Home
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Snegler/skalldyr
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Relatert fisk/plante/dyr
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© LOFFA © Pål A. Hegland © Heidi Ingdal
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Dette forumet tilhører følgende interessefelt: Reker/Krabber, Snegler
Søk
Siste innlegg
rød krystall-reke, evt. andre reker. Leter etter informasjon
Sider: 1 2 »
1  

Fru Tveterås
Medlem female.gif
Fra: Stavanger
Etter at jeg ble medlem her har jeg falt litt for krystall-rekene, og har litt lyst å starte et lite akvarium med dem.
Men har brukt søkefunksjonen her inne og finner ikke særlig med informasjon. Jeg bruker sikkert feil stikkord. Noen som har lenker til noen innlegg der jeg kan lære mer om disse rekene?
Eller noen som har noe å komme med så post i vei.

Jeg vet ikke hvaslags reker jeg bør skaffe meg, eller hvor stort akvarium jeg bør skaffe meg. Jeg ser veldig sjeldent reker i butikkene, samboeren min nevnte at akvariene var fylt for en god stund tilbake, men det var før de fanget min oppmerksomhet :-) Så om jeg har så mye å velge i spørs jo. Men hvilken art anbefaler dere?

Og, en annen ting. Kan disse rekene gå sammen med andre fisk? Jeg har ingen planer om det, men greit å vite. :-)

Utstyr, vil de forsvinne i pumpa? hvaslags bunnlag bør jeg ha?

 
Postet 14.08.2007 kl. 00:43
[Rapportér innlegg]
2  

Frank Angell
Medlem male.gif
Fra: Hjemme
Det står en del om arten i profilen. I tillegg kan jeg ikke unngå å anbefale deg å lese Håvards artikler om reker i databasen vår :)

Her belyses det mest elementære, og om de i tillegg ikke får lysten på reker til å bli større, vet ikke jeg hva som skal til ;=)

Når det gjelder arter, er det mange som liker amanorekene. Selv syntes jeg disse er møkk kjedelige. Gjennomsiktige, ikke formerer de seg, og skal man ha en gruppe som er godt synlig, må en grave dypt i lommeboka.
Kirsebærreker er trolig den mest populære arten. Denne er lett å holde, formerer seg som ugress, og er oftest pen å se på.
Røde krystallreker er trolig min store favoritt. Rekene er noe mer kostbare enn krisebær, og litt tyngre å få til å leve opp\ formere seg.
Får en det derimot til, har man en meget pen reke som formerer seg mer enn tilstrekkelig.

Det er lettere å komme med konkrete råd til rekeholdet, når du har funnet din favoritt :)

Ex-akvarist
 
Postet 14.08.2007 kl. 13:48
[Rapportér innlegg]
3  

Fru Tveterås
Medlem female.gif
Fra: Stavanger
takk takk takk. Ja, i kunnskapsbasen har jeg sett, men ville gjerne vite litt mer :-)

Kirsebær-reka eller den røde krystall-reka er de jeg har sett meg ut etter å ha lest mer.

 
Postet 14.08.2007 kl. 16:58
[Rapportér innlegg]
4  

Frank Angell
Medlem male.gif
Fra: Hjemme
Viste det var en tråd jeg burde ha svart på, som jeg ikke hadde rukket. Og vips, husket jeg det når nesa var klistra til nykaret med CRS-reker :)

Kirsebærreker er en av de mer populære rekene, sikkert dels på grunn av pris, dels på grunn av tilgang, og dels på grunn av sin høye formeringsrate.
Selv syntes jeg disse rekene er greie å holde, de eter det som serveres, de plager ingen, ødelegger ikke planter osv.
Ikke noen grunn til avstraffelser der i gården :)
Rekene greier seg oftest greit i ett selskapskar, dersom det er en del gjemmesteder der. Riktignok vil ikke antallet ha like eksplosiv vekst som i ett artskar, men det er vel kun folk med ren oppdrettsinteresse som ønsker større produksjon av disse enn det man opplever sammen med fisk.

Hos meg har jeg hatt disse rekene i vann med relativt stabile vannverdier. Gh ligger på 4-5, Kh på 1,1,8, og den senere tiden har Ph ligget på ned mot 5. Gidder ikke øke denne da rekene ikke ser ut til å lide av den grunn (heller tvert imot).
Det som er kjedelig med min stamme, er at det enten har vært en Neocaridina sp. i gjengen jeg kjøpte, eller så har de dårlige gener. For hvert kull som går, endrer rekene seg noe, og er ikke de praktfulle rekene jeg håpet på...
Pris: 5-50 avhengi av størrelse og hvem som selger.
Ut i fra letthet for dretting, og kostnader med kjøp, er en fornuftig pris mellom 10 og 15 kroner, etter min mening.


Røde krystallreker er, og blir, min favoritt av dvergreker. Disse rekene er mer kostbare, og graderes etter hvor gode farger de har, for de som har interesse av slikt.
En topp-gradert reke har naturlig nok mye større verdi enn en med dårlige farger. Selv syntes jeg det ikke er noen krise om de hvite linjene ser ut til å være malt med dårlig maling :D
Også disse rekene lever av det som serveres. Jeg syntes imidlertid at den stammen jeg har, virker mye sterkere enn kirsebærrekene mine. Ingen dauer, de lever under alle forhold, og formerer seg som om det var de som ville tjene penger på dette (det er det jeg som vil :P).
Hadde mine 10 ungreker, kjøpt av Michael N her på AF, i ett 5L kar. Her ble de fôret annen hver dag, og vokste med ekstremfart. Det virket som Michael var overrasket over den raske veksten, og hvor raskt de satte i gang med familieforøkelse.
Rekene tålte det meste i dette karet, og lever i beste vellgående i det nye 63liters karet (vel, oppsettet er i alle fall nytt).
Faktisk levde rekene den senere tiden i vann med lavere Ph enn 5... Aktivitetsnivået var høyere enn noen gang.
Tempen har hele veien ligget på 21-22`C, noe høyere enn dette vil jeg ikke ha det.
Pris: har sett disse solgt privat for 25.- butikker tar gjerne opp mot 100.-
Meget gode eksemplarer, kan ha verdi opp mot 100.-, men en snittreke bør ikke koste mer enn 30-40 kroner.

En annen meget populær reke, er amanoreka. Selv syntes jeg denne er gørr kjedelig, da den er lite visuell av seg. Formere seg gjør den heller ikke uten videre, og da er liksom det hele litt uinteressant for min del.
Amanoreka er den reka som er registrert i flest kar her på AF, men dette trenger ikke å bety noe.
Pris: Aner ikke. Har hatt 2, disse fikk jeg av butikken, da de ellers ville endt i ett kar der de ville hatt meget kort levetid :)

Felles for alle rekekarene mine, er sparsommelig fôring, og masse planter\ røtter\ mose. Spesielt mosen er ett yndet sted å leke seg, spise, gjemme seg osv.
Jeg fôrer med: JBL NovoPrawn, Diskusbits (de elsker dette), Tetra WaferMix og noe frossetfòr. Er kult å se rekene drasse på mygglarver :)
Kirsebærrekene tåler vannbytter noe bedre enn CRS, og får derfor ukentlige vannbytter. CRS bytter jeg litt i ny og ne, men aldri mer enn 10% av gangen.
Kirsebærrekene tåler vistnok plantenæring bedre enn CRS. Dette kan stemme, da jeg med den første ladningen CRS gjødslet normalt, og drepte alle rekene fort. Har nå ikke gjødslet på noen måneder, og CRS-rekene lever i beste velgående.
Dette er derfor med på å bestemme hvilke planter en kan\ bør ha :)

Felles for alle reker, er at de foretrekker noe kjølig vann. God filtrering, uten at dette krever alt for mye vannbevegelse er slett ikke å forakte.
I 63litrene bruker jeg Proflow svamp på maxi-jet pumper, dette da svampen har stor overflate, og små porer. Slipper da å stresse med strømper etc over filterinnsug.

Noe en bør tenke på før en velger rekeart, er at reker har ulike behov og ulik livsvilje. Å blande f.eks kirsebær og CRS, vil stort sett alltid ende med at Kirsebærrekene utkonkurrerer CRS-rekene, og disse vil da etterhvert bare forsvinne.
Tenk også på fare for krysninger mellom artene, om mer enn en art skal holdes i samme kar.
Bunnlaget i alle mine rekekar er ganske finkornet. Fin sand (blåsesand) er ideelt, men sand med kornstørrelse opptil 1,2mm vet jeg av erfaring at funker strålende :)

Tror jeg har sagt det meste her, men lurer du på mer er det bare å spørre :):)

Ex-akvarist
 
Postet 17.08.2007 kl. 20:19
[Rapportér innlegg]
5  

Michael Niesar
Medlem male.gif
Fra: Solund
Kjempebra og omfattende svar fra Frank og eg kan ikke si så mykkje meir her. Men til utgangsspørsmål er svaret mitt klart. CRS (Rød Krystallreke) er også min favoritt. Det er forskjellige stammer CRS på markedet og det ser sånn ut at noen er meir vanskelig enn andre. Stammen eg har fått opprinnelig fra Tyskland (for nesten to år siden) har etablert seg veldig godt og var mykkje lettere enn eg har forventet og eg er glad for det. Bra å høre, Frank, at det går så bra med CRS hos deg. Håper du kan sprer de litt over Nordnorge snart :)

Eg selger CRS for 30Kr/stk og ligger litt over snittprisen for CRS i Tyskland. Hvis man vil kjøper de dit fra privat betaler man rundt 20-25Kr.

Høykvalitets-CRS (og Red Bee), som kalles for eksempel grade SS, Hinomaru eller Half Moon er momentan ikke tilgjengelig i Norge og ligger langt, langt over 100Kr. I Japan blir de solgt for over 8000Kr per stk!!!

Hvis man holder reker er det viktigaste å ha ett akvariet som er godt innkjørt med en del røtter, masse planter. Mose kan man definere nesten som nødvendig. Rekene elsker det. Bunnsubstrat kan være alt fra ingenting til grov sand. Forsiktig med kunstig farget bunnsubstrat. Akvariestørrelse for nybegynnere skal være ikke under 50l.

Det var det. Lykke til...

 
Postet 17.08.2007 kl. 22:19
[Rapportér innlegg]
6  

Frank Angell
Medlem male.gif
Fra: Hjemme
sitat av Michael Niesar:
I Japan blir de solgt for over 8000Kr per stk!!!
Å herre jemmini! Nesten så jeg skaffer meg noen slike, og flytter sponstreks til Japan :D
Du er forresten nå skyldig meg ett nytt tastatur, kaffen for alle veier når jeg leste dette :D

Ex-akvarist
 
Postet 18.08.2007 kl. 00:37
[Rapportér innlegg]
7  

Michael Niesar
Medlem male.gif
Fra: Solund
Ooops (lo godt nå). Send meg rekningen da. Kan eg betale med reker? :)

Bare for å understreke høgt prisniveau sjekk linken her:
http://www.garnelenhaus.de/product_info.php?cPath=21&products_id=208

Tyskland ligger litt bak Japan, men rekene her som kalles seg snow white skal koster over 1100 Kr/stk. Snow white er en form av CRS, som har nesten ingen røde eller svarte pigmentceller.

 
Postet 18.08.2007 kl. 11:49
[Rapportér innlegg]
8  

Fru Tveterås
Medlem female.gif
Fra: Stavanger
tusen hjertelig takk til begge to for veldig interessante og utdypende svar.

Jeg har allerede startet opp et 32-liter med biltema blåsesand, så planen min er at dette akvariet kun skal være for reker.
Om det blir kirsebær-reker eller røde krystall-reker er jegikke helt sikker på. Kommer litt an på hva jeg får fingrene i, men jeg ønsker ingen blandinger så blir kun en tye :-)

Syns ikke 40 kroner var avskrekkende, og kommer til å høre litt med de forskjellige dyrebutikkene i området. En god del jeg aldri kunne tenkt meg å kjøpe fisk av, men har et par favoritter.

Nå får jeg bare la det gro godt i akvariet og vente, vente, vente.....på at "mine" reker skal dukke opp.

 
Postet 18.08.2007 kl. 11:50
[Rapportér innlegg]
9  

Frank Angell
Medlem male.gif
Fra: Hjemme
Anbefaler på det sterkeste å handle via private. Kan nevne at den første gjengen med CRS ble kjøpt i butikk, og etter en del gestikulering både med armer og føtter, fikk jeg de til innkjøpspris (38+mva). Vel, innehaveren og jeg ordnet en del dealer slik, og det var ikke så veldig høylytt av seg :)
Prisen på vesentlig bedre eksemplarer, f.eks fra Michael, er lavere, og da er det vel etter min mening lite å undre seg over hvor en skal handle :)

Kirsebærreker er det skjelden jeg har sett på Imazo sin liste. Mulig jeg har kun tittet i de perioder disse ikke har vært for salg, men jeg tror sjangsen er mye større for å få gode, billige reker privat :)

Michael; genial side du linket til. Fytte reka, der var det godbiter. Bare synn at vi her på berget er så langt etter i forhold til import, oppdrett og videresalg av mange av disse umåtelig vakre rekene!

Ex-akvarist
 
Postet 18.08.2007 kl. 12:16
[Rapportér innlegg]
10  

Fru Tveterås
Medlem female.gif
Fra: Stavanger


Mangler mose, så jeg skal ikke kjøpe ennå men skal absolutt lete etter private reker istedet for evt. butikk-reker :-)


Er så spent at jeg sitter og hopper på stolen, så jeg håper jeg er reke-eier om et par uker, maks en måned :-D

 
Postet 18.08.2007 kl. 21:07
[Rapportér innlegg]
11  

Aggi
Medlem female.gif
Fra: Bergen
sitat av Frank Angell:

Kirsebærreker er det skjelden jeg har sett på Imazo sin liste. Mulig jeg har kun tittet i de perioder disse ikke har vært for salg, men jeg tror sjangsen er mye større for å få gode, billige reker privat :)


Jeg kikket på prislista til den lokale zoo-butikken. De hadde oversatt lista fra svensk, og der var ei reke som de kalte Korsbærer! :D
Jeg måtte bar humre litt :D Har ikke sagt noe til dem enda... På svensk er jo kirsebær noe som minner om korsbär...
Kanskje jeg skal være grei med dem og fortelle det snart ;P

Aggi :)
 
Postet 18.08.2007 kl. 22:10
[Rapportér innlegg]
12  

mona o
Medlem female.gif
Fra: Oslo
sitat av Aggi:
På svensk er jo kirsebær noe som minner om korsbär...

:-)
Ja, det stemmer. Det heter körsbär.
Oversettelsesfeil kan ta ganske artige retninger i blant:-)

Cleanliness is next to Godliness when raising catfish!
 
Postet 18.08.2007 kl. 22:12
[Rapportér innlegg]
13  

Aggi
Medlem female.gif
Fra: Bergen
Ja, det er jo litt morsomt hvis de virkelig tror at det er en reke som heter korsbærer... Synes jeg ser det for meg...

-Har dere kirsebærreker?
-Nei, men vi har en nydelig rød, en, som vi kaller korsbærer... ;P

Aggi :)
 
Postet 18.08.2007 kl. 22:15
[Rapportér innlegg]
14  

Frank Angell
Medlem male.gif
Fra: Hjemme
sitat av Aggi:
-Har dere kirsebærreker?
-Nei, men vi har en nydelig rød, en, som vi kaller korsbærer... ;P
Gliser :D

Er noen måneder siden jeg så på listene sist, er litt mer jobb med dette nå etter at eierne av tropehagen la inn årene, og nye har tatt over.
Men det er jo bra om Imazo kan levere både den ene og den andre typen bær :D

Ex-akvarist
 
Postet 18.08.2007 kl. 22:30
[Rapportér innlegg]
15  

mona o
Medlem female.gif
Fra: Oslo
*knis*
Så oversettes "Korsbærer" rekene igjen, og vi ender opp med "Jesus-reker"... de ultimate kors-bærerne!

sitat av Aggi:
Ja, det er jo litt morsomt hvis de virkelig tror at det er en reke som heter korsbærer... Synes jeg ser det for meg...

-Har dere kirsebærreker?
-Nei, men vi har en nydelig rød, en, som vi kaller korsbærer... ;P

Cleanliness is next to Godliness when raising catfish!
 
Postet 18.08.2007 kl. 22:50
[Rapportér innlegg]
16  

Frank Angell
Medlem male.gif
Fra: Hjemme
Siden vi først er der:
Å halleluja her tar det av med oversettelser :D

Ex-akvarist
 
Postet 18.08.2007 kl. 22:51
[Rapportér innlegg]
17  

Aggi
Medlem female.gif
Fra: Bergen
Hihihi...
Jesusreker som står opp fra de døde hver gang de skifter ham! Hallejula!

Aggi :)
 
Postet 18.08.2007 kl. 22:54
[Rapportér innlegg]
18  

Kesol
Medlem male.gif
Fra: Evenes (Nordre Nordland/Ofoten)
Mye rart på de svenske listene. Lampøyekilli = lampøyetetra....

Like, oml, søte fisken.
 
Postet 18.08.2007 kl. 22:56
[Rapportér innlegg]
19  

Fru Tveterås
Medlem female.gif
Fra: Stavanger
så hvis noen forteller meg at de har fått inn en ny type som heter korsbærer, så trenger jeg ikke fyke hjem igjen for å spørre ut om denne reka altså :-) Greit å vite

 
Postet 19.08.2007 kl. 10:38
[Rapportér innlegg]
20  

Fru Tveterås
Medlem female.gif
Fra: Stavanger
Tusen takk for meldingen du sendte meg Michael Niesar. Jeg ble slettes ikke fornærmet, men har ikke vært hjemme i helga, derfor har jeg ikke kunnet sjekke mailen min.

Jeg setter alltid pris på folk som gjerne vil hjelpe meg med å skaffe det jeg trenger :-)

Så igjen, tusen takk

 
Postet 19.08.2007 kl. 13:21
[Rapportér innlegg]
Sider: 1 2 »
(Det er ikke mva og toll ved bestilling av bøker fra utlandet)