Trichopsis schalleri (Trestripet knurregurami)


© Tone Andreassen
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Middels
  Andre navn
Engelsk:
  • Threestripe gourami
Latinsk navn Trichopsis schalleri (Ladiges, 1962)
Orden/Familie Orden: Perciformes (Piggfinnefisker)
Osphronemidae (Guramier) Wikipedia
Utbredelse og habitat
Trichopsis schalleri er en liten gurami (Osphronemidae) med utbredelse i Thailand, Laos, Kambodsja og Vietnam (bl.a. vassdragene Mekong og Chao Phraya). Her lever den i alle slags habitater med saktestrømmende eller aller helst stillestående vann og mye akvatisk vegetasjon: dammer, myrer, sumper, våtmarker, rismarker, vanningskanaler, veigrøfter, små bekker og flomsletter. T. schalleri lever av små insekter og zooplankton.

Utseende og andre kjennetegn
Arten blir ca. 5 cm lang. Kroppen er knivformet, flattrykt fra sidene. Fargen på kroppen er lys beige/brun. Den har to mer eller mindre brutte mørke horisontale striper langs kroppen, hvorav den øverste kan variere i fargesterkhet etter humør og andre forhold. Finnene er overstrødd med små mørke flekker, og kantet med rødt. Kropp og finner har et vakkert metallskimrende fargespill i blått og grønt. Gattfinnen har lang base. Ryggfinnen har kortere base. Halefinnen er spadeformet. Bukfinnene er trukket ut i lange tråder. Den likner mye på sin slektning T. pumila, som er litt mindre og har flekker i stedet for en definert andre linje langs overkroppen. Både hunner og hanner kan lage de karakteristiske knurre-/kneppe-/klirrelydene slekten Trichopsis er kjent for. Det skjer under lek, eller hvis f.eks. to hanner skal hevde seg for hverandre.

Forhold i akvariet
Akvariet trenger ikke å være mer enn ca. 50 L til en liten gruppe. Innred med røtter og tett beplantning (inklusive flyteplanter), samt gjerne huler og kvister. Vannet kan være surt til nøytralt, og bløtt. Det skal være lite sirkulasjon. Bruk dekkglass eller heldekkende armatur for å holde god temperatur på lufta rett over vannspeilet. Dempet belysning foretrekkes, og får også fram fargespillet i finnene bedre. Tilsett gjerne blader av catappa, eik, bøk eller liknende, det tilfører tanniner som gjør vannet litt surere og mørkere. Løvet gjør også bunnen mørkere, noe som bedre bringer frem fiskens flotte farger. Det er en litt ømtålig fisk, så jevnlige vannbytter er viktig. Det er bedre å gi små vannbytter ofte, istedenfor store vannbytter sjeldnere.

Kompatibilitet
T. schalleri er en fredelig fiskeart. De kan holdes i små grupper, i artskar eller sammen med andre små og fredelige fiskearter. Det kan være f.eks. små stimfisk som rasboraer (Trigonostigma sp., Boraras sp., Eirmotus sp.) og sandsmetter (Pangio sp., Lepidocephalichtys sp.). T. schalleri konkurrerer ikke så godt om maten, så det man tenke på ved valg av akvarie-samboere.

Tilgjengelighet
T. schalleri er jevnlig å finne på listene til grossister som leverer fisk til dyrebutikker i Norge (pr. 2022).

Status på IUCNs rødliste
Per 2011: Livskraftig (LC).

Kilder/litteratur
Fishbase.se
Seriously fish
Vidthayanon, C. 2012
Informasjon som gjelder alle arter i genus Trichopsis
Trichopsis er en slekt i guramifamilien (Osphronemidae), underfamilie Trichogastrinae, som består av tre arter med utbredelse i Sørøst-Asia (Myanmar, Laos, Vietnam, Kambodsja, Thailand, Malaysia, Indonesia, Singapore). De lever i alle slags habitater med saktestrømmende til stillestående ferskvann med tett akvatisk vegetasjon. De er små av vekst, mellom 4 og 7 cm lange (lengde), med knivformet kroppsfasong. De har trådliknende bukfinner som de bruker som «følehorn». Som andre labyrintfisk kan de ved hjelp av det såkalte «labyrintorganet» ta opp oksygen fra lufta over vannspeilet. Egg legges i et skumrede som hannen lager av luftbobler festet under blader, i huler e.l. Trichopsis lager hørbare «klirrelyder» med brystfinnene. Både hanner og hunner kan lage disse lydene under lek og ellers som kommunikasjon. Fredelige fisk.
Maks. størrelse 5 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Hannen er mer fargerike.
Fòr og fòring Omnivore (Altetende)
Spiser smått frossent- og levendefór i tillegg til tørrfór.
Oppdrett Hannen lager et skumrede gjerne under et blad, en flyteplante e.l. hvor han fører eggene etter at de er befruktet.
NAF Oppdrettsvalør SØLV
Minimum størrelse liter på akvariet 30 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 280)
Temperatur 23° C - 28° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 6 - 7
Hardhetsgrad på vann (GH) 1 - 8
Sist endret 30.12.22 kl 16:36 av Kuledrøm
280 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Andre har fisken sammen med
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap