Home
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Personlige akvarietråder
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik © Pål A. Hegland © Håvard Støre Andresen
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
NB! En tråd i dette forumet kan bare opprettes fra din profil.
Søk
Siste innlegg
Ciklide tenker stort!
Sider: 1 2 3 4
61  

Ciklide
Medlem female.gif
Fra: Norge
Livsforvalteren; jeg har opplevd varmekolbekræsj to ganger og har nå kuttet ut varmekolber helt. Det er 0 kolber på Akvariekottet og temperaturen reguleres av en liten panelovn. Det har fungert veldig bra. Skrev litt om det tidligere i tråden.

Alle rekekarene min er rikt beplantet:) det var dog bare noen få mnd jeg droppa vannbytte, men dette var noe flere rekekjennere rådet meg til.

Kardinalene er feite og fine ja!:D jeg elsker livet de skaper i akvariet! Jeg forer dem mye med frossentfôr, + at jeg har en fòrautomat med tørrfor og frysetørket mat som går fire ganger om dagen.

 
Postet 12.10.2016 kl. 12:28
[Rapportér innlegg]
62  

Ciklide
Medlem female.gif
Fra: Norge
Kuledrøm: Det er ikke noen hemmelighet egentlig. :)
Men vi er to personer med hver vår 100% faste jobb og har ikke unger feks, så da har vi muligheten til å bruke litt penger på hobbyene våre og boligen. Jeg har i utgangspunktet en fast sum jeg bruker til hobby hver mnd. Må jeg over den summen, så holder jeg igjen litt neste mnd feks. Måtte feks kjøpe ett lysarmatur nylig.

Når det er sagt gjør jeg gjerne ting på billigmåten også. Av alle akvariene min er bare fire stk kjøpt nye. 400L og Fluval Edge'et kjøpte jeg selv, de to andre fikk jeg i julegaver når jeg var lita. Ellers er alle akvariene kjøpt brukt. Reolene også. Jeg finner det på finn.no, akvaforum, facebook, eller bare kontaktnettet mitt. På internett finner jeg også gode dealer på utstyr, fisk og planter. På Ebay kjøper jeg masse akvarieutstyr for slikk og ingenting.
I og med at jeg har droppa alle de individuelle filtrene og varmekolbene spares litt på strømutgiftene. For all del - hadde jeg stengt ned akvariekottet hadde jeg sikkert merket det på strømregninga. Men det er ikke så krise mye slik det er i dag.
Det er fullt mulig å ha denne hobbyen som student feks!:)

 
Postet 12.10.2016 kl. 19:06
[Rapportér innlegg]
63  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Ja, penger er nå egentlig ikke den største begrensningen, forsåvidt. Men tid og krefter? Jeg ser ikke for meg hvordan jeg skulle orket å bytte vann og drive med målinger osv. i ørtenvis av akvarier! Jeg måtte nok drevet akvarier på en litt annen måte enn jeg gjør i dag, og kun hatt fisk/dyr som jeg ikke trenger å trikse til vannverdiene for. Njai, det får bli når barna har forlatt redet! Og det er lenge til :-P

 
Postet 12.10.2016 kl. 21:01
[Rapportér innlegg]
64  

Ciklide
Medlem female.gif
Fra: Norge
Nå er jo jeg kanskje litt over igjennomsnittet interessert også da. :) Jeg har holdt på med dette siden jeg var ett lite barn, så det er blitt en del av livet mitt kan du vel si.
Men jeg vet jo ikke om jeg alltid kan holde på sånn. Derfor ønsker jeg at det store akvariet vi setter inn i kjellerstua skal ha mulighet for automatisk vannbytte feks. Har tenkt å bestille det borret og ordne automatisk vannbytte med drypp. Har man i tilegg timer på lyset, en stor sump under akvariet som "aldri" trenger rens og en fòrautomat med en fin tørrforblanding så er jo mye av systemet selvgående.
Fórautomat er en genial oppfinnelse. Kardinalene får flakfor/frysetørkede insekter 4 ganger daglig takket være den. Pluss at jeg slenger oppi noe frossentfór ett par ganger i uka, eller noe nyklekket artemia. Jeg vurderer seriøst å kjøpe noen kina-automater på ebay og sette i de andre akvariene også!!

Men når det gjelder vannbytter; slik situasjonen er nå så ble det mye lettere for meg når jeg fikk samlet alt på ett rom.
Jeg kjøpte en hageslange til 100,- på biltema, og legger en ende i akvariet og den andre i dusjen. Så tømmer jeg så mye som jeg føler for. Når jeg fyller igjen kobler jeg opp endeni vasken på badet, via en overgang som jeg også fant på biltema for 40,- ellerno. Det største orket her er å surre sammen slangen fint når man er ferdig !!

Jeg vurder er dog å insvistere i denne JBL In & Out. Da jeg tror det blir enda lettere!
Jeg er egentlig litt lat av meg. Ting må gjerne være så enkelt som mulig.

Jeg har ett par akvarier hvor jeg bruker "modnet" vann. Jeg har en dunk på 80L med en luftdrevet svampefilter og noen Cattappablader. Vannet tempereres i romtemperaturen på akvarierommet. Dette vannet bruker jeg til Kardinaltetraene i 400L og i ett par andre kar med skjøre fisk. Der bruker jeg vel og merke bøtter når jeg fyller etter. Den gode gamle måten!
Jeg prøver å bytte vann to ganger i uka, spesielt i 400L med Kardinalene. (bytter 40-80L i gangen) Dersom jeg tar vannskifte i alle akvariene, så bruker jeg ca en time.
Dèt har jeg per i dag tid til. :)

 
Postet 15.10.2016 kl. 08:58
[Rapportér innlegg]
65  

Livsforvalteren
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Tror ikke du vil spare særlig på å bytte til in-out. Slik du beskriver din eksisterende løsning høres det i bunn og grunn likt ut, bare at du bruker heverteffekt istedet for vanntrykk for å dra ut vannet? Har Marina aquavac (om jeg husker navnet riktig) selv, og har angret litt på at jeg ikke sparte nærere tusenlappen på løsningen du beskriver. Har lest at om man ikke er forsiktig blir krandelen på en slik slange lett ødelagt, så da får man nye utgifter. Har enda ikke skjedd med meg, da, etter ca ett år. Bare sånn til opplysning :)

Lev, og la leve! Jeg elsker nylonstrømper og filtervatt :) og :)
 
Postet 15.10.2016 kl. 22:59
[Rapportér innlegg]
66  

Ciklide
Medlem female.gif
Fra: Norge
Klikk på bilde for større versjon
Her har det jaggu ligget brakk.
Årsakene er flere. Som mange andre har jeg beveget meg til andre plattformer ift hobbyen, selv om jeg ønsker å holde liv i AF.
En annen årsak er at fjoråret i stor grad ble viet til en ny hobby jeg har fått etter at jeg flytta hit, nemlig hagen.
Som nevnt tidligere planlegger vi hagedam med koi. Denne planen er fortsatt aktuell, og i fjor varmet vi opp litt med å anlegge en liten dam. Bilder av den finner du i denne tråden.
Denne dammen er for liten for fisk men den gav oss litt innsyn i hvordan vi må tenke når vi graver XL versjonen.

Akvariekottet skjedde det særdeles lite i 2017. Målet for 2018 er å ta meg litt inn igjen, møte opp på flere klubbtreff og prøve meg på nye arter.

Jeg har så smått startet opp over nyttår, og har blant annet skaffet Indianergoby som jeg håper vil trivest i reolen.

Jeg har også gjort alvor av planene jeg snakket om tidligere om å gå over på LED-lys.
lysene som fulgte med reolen med 85 litere har aldri vært gode (Det har vært noe arbeidslys fra Biltema) og jeg synes ikke jeg gjør annet enn å skifte pærene.
I og med at jeg skulle ha til ett titalls kar måtte jeg vende snuten mot det store utland.
Jeg og mange andre har tidligere hatt svært positive erfaringer med Chihiros LED-lys som man finner på Ebay.
Jeg har flere av disse i rekekarene og som plantelys for planter jeg sår til hagen. De gir bra lys, kommer med dimmer og ser veldig elegante ut for de som har akvarier hvor armaturet blir veldig synlig feks i stua. De blir litt varme hvis de står på full pupp (Noe jeg sjelden finner nødvendig) men jeg føler meg veldig trygg på disse. Disse kommer også med EU-kontakt og man slipper de ekle overgangene som mange sender med.
Jeg konverterer nå alt som ikke er T5-lysrør til LED.

Jeg skal prøve være flinkere til å oppdatere her inne.
Ha en fin påske de få som fortsatt henger med her på Akvaforum!

 
Postet 29.03.2018 kl. 14:18
[Rapportér innlegg]
67  

Liv Skamsar
Medlem female.gif
Fra: jostedal
Oj! for eit drømmerom og så kjekt at du stikk hit igjen for oss nye AF-akvarister. Interessant å lese gjennom tråden din (ikkje grønn av missunnelse i det heeeile tatt):) Gledar meg til å følgje prosjekt hagedam med koi! Det er draumen her og...
Har du fremdeles det elveakvariumet foressten? Det var virkelig lekkert!
God påske!

 
Postet 29.03.2018 kl. 20:51
[Rapportér innlegg]
68  

Ciklide
Medlem female.gif
Fra: Norge
Elveakvariumet er her vettu!:)
Veldig gøy at det fortsatt er litt aktivitet her inne og at folk fortsatt får kunskap herifra.

 
Postet 31.03.2018 kl. 14:40
[Rapportér innlegg]
69  

Ciklide
Medlem female.gif
Fra: Norge
Ett av målene mine for 2019 er å holde mer liv i denne tråden! ;)

Jeg har de siste ukene handlet litt i dyrebutikkene. Førjulsgaver til meg selv! Jeg har litt dilla på stimfisker for øyeblikket og da særlig tetraer.
Jeg har allerede en stor stim Kardinaltetra i 400 literen, og i reolene mine ville jeg ha noen nye arter som jeg ikke har prøvd før.
I den ene 160 literen har jeg nå skaffet 20 stk Rødfinnetetra, og i den ene 85 literen har jeg satt inn 10 stk Flammetetra.

Til min store irritasjon ser jeg når jeg kommer hjem at veldig mange av Rødfinnetetraene som er fisket opp er utmagrede og skrante... Jeg håper at dette ikke er som følge av sykdom og at jeg greier feite dem opp men jeg er jaggu ikke sikker..

Jeg har i tillegg en forsendelse på vei i posten fra Relicon Aqua på to nye typer reker. Jeg har handlet derifra før og har vært veldig fornøyd! Jeg starter 2019 med å slå på stortromma med andre ord!!

 
Postet 28.12.2018 kl. 15:31
[Rapportér innlegg]
70 Tips til nybegynnere i hobbyen

Ciklide
Medlem female.gif
Fra: Norge
Akvariehobbyen er en hobby med mange fallgruver, særlig for ferske nybegynnere.
For de aller fleste er inngangsdøren til hobbyen den lokale dyrebutikken, og nå etter jul er det mange som har fått sitt første akvarium i hus, eller som starter opp igjen etter å ha hatt opphold i mange år.
Før var kilden til kunskap ofte akvariebøker. Det finnes mye god litteratur, men i dag er det som oftest like greit å bruke internett som lærebok.
Jeg vil tro at de fleste som har havnet her på Akvaforum har havnet her nettopp fordi de har funnet forumet igjennom Google.

Mange nybegynner opplever fiskedød og blir så demotiverte at de legger opp før de har kommet skikkelig inn i ting til å begynne med.
Fiskedød kan skyldes mangt. Sykdom, dårlig kvalitet på fisken fra butikken, men som oftes skyldes det feil stell pga ren uvitenhet fra den ferske akvaristen.
Jeg er av det inntrykket at folk i dag generelt er flinkere til å lese seg opp før de setter i gang med nye hobbyer nå enn før. I tillegg er dyrebutikkene blitt flinkere til å gi mer korrekt informasjon.
Før kjøpte mange fisk og akvarium samme dag. Og klødde seg i hodet når mesteparten døde ut i løpet av noen få uker. Nå har de fleste lært at akvariet skal stå og gå en måned før man begynner å sette inn fisk.

Det flommer over av nyttige kanaler på internett hvor man kan stille spørsmål eller lese gode artikler, jeg tenker å dele noen av mine mest brukte sider med de av dere som titter innom tråden.
Jeg tenker at dette er noe som kan være nyttig både for nybegynnere og viderekommende i hobbyen.
For at hobbyen og miljøet skal fortsette å vokse er det viktig å hjelpe ferske akvarister før de faller i fallgruvene, og hjelpe dem opp igjen dersom de først har falt.

Videre anbefaler jeg alle som føler denne hobbyen er noe for dem om å melde seg inn i og engasjere seg i en lokal Akvarieklubb.
Akvarieklubbene holder ofte auksjoner, skaffer inn folk til foredrag, og er generelt en arena hvor man kan lære svært mye om hobbyen og knytte kontaktnett.
Du kan se om du finner en aktiv klubb nær deg her

Her er noen lenker til nyttige nettsider som har lært meg svært mye oppigjennom årenes løp.

Akvaforum.no - Nå er du jo strengt tatt allerede her inne, men i søkemotoren finner man svært mye informasjon. Og mange av spørsmålene dine har mest sansynlig blitt stilt av noen før deg også :) AF har også en fin artikkelsamling hvor det er mye å lære. Bare klikk i fanen hvor det står "artikler" øverst på siden.

Rachel O'Leary på Youtube - Denne dama har en imponerende samling akvarier og arter. Både av fisk og skalldyr. Her er det veldig mange videoer med god informasjon om diverse arter og stell. Jeg har slått ihjel mange timer foran skjermen med videoene hennes. Anbefaler å subscribe til henne!

The King of DIY på Youtube - enda en youtubekonto. Denne karen er egentlig litt for hyperaktiv for meg, men man kan lære enkle og billige måter å lage eget utstyr på.

PlantedDiscusFishTank på Youtube
- Når du bare trenger å koble av og se på flotte Discus med litt klein musikk i bakgrunn. (Ett godt avslapningstips er å mute videoene!) En og annen video med snakking om fisken forekommer også.

Keeping Fish Simple på Youtube - Den siste youtubekanalen jeg anbefaler. Ikke like stor som de andre, men dyktig fyr med god kvalitet på videoene. Nyttig for nybegynneren.

Vi med Akvarium på Facebook - De aller fleste er på Facebook i dag og VMA er en av de største akvariegruppene. Her er det mye aktivitet.

Rekepytten på Facebook - Rekepytten er etter min mening den beste gruppa for de som ønsker lære om og kjøpe reker. Gruppa har mange dyktige medlemmer.

Reisefisken på Facebook - Den siste Facebookgruppa jeg vil anbefale. Den er ikke så mye brukt som den burde være - en av grunnene til at jeg deler den her. Ideen er at folk kan hjelpe hverandre å frakte fisk over avstander på en økonomisk og miljøvennlig måte. For de av oss som bor i utkantnorge er denne gruppen ett godt tiltak. Håper flere kan begynne å bruke denne :)

PlanetCatfish - Planetcatfish er min go to side når jeg trenger en faktasjekk på mallene mine. ID'en i dyrebutikkene er alt for ofte feil. Svært mange maller ser utrolig like ut men gjengen på Planetcatfish er utrolig flinke til å sette riktig ID på fisken din. Anbefales!

SeriouslyFish.com - Enda en utenlandsk side. Her er det også en fiskebase, og jeg pleier ofte å bruke denne databasen på de artene jeg ikke finner så mye informasjon om her på AF.

Fishkeepingworld - Her er det også mye godt lesestoff.

Practical Fishkeeping - Dette er vel mer ett magasin enn en nettside. Men de fleste har jo smartmobiler og nettbrett i dag. Igjennom ett abbonement på Practical Fishkeeping kan man lese magasinet deres på nett. Dette er det beste akvariebladet etter min mening.

Husk at når du skal lete informasjon om en fiskeart du er interessert i så dukker det mye mer opp hvis du søker etter det latinske navnet på fisken. Er du usikker på hva fisken heter på latin kan du prøve å søke på populærnavnet i fiskebasen på AF eller google. Fiskeartene kan av og til ha forskjellige populærnavn. Med det latinske navnet er det øyeblikkelig mye mer informasjon som kommer opp.

Lykke til! Og godt nyttår!! :)

 
Postet 30.12.2018 kl. 14:30
[Rapportér innlegg]
71  

Ciklide
Medlem female.gif
Fra: Norge
Klikk på bilde for større versjon
jeg har for øyeblikket to tomme 85L i den ene reolen og jeg har lenge tenkt på hva jeg skulle fylle disse karene med.
Jeg har som nyttårsforsett at jeg skal skaffe nye arter i år, da jeg har for vane å kjøpe mye av det samme jeg har hatt før, og så langt har jeg vært flink pike og kjøpt det som for meg er nye arter.
Jeg har havna på stimfiskkjøret, og kommer nok til å kvitte meg med det meste av ciklider dette året for å gjøre plass til nye typer stimfisk og evt maller.
Jeg har bestemt meg for Seilfinnebarbe i den ene 85L og Kardinalfisk i den andre. Kardinalfisk er bare så flotte?! Barbene har jeg ikke skaffet enda men Kardinalfiskene kom nå idag. 11 stk. Jeg synes to ser litt tynne og tarvelige ut, men desverre er ofte fiskene i dyrebutikkene sånn. Jeg vet ikke om dette fortsatt henger sammen med at fisken sultes før den eksporteres? Isåfall er det forståelig at de er tynne og svake i butikken....
Jeg har likevel tro på at jeg klarer å feite dem godt opp framover med mye insekteslarver og gode vannbytter.
Jeg ser at Rødfinnetetraene som jeg kjøpte før jul har blitt mye sunnere og feitere bare på noen uker.
De har fått utelukkende insekter. Frosne svarte mygglarver og daphnia og frysetørket tubifex og redworms. De får også nyklekket artemia, men det er egentlig litt for smått for dem. De er spinnville etter tubifex! Jeg forer dem flere ganger om dagen og gjør to til tre vannbytter i uka. De har fått en del flyteplanter i karet sitt og er blitt mye mindre sky og skvetne.

I tillegg har det flyttet inn 6 stk L066 i en 160L i den andre reolen.
Det er første gang jeg prøver meg på kjøttetende maller. Dette er ungfisk, og de går i ett kar med mye røtter, huler og heftig sirkulasjon. L-maller har jeg liten erfaring med, så dette blir gøy!
Legger ved litt bilder av oppsettene til L066 og Kardinalfisken. Må bli flinkere til å ta bilder!

(Sist endret 15.01.2019 kl. 22:28 av Ciklide )
 
Postet 15.01.2019 kl. 22:25
[Rapportér innlegg]
72 Fór og fòring

Ciklide
Medlem female.gif
Fra: Norge
Klikk på bilde for større versjon
Tenkte skrive litt om fòr og fòring. Og hva jeg fòrer med.
Siden dette er noe som opptar meg litt.
Den vanlige mann i gata med medioker interesse for akvariefisk fòrer jo stort sett bare med flakfòr kjøpt enten på Rema eller på dyrebutikken.
Produsenten påberoper ofte at flakforet inneholder alt fisken trenger.
Men ser man på pakkene er det forferdelig mye innhold der som ikke er nødvendig for fisken. Og den inneholder kanskje ikke riktig alt det fisken trenger likevel.

