Arez fiskesuppe og andre marine rariteter.

Kjapp presentasjon av meg selv.
Mann født i 1971. Ble bitt av basillen for snart 20 år siden.
Etter litt prøving av diverse fisker så falt jeg for Ciklider. Nærmere bestemt Malawi.
Etter ti år med akvarier sluttet jeg helt med akvarier.
Helt til for 2 måneder siden.
Så ett lite kar hos en kompis som vekket basillen til liv igjen.
Spontankjøpte ett brukt 325 liters akvarium med BTN bakgrunn og så var sirkuset i gang.

Stedet jeg bor på er omgitt av myr i alle retninger så i min enfold tenkte jeg at Sør-Amerikansk burde gå fint med tanke på at jeg mest sannsynlig hadde mykt og surt vann i springen (egen brønn).
Som tenkt så gjort. Akvariet ble plassert, fylt opp, innredet og kjørt inn.
Bestilte testkuffert med dråpetester for å bekrefte det jeg allerede var skråsikker på og kjøpte de første fiskene. L201. 8 små søte yngel.
Etter tilvenning slapp jeg de i akvariet og vips så var de vekk alle som en.

Så ankom kofferten og vannverdier i springvannet skulle sjekkes.

pH 8.1 GH 15 osv etc. Med andre ord perfekt vann for Malawi....

Da ble rådyra gode og ett omvendt osmose anlegg ble spontanhasteinnkjøpt og ett vannbytteregime av en annen verden iverksatt for å senke pH sakte men sikkert. (L201 så ikke ut til å lide nevneverdig av vannverdiene, men jeg vil gjerne at fiskene mine skal ha vannverdier som ligger nær opptil det som er naturlig for de)

RO vann ligger jo på pH7 så for å trykke ner pH ytterligere ble det også ett JBL ProFlora CO2 anlegg. Dette skal vissnok være omtrent som kumøkk på ett jorde for akvarieplantene så vinn/vinn tenkte jeg.

På dette stadiet begynner samboeren og murre om at det var akvarium vi skulle ha og ikke ett vannlaboratorium i stua. Jeg var selvfølgelig helt uforstående til denne påstanden og forklarte omvendt osmose så inngående og detaljert jeg bare kunne slik at hun mer eller mindre umiddelbart mistet interessen for prosjektet mitt.

Det har blitt fylt på fisk og planter sånn litt etterhvert i omganger for å ikke få ubalanse med ammonium/nitritt/nitrat verdier underveis. Fordelen med å kjøpe brukt akvarium er at det ikke tar så lang tid å få kjørt inn karet da filteret allerede har en del bakterier.

Det har selvfølgelig vært ett par perioder med mye alger men nå er det på ett nivå man kan leve med.

Av fisk kan jeg nevne at L201enerne har fått selskap av Corydoras sterbai, Apistogramma cacatuoides, Paracheirodon axelrodi, Mikrogeophagus altispinosus, Otocinclus affineis (kanskje, Otto i hvertfall) og Pterophyllum Scalare 'Manacapuru red back' som jeg synes er veldig flotte.

Tanken er å holde meg til Sør-Amerikanske planter og fisker, men det spørs om jeg ryker på en smell da akvariet mitt også huser en haug med pestsnegler.

Kan nok hende at jeg smugler inn noen jegersnegler etterhvert...

Sånn er akvariet i dag, så får vi se hva fremtiden bringer.
Det er uansett vanvittig gøy og være i gang med hobbyen igjen.



Heisan!

Velkommen tilbake i hobbyen. Det er vel med akvarister som med sjøfolk, har man først fått det i blodet så er det vanskelig å gjøre noe med.

Så da er det vel bare å komme seg ut å samle tørt nedfalsløv, og orekongler til akvariet. Det senker også ph'n litt sammen med røtter. Gjerne noen du finner selv i myra...

Denne kan jo være artig å lese igjennom.

Takk for det.
Veldig moro å være i gang igjen.
Eneste problemet jeg har er at jeg har en effektiv brems for litersyken, så det er begrenset oppad på det mest bestemte hvor mange akvarier jeg får ha.

Det er et lite problem da jeg har falt helt for Apistogramma i det siste.
Derfor smir jeg planer for hvordan jeg skal få aksept for flere kar i heimen.

Tror jeg skal klare å få til ett 80-100 liters akvarium til etterhvert når jeg får sanket sammen flere plusspoeng på hjemmebane.




På trynet.
Det går ikke godt om dagen. Fikk ett plutselig angrep av BGA i 325 literen og fører hen hard og nådeløs kamp mot de om dagen. Skulle nok ha byttet mer vann noen ganger etter at befolkningen økte litt fort i karet etter Göteborgturen.

Har også fått en stor interesse for Apistogramma så jeg kjøpte inn ett kar for å ha noen Apistoer i. Satte opp karet med fin sand. kastet i en haug med røtter og Catappablader og satte i ett innkjørt luftfilter slik at innkjøringen skulle komme greit i gang. Veldig fornøyd med egen innsats gikk jeg tilbake til algekrigen i 325 literen. Etter endt dags krigføring mot BGA fikk jeg meg en lang natts søvn og sto opp igjen frisk og klar til å dra i krigen igjen. Kikket bortom Apistokaret og så at det hang vanndråper etter hele platen på benken.
Kjapt ut og hentet håndklær og tørket bort dråpene, fjernet lysrampen for å eliminere at det var kondens fra toppen og ventet noen minutter. Nye dråper formet seg langs bunnen på karet fortløpende.
Da var det bare å slå på retretten, tømme karet og få det ut før katastrofen ble ett faktum. Har nemlig hatt inneholdet av et helt akvarium på gulvet før og det anbefales ikke. Nesten hele forsikringssummen gikk med til å betale mannen som satte opp tørkeutstyr i rommet så det ble en dyr affære.

Drømmen om Apistokar er ikke overgitt, men lagt litt på vent til jeg finner ett passende kar igjen.

Jeg har mer enn nok akkurat nå med BGAkrigen da jeg må lage RO vann hele tiden for å få nok til vannskiftene fremover.

Tips for å vinne krigen mottas med stort takk.

Krigen fortsetter
Nå føres det krig på to fronter. Kjemisk og manuell. Stort vannskifte med tilsetning av antiblåalgeguffe samt hard frisering og manuell fjerning av dævelskapen gjennom klipping og frisering av planter, samsuging etc. Lystiden er satt ner til 4-5 timer.
Håper at dette får bakteriene til å slå full retrett.
Nytt fra østfronten
Algekrigen pågår for full kraft og nå har oppblomstringen av cyanoalgene opphørt. Skal fortsette bekjempelsen stund til for å være sikker på jeg slipper oppblomstring igjen. I tillegg ser jeg at det å bytte lysrør har gjort underverker for plantene til tross for kraftig redusering i belysningstid grunnet algekrigen. Det som har vokst siden skiftet er mye finere og kraftigere, så ved neste vannbytte skal det lukes og plantes om for den store gullmedaljen.

Ellers smir jeg på planer om akvarierom i kjelleren, så sommerprosjektet blir å få ordnet med varme og lys, slik at jeg kan sette opp Apistogramma- og eventuelt andre dvergciklidekar der. Da det er en helt vanlig gammeldags murkjeller blir det bare å få litt epoxy på gulvet slik at vannbytter osv går rett på gulvet. Dette blir ikke pynteakvarier hvis det blir noe av. Da blir det 'no nonsense' artsakvarier med eventuell ditherfish. Utfordringen blir sannsynligvis å finne arter da Cacatuoides ser ut til å være det eneste som tilbys i forretningene her omkring.
Hei! Det blir spennende å følge ditt dvergciklide/Apistogramma-prosjekt arez!! Vet at flere akvariebutikker er behjelpelige med å bestille inn arter. Så litt research kan jo muligens gi noen positive overraskelser . Er det noen Apistogramma-arter som ligger høyt på rankinglista de så langt??

Simen
Siden jeg ikke har noe kar i gang nå så har jeg god tid til å planlegge. Har sett litt på panduro, nijsseni og macmasteri, men det finnes så mange andre vakre også. Det jeg er litt sær på er at jeg vil vite fangstplass på fisken. Syns det er moro å vite nøyaktig hvor fisken kommer fra. Dette er noe som henger i siden mine Malawi dager da man vet omtrent nøyaktig hvisken røys i sjøen fisken kommer fra. Tiden vil vise hva som skjer. Helgens prosjekter blir stor-rydding i 325 literen og lime om det lille karet for å se om jeg får det tett igjen.
Ingen tvil om at det gir en ekstra dimensjon med lokasjon arez. Ikke sært, bare herlig entusiastisk. Uansett hvordan det går, håper planleggingen og jakta byr på god spenning!! Startet med Apistogramma agassizii selv. Blei lamslått første gang jeg så en slik godbit i handelen. Som en 2. generasjons akvarist, hadde jeg aldri sett noe så flott før. Utseende skulle vise seg å være det minst spennende. Et fyrverkeri av atferd, revirhevding og yngelpleie - tok pusten fra meg. Flere arter senere, er jeg fortsatt kortpustet hahaha!!! Lykke til med algekrig og smiinga 8)
Home stretch.
Ett vannskifte til og en dosering med anti BGA middel så er kuren klar. Akvarier ser tilsynelatende ut til å være tomt for BGA etter steinhard luking og tette vannskifter. Fiskene ser ut til å ha klart den kjemiske krigføringen bra. A. Cacatuoides hannen fikk en hunn til i haremet i går da jeg har misstanke om at den ene av de jeg kjøpte som hunner er en dragartist. Hannen som samboeren har døpt til pønkeren ble veldig glad og freste rundt den nye og gjorde seg til noe voldsomt. Nå må jeg få ut fingeren og sette opp ett eget akvarium til disse små juvelene mine slik at de virkelig får komme til sin rett.

Etter å ha sett masse voldsomt skryt om Repashy har jeg laget en ladning med Community plus, pluss en dash med Redrum. Sålangt har det ikke vært noen øredøvende success. Coryene gumler litt på den men de andre gir F... i den. Hjemmelaget rekemix derimot fyller de kjeften med så de nesten sprekker. Får håpe at de kommer de begynner å spise Repashyen da det var en god del lettere å lage enn rekemix.

Bilde 1: Tatt etter brutalluking og vannbytte.
Funderinger, funderinger.
Mange timer blir brukt til å kikke på akvariet mens man funderer over hva som blir det neste. Er relativt fornøyd med sammensetningen av fisk men har lyst på fler planter. Har to sverdplanter i hvert sitt bakre hjørne som jeg lurer på skal få flytte sammen og dele ett hjørne. Da får jeg litt mer plass til andre planter. Noe jeg også har fundert over. At grønsken i akvariet skulle bli interessant hadde jeg ikke forestilt meg når jeg kjørte i gang. Da var det egentlig bare å få tak i noe Søramerikansk og kaste oppi fordi det "hørte" til. Nå har planteaspektet også blitt litt prioritet i karet. Manacapuruene har begynt å farge brukbart selv om jeg ikke har tilsatt, astaxanthin i rekemiksen. Da jeg kjøpte meg egen kjøkkenmaskin for å produsere rekemiks så blir det premiærekjøring av den ganske snart da jeg har fått tak i rent antaxanthin for å ha i miksen. Blir spennende å se hvilken effekt det har på fiskene med anlegg for rødt og oransje.

Virker også som Manacapuruene begynner å bli kjønnsmode da to av de okkuperte ene sverdplanten i går og jaget de andre vekk. Ikke noe seriøs pussing av blader men de viste tydelig at de holdt sammen mot de andre fire. Spennende. Håper at det blir kaviar i karet etterhvert selv om jeg ikke p.t. har noe oppdrettskar stort nok for scalarer som jeg kan ta i bruk.

Bilde 1: En av Manacapuru red backene i grønsken.
Hurra, hurra, osv, etc.
Gjorde slag i saken og flyttet sverdplantene sammen i dag. Kjøpte to Mikrogeophagus altispinosus hunner og en håv til å fange levende for med idag også. Etter å ha flyttet plante, vennet de to nye til vannet satte jeg meg og betraktet ugangen jeg hadde laget. Da fikk jeg se ett hurtig glimt av noe gult i bakerste hjørnet av akvariet. Listet meg bort og kikket inn. Da fikk jeg se Apistogramma cacatuoides hunnen jeg kjøpte på mandag. Hun sto helt i hjørnet under overhenget til bakgrunnen med egg. JIPPI. Min første Apistogramma lek. Det har nok gått for seg i dag for hannen har ett stort hakk i nerleppen og holder en respektabel avstand til hjørnet der den lille furien regjerer med jernhånd.

Jeg har slukket alt forstyrrende lys i stuen og sitter som en idiot på en kjøkkenstol og kikker inn i kortenden på akvariet. Jammen godt at fruen ikke er hjemme.

Bilde 1: Den vordende
Bilde 2: Eggene sitter helt oppe i vinkelen.
Veldig kult. Skal følge med på dette Akvariet ditt ser veldig bra ut!
Takk for det . Det kommer seg. Litt fler planter så er jeg fornøyd. Men kjenner veldig på litersyken nå som det ble egg i 325 literen. Jeg må nok få til noen mindre kar med dvergciklider i for jeg har blitt helt forelsket i de.
hehe, vet alt om litersyken. Har en reol med seks kar og et i stua, men det klør etter flere akvarier her også.
En reol hadde vært noe, men på det nåværende tidspunkt er det en våt drøm (pun intended). Håper imidlertid på å få kjørte igang ett par mindre kar til for dvergciklider.
Yngel.
I går foret jeg med mygglarver i Apistokaret og observerte at Apisto hunnen ble helt bananas. Ikke med jakt på larver men hun jaget alle som jaget mygglarver så frenetisk at jeg trodde hun hadde klikket helt.
Satte nesa helt mot glasset og da fikk jeg se noe smått som beveget seg ved ett Catappablad som har ligget en god stund i karet. Der var det yngel gitt.

Da meldte neste problem seg. Har ikke noe ferdig yngelfor. Jager etter mikroormkultur og skal starte opp en infusorie sats i dag. Håper at de klarer seg på det de finner i karet frem til jeg har serveringsklart for.
Alt vel sålangt.
Apistomor jobber og sliter med å holde ynglene samlet, ditherfishen i andre enden av karet og styrer det meste som skjer med jernhånd. Ser ut som ynglene finner mat blandt catappablader og planter. Infusoriesats er på gang. Potitt og vann står og godter seg i vunduskarmen. I dag var hunnen så grei at hun tok med seg familien frem til fronten av karet så jeg fikk tatt noen bilder med mobilen. Flinke jenta.
På'n igjen.
Apistoynglene ble pluteslig bare borte. Ene dagen var de der, den neste var de borte.

Har foret godt med levende for og gjort gode vannbytter for å få de i lekform igjen og nå har de på nytt lekt og ynglene er frisvømmende.

Fores med mikroorm og ser ut til å trives bra enn så lenge.
Blir spennede å se om jeg klarer å dratt de opp denne gangen.

Hunnen gjør en god jobb med å passe på enn så lenge. Beckfordiene blir holdt på behørig avstand sammen med Apistopappa.

Ps. Jeg er akkurat like dårlig til å fotografere som forrige gangen.
Tilfeldig bekjentskap
© Inge Frøyen
Reklame for plussmedlemskap