Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Fisk >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Fisk
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Relatert fisk/plante/dyr
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Martina D. Aspevik © jarle fabian © Lars Jamne
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Kjøp av scalare
1  

Omeguss
Medlem male.gif
Fra: kvam
Hei, eg har veldig lyst å kjøpa to scalarer.
Men lurer på om de går ilag med de andre fiskene eg har?
Eg har to gullfisker, ein kampfisk, ein regnbuefisk og ein sugefisk.
Og hvor stor må akvariumet være?

 
Postet 16.02.2010 kl. 17:57
[Rapportér innlegg]
2  

Omeguss
Medlem male.gif
Fra: kvam
Ingenn so veit elle?

 
Postet 16.02.2010 kl. 19:56
[Rapportér innlegg]
3  

Nils Vollstad
Medlem male.gif
Fra: Tromsø
Her på akvaforum har vi en fiskebase som du kan bruke. Der står det mye informasjon, bl a om scalare . Legger ved en link på venstre side som du kan klikke på for å lese om scalare.

Dette er kopiert ut fra fiskebasen;

En nydelig, elegant og populær akvariefisk.
Den er relativt fredelig og er et flott innslag i de fleste selskapsakvarier med litt størrelse, men vil beskytte sitt revir i leksperioder.

Holdes i grupper eller små stimer som unge. Når de blir kjønnsmodne vil de stort sett etablere par, siden de gjerne leker i selskapskar og er lette å få til oppdrett på. Paret vil forsvare sitt revir med stor iherdighet. Da er det best at akvariet er enten veldig stort slik at de andre scalarene kan komme seg langt nok unna, eller de tiloversblevne scalarene flyttes for å unngå for mye slåssing.

Scalarer er langsomme svømmere og bør ikke holdes i kar med for sterk vanngjennomstrømning, dette mistrives de med. Deres flate og høyreiste kroppsform gjør at de da må bruke mye tid og energi på å holde seg i rett posisjon i vannet, og de får aldri hvile ettersom de da blir tatt av strømmen om de slapper av.

De trives best i godt beplantede kar, grustype har ingenting å si da de yngler på glatte flater (sverdblad, store glatte stener, lekskrukke osv).

Scalare finnes i forskjellige i fargevarianter og form, på samme måte som koi og guppy. Eksempler på det er slørhale-scalare, koiscalare (scalare med orange flekker + andre farger).

VF scalarer kjennes igjen ved at de har brune prikker ved ryggpartiet, og sterkt grønnaktig skimring ved gjellelokkene. Oppdretts-scalarer med samme farge/tegning har som regel mistet de brune flekkene.

Kan holdes sammen med de fleste rolig fisker, så lenge karet er stort nok. Fisk som er kjente finnenappere, som feks barber, bør ikke holdes sammen med scalare, da scalarenes lange finner lett blir utsatt for biting.
De fleste maller og corydoraser går som regel fint sammen med scalare.

Når et eggleggende par har yngel, er det viktig at man har godt plass i akvariet, slik at de andre beboerne kan unnslippe og det nybakte foreldreparet får fred. Det enkleste er at man plasserer dem i et eget leks-kar som er satt opp for at de skal yngle (100 liter+, lett innredet for å lette rengjøringen). På den måten slipper de øvrige fiskene i selskapskaret unna det stresset det er å bli utsatt for "terror", og scalareparet risikerer ikke at egg eller yngel blir spist av de andre.


Forhold i akvariet for best trivsel:
Min. størrelse i cm: 100 cm
Min. størrelse i liter: 250 Liter

 
Postet 16.02.2010 kl. 20:22
[Rapportér innlegg]
4  

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
Karet må minimum være 250 liter stort skal du ha scalare i det, og jeg har mine tvil om at de vil gå godt sammen med kampfisk da begge artene kan være relativt aggressive. Kampfisk liker ikke andre fisker med store haler, men det er litt avhengig av den individuelle personligheten. Scalare er stort sett rolige, men når de blir store nok til å danne par blir de revirhevdende og vil kunne jage andre arter, og også artsfrender som ikke er en del av det etablerte paret.

Jeg er usikker på hvilke arter du mener når du sier regnbuefisk og sugefisk, siden det er mange forskjellige fisker som ofte kalles dette av folk som ikke vet deres egentlige navn.
Er regnbuefisk denne eller denne?

Fisker som kan kalles sugefisker er det hundrevis av, så der kan jeg ikke komme med noen anbefaling. Søk på fiskebasen og se om du finner de korrekte navnene på fiskene, så kan vi hjelpe deg ennå litt mer etter det.

History will be kind to me, for I intend to write it.
 
Postet 16.02.2010 kl. 20:28
[Rapportér innlegg]