Selv fòrer jeg med en del forskjellige ting og da stort sett insekteter og larver, da det er det de fleste fiskene jeg holder lever av ute i naturen.
Fisk som får fòr av bra kvalitet blir sunne, fargerike, sterke og lever lengre.

All fisk blir glad for levende fòr.
Noen dyrebutikker tar faktisk inn levende fòr. Svarte, hvite og røde mygglarver, feks. Disse selges ofte i små poser med vann og står seg i noen dager i ett kjøleskap før åmene dør. Dette er altså ferskvare.
Spør din lokale dyrebutikk om de har inne! Det anbefales. Å se fisken jakte etter maten er faktisk veldig gøy.
Jeg kjøper dette når jeg kan, i tillegg til at jeg har en liten hagedam jeg prøver fiske opp smådyr fra på rette tiden av året. I år skal jeg prøve starte en liten koloni daphnier i en bøtte utenfor huset også. Det igjenstår å se hvor vellykket Dét prosjektet blir!
En annen fantastisk ting å fòre med er Artemia. Disse klekker jeg selv. Nyklekket Artemia er svært smått fòr og er mest egnet for yngel og små fisk med små munner. (Les om å klekke Artemia her)
Jeg fòrer Moskitorasbora og en del av de minste tetraene mine med dette. For de andre fiskene blir det såpass smått at de ikke enser det noe særlig.
Nyklekket Artemia har en plommesekk med svært mye næring i og er gull verdt ved oppfòring av yngel. Artemia kan fòres opp til fòr for større fisk også, men de færreste driver med dette hjemme da det er de nyklekkede krepsene folk er ute etter. Allikevel kan voksen Artemia kjøpes også i frosset format.

Lettest for meg og de fleste andre blir det likevel å fòre med frosne insektslarver.
Det kan de få hele året. Enten frysetørkede, eller vanlig frosne.
De mest kjente merkene av frossenfòr her til lands er nok ”Fina Fisken” og ”Akvarie Teknik”. Personlig foretrekker jeg AkvarieTeknik da jeg synes det er litt for mye vann i Fina Fisken og det grunne brettet de ligger i gjør at larvene fort kan flyte utover inne i pakken hvis pakken rekker å tine opp litt før jeg kommer hjem.
Det er ett utall frosset fòr å velge i, og hva du bør kjøpe kommer helt an på artene du har. Røde Mygglarver er svært populært hos de fleste fisk, men svarte og hvite mygglarver inneholder mye mer næring. Oksehjerte selges også – men er hovedsakelig egnet for Discus.
Jeg opplever at mine fisker ikke bryr seg særlig om de hvite larvene så jeg pleier kjøpe svarte. I Tillegg fòrer jeg mye med frossen Daphnia og frossen voksen Artemia.

På sommeren trekker jeg som mange andre ut av huset og i hagen og tiden ned på Akvariekottet blir ikke prioritert i like stor grad som i den kalde årstiden vi er inne i nå.
I disse periodene har jeg fòrautomater som går i akvariene, for at fiskene skal få mat innabords like ofte som ellers. Disse fyller jeg med frysetørket fòr for det meste, og da gjerne frysetørkede Daphnier og Bloodworms. En annen ting de elsker er frysetørket Tubifex, men disse har jeg kjøpt i kuber, og synes det er greiest å fòre med dem hvis jeg bløtlegger kubene litt først. Da tar jeg en liten plastboks med vann, deler kubene grovt med fingrene, og lar kubene trekke en times tid i vannet. Deretter bruker jeg en stor pinsett beregnet på planter som jeg klyper tak i fòret med og senker det i vannet. Når jeg rister litt i pinsetten løsner tubifex-åmene og fisken går bananas!

Av generelt tørrfòr har jeg to typer flakfòr jeg forer med en gang i blant. Favoritten er fra Dajana. I tillegg har jeg granulat, og ciklidesticks for de større fiskene. Men ikke noe av dette brukes som fullfòr. Det gies i kombinasjon med insektslarvene.
Flakfòr er ting som kan være kjekt å ha i fòrautomatene også, litt blandet sammen med frysetørkede daphnier for eksempel.
Jeg har også en type Dewormer sticks liggende. Jeg pleier fòre nyinnkjøpt fisk som står i karantene med dette ei ukes tid, for å fjerne eventuell invollsorm. Jeg fikk det i akvariet èn gang og det vil jeg aldri mer ha!!

Til bunnfiskene bruker jeg som mange andre tablettfòr. Men jeg skal gå mer og mer vekk i fra det nå. (Kommer mer om dèt lengre ned) Ancistrus og maller som er glade i alger får algetabletter og Corydoras får tabletter med finpakket flakfòr i tillegg til at disse spiser insektslarvene som synker til bunnen. Av malletabletter er det ett enormt utvalg fra forskjellige produsenter. Jeg foretrekker wafers med spirulina. Det blir minst rot.
Veggisene fòres også med en del ting fra kjøleskapet. Squash, paprika, rå potet, kokte erter osv. Jeg har sluttet helt å fore med agurk, da det praktisk talt bare er vann og null næring.

I tillegg har jeg begynt å teste en ny type fòr, som jeg tenkte skulle ta delvis eller helt over for synketablettene. Tenkte poste mer om dette i morgen.
Fòret er ”Repashy Superfood”. Det har vært på markedet i flere år og jeg har hørt mye om det, men aldri prøvd det selv før nå.
Dette er en type fòr man mixer selv og som er veldig næringsrikt, og som lager langt mindre avfall og griseri i vannet, eller tetter filtrene slik som for eksempel tablettforet ofte kan ha en tendens til å gjøre.

Jeg har laget første batch i kveld og testet på L066. Og jeg har vel sjelden sett dem så aktive som når de fikk denne maten.

Hva gjelder rekene mine sånn helt til slutt så beiter de hovedsakelig alger i akvariene. Jeg har puffet opp lyset ganske bra for å fremme algeveksten. I tillegg fòrer jeg med rekesticks en gang eller to i uka, alt etter hvor stor kolonien er og hvor mye alger de har i karet sitt.

Hva fòrer du fiskene dine med? ?

Bilde 1: Noe av fòret som anvendes
Bilde 2: Artemiaegg

 
Postet 17.01.2019 kl. 23:10
[Rapportér innlegg]
73 Repashy superfoods

Ciklide
Medlem female.gif
Fra: Norge
Klikk på bilde for større versjon
Repashy

Jeg har hørt om Repashy Superfoods i mange år, men aldri somlet meg til å teste fòret ut selv før nå.
Jeg vet at det Goto-Fóret for svært mange som driver stort innen akvariehobbyen.
Kort fortalt er Repashy ett pulver som du mixer ut med kokt vann. Dette stivner i romtemperatur og blir til en slags gele.
En av fordelene med gelefòr er at det ikke tetter filteret like kjapt som tablettfòr og frosset fòr. Det forurenser mindre, og fisken produserer mye mindre avføring av det. Fòret synker til bunns, og er lett tilgjengelig for bunnfisk.
Repashyen kan legges i fryseren hvor den står seg i ca 6 mnd, eller du kan legge den i en boks med tett lokk i kjøleskapet i ei ukes tid. Lokket være lufttett, det lukter ikke akkurat nystekte vafler, av dette greine her!

Du har mange varianter å velge i, både beregnet på kjøttetere, algeetere, trespisere, omnivore, osv, og det går helt fint å blande de forskjellige pulverene og kombinere flere typer i samme batch.

Jeg har laget en ladning Repashy til L066 mallene mine. Disse skal hovedsakelig ha kjøtt i kosten sin og Repashytypene jeg ble anbefalt til dem var ”Bottom Scratcher” og ”