Fisketreneren

Bosted:
Bærum
Status:
Medlem
Medlem siden:
18.11.2010
Sist pålogget:
19.02.25 kl 17:40
Antall innlegg i forum:
6
Hjemmeside:
 Hei! Jeg har to storpudler, mann og barn, er hundeinstruktør og trener mye hund. I tillegg er jeg veldig glad i akvariefiskene mine.  Har alltid hatt puddel, og alle mine hunder liker å betrakte fiskene. Særlig de litt større, aktive typene med røde og orange farger kan de følge med på lenge.

Jeg startet med en gullfisk og en slørhale i en 4 liters Ikea-bolle på 80-tallet, og etter å ha drept de to første fordi bollen ble vasket med klor for at den skulle bli "helt ren" - megatabbe, overlevde de to neste i mange år. De fikk etter hvert et 20 liters plast-akvarium, og etter noen år til fikk de til og med filter og lampe og et litt større akvarium på ca 30 liter og senere et 70 liters akvarium. De levde i 15 og 16 år, og var med meg under studietiden, og reiste flere ganger med fly, tog og buss sammen med meg til studiested og praksissteder mellom Tromsø og Oslo.

Artige fisker! De kjente igjen meg og de som ga dem mat når andre passet dem: når vi nærmet oss, logret de til oss og tigget om mat, sprutet vann og bobbet i overflaten med masse lyd. De lærte å svømme gjennom ringer og rundt akvariedekorasjoner, stupe kråke og gjøre andre triks for å få mat. Kjekk student-aktivitet å trene fisk! Når foringstiden nærmet seg, kastet de steiner på akvarieveggen, så det var umulig å glemme å gi dem mat! En gang forstyrret de min far fra å holde forretningsmøte da han var feriepasser. Han hadde glemt maten deres, og det var bare å avbryte møtet og fore fisker - de ga seg ikke! Hvis en ble syk, ville den andre ligge tett inntil den syke. De reagerte på fisker på TV og stimlet sammen nærmest TVen og fulgte ivrig med, men gjemte seg om det kom en hai på skjermen.  Jeg mener også at de likte klassisk musikk - da svømte de rolig nær radioen, mens mer bråkete moderne musikk gjorde dem urolige og skvetne.

Det var mye arbeid med å holde vannet ok og holde dem opptatt med spennende og varierte omgivelser å utforske på så liten plass, men jeg fikk det til. Med ukentlige vannskift og litt variasjon i dekorasjonene hver uke, trivdes de. De vokste imidlertid lite med så liten plass. Lykken kom da jeg arvet et 70 liters akvarium, da stortrivdes både de og jeg ekstra godt helt til en hetesommer da jeg var på ferie. Alt ble overopphetet og de døde.

Siden prøvde jeg mange forskjellige arter, og har hatt guppy, platy, tetraer, paradisfisk, sommerfuglchicklider og gurami som alle sammen formerte seg. Da hadde jeg en periode 8 akvarier, kar og boller overalt på hybelen for å unngå innavl, artemiaoppdrett i de rareste beholdere, og leverte flittig ungfisker til velvillige akvariebutikker i området.

Siamesiske algespisere white stripe har blitt ganske gamle hos meg, men da blir de mer territoriale.

Jeg vil ikke anbefale å ha pansermaller - som unge svinser de rundt og rydder opp på bunnen, eller har "møte" i hjørnet sitt. Som gamle blir de nattaktive, dreper alle andre fisker og ødelegger alle planter. Dermed hadde jeg et tilsynelatende tomt akvarium i 12 år! Da de omsider døde, hadde jeg selskapsfisker i noen år igjen.

De siste årene har det blitt mer fokus på familieliv for meg - og nå har jeg ett Juwel 800 akvarium på 110 liter, pluss ett karanteneakvarium på 25 liter. I det store hadde jeg først to praktbotia som ble 12 og 14 år gamle. Så hadde jeg i mange år varierende antall guppyer, pansermaller, praktbarber, dvergguramier, keisertetra, kardinaltetra og ancistrus. Det var søte fisker og fint å studere hvor mye kommunikasjon det var mellom dem, men de ble aldri personlige. 

Derfor savnet jeg å ha gullfisker, så da de andre fiskene døde av alderdom, hatt jeg nå 3 gullfisker (kjøpt feb 2025) og en ancistrus hann (kjøpt des 2019). Gleder meg til å få et forhold til de aktive og personlige gullfiskene!

Jeg skifter vann og renser filter ca. hver 4. uke.  De fleste fiskene jeg har hatt, ble sjelden syke og levde lenge. Alle arter jeg har hatt som kan forplante seg i vanlige akvarier har fått barn, så da tror jeg de har hatt ok forhold. Jeg har mye dekorasjoner som lager huler, gjemmesteder og steder å utforske, og det reduserer stress for alle fiskene - planter, røtter, steiner, en stor hul keramikk-stamme, små krukker og tette plastplanter til yngelgjemmesteder. 

Sykdom har jeg som oftest bare hatt hvis jeg har kjøpt nye fisker og ikke hatt dem i karantene, ved feil med varmekolben, eller ved litt for ivrige feriehjelpere. Ferieproblemet forsvant da jeg investerte i forautomat - en genial oppfinnelse! Jeg forer mest med tørket flakfor, med bunntabletter til bunnspiserne av og til.
Mine akvarier (1)
Min akvarieblogg

Bruker har ingen personlig akvarieblogg

Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap