Nybegynner, trenger råd og tips

Vi har vært så heldig og fått ett stort akvarium, min mann tror selvsagt at det bare et å putte ting i. Jeg har selvfølgelig lest en del og gjort litt research. Vet om at det må være fiskeløst en periode og alt det, også lest litt om forskjellige utstyr og ting vi trenger, men liker å være på den sikre siden så vi får en god start.
Vi har fått ett akvarium på rundt 500 L.

Så spørsmålet er, hva trenger vi til ett 500 liters akvarium?
Og at dette ikke koster oss flesk heller hadde vært en bonus.
Føler man blir lett lurt når man går inn i dyrebutikkene.

Skjønner selvsagt at vi trenger pumpe, men er det styrke på disse? Hva anbefales til str?
Varme kolbe
Filter
Tempmåler
Lysrør
Kom gjerne med tips på hvor ting kan kjøpes rimelig og gjerne merker.
Sand eller stein?(skjønner dette går litt ut ifra fiskeart, men forelsket meg i lys sand? Trenger jeg stein i bunnen for at evt planter skal trives? Og hvor kan det kjøpes, skjønner vi trenger en del.


Kom gjerne med så mye tips og råd som mulig, det er jo en investering og vil jo at fiskene skal trives. Ferskvanns akvarium ??????
Gratulerer med akvarium og velkommen til hobby'n Marianne 8). Jeg ville startet med å få målt pH'n i ditt springvann. Her pleier de f.eks å være behjelpelige i de lokale akvariebutikkene, hvis du har med en skvett vann hjemmafra... eller kanskje finner det ut via andre kanaler. Når du vet dette, kan det være at dere bestemmer dere for fisk utifra hva slags fisk som er tilpasset ditt kranvann. Hvis du vil ha annen fisk, med annet behov for vannkvalitet, kan det jo bety litt for innkjøp av ting og tang. Selv så torvfiltrerer jeg vann i over 24timer, før jeg kan bruke det til vannbytter hos mine dvergciklider. Noen afrikanske arter (fra Tanganyika- og Malawisjøen) trenger vann fra 8+ i pH og oppover. Da trengs det ofte også tiltak, for å gi fiskene et godt og naturlig liv. Det er en del ting vi kan innrede og aquascape karet ned, som kan både øke og senke pH... eller være pH-nøytralt. Også planter har forskjellige behov... Så da blir det beste utgangspunktet for å få gode tips av gjengen her inne, å bestemme seg for de arter som er mest aktuelle. Da kan det bli lettere å komme med litt forslag/tips. Hvis det er en lokal akvarieklubb der du bor, er det også mange muligheter for hjelp/tips og annet bra!!

Jeg kjøpte hvit ciklidesand (bilde) som jeg har i 3 kar selv... et av de rimeligere alternativene. Pen var den ævv, uten å påvirke vannparametrene. Lykke til videre 8)
Hei, og velkommen fra meg også

Godt tips fra Simen om å starte med å måle pH i kranvannet ditt. Mål også GH. Da har du et utgangspunkt for å sjekke hvilke fisk som passer. Både pH og GH kan endres om man tør å kaste seg ut i det, men enklest å holde fisk som passer til vannverdiene i krana. Ikke la dyrebutikken teste for deg - gjør det selv! Det er riktig som du sier - lett å bli lurt. Ikke fordi de alltid prøver å lure deg, men også fordi ansatte ofte mangler endel kunnskap. Jeg vil anbefale deg dråpetester fra JBL. Ikke kjøp strips - bortkastet. Skaff deg tester for pH, GH, KH, NH4, NO2 og NH3/NH4. Les mer om vanntester her. Og du trenger tester for rutinemessig testing av vannverdier i akvariet.

Les deg opp på fiskeløs innkjøring med Salmi (bl. her, her og her) - den mest dyrevennlige måten å kjøre inn et akvarium på. Eller rettere sagt innkjøring av filteret - det er først og fremst i filtermediene de gode bakteriene vil finnes. En innkjøring tar som regel 4-6 uker. Denne tiden kan kortes ned dersom du "kick-starter" med filtermedier eller filtergugge fra et allerede innkjørt filter (fra et akvarium uten sykdom!).

Pumpe: Du har et stort kar. Jeg har ikke erfaring med filtrering i så store kar, men ville i alle fall valgt utvendig bøttefilter (gjerne to stk). Jeg har utvendig Eheim på alle mine kar, og liker disse svært godt. Jeg planlegger nå et ca. 200-liters kar med ett Eheim prof 4+ 250 og ett Eheim prof 4+ 350 - jeg skal filtrere meget kraftig pga. fiskene jeg skal ha der. Alternativer kan kanskje være Fluval eller Amtop. Pass på at filteret er riktig dimensjonert: ofte står det at et filter passer til X - Y liter, da passer det bedre til X liter enn til Y liter... Vær også obs på gjennomstrømningshastigheten - det kommer an på hvilke fisk du skal ha hvor høy denne bør være. Noen fisk liker mye strøm (f.eks. endel smerlinger), andre (f.eks. labyrintfisk) liker lite strøm. Skal man ha fisk som liker ekstra mye sirkulasjon, kan man bruke en powerhead/sirkulasjonspumpe i tillegg til filterpumpe.

Varmekolbe: Jeg har ca. 1 W/liter vann i mine kar, og har stabil temperatur. Kommer litt an på romtemperatur og på hvor mye varme akvarielyset bidrar med. Jeg har for det meste uknuselige kolber fra Aquael her, men det er jo mye forskjellig å velge i.

Tempmåler: Slik vanlig, knuselig termometer funker helt fint, syns jeg.

Lys: Kommer helt an på hva slags planter, osv. du har tenkt deg. Viktig med riktig balanse mellom CO2, lysmengde og næring.

Bunnlag: Sand eller grus er smak og behag, men det er en god del fisk som trenger sand fordi de snoker med snuten i sanda, siler sanda gjennom gjellene eller graver seg ned, få/ingen fisk trenger grus. Jeg har hørt at en bassengsand fra Jula er god og billig til akvarier, og mange sverger til sand fra Biltema. Viktig å sjekke at man får riktig type av disse - søk på forumet om dette virker interessant. Plantene vil ha godt av et bunnlag som gir/kan holde på litt næring - mange muligheter her, det kan jeg ikke utdype her og nå.

Butikker: Sjekk litt i trådene som ligger her, kanskje?

Jepp, her var litt å tygge på, ihvertfall - lykke til!
Velkommen! Blir spennende å høre hva dere velger å fylle 500 liter med

Bra råd her, vil bare legge til at jeg liker å ha en NO3-test også. Ikke så kritisk, men kan være smart å følge med på nitratnivået over en del tid, høy konsentrasjon er sjelden dødelig, men kan forringe livskvalitet, føre til dvergvekst og gi ekstra algeproblemer.

Ide: I min 300-liter kjører jeg et stort utvendigfilter og et par powerheads med hjemmemekka medie av blåsvamp dekket av nylonstrømpe. Har mye planter som bremser strøm, så vil ha litt ekstra for sirkulasjonens del. Og du kan aldri få for mye biofiltrering Kanskje en liknende løsning kunne vært noe for dere, bare med ett eller flere innvendige med kjent filtreringskapasitet?
Livsforvalteren
Bra råd her, vil bare legge til at jeg liker å ha en NO3-test også.


Ja, enig! Jeg klarte visst å skrive NH4-test to ganger og NO3 null ganger... ;-D
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap