Corydoras aeneus (Metallpansermalle)


© Bjarne Sætrang
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Lett
  Andre navn
  • Hoplosoma aeneum
  • Callichthys aeneus
  • Albino Cory
  • Corydoras schultzei (synonym)
  • Kobberpansermalle
  • Kobbermalle
Engelsk:
  • Bronze corydoras
Latinsk navn Corydoras aeneus (Gill, 1858)
Orden/Familie Orden: Siluriformes (Maller)
Callichthyidae (Pansermaller) Wikipedia
Corydoras aeneus er en av de aller vanligste Corydoras-artene i handelen. Finnes også i albino-variant, som det selges svært mye av. Den er også en av de mest utbredte artene i naturområdene der de kommer fra (Amazonas, Sør-amerika).

Denne artens store utbredelsesområde i Amazonas er kanskje en av årsakene til at denne arten finnes i flere forskjellige varianter mht farger, mer variable enn noen annen Corydoras-art. De finnes med nesten selvlysende metallic farger i grønt, gull og rødt, blant annet.
En ensfarget, helt svart variant finnes også (Corydoras sp. 'Black') men denne svarte er menneskeskapt, dvs en farge som er selektivt avlet frem.

Bare fremtiden vil vise om alle de ulike naturlige variantene som i dag kalles Corydoras aeneus etterhvert vil bli skilt ut i egne arter og få egne navn. Men foreløbig er det mange varianter under navnet C Aeneus, og med fargevarienten tilføyd til slutt, som f.eks. Corydoras aeneus 'Gold stripe', Corydoras aeneus 'Green Laser' eller Corydoras aeneus 'Red shoulder'.
Informasjon som gjelder alle arter i genus Corydoras
Alle corydoras-artene kommer fra Sør-Amerika og trives derfor best i surt vann med lav gh og kh. De trives best i grupper på minst 5 til 6 individer, helst flere. I naturen forekommer de ofte i enorme, store stimer på flere hundre individer. Det finnes noen få arter som er unntak på det området, og de er utelukkende blant de største og langsnutede Corydorasene. Alle artene har barter (korte skjeggtømmer) ved munnen som de bruker til å lete etter mat i bunnlaget/sanden. På grunn av denne adferden er det viktig å ha fin, avrundet sand som bunnsubstrat ellers kan fisken få skader på dette viktige følsomme organet. For å kunne lukte seg frem til føde må de ha bartene i behold. Skarp eller grov grus er derfor ikke å anbefale. Sand anbefales som bunnlag dersom man ønsker å holde Corydoras! Corydoras kan også miste bartene sine dersom vannkvaliteten er dårlig, og/eller hvis det dannes ammoniakk og usunne bakterier i bunnlaget. Dette skjer nesten alltid i akvarier med grus, ikke hvis det er sand på bunnen. Corydoras-slekten inneholder rundt 180 vitenskaplig beskrevne arter med navn, et tall som stadig øker, og i tillegg kommer C-og CW-numrene (arter som enda venter på vit. beskrivelse og navn) som er omtrent like mange. Corydoras spiser ikke rent grøntfôr, men forertrekker mere kjøttbasert føde som insekter og små krepsdyr som artemia og mygglarver. Men om det fôres med vanlige malletabletter som også inneholder noe spirulina for eksempel (en algetype) så spiser de det også.
Maks. størrelse 7.5 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Ja
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Hunnen er større en hannen. Sett fra siden har hunnen avrundet buk, mens hannene er noe innhul like bak/under brystfinnene.
Fòr og fòring Omnivore (Altetende)
Spiser tabelettfór, rekepellets, frossenfór og det meste av hva som daler ned på bunnen. Tar også noe grøntfór (bl.a. erter).
Oppdrett Corydoras aeneus er en av de lettere artene å drette, og derfor en fin nybegynnerfisk for de som ønsker å prøve seg på Corydoras-oppdrett. Dette er en art som kan legge opptil fler... Les mer
NAF Oppdrettsvalør BRONSE
Minimum størrelse liter på akvariet 80 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 193)
Temperatur 21° C - 27° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 6 - 7.5
Hardhetsgrad på vann (GH) 0 - 8
Sist endret 24.10.14 kl 10:44 av Admin
193 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken
Corydoras aeneus (Metallpansermalle) er den 8. mest populære fisken i norske akvarier

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Andre har fisken sammen med
Tilfeldig bekjentskap
© Kent Evenrud
Reklame for plussmedlemskap