Corydoras metae (Svartryggpansermalle)


© -mette-
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Ganske lett
  Andre navn
Engelsk:
  • Masked corydoras
Latinsk navn Corydoras metae (Eigenmann, 1914)
Orden/Familie Orden: Siluriformes (Maller)
Callichthyidae (Pansermaller) Wikipedia
I naturen finner man gjerne C. metae i flokk sammen med sitt motstykke blant de større, langsnutede artene; [FISHLINK=5381]Corydoras simulatus[/FISHLINK], som har det samme mønsteret og tegningene. Dette samme er tilfelle hos en hel rekke Corydoras-arter; man finner små, buttnesede arter med et tilsvarende motstykke blant de større, langsnutede artene, der begge arter har utviklet nøyaktig det samme fargemønsteret. En virkelig fascinerende naturlig utvikling.

Arten forveksles også i blant med [FISHLINK=5340]Corydoras melini[/FISHLINK]. C. metae kjennes imidlertid lett igjen på at den sorte ryggstreken deres stopper ved haleroten og farger denne, mens hos C. melini fortsetter den sorte streken lengre; helt ut i nedre tupp på halefinnen.
Informasjon som gjelder alle arter i genus Corydoras
Alle corydoras-artene kommer fra Sør-Amerika og trives derfor best i surt vann med lav gh og kh. De trives best i grupper på minst 5 til 6 individer, helst flere. I naturen forekommer de ofte i enorme, store stimer på flere hundre individer. Det finnes noen få arter som er unntak på det området, og de er utelukkende blant de største og langsnutede Corydorasene. Alle artene har barter (korte skjeggtømmer) ved munnen som de bruker til å lete etter mat i bunnlaget/sanden. På grunn av denne adferden er det viktig å ha fin, avrundet sand som bunnsubstrat ellers kan fisken få skader på dette viktige følsomme organet. For å kunne lukte seg frem til føde må de ha bartene i behold. Skarp eller grov grus er derfor ikke å anbefale. Sand anbefales som bunnlag dersom man ønsker å holde Corydoras! Corydoras kan også miste bartene sine dersom vannkvaliteten er dårlig, og/eller hvis det dannes ammoniakk og usunne bakterier i bunnlaget. Dette skjer nesten alltid i akvarier med grus, ikke hvis det er sand på bunnen. Corydoras-slekten inneholder rundt 180 vitenskaplig beskrevne arter med navn, et tall som stadig øker, og i tillegg kommer C-og CW-numrene (arter som enda venter på vit. beskrivelse og navn) som er omtrent like mange. Corydoras spiser ikke rent grøntfôr, men forertrekker mere kjøttbasert føde som insekter og små krepsdyr som artemia og mygglarver. Men om det fôres med vanlige malletabletter som også inneholder noe spirulina for eksempel (en algetype) så spiser de det også.
Maks. størrelse 6 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Ja
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Hunner er noe rundere i kroppsform enn hannfisker.
Fòr og fòring Omnivore (Altetende)
Altetende. Frossen- og levendefôr. Tablettfôr for maller. Mygglarver.
Oppdrett Leker ofte i akvarium. Et artskar med en leksgruppe er ofte det eneste som skal til, ph under 7 og godt med javamose, sand på bunnen. Corydoras generelt pleier å være rundt et år g... Les mer
NAF Oppdrettsvalør SØLV
Minimum størrelse liter på akvariet 60 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 387)
Temperatur 22° C - 26° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 5.5 - 7.5
Hardhetsgrad på vann (GH) 0 - 10
Sist endret 06.02.09 kl 07:12 av Admin
387 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken
Corydoras metae (Svartryggpansermalle) er den 94. mest populære fisken i norske akvarier

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Andre har fisken sammen med
Tilfeldig bekjentskap
© Odd Meyer Løgevik
Reklame for plussmedlemskap