Fisk på budsjett

Denne tråden er ment som logg, men også inspirasjon til økonomisk akvaristikk. Det er mange som ikke kommer igang grunnet høye priser på fisk og utstyr. Jeg kommer til å legge ut bilder av akvariene underveis, og noe kostnader/inntekter så vi kan se om prosjektet er gjennomførbart i praksis. I dette innlegget skal jeg kort introdusere meg selv, for så å fortelle om prosjektet mitt.

Litt om meg selv:
- Student i Bergen
- Har vært igjennom nybegynnerfeilene. (Trenger ikke gå nærmere inn på det *kremt*)
- Hatt en tørke på halvannet år.
- Glad i både fisk, reker, snegler og planter.
- Drømmer om sjøhester, koraller og saltvann

Så om prosjektet:
Med liten plass og smal lommebok skal jeg få satt opp en reol. Denne må være mulig å bygge på, slik at jeg kan kjøpe et og et akvarie etterhvert som jeg får råd. Jeg planlegger tre akvarier i høyden, og uendelig i bredden

Er som sagt student, og for at ikke studielånet skal gå i akvarier skal jeg ha oppdrett på fisk, snegler og reker, samt dyrke avleggere av planter. Dette skal selges på finn.no, og inntekten går på en egen konto til nytt akvarie og fisk. Planen er å ikke kjøpe mer utstyr før jeg har råd på denne kontoen. Utstyret skal i all hovedsak kjøpes brukt.

Jeg kommer til å ha noen målsetninger med akvarieholdet:
- Akvariene skal ikke overbefolkes.
- Vannkvaliteten skal være bra, og verdiene rett.
- Innredningen skal være slik arten foretrekker det.
- Stimfisk skal gå i stim, territoriell fisk skal ha eget hjem.
- Maten skal være næringsrik og rett sammensatt.
- Fisken skal ha god helse og et godt liv.
Akvarie nr. 1
Det første karet mitt blir med en del investeringer fra lommeboken. Her kommer en oversikt over hva jeg har gjort med det hittil. Jeg startet lørdag med å slå til på et akvarie på finn.

En 45 liter kjøpt ilag med diverse utstyr:
- Liten aquael pumpe som bråker.
- Varmekolbe
- Foringsautromat
- Div. fiskemat.
- Fiskehåv
- Algekost
- Dekorasjoner

For dette gav jeg 500 kroner. Det jeg endte opp med å bruke videre var varmekolben, håven og algekosten. Pumpen ødela jeg i et forsøk på å fikse den, og foringsautomaten skal jeg bytte med en venn mot en stor rot med mye javabregner på.

Ny pumpe ble så kjøpt for 400, en Fluval U4. Denne kom med filterbakterier, og jeg sparte inn 4 uker i sølibat

Bunnen ble kledd med juteduk, for å beskytte bunnglasset. Jeg strakk juteduken opp langs bakveggen, hvor jeg senere skal etablere en "plantevegg" med javabregner. Jeg aner ikke om dette går, men må prøve.

Deretter gikk jeg til innkjøp av substrat av typen "Easy Care Substrate". Her fikk jeg 5 liter for 160 kr. hos dyrebutikk. Dette ser ut til å være nok til neste kar også.

Fra dyrebutikken fikk jeg også med meg gratis røde posthornsnegler. I tillegg hadde jeg en eplesnegl fra før. Disse er nå komt oppi.

Totalt har jeg altså brukt omtrentlig en tusenlapp. I tillegg skal det kjøpes inn porsarør.

Bildene viser akvariet lørdag og mandag. På mandag er filteret byttet, substratet på plass og sneglene flyttet inn.
Gratulerer med nytt utbrudd av litersyken! Det ser ut som den er kronisk hos deg

Litt skeptisk til juteduk på bunnen da denne nok vil råtne, dog jeg har ikke prøvd selv. Er kanskje ikke så mye forurensning som kommer ut av den da det er mye fiber, så om du har tenkt å ha mye planter blir det ikke så stort problem, men beskyttelsen av bunnen vil svekkes over tid også..? Har selv brukt filtervatt.

Om du ikke har tenkt å ha større steiner eller andre tunge, skarpe saker i er det gjerne ikke nødvendig å beskytte bunnen på innsiden? På utsiden derimot er det alltid lurt! Selv har jeg brukt billigste type tynt liggeunderlag skjært så det ligger under bunnglasset men ikke veggene.

Vil du ha billige planter og fisk er Bergen Akvarieklubb en selvfølge, selv om man gjerne har med seg litt mer enn man tenkte etter auksjonen Du finner oss på Facebook og http://www.bergenakvarieklubb.fish

Neste møte er allerede neste onsdag 29. november kl 19 i Tranehuset på Sletten. Kodeordet for å få i gang praten er "Så, hva holder du da?". Om du vil hilse på har jeg sannsynligvis det største skjegget
--
Det er ikke nødvendig å betale medlemsavgift for å komme på et par møter
Hei Takk for invitasjonen til Bergen Akvarieklubb. Det er godt mulig jeg kommer innom der neste onsdag. Alltid hyggelig å høre andres erfaringer, i tillegg til at det går langt fortere enn å lese lange forumtråder.

Takk for innspill til juteduken. Det er sikkert ikke nødvendig med beskyttelse inni akvariet med mitt bruk, nei. Jeg er litt pyse, og gjør fort noen ekstra sikkerhetstiltak enn det som er nødvendig.

Du har helt rett i at det vil råtne, spørsmålet for meg blir vel heller hvor lang tid dette vil ta. Må innrømme at tanken ikke streifet meg når jeg la det nedi akvariet, da det er et mye brukt materiale ellers i hjemmet og blir ofte solgt i hageavdelinger/butikker. Det ble bare naturlig å bruke det her også, til tross for en våtere tilværelse.

Grunner til at jeg valgte dette blir at jeg liker stilen, samt et håp om at jeg skal få til en slags "plantevegg". Juteduk er også et svært billig materiale, hehe. Nå som det er satt opp får vi se på det som et eksperiment :-P

Foreløpig står akvariet halvfullt i påvente av at porsaen skal settes sammen. Jeg har derfor ikke tenkt på beskyttelsen under karet enda, men står på en jevn og ren treplate. Å bruke liggeunderlag var ikke dumt. Jeg har også her vurdert jute, men tenker det blir for ruglete underlag. Men hvorfor lar du den ikke dekke veggene også? Blir ikke de "hengende" i luften da, eller er underlaget veldig tynt?
Mestfor det estetiske Og veggene er laget for å tåle trykk ut til sidene, så ikke så viktig å sikre dem nedenfra.

Jute kan nok funke under et såpass lite kar. Jeg har selv brukt papp under en 60-liter. Poenget er vel å ta unna små punkttrykk som kan sprekke glasset over tid.
Okei, får se hva det blir under Takk for hjelp.
BARE hyggelig, som oftest derfor jeg svinger innom her Fått mye hjelp her tidligere, og det man får kan man gi (eller noe sånt

Om du skulle finne på å se etter meg på onsdag kommer jeg sent, juleavslutning på skolen. Håper jeg rekker auksjonen
Fint motto det der Blir satt veldig pris på.

Visste ikke det var auksjon hvert møte! Da må jeg komme meg dit
Joda, stort sett 15-50 objekter hver gang, mest planter. Planter får du ned i 10,- og en del fisk ikke mye dyrere Men prøver selv å holde minstebudene mine til 20,- da det jo er moro for folk å få liitt for saker de har brukt en del tid på å høste/fange og pakke Klubben tar jo også en salgsavgift på 20% tror jeg det er.
Fantastisk! Høres ut som et bra tiltak med disse auksjonene, synes alltid det er så trist å hive planter som vokser for mye. Er jo også kjekt med steder å utveksle fisk og planter utenom dyrebutikkene.

Men da snakkes vi sikkert på onsdag
Da er jeg komt ordentlig igang. Sneglene trives i alle fall

Kampfisken Blåskjegg flyttet ganske fort inn, og begynte på et svært skumrede. Det ble da kjøpt en dame til han, og målet er å få yngel på disse to. De bor selvsagt ikke sammen til vanlig, hunnen skal bo i en kompis sitt akvarie og bor i en bøtte på besøk hos meg.

På bildet er de blitt introdusert for hverandre, og de er MEGET interessert i hverandre. Har skaffet mikromakk, så jeg er klar om det skulle komme noen små.

Utgifter på fisk har til nå vært minimal. Blåskjegg kom fra en stor bolle vi hadde på badet, og ble veldig glad for å komme i et ordentlig akvarie. Bollen er nå lagt ned på permanent basis, og er vel bedre egnet til planter enn til fisk

Ellers driver jeg salg av javabregner festet på rot, hvor jeg har fått inn 120 kr. til nå. Hunnfisken kostet 50 i dyrebutikk, og mikromakk-kultur ble kjøpt for 50. Altså 20 kroner i pluss denne gangen
Tilfeldig bekjentskap
© Tina Arntsen
Reklame for plussmedlemskap