Nothobranchius eggersi


© Johnny Jensen
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Middels
  Bilder (1 stk)

Latinsk navn Nothobranchius eggersi (Seegers, 1982)
Orden/Familie Orden: Cyprinodontiformes (Tannkarper)
Aplocheilidae (Killifisker) Wikipedia
Trenger hovedsaklig levendefôr, da ikke alle vil ta tørrfôr.

I naturen er dette en annuell art, det vil si den lever kort og dør ut i tørketiden. Eggene den har lagt i mudderet overlever imidlertid tørken, og vil klekke når neste regntid setter inn. Deretter vokser yngelen fort og kommer raskt i kjønnsmoden alder, og det hele repeterer seg før neste tørketid setter inn.
Betegnelsen "annuell art" betyr i bunn og grunn at arten er ett-årig. Noe lengre levetid kan forventes i akvarium, men altså ikke alltid.

Alt dette er en overlevelsesstrategi som er felles for de annuelle killiene som lever i områder der tørketid inntreffer. Det at eggene overlever tørken nede i det lett fuktige mudderet, sikrer dem overlevelse som art og nye generasjoner vil dukke opp hver regntid.

Dette vil si at i akvarium er den ikke så langlivet som en del andre fiskearter, men den overlever stort sett lengre enn i naturen siden den ikke rammes av tørke i akvariehobbyen. Noen langlivet fisk er det imidlertid ikke snakk om.

OPPDRETT:
Den er lett å oppdrette i akvarium, men pga forholdene som er nevnt ovenfor, er eggene nødt til å ha en simulert "tørketid" for å utvikles og klekke. De fleste akvarister pleier å sette ned en litt dyp skål fyllt med torvmose (koking gjør at torv synker raskere). Paret vil da dykke ned i torven sammen, og legge noen få egg pr omgang. Man pleier å la torvskålen stå en stund, fra en uke til fjorten dager, før man tar den opp. Deretter siler man av vannet gjennom en sil, og torven tørkes lett til den bare er såvidt fuktig (ikke våt!). Enkelte sier den skal ha omtrent samme fuktighet som fersk pipetobakk. Deretter legges torvklasen med eggene inni i en lukket pose på et varmt sted som holder noen-og-tyve grader. Hvor lenge, varierer med ulike forhold og med temperaturen. For N. eggersi er inkubasjonstiden anbefalt til ca 10-14 uker. Eggenes utvikling kan følges ved at man kontrollerer posen jevnlig. Når man tydelig kan se yngelens hele øye gjennom eggeskallet, er de ferdige til klekking. De klekker imidlertid ikke før de legges i vann.

Et egnet yngelkar settes opp med lav vannstand, og torven legges over i karet. Etter bare få timer er det full klekking på gang og yngelen popper ut av torven.

Dette er i grove trekk hvordan oppdrettet går til.
For mer detaljert informasjon om oppdrett, bruk gjerne Google.
Maks. størrelse 5 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell
Fòr og fòring
Oppdrett
NAF Oppdrettsvalør SØLV
Minimum størrelse liter på akvariet 40 liter
Temperatur 24° C - 28° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 6.2 - 6.7
Hardhetsgrad på vann (GH) 1 - 6
Sist endret 09.12.09 kl 17:47 av Admin

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap