Substratvalg til plantet akvarium

Hei! Jeg har hatt et 540l akvarie i flere år, men har lyst å reworke det og gjøre det om til et vakkert og svært frodig aquascape. Jeg har ekstremt finkornet sand i akvariet, noe som hestehodebotiaene og kuhliene ser ut å kose seg med, men jeg har blitt fortalt at denne sanden er altfor finkornet til at plantene kan trives. Jeg gikk og kjøpte en 2-3mm grus, men ser at dette igjen blir veldig dumt for sandfiskene mine =(

Jeg lurer derfor på om det er en type sand som er forenelig både med sandfiskene og et frodig plantelandskap. Hvor store må kornene være for at plantene skal klare å sette røtter skikkelig? Hva med denne? https://www.biltema.no/bygg/muring/muretilbehor/sand-2000021665


Tusen takk for svar på forhånd! Tips, kritikk osv blir veldig satt pris på!
Har du prøvd med planter i sanden så du vet at det ikke går?
Jeg har finkornet sand i noen av mine kar og her har jeg for det meste flyteplanter, mose og anubias som kan festes i røtter. Men jeg har også noen knollplanter (jeg er forferdelig dårlig på plantenavn!!) som vokser godt.
Jeg har mye sandsnegler i sanden som fungerer litt som meitemark. Det kan jo også spille inn.
Ett alternativ kan være å ha soner.
Områder med feks Rådasand og områder med fin sand. (Jeg har ikke gjort dette selv så vet ikke om det blir rot eller fungerer)
Juwel selger bla deler som kan fuges i bunnen så man kan lage platåer. Du kunne jo evt hatt platåer med grovere sand og planter?
Hvilke planter så du for deg å ha?

Her er de platåene jeg snakket om
Takker for svar! Har hatt den finkornede sanden i et år nå, og alle plantene untatt noen få har strøket med. Mulig jeg kunne fått det til å funke med mer lys og gjødsling, men har lyst å kunne skape et skikkelig frodig område, og tror litt grovere sand er bedre til det utifra det jeg har lest. Har hørt mye bra om den grove biltemasanden så vurderer å bruke den. Utifra det jeg har forstått så vil både cories og planter ha det greit i den.

Har ekstremt lyst på snegler og reker, men da jeg har 14 praktbotia tror jeg neppe dette går =( Når det gjelder planter så er jeg fortsatt ganske noob her, men jeg skal sette meg inn i det så godt jeg kan. Jeg ønsker i hovedsak mye variasjon, og gjerne en teppeplante av et slag. Liker ideen med platåer!

Har kjøpt litt floredepot plantenæring, men har kun nok til 150l når akvariet mitt er 540l. Kan jeg bruke jord under sanden som gir plantene næring eller blir det bare tull?

Det står at sanden er til akvariebruk også så da ville jeg bare prøvd den jeg. Så lenge den ikke er så skarp at khuliiene skjærer seg så går det sikkert fint.

Jeg ville ikke trikset med jord og slik under sanden. Det er de som driver å siler jord og styrer men jeg er for pysete for sånt. Det kan gå utover fiskene dine. Jeg ville heller hatt ett tykt godt lag sand.
Jeg har noe som heter soil i noen rekekar (du kan jo google litt om soil, det er ganske bra for plantene men senker ph'en pass på at du tar en som er fiske og rekevennlig) og jeg har co2 og soil i ett annet kar hvor jeg har "gress" (igjen. SÅ dårlig på plantenavn!) . For å få "gressmatte" må man nesten ha co2 og godt med lys. Co2'en kobles av om natta så det ikke kverker fisken. Med cO2 kan man ha flere "vanskelige" plantetyper.
Gode lysrør er alfa og omega uansett. Det som følger med i akvariesettene er ofte for dårlig for annet enn de basice plantene.
Jeg har ett Juwel Rio på 400 liter og her har jeg oppgradert med fire lysrør på 54W og reflektorer. Her har jeg stort sett grei plantevekst, men akvariet er gammelt og i dag får du nok LED lys som er mye mye bedre.

Akvariekottet har jeg oppgradert alt til LED lys fra Chihiro
Disse er dimmbare og du får så sterkt lys som du ønsker deg. Jeg har brukt disse i ett par år nå og synes ikke effekten er blitt dårligere. Bare husk å velg EU-plug
Man får også kjøpt gjødselssticks og flytende gjødsel men jeg bruker ikke sånt.
Da satser jeg på biltemasand =)
Har et med-tech co2sett som jeg ikke har plugget inn enda, og kjøpte også 2 LED-lysrør. Forhåpentligvis blir det nok til at plantene trives! Jeg har også både flytende og pellet-gjødsel. Har virkelig lyst å få det til skikkelig denne gangen!
Høres bra ut! Hold oss oppdatert da! Og gjerne med bilder!
Alltid gøy å se bilder av andres oppsett!
Det skal jeg! Tar nok litt tid da, venter fortsatt på å skaffe diverse deler osv =)
Hei. Jeg kan jo nevne min erfaring... Jeg har god erfaring med biltemasand i plantekar. Men plantene trenger næring, så jeg kjøpte tropica substrat og fordelte et passe tykt lag på bunnen, med biltemasand over. Jeg hadde mye planter, men ingen spesielt krevende planter. Ulempen med substratet under sanden er at dersom man skal dra opp planter, så kommer substratet også opp...det ser ikke veldig pent ut, og det lager grums i vannet. Fordelen da med biltemasanden er at dersom man drar opp planten litt rolig, så tetter sanden hullet etterhert som man drar, slik at det ikke blir så mye grums. Denne sanden er ganske tett, slik at vannet får ikke sirkulert noe særlig nedi bunnen. Noen planter liker det dårlig og vil da ikke trives veldig godt. Jeg har ikke hatt botia i et slikt oppsett, men har hatt botia i flere år. Mine botia pleide rote litt i sanden. Har du substrat under sanden, så anbefaler jeg ikke ha fisk som roter i sanden. Ang soil, så er den veldig lett. Her passer fisk som roter, også dårlig. Dette er min erfaring, og andre kan ha erfart annet.
Lykke Emilie Lillebøe
Hei! Jeg har hatt et 540l akvarie i flere år, men har lyst å reworke det og gjøre det om til et vakkert og svært frodig aquascape. Jeg har ekstremt finkornet sand i akvariet, noe som hestehodebotiaene og kuhliene ser ut å kose seg med, men jeg har blitt fortalt at denne sanden er altfor finkornet til at plantene kan trives. Jeg gikk og kjøpte en 2-3mm grus, men ser at dette igjen blir veldig dumt for sandfiskene mine =( Jeg lurer derfor på om det er en type sand som er forenelig både med sandfiskene og et frodig plantelandskap. Hvor store må kornene være for at plantene skal klare å sette røtter skikkelig? Hva med denne? https://www.biltema.no/bygg/muring/muretilbehor/sand-2000021665 Tusen takk for svar på forhånd! Tips, kritikk osv blir veldig satt pris på!


Fra Tropica sin side



Bundlaget skal holde planternes rødder fast, tillade god vandcirkulation omkring rødderne og fastholde næringsstoffer, som rødderne kan optage.

Forskelige typer og farver af grus med en kornstørrelse fra 0,8-4 mm vil sikre god vandcirkulation, men vær sikker på at bundlaget ikke afgiver stoffer til vandet. Under gruset lægges ½-1 cm substrat, som fastholder næringsstoffer til rødderne. Nogle produkter kombinerer både grus og næringsmedium i et og samme produkt, andre produkter er et kocentreret substrat. Substratet tilbyder i modsætning til gruset næring i form af mineraler, som medvirker til at skabe et surt og næringsrigt miljø til fordel for planternes rodudvikling og næringsoptag.

Ved opstart af akvariet fordeles substratet med hovedparten på steder, hvor planter med kraftige rødder senere skal plantes. Derefter fordeles grus over hele akvariets bund. Gruset fordeles skrånende opad og bagud med min. 3-4 cm forrest og 6-8 cm bagerst. På steder hvor store klipper senere skal placeres kan en tynd styrenplade lægges inden substrat og grus for at beskytte glasbunden.

Hiawatha
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap