Hemirhamphodon phaiosoma (Halvnebb)


Vi har dessverre ikke bilde av denne arten. Kan du hjelpe oss?
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Ukjent
  Andre navn
  • Hemirhamphus phaiosoma
Latinsk navn Hemirhamphodon phaiosoma (Bleeker, 1852)
Orden/Familie Orden: Beloniformes (Horngjelfisker)
Hemiramphidae (Halvnebb) Wikipedia
Utbredelse og habitat
Hemirhamphodon phaiosoma fins i myrsumpene i Kalimantan Barat (Vest-Kalimantan) og Kalimantan Tengah (Sentral-Kalimantan) på Borneo, samt på øyene Bangka (mellom Sumatra og Borneo) og Belitung (rett ved Sumatra). Her lever den i bekker og elver med surt til nøtralt, bløtt vann, både klarvann og sortvann. Den oppholder seg helst der det er tett vegetasjon, og tilbringer mye av sin tid helt oppe i overflaten, der den leter etter maur, fluer, mygg og andre små insekter. Leveområdet overlapper delvis med leveområdene til slektningene [i]H. tengah[/i] og [i]H. chrysopunctatus[/i] i Kalimantan Tengah. Andre fiskearter som er fanget i samme fangslokasjoner som H. phaiosoma, omfatter (foruten de nevnte artene i samme slekt) bl.a. Desmopuntius sp., Rasbora sumatrana, R. sarawakensis, R. cephalotaenia, R. agilis, Eirmotus octozona, Acantophtalmus shelfordi, Nemacheilus selangoricus, Doryichthys sp., Channa striataLepidocephalichthys sp., Betta cf. dimidiata, og Nandus nebulosus.

Utseende og andre kjennetegn
Arten varierer en del i fargene, som kan henge sammen med forholdene i de ulike habitatene. Fargen synes å bli mer intens i sortvann, der vannet er brunt av tanniner, enn i klart eller grumsete vann. Individer fanget på Belitung er beskrevet med gulbrun kropp, mens individer fra Kalimantan Barat har blålig farge med et rosa anstrøk. Alle individer har horisontale røde/rosa striper på kroppen - én hos hunnen, to eller flere hos hannen. Underkjeven er forlenget og krummet noe oppover, og har en kraftig rød strek hele veien. Antall ryggfinnestråler er 21-25.

Forhold i akvariet
Denne arten bør holdes i et godt beplantet akvarium med god lengde/grunnflate, slik at det blir mye horisontal svømmeplass. Sirkulasjonen kan være svak til moderat. De vil føle seg trygge om de har flyteplanter og/eller lange, finbladete stilkplanter å gjemme seg blant. Akvariet må ha dekkglass ettersom de er lettskremte og fort kan komme til å hoppe. Vannet skal være surt til nøytralt (fangstlokasjoner i Kapuas-området: pH 5,6, 6,7 og 7,2), bløtt ferskvann. Gode vannbytterutiner er viktig ettersom arten er sensitiv overfor dårlig vannkvalitet.

Kompatibilitet
Arten trives i små grupper. De er stort sett fredelige mot artsfrender og andre arter. De kan holdes sammen med andre arter som foretrekker de samme forholdene i akvariet, f.eks. kuhliiål og andre fredelige smerlinger (Pangio sp., Kottelatlimia sp., Lepidocephalichthys sp.), labyrintfisk (Sphaerichtys sp., Betta sp., Trichopsis sp.), små karpefisk (Sundadanio sp., Eirmotus sp., ???????Desmopuntius sp., Rasbora sp., Boraras sp., Trigonostigma sp., Brevibora sp.), og andre (Doryichthys sp.) fra samme region. De må ikke holdes sammen med store eller aggressive fisk eller fisk som kan utkonkurrere dem i "matfatet".

Tilgjengelighet
H. phaiosoma fins av og til på listene til grossister som leverer akvariefisk til norske dyrebutikker (i 2022).

Status på IUCNs rødliste
Vurdert som livskraftig (LC), men habitatene til arten er like fullt truet av dambygging, avskoging, ødeleggelse av myrområdene og anleggelse av palmeoljeplantasjer.

Kilder
Tan og Lim 2013
Lim m.fl. 2016
Daniels, 2020
Schlüter 2001
Fishbase.se
Informasjon som gjelder alle arter i genus Hemirhamphodon
Hemirhamphodon er en slekt innenfor familien Zenarchopteridae i orden Beloniformes. Det er minst ni arter innenfor denne slekten. Artene i slekten lever hovedsakelig i surt til nøytralt, bløtt ferskvann i bekker og elver i regnskogen i Sørøst-Asia. Mens syv av artene kun fins på Borneo, har to arter et større utbredelsesområde i sør-Thailand, Malaysia, Singapore og Indonesia. Hemirhamphodon holder seg for det meste i vannoverflata, der de jakter på hovedsakelig terrestriske insekter, særlig maur. Morfologisk kjennetegnes de ved at begge kjønn har en sterkt forlenget underkjeve, derav navnet "halvnebb". I motsetning til de andre slektene innenfor familien, har de tenner langs hele underkjeven. Kroppen er lang og smal. De er små av vekst, mellom 4 og 10 cm lange. Artene har kjønnsdimorfisme, dvs. at hanner og hunner er morfologisk ulike. Bl.a. er hannen er som regel større enn hunnen, ulikt de andre slektene, der det er motsatt. Alle artene er vivipare, dvs. at de føder levende unger, med unntak av én art som legger egg. Hemirhamphodon er fredelige mot artsfrender og andre fiskearter.
Maks. størrelse 5.8 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Ja
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Hannen er større enn hunnen. Han har andropodium (modifisert analfinne). Hannen har 1-3 rosa/rød striper langs kroppen, mens hunnen alltid har 1 rosa/rød stripe.
Fòr og fòring Omnivore (Altetende)
Smått levendefór som småfluer (f.eks. bananfluer og såkalte black soldier fly), maur, mygg o.l. foretrekkes, men kan også tilvennes annet akvariefór, inkl. frossenfór som artemia, mygglarver etc. Litt plantemateriale i kosten er også gunstig.
Oppdrett Føder levende unger.
NAF Oppdrettsvalør GULL
Minimum størrelse liter på akvariet 80 liter
Temperatur 24° C - 28° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 5 - 7.2
Hardhetsgrad på vann (GH) 1 - 5
Sist endret 27.12.22 kl 13:55 av Kuledrøm

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Tilfeldig bekjentskap
© Trond Stegarud
Reklame for plussmedlemskap