Tetraodon lineatus (Fahaka)


© Johnny Jensen
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Ganske vanskelig
  Andre navn
 • Tetraodon lineatus lineatus
 • Crayracion fahaca
 • Tetraodon fahaka
 • Tetraodon fahaka fahaka
 • Tetraodon physa
 • Tetraodon fahaka strigosus
 • Tetraodon lineatus strigosus
 • Tetrodon strigosus
 • Tetraodon fahaka rudolfianus
 • Tetraodon lineatus rudolfianus
Engelsk:
 • Fahaka puffer
 • Nile puffer
  Bilder (3 stk)

Latinsk navn Tetraodon lineatus (Linnaeus, 1758)
Orden/Familie Orden: Tetraodontiformes (Fastkjevete fisker)
Tetraodontidae (Kulefisker) Wikipedia
Tetraodon lineatus, fahaka, er en storvokst kulefiskart (43 cm lang) som fins i elver (Nilen og Volta) og innsjøer (lake Turkana) i Afrika. Arten er "lubben" med ganske butt snuteparti. Grunnfargen er gul, og den har horisontale til skråstilte bånd i brunt til rødbrunt langs sidene og på ryggen. Halefinnen er stor og gul. Unge individer kan ha et mer flekkete utseende med øyeflekker.

Fahaka er en vanlig art i handelen. Dette er ikke problemfritt, da den ofte havner i akvarier som ikke er egnet. Fahakaen er en fiskeart med helt spesielle behov. For det første blir den stor, og trenger et stort akvarium. For det andre er den en av de mest aggressive kulefiskartene i hobbyen, samtidig som den er lettstresset. Den skal derfor holdes helt alene. Ikke frist skjebnen med å prøve den sammen med andre fiskearter - det vil som regel gå galt, enten ved at den lar seg stresse av de andre fiskene, og/eller at de andre fiskene blir drept. For det tredje har den et spesialisert kosthold med behov for mye snegler og insekter med harde skall - man må ha i tankene at man skal klare å skaffe tilveie all denne maten, og det kan være både krevende og kostbart. Ikke fall for fristelsen av å fôre utelukkende med reker og muslinger, da disse inneholder stoffet thiaminase og ved overforbruk kan medføre en helserisiko for fisken.

Akvariet innredes med et tykt sandlag som fahakaen kan grave seg ned i. Innred dessuten med røtter, steiner og planter, evt. huler o.l.. Det er dog ikke så sikkert at den vil la plantene være i fred.

Fahakaen går for å ha mye personlighet, og kan danne en sterk tilknytning til menneskene den bor hos.

Se også viktig info under.
Informasjon som gjelder alle arter i genus Tetraodon
Tetraodon er en slekt med ni arter av ferskvannskulefisk fra Afrika. Artene varierer i både utseende, størrelse og oppførsel. Her finner vi den største ferskvannskulefisken av dem alle, og her finner vi også noen av de mest aggressive kulefiskartene vi kjenner til. VIKTIG INFO: 1) De har "hud" i stedet for skjell, og er derfor spesielt sårbare overfor ammoniakk, nitritt og nitrat, samt kobber. God filtrering og store nok vannbytter ofte nok er viktig. Vær varsom mht. medisinering med kobberholdige medisiner. 2) De kan blåse seg opp. Unngå å framprovosere dette, og pass spesielt på at de ikke blåser seg opp i luft, som er potensielt farlig for fisken. Om den skal fanges: Led den inn i en kopp e.l. i stedet for håv. 3) De er giftige. Sørg for at barn og husdyr ikke får tak i dem. 4) De har sterke tannplater, og trenger mye tilskudd av hard kost for å slite ned tennene. Overgrodde tenner kan medføre problemer med å innta føde. Ikke alle arter i slekten har denne utfordringen. 5) De har ofte innvollsorm, og det kan være lurt å behandle forbyggende mot dette.
Maks. størrelse 43 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Ikke kjent.
Fòr og fòring Carnivore (Kjøtteter)
Hard kost er nødvendig for å slite ned tannplatene. Det anbefales et kosthold bestående av mye snegler, samt meitemark, insekter (sirisser, gresshopper, dubiakakerlakker). Kan fôres med fiskekjøtt, reker, muslinger, kreps og krabbe av og til.
Oppdrett Har vært drettet i fangenskap.
NAF Oppdrettsvalør Ikke satt
Minimum størrelse liter på akvariet 900 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 426)
Temperatur 23° C - 26° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 6 - 7.8
Hardhetsgrad på vann (GH) 10 - 12
Sist endret 22.07.22 kl 18:01 av Kuledrøm
426 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D.Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap