Corbicula javanicus (Gule kuleskjell)


© Trond Gimre
Vanskelighetsgrad
Ganske lett
  Andre navn
Engelsk:
  • Yellow clam
  • Golden clam
Latinsk navn Corbicula javanicus
Orden/Familie Orden: Veneroida
Corbiculidae Wikipedia
Kuleskjell filtrer vannet slik at vannet blir krystallklart.

Skjell til ferskvannsakvarie er en nyhet. Disse virvelløse dyrene er ikke bare nyttige men også dekorative. Skjell filtrerer vannet for mikroskopiske partikler, slik at vannet blir krystallklart ved å holde en gruppe med skjell.

Skjellet er artig å følge med på. Noen ganger ser vi som de åpner seg noe og graver seg ned i grusen. Når de ligger stille, så er de ikke døde, slik det noen ganger kan se ut som. Et dødt skjell er helt åpen. Disse Kuleskjellene er hardføre og er det mest ettertraktede ferskvannskjellet for akvariet.

Pleie av Gul Kuleskjell:
Denne arten kan enkelt holdes i akvarier. Det er effektiv i filtreringen og filtrerer også avfallstoffer og bakterier ut av vannet, slik at de virker sykdomsforebyggende. I tillegg filtrerer Kuleskjell ut svevealger og andre mikroskopiske alger, før disse blir større og synlige. På denne måten virker Kuleskjell forebyggende mot alger siden dette skjellet tar til seg algene i grunnstadiet, mens de er mikroskopiske og enda er usynlige.


Anbefalt antall skjell varierer utfra antall fisk i akvariet. Ved få fisker og lite beplantning regner man med et skjell per 40 liter vann. Ved vanlig besetting med fisker så regnes et skjell per 20 liter og ved mye fisk, som er det vanligste i de fleste akvarier, så regnes et skjell per 10 liter.

Reker og mindre snegler belaster vannet lite og derfor kan det her regnes med et skjell per 40 liter, dersom det kun holdes reker og snegler i akvariet (eller lite fisk i tillegg).

Viktig er at grusen eller sanden er finere en bredden til skjellet, slik at skjellet kan grave seg ned, om den ønsker det.

Kulefisker og snegleetende fisker som Botia bør ikke holdes i lag med skjell.

Tilvenning til akvarievannet skulle skje på samme måte som hos fisk. Når skjellet etter tilvenningen plasseres i akvariet, bør man holde øye med skjellet i 2-3 minutter til den har gravd seg ned noe, for å forhindre at fisker eller andre akvariedyr plager skjellet. Har den gravd seg noe ned, så er den langt bedre beskyttet. Innen 1-2 timer begynner så skjellet arbeidet med å filtrere vannet.
Maks. størrelse 3 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Kjønnsforskjell
Fòr og fòring Omnivore (Altetende)
Oppdrett Den optimale størrelsen på akvariet for oppdrett av Kuleskjell, er fra 50 cm lengde og mer. Bunnlaget burde være sand og det bør brukes et svampfilter eller et rekevennlig filter. ... Les mer
Minimum størrelse liter på akvariet 40 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 121)
Temperatur 15° C - 26° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 6.5 - 7.5
Hardhetsgrad på vann (GH) Minimum
Sist endret 04.04.11 kl 19:08 av Trond13
121 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne dyret
Corbicula javanicus (Gule kuleskjell) er den 40. mest populære dyret i norske akvarier

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av dette dyret

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om dyret)

Andre har dyret sammen med
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap