Hemigrammus bleheri (Rødmunntetra)


© Bjarne Sætrang
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Ganske lett
  Andre navn
  • Rødmunnstetra
  • Rødnesetetra
  • Firehead tetra
Engelsk:
  • Rummy nose tetra
Latinsk navn Hemigrammus bleheri (Géry & Mahnert, 1986)
Orden/Familie Orden: Characiformes (Karpelakser)
Characidae (Karpelakser) Wikipedia
Rødmunnstetra er en stimfisk, blir ca 5 cm lang. Navnet til denne fisken sier litt om utseende. Den har rødt hode, sølvblank/grå kropp og hvit og svart halefinne.

Rødmunnstetraen er en veldig attraktiv stimfisk blant akvarister verden over. Og det er blant annet stimferdighetene dette skyldes; disse stimer uansett om de føler seg utrygge eller ikke, og en gruppe på +10 er litt av et syn når de stimer frem og tilbake i midtsjiktet i akvariet. Det er en energisk fisk og akvariet må derfor innredes slik at den får fri og god svømmeplass, men den trives i et beplantet kar.

Rødmunnstetraen kan fint holdes sammen med andre rolige arter, for eksempel Corydoras, apistogramma, andre tetra. Om den holdes sammen med arter med lange haler eller slør, som guppy, kan finnenapping forekomme.

PH i vannet fra 5.0-7.0, den trives godt i litt surt vann.

Under de rette forholdene kan denne stimfisken leve lenge, men mange opplever denne arten som vanskelig å holde. De kan lett få sykdommer og plager av dårlig vannkvalitet. Trenger derfor god sirkulasjon og filtrering.

Rødfargen på hodet indikerer hvordan fisken har det, og det er derfor lett for deg som akvarist å observere dette. En rød sterk farge er en god indikator på at fisken har det bra. Hvis fisken ikke har det bra, vil den knallrøde fargen gå over til å bli rosa evt grå, og de vannrette stripene på halefinnen kan også forsvinne. Noen av disse tegnene vil du kanskje oppleve som en følge av stress når den introduseres til et nytt kar, selv om den er frisk.

Ofte blir rødmunnstetra blandet med Falsk rødmunntetra (Petitella georgiae), men her er det noen forskjeller. Det røde feltet over hodet går ikke så langt bak på falsk rødmunntetra,de blir ikke fullt så røde og de er ofte litt mørkere grå i kroppen. Fra hale finnen har Falsk rødmunntetra en svart stripe gående inn mot kroppen. Også svarte og hvite stripene går ikke helt ut til tuppene på halefinnen hos vanlig som hos falsk.
Informasjon som gjelder alle arter i genus Hemigrammus
Hemigrammus-artene er alle relativt små fredelige tetraer som kan trives i et mindre akvarium (Fra 60 liter). Må ha et fritt svømmeområde.
Maks. størrelse 5 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Ja
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Ikke lett å skille kjønn på disse med unntak at hannen er litt slankere enn hunnen, da spesielt under lek.
Fòr og fòring Omnivore (Altetende)
Rødmunnstetra spiser det meste. Flakfôr, granulat fôr, levende og frossent fôr.
Oppdrett Å drette rødmunnstetra er veldig vanskelig. De legger egg spredd over planter.e Vannet i yngeltank må være med en GH på 1-3 d med en pH lavere enn 6.0. Svak filtrering av vannet. ... Les mer
NAF Oppdrettsvalør GULL
Minimum størrelse liter på akvariet 100 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 249)
Temperatur 22° C - 26° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 5 - 7
Hardhetsgrad på vann (GH) 0 - 10
Sist endret 02.02.10 kl 23:15 av
249 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken
Hemigrammus bleheri (Rødmunntetra) er den 23. mest populære fisken i norske akvarier

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Andre har fisken sammen med
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap