Hemirhamphodon pogonognathus (Halvnebb)


© TorillNB
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Ukjent
  Andre navn
  • Hemiramphus pogonognathus
Engelsk:
  • Forest halfbeak
  • bearded halfbeak
  Bilder (5 stk)

Latinsk navn Hemirhamphodon pogonognathus (Bleeker, 1853)
Orden/Familie Orden: Beloniformes (Horngjelfisker)
Hemiramphidae (Halvnebb) Wikipedia
Utbredelse og habitat
Hemirhamphodon pogonognathus er den arten i slekten Hemirhamphodon som har størst geografisk utbredelse, fra sørlige Thailand til vestlige Borneo (Kalimantan Barat). Her lever den i innsjøer og rolige deler av bekker og elver, både i sortvann og klarvann, i regnskoger og våtmarker/myrsumper. Den oppholder seg helst der det er tett vegetasjon, og tilbringer mye av sin tid helt oppe i overflaten, der den leter etter fluer, mygg, maur og andre små insekter. I noen områder lever den i samme biotop som andre arter i slekten, f.eks. sammen med [i]H. kapuasensis[/i] i Kalimantan Barat. Den er også funnet sammen med 

Utseende og andre kjennetegn
Dette er den største arten innenfor slekten. hannene blir inntil 10 cm lange, hunnene en del mindre. Grunnfargen på kroppen er lys/hvitaktig, med rosa og blått skimmer langs flankene. På nedre del av sidene er det fire blå til blågrønne avlange flekker. Det går en tynn, svart stripe langs ryggen. Hale- og gattfinne er kantet med nesten selvlysende blåhvitt. Underkjeven er forlenget og hos voksne hanner sterkt nedoverbøyd (ser nesten ut som en "tråd" fra tuppen av underkjeven) og rødfarget.

Forhold i akvariet
H. pogonognathus bør holdes i et godt beplantet akvarium med god lengde/grunnflate, slik at det blir mye horisontal svømmeplass. Sirkulasjonen kan være svak til moderat. De vil føle seg trygge om de har flyteplanter og/eller lange, finbladete stilkplanter å gjemme seg blant. Akvariet må ha dekkglass ettersom de er lettskremte og fort kan komme til å hoppe. Vannet skal være surt, bløtt ferskvann. Gode vannbytterutiner er viktig ettersom arten er sensitiv overfor dårlig vannkvalitet.

Kompatibilitet
Arten trives i små grupper. De er stort sett fredelige mot artsfrender og andre arter. De kan holdes sammen med andre arter som foretrekker de samme forholdene i akvariet, f.eks. kuhliiål og andre smerlinger (Pangio sp., Lepidocephalichtys sp., Kottelatlimia sp.), labyrintfisk (Sphaerichtys sp., Betta sp., Trichopsis sp.), små karpefisk (Sundadanio sp., Eirmotus sp., ???????Desmopuntius sp., Rasbora sp., Boraras sp., Trigonostigma sp., Brevibora sp.), samt andre arter (f.eks. Doryichtys sp.) fra samme region. De må ikke holdes sammen med store eller aggressive fisk eller sammen med fisk som kan utkonkurrere dem i "matfatet".

Tilgjengelighet
H. pogonognathus fins jevnlig på listene til grossister som leverer akvariefisk til norske dyrebutikker (i 2022).

Status på IUCNs rødliste
Per 2020: Livskraftig (LC)., men habitatene til arten er like fullt truet av dambygging og opparbeiding av palmeoljeplantasjer, som fører til avskoging og ødeleggelse av myr- og våtmarksområder.

Kilder/litteratur
Tan og Lim, 2013
Lim m.fl. 2016
Daniels og Allen 2020
Ecology Asia
Informasjon som gjelder alle arter i genus Hemirhamphodon
Hemirhamphodon er en slekt innenfor familien Zenarchopteridae i orden Beloniformes. Det er minst ni arter innenfor denne slekten. Artene i slekten lever hovedsakelig i surt til nøytralt, bløtt ferskvann i bekker og elver i regnskogen i Sørøst-Asia. Mens syv av artene kun fins på Borneo, har to arter et større utbredelsesområde i sør-Thailand, Malaysia, Singapore og Indonesia. Hemirhamphodon holder seg for det meste i vannoverflata, der de jakter på hovedsakelig terrestriske insekter, særlig maur. Morfologisk kjennetegnes de ved at begge kjønn har en sterkt forlenget underkjeve, derav navnet "halvnebb". I motsetning til de andre slektene innenfor familien, har de tenner langs hele underkjeven. Kroppen er lang og smal. De er små av vekst, mellom 4 og 10 cm lange. Artene har kjønnsdimorfisme, dvs. at hanner og hunner er morfologisk ulike. Bl.a. er hannen er som regel større enn hunnen, ulikt de andre slektene, der det er motsatt. Alle artene er vivipare, dvs. at de føder levende unger, med unntak av én art som legger egg. Hemirhamphodon er fredelige mot artsfrender og andre fiskearter.
Maks. størrelse 10 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Ja
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Hannen er større enn hunnen. Han har en rød "tråd" som henger fra tuppen av underkjeven. Han har andropodium, som brukes til å befrukte hunnen.
Fòr og fòring Omnivore (Altetende)
Smått levendefór som småfluer (f.eks. bananfluer og såkalte black soldier fly), maur, mygg o.l. foretrekkes, men kan også tilvennes annet akvariefór, inkl. frossenfór som artemia, mygglarver etc. Litt plantemateriale i kosten er også gunstig.
Oppdrett Arten er levendefødende, med forholdsvis små kull (30-40 yngel). Yngelen er ikke så vanskelig å fôre opp, det er en større utfordring å få hunnen til å ikke abortere. Hunnen bør ik
NAF Oppdrettsvalør GULL
Minimum størrelse liter på akvariet 140 liter
Temperatur 24° C - 28° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 5 - 7
Hardhetsgrad på vann (GH) 1 - 6
Sist endret 27.12.22 kl 13:56 av Kuledrøm

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap