Oppdrett av Symphysodon aequifasciatus (Diskus)


Ingen kjent framgangsmåte for oppdrett av denne arten. Kommenter gjerne om du har erfaring.

58 oppdrett av denne arten registrert mellom 2005 og 2018

Vis oppdrett pr år:
2018 2017 2016 2015 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005
  Kommentarer
Amazonas
Amazonas 0 Oppdrett av discus
Når du skal starte med discus, og ønsker å få deg et lekspar, så kan det lønne seg å kjøpe en gruppe ungfisk på størrelsen 7-8 cm - for så å fore disse godt et halvt års tid - da vil de ha vokst seg til ca 10 cm størrelse. Om du klarer å holde forholdene gode i karet vil det ettehvert starte å dra seg ut par i gruppen. Et par vil stå å beskue hverandre i karet, og gjerne ta et lite bukk for hverandre når de møtes. De vil også stå inntil hverandre og slå med halefinnene mot hverandre - en slags flagring i hele kroppen.

Da har du et par! Hva gjør du da?

Skal du ha suksess med oppdrettet bør du fjerne de andre fiskene fra karet - slik at leksparet kan få gå alene og i fred.

Etterhvert vil hunnen begynne å rense et ønsket sted til eggleggingen. Dette kan jo gjerne være en lekspotte av kjeramikk, eller en sten, en rot eller et stort blad. Hannen vil følge nysgjerrig med - og gjerne hjelpe til litt han også. Når de har funnet seg et egnet sted og stått å nappet og rengjort dette en stund så vil hunnen "testkjøre" litt. Hun gnir seg inntil med genpapillen der hvor eggene skal plasseres.

Når hun så begynner å legge eggene så vil hun legge disse i striper oppover potta, stenen eller rota. Hannen følger spent med og befrukter eggene umiddelbart.

Befruktede egg er gjerne mørkoransj. Ubefruktede egg dør etter 1 døgn og blir hvite.

Eggene klekker etter ca 3-4 døgn, og yngelen er frittsvømmende etter litt under 1 uke.

Yngelen må da fores med nyklekket artemia 4-5 ganger om dagen til de er ca 1-2 cm store. Da kan du gå gradvis over til oksehjerte og annet for.

Opptilmale forhold er nødvendig for å få discus i lek.

Jeg har hatt suksess med følgende vannverdier:

ph: 6,5
No2: 0
No3: 0
Temp: 29
Vannbytte med kaldt vann gir ofte trigging til lek, samt røde mygglarver.