Garra rufa (Doktorfisk)


© Sigurd Johannessen
Vanskelighetsgrad
Middels
  Bilder (2 stk)

Latinsk navn Garra rufa (Heckel, 1843)
Orden/Familie Orden: Cypriniformes (Karpefisker)
Cyprinidae (Karper) Wikipedia
Veldig god algespiser som liten, men trenger i tillegg proteinrik føde. Den er en livlig fisk som liver opp akvariet. En hardfør fisk, men ikke for nybegynnere. Man bør ha minst 10 av dem sammen, for når de blir voksne kan de blir svært territoriale og drepe hverandre og lignende arter som minner om deres egen, dersom de er for få. De er uhyre aktive, svømmer raskt og er overalt i akvariet. De suger seg ikke fast på andre fisk, slik mange andre "algeetere" gjør.
De trenger kraftig sirkulasjon i vannet for å trives, så man bør ha en innvendig sirkulasjonspumpe i akvariet i tillegg til et godt utvendig filter. Selv om de i teorien overlever i vanntemperaturer opp til 40 grader, er trivseltemperaturen ca 15-28 grader. De er mer aktive i høye temperaturer.
De bør ha heldekkende topplokk på akvariet, spesielt som unge, for de hopper gjerne ut av akvariet selv om det er stort/høyt.

Doktor fisk er kallenavnet til to arter av fisk: Garra rufa og Cyprinion macrostomum. Begge artene er like effektive til å fjerne død hud. De er opprinnelig fra små elver og sjøer i Irak, Iran, Israel, Jordan, Tyrkia and Syria.

De lever og hekker i utendørs bassenger i b.l.a tyrkiske spa, der de beiter på huden på pasienter med psoriasis. Fisken fjerner de berørte og døde områder av huden og etterlater den friske huden. (De spiser/svelger ikke den døde huden, men de fjerner den mens leter etter mat)
Disse spas er ikke ment som en kurerende behandling, men som en midlertidig lindring av symptomer, og pasienter må besøke spas hver månedene. De er mest effektive til å spise hud når de er veldig små/unge, og bare hvis de ikke fores tilstrekkelig dvs at de sulter. Av den grunn er det en del som mener at det ikke er etisk riktig å bruke denne fiskerasen til hudbehandling for mennesker. I 10 stater i USA samt i Canada er det nå forbud mot å bruke denne fisken i spa/behandling pga risikoen for spredning av infeksjoner, samt av etiske grunner.
Garra rufa kan forveksles med rasen "Chinese Chinchin" som er en art som utvikler tenner og som således kan gjøre skade på menneskehud.
Du bør aldri gjennomgå en behandling med fisk/ i akvarievann dersom du har åpne sår (som psoriasespasienter ofte har) grunnet risiko for å få smitte/infeksjon. Men, dette gjelder all akvariefisk.

Et godt alternativ til Garra rufa er feks Garra flavatra, som er minst like god til å spise død hud, og den arten er enklere å holde siden de ikke blir så territorielle og agressive som voksne, og ikke blir så store. Grunnen til at Garra flavatra ikke brukes i spa er både kostnaden og at det er vanskelig å få tak i så mange av dem.
Informasjon som gjelder alle arter i genus Garra
Fisk som lever på bunnen, ikke spesielt nattaktiv. Trives best i grupper, på 4-10 individer. Lever i hurtigstrømmende vann, og krever store mengder O2 for å leve. Eter en del på stein\ bunnlag, og er dermed med på å holde akvariet rent for alger.
Maks. størrelse 15 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Ja
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell
Fòr og fòring Omnivore (Altetende)
Tabletter, flakfor, hvite mygglarver, krill, alger.
Oppdrett
NAF Oppdrettsvalør BRONSE
Minimum størrelse liter på akvariet 180 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 266)
Temperatur 15° C - 28° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 6.5 - 7.5
Hardhetsgrad på vann (GH) 5 - 12
Sist endret 31.12.11 kl 20:56 av Siggi
266 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Andre har fisken sammen med
Tilfeldig bekjentskap
© Harald Krystad
Reklame for plussmedlemskap