Mikrogeophagus ramirezi (Sommerfuglciklide)


© Bjarne Sætrang
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Middels
  Andre navn
  • Ram, Blue ram, German blue ram, Asian ram, Butterfly cichlid, Ramirez's dwarf cichlid, Dwarf butterfly cichlid and Ramirezi.
Engelsk:
  • Ram cichlid
Latinsk navn Mikrogeophagus ramirezi (Myers & Harry, 1948)
Orden/Familie Orden: Perciformes (Piggfinnefisker)
Cichlidae (Ciklider) Wikipedia
Mikrogeophagus ramirezi, sommerfuglciklide er en meget vakker og populær liten sør-amerikansk ciklide. Den trives best i par.
Hvis du ønsker lek på disse bør du skaffe deg flere eksemplarer og la de få velge partner selv. Å putte en av hvert kjønn i akvariet og tro at de vil pare seg vil sjelden fungere. Mikrogeophagus ramirezi er monogame ciklider og begge foreldrene deltar i egg/yngel-pleie.

Mikrogeophagus ramirezi er en rolig og vennlig ciklide som lett blir sky hvis den holdes sammen med agressive/aktive fisker. Innred akvariet med mye planter, steiner og huler. Krever sand/finkornet substrat da den siler sanden gjennom gjellene på søken etter mat.

Noen erfarer at denne cikliden er veldig skjør. Det trenger nødvendigvis ikke å være helt riktig. Imidlertid er det å foretrekke å kjøpe Mikrogeophagus ramirezi som er avlet i europa (Tyskland, Nederland og Tsjekkia) da disse er sterkere og mere hardføre. Eksemplarer som er avlet i asia er ofte injesert med mye hormoner for å bringe frem fargene, noe som fører til at cikliden tåler mye mindre og i verste fall kan være sterile.

Innred akvariet med en del planter, da fisken kan være litt nervøs. Bruk helst sand som substrat i akvariet. Fisken graver groper i sanden som den flytter yngelen til senere. Det anbefales også å ha noen flate steiner i akvariet (f.eks. skifer), ettersom dette er egnede eggleggingsplasser for sommerfuglciklidene.

Kan tilvennes forskjellige vannverdier, men er svært følsom for svingninger i disse, så stabile vannverdier er det viktigste. Ph bør være godt under 7.

En del akvarister mener å ha mistet sommerfuglciklider etter å ha foret med røde mygglarver. Dette er ikke vitenskaplig fastslått på noen måte, men noe man i alle fall bør vite om. Årsaken behøver ikke nødvendigvis ligge i innholdet i de røde mygglarvene, men kan like gjerne skyldes feil oppbevaring av frossentfôret, f.eks. at det har tint opp og blitt frosset igjen senere (f.eks. hos butikk eller under transport).
Det pleier å bli anbefalt å gi hvite og sorte mygglarver istedet.
Informasjon som gjelder alle arter i genus Mikrogeophagus
Mikrogeophagus betyr liten (mikro) jordspiser (geophagus). Dette beskriver måten disse dvergciklidene leter etter mat på, ved å sile sand gjennom gjellene.
Maks. størrelse 7 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Hunnens buk er rødlig, og når hun blir kjønnsmoden og parringsklar blir den rød/lilla. Hannen er litt større i vekst. Hannens fremste ryggfinnestråler er lengre enn hunnens, men det er ikke lett å se første gang man prøver. Hannens bakerste bukfinne blir også lengre og mere kantete enn hunnens.
Fòr og fòring Omnivore (Altetende)
Egentlig kjøttetende som alle ciklider, men spiser også granulat/tørrfòr med høyt proteininnhold. Kan med fordel gis en liten godbit av grønt innimellom som fersk agurk eller litt grønne erter.
Oppdrett Sommerfuglciklidene danner par og holder normalt sammen hele livet. Når hunnen er klar for lek/egglegging, vil hun bli dyprød i buk/brystregionen. Sommerfuglciklidene leker åpent, ... Les mer
NAF Oppdrettsvalør SØLV
Minimum størrelse liter på akvariet 80 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 204)
Temperatur 24° C - 29° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 5 - 6.5
Hardhetsgrad på vann (GH) 0 - 5
Sist endret 18.12.12 kl 19:28 av Admin
204 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken
Mikrogeophagus ramirezi (Sommerfuglciklide) er den 20. mest populære fisken i norske akvarier

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Andre har fisken sammen med
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap