Biotodoma cupido (Cupidociklide)


© Erlend D Bertelsen
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Middels
  Andre navn
  • Acara subocularis
  • Geophagus cupido
Engelsk:
  • Greenstreaked eartheater
Latinsk navn Biotodoma cupido (Heckel, 1840)
Orden/Familie Orden: Perciformes (Piggfinnefisker)
Cichlidae (Ciklider) Wikipedia
Arten er nokså fredelig og sky. Den setter pris på fred og ro, og bør derfor ikke holdes sammen med veldig aktive eller aggressive arter. Mellomstore/ mindre, fredlige fisker er ideelle sammen med disse.

En oval, mellomtykk fisk. Det finnes flere fargevarianter. Grunnfargen er sandfarget eller en annen lys farge. Den har en svart prikk på ryggen - ned mot halen. Et svart bånd løper fra pannen gjenom øyet og ned til hjørnet av gjellelokkene. Fargen varierer med lysvinkelen. På godt voksne individer som holdes under optimale forhold skinner den i alle regnbuens farger. Fiskens kropp skinner i grønne, blå og fiolette nyanser alt etter hvordan lyset faller inn. Ungfisk er nokså fargeløse i forhold. På sidene av hodet har de iridiscerende blå områder.

Biotop:
Klartvannselver med langsom vannbevegelse. Lett surt vann blant nedfalne trestammer og røtter og fin sandbunn. Akvariet bør derfor innredes med gjemmesteder (planter og røtter) i bakkant og åpne flater med sandbunn i forkant.

Om oppdrett:
Arten er sjelden å drette i akvarium. Under leken kan de være nokså aggressive (revirhevdende) og grave en del i akvariet.

De leker åpent og legger eggene i en utgravd fordypning i substratet eller på en litt større sten. Tidligere rapporter anga at de var munnrugere, men dette er ikke korrekt. De bruker imidlertid munnen til å flytte yngelen fra skjulested til skjulested.

Hunnen legger rundt 100 egg, som hun vokter mens hannen vokter reviret. Eggene klekker etter ca 2 dager, og yngelen blir frittsvømmende etter omlag ytterligere 8 dager.

Yngelen må få svært liten mat - f.eks infusorier og flytende fôr. Først etter ytterligere et par uker er den stor nok til å kunne få nyklekket artemia. Yngelen er svært følsom for vannkvaliteten, og er vanskelig å få til å leve opp.
Maks. størrelse 14 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Noen angir at fullvoksne hanner har heltrukne blå linjer under øynene mens hunnene har flekker. Voksne hanner har noe utdratte spisser på rygg- og analfinnene. Andre mener at en slik kjønnsforskjell ikke er til stede. Ved lek kan man se forskjell ved å se på genitalpapillene.
Fòr og fòring Carnivore (Kjøtteter)
Omnivore i akvarium. Har nokså liten munn, og liker derfor liten mat. Er litt reservert i matfatet, særlig om det er aktive og glupske arter der. Det er derfor viktig å følge med at den faktisk får i seg noe mat. Den liker å sile sanden gjennom gjellene på jakt etter mat, så det er viktig at sanden ikke er skarp!
Oppdrett
NAF Oppdrettsvalør GULL
Minimum størrelse liter på akvariet 250 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 395)
Temperatur 23° C - 29° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 5 - 7
Hardhetsgrad på vann (GH) 5 - 20
Sist endret 26.12.05 kl 12:49 av Admin
395 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Andre har fisken sammen med
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap