.

Doseringen står forklart på boksen, men du må prøve deg fram og teste hva som skal til i ditt eget vann.
Kampfisk
0-5 er lav GH. 10 er heller ikke veldig høy GH. Jeg ville droppet saltet hvis jeg var deg.


Dropper da saltet. Takk.
milo
Kopierer et innlegg fra Svein A. Fosså fra en gruppe på FB. Her forteller han litt om salt. Med salt mener jeg enhver kjemisk forbindelse hvor atomene har dannet ioner og er knyttet til hverandre ved ionebinding. KH og GH er mål på konsentrasjonen av ulike salter, men du har helt rett i at vanlig koksalt (Natriumklorid - NaCl) IKKE er blant disse. Her må vi holde tungen rett i munnen: SALTER er svært viktige for alle levende organismer, men KOKSALT er ikke spesielt viktig for de fleste ferskvannsfisk, og direkte skadelig for noen.


Når jeg først skulle siteres i denne tråden, hadde det vært hyggelig om essensen i det jeg skrev på den aktuelle FB-tråden hadde blitt tatt med, spesielt siden det direkte knytter opp mot det som ellers diskuteres her.

Jeg tillater meg derfor å gjengi starten på mine kommentarer fra FB:

---------------

Nesten uansett hvor man drar i tropene vil man finne at det er flere salter i vannet enn hva som er vanlig i norsk, bløtt og saltfattig overflatevann - som er det de fleste av oss får fra vannverkene. Det er derfor ofte aktuelt å tilføre salter i en eller annen form, og da er måling av hvor mye man må tilsette/har tilsatt viktig.

Totalmengden av salter måler man lettest ved elektronisk å måle vannets ledningsevne eller konduktivitet, altså i praksis måles vannets evne til å lede elektrisitet, og man får et måleresultat som langt på vei indikerer summen av alle organiske og uorganiske stoffer som er løst i vannet. Selv om dette kan være en interessant sak for akvarister som liker avansert teknikk og matematiske beregninger, og til og med nyttig for dem som jobber med ekstremt sensitive organismer, har det nok mer teoretisk interesse for de fleste akvarieeiere. Det er vel derfor også at ledningsevne-målere aldri har blitt standard-hyllevare i zoobutikker.

I praksis holder det i bøtter og spann for vanlige akvarister å forholde seg til karbonathardhet (KH) og totalhardhet (GH), som oppgis i °dH og kan måles med enkle dråpetester. Erfaring viser at det er vanskelig nok å sette seg inn i for de fleste.

I Norge er ofte både KH og GH tilnærmet lik 0 °dH, mens det er sjelden det er mindre enn 1-2 °dH i selv de aller bløteste vannene i f.eks. Sør-Amerika.

KH er et mål på karbonater og bikarbonater i vannet. Det er disse som utgjør den viktigste bufferen for pH (surhet) i vannet, og endring av KH vil derfor påvirke pH. Desto høyere KH, desto høyere pH. Det er derfor karbonater og bikarbonater som er den vanligste ingrediensen i pH-buffere / pH+.

GH er derimot et mål på magnesium og kalsium i vannet. Uansett hvor mye magnesium- og kalsiumsalter man tilsetter vannet vil det IKKE påvirke pH (medmindre saltene er karbonater/bikarbonater - som f.eks. kalsiumbikarbonat). Det er derfor magnesium og kalsiumsalter UTEN karbonater/bikarbonater som er den typiske ingrediensen i GH-salter / GH+. Det kan f.eks. være kalsiumsulfat og magnesiumsulfat.

Hos mindre erfarne akvarister, hvor det er vanskelig eller uaktuelt å justere pH med CO2-tilførsel, er det vanligvis tryggere å justere opp GH enn KH. Når du da tilfører magnesium/kalsium-salter for å heve GH oppnår du at osmosetrykket på fisken blir lavere, og den stresses mindre.

Det er nesten alltid tryggere å holde fisk i for hardt vann enn for bløtt. Når akvarielitteraturen har så voldsomt fokus på farene ved hardt vann henger det sammen med at man i andre europeiske land (ikke minst Tyskland) har problemer med ekstremt hardt vann (derfor skrives det også om behov for fjerning av kalk i kaffetraktere og oppvaskmaskiner i disse landene). I Norge er hardheten tilnærmet null de fleste steder.

--------------

Med hilsen
Svein A. Fosså
Tilfeldig bekjentskap
© Hanne Utne
Reklame for plussmedlemskap