Corydoras schwartzi (Maskepansermalle)


© Ian Fuller
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Ganske lett
  Andre navn
Engelsk:
  • Schwartz's catfish
  Bilder (2 stk)

Latinsk navn Corydoras schwartzi (Rössel, 1963)
Orden/Familie Orden: Siluriformes (Maller)
Callichthyidae (Pansermaller) Wikipedia
En lignende art er [FISHLINK=5358]Corydoras parallelus[/FISHLINK] men artene kan enkelt skilles fra hverandre ved at parallelus har en oransje flekk foran ryggfinnen og første finnestråle er svart, mens Corydoras schwartzi har en transparent eller grålig første finnestråle fulgt av et svart område.

Målinger av vanntemperatur i Rio Purus gjort både vår og høst viser ganske høye temperaturer. Fra 27°C og helt opptil 31,8 °C (tørketid). Ph kan synke så lavt som 5,4 under tørketiden, men stiger ved regntiden til langt over 7-tallet.
Informasjon som gjelder alle arter i genus Corydoras
Alle corydoras-artene kommer fra Sør-Amerika og trives derfor best i surt vann med lav gh og kh. De trives best i grupper på minst 5 til 6 individer, helst flere. I naturen forekommer de ofte i enorme, store stimer på flere hundre individer. Det finnes noen få arter som er unntak på det området, og de er utelukkende blant de største og langsnutede Corydorasene. Alle artene har barter (korte skjeggtømmer) ved munnen som de bruker til å lete etter mat i bunnlaget/sanden. På grunn av denne adferden er det viktig å ha fin, avrundet sand som bunnsubstrat ellers kan fisken få skader på dette viktige følsomme organet. For å kunne lukte seg frem til føde må de ha bartene i behold. Skarp eller grov grus er derfor ikke å anbefale. Sand anbefales som bunnlag dersom man ønsker å holde Corydoras! Corydoras kan også miste bartene sine dersom vannkvaliteten er dårlig, og/eller hvis det dannes ammoniakk og usunne bakterier i bunnlaget. Dette skjer nesten alltid i akvarier med grus, ikke hvis det er sand på bunnen. Corydoras-slekten inneholder rundt 180 vitenskaplig beskrevne arter med navn, et tall som stadig øker, og i tillegg kommer C-og CW-numrene (arter som enda venter på vit. beskrivelse og navn) som er omtrent like mange. Corydoras spiser ikke rent grøntfôr, men forertrekker mere kjøttbasert føde som insekter og små krepsdyr som artemia og mygglarver. Men om det fôres med vanlige malletabletter som også inneholder noe spirulina for eksempel (en algetype) så spiser de det også.
Maks. størrelse 6 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Ja
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Hunner noe rundere i kroppsformen og blir ca en halv cm lengre enn hannene. Fullvoksne hanner utvikler en forlenget, høy ryggfinne. Hos en variant, kalt Corydoras cf Schwartzi, kan hannene få en ekstremt høy første finnestråle i ryggfinnen.
Fòr og fòring Omnivore (Altetende)
Altetende. Frossenfôr.
Oppdrett Til tross for at den er så vanlig i handelen, er den veldig vanskelig å oppdrette i akvarium, få rapporter finnes.
NAF Oppdrettsvalør SØLV
Minimum størrelse liter på akvariet 60 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 263)
Temperatur 23° C - 25° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 5.5 - 7.5
Hardhetsgrad på vann (GH) 0 - 8
Sist endret 03.08.16 kl 12:40 av Admin
263 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken
Corydoras schwartzi (Maskepansermalle) er den 66. mest populære fisken i norske akvarier

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Andre har fisken sammen med
Tilfeldig bekjentskap
© Ariel Bornstein
Reklame for plussmedlemskap