Apistogramma agassizii (Regnbueciklide)


© Yu-Chia Chang
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Ganske lett
  Andre navn
  • Biotodoma agassizii
  • Mesops agassizii
  • Geophagus agassizii
Engelsk:
  • Agassiz's dwarf cichlid
Latinsk navn Apistogramma agassizii (Steindachner, 1875)
Orden/Familie Orden: Perciformes (Piggfinnefisker)
Cichlidae (Ciklider) Wikipedia
Denne Apistogramma-arten er polygam, det vil si det bør være én hann på to-tre hunner. Antallet hunner bør imidlertid begrenses etter størrelsen på akvariet. I små akvarier er det best med en hunn og en hann.

I større akvarier kan man holde dem som harem; en hann med flere hunner. Hunnene oppretter små territorier i akvariet der hannen gjerne leker med alle. Fredelig liten ciklide, men noe territoriell i lekstiden. Akvariet bør inneha mange gjemmesteder gjerne laget av steiner og røtter. Akvariet bør være god beplantet. Rutinemessige delvannsbytter er viktig da denne cikliden er følsom mot dårlig vannkvalitet.
Informasjon som gjelder alle arter i genus Apistogramma
Apistogramma-artene er dvergciklider som alle hører hjemme i Sør-Amerika. Apistogramma er jordspisere og derfor avhengig av finkornet sand i akvariet. Ap. Forekommer i hovedsak i elvesystemene Orinoco og Amazonas og kan deles i elv (riverine), bekk (creek) og uspesialisert gruppe. Elve-typen (inkl. A. meinkeni og A. uaupesi) kan ha en ustrukturert biotop med strøm/sterk strøm og lommer/groper med rolig vann og sand, alternativt sprekker i steinformasjoner. Bekke-typen (distinkt han/hunn forskjell i form og farve, inkl. A. macmasteri-gruppen) har en strukturert biotop med sandbunn, drivved og blader i rolig flytende eller ganske stillestående bekker. Uspesialisert Ap. (han/hunn forskjellig størrelse, men bare lite variasjon i farve) finnes i varierende type biotoper. Ap. er ikke kjent etablert i større elver men holder seg til de mindre tilførselselver/bekker med begrenset vanndybde på et par m helt ned til bare få cm. Ap. trives best med helt mykt vann med ph rundt 5,5 og temp. 24-27°C men kan tilvennes andre vannkvaliteter. Lite tolerant for temp. over 30°C. Ved oppdrett er temp viktig for fordeling av hanner og hunner i kullet. Høyere temp gir flere hanner. Likevekt rundt 26°C, høyest overlevelse mellom 24-27°C. Ap. ser ut til å like seg i kolonier med samme art, dog ofte med tetra og andre arter i nærheten.
Maks. størrelse 8 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Hanner mer fargerike enn hunner og har og mer utdratte og spisse finner. Hunnfisken får et gulskjær på kroppen i leksperioden.
Fòr og fòring Omnivore (Altetende)
Altetende. Frossen- og levendefôr.
Oppdrett Apistogramma er hulelekere, og trives best i huler med så små åpninger at hannen såvidt kan snike seg inn for å befrukte eggene. Ph helt ned i 5 kan være med på å trigge lek. Etter... Les mer
NAF Oppdrettsvalør SØLV
Minimum størrelse liter på akvariet 100 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 384)
Temperatur 25° C - 29° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 5 - 7
Hardhetsgrad på vann (GH) 0 - 8
Sist endret 17.02.08 kl 16:07 av Admin
384 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken
Apistogramma agassizii (Regnbueciklide) er den 82. mest populære fisken i norske akvarier

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Andre har fisken sammen med
Tilfeldig bekjentskap
© Haakon Haagensen
Reklame for plussmedlemskap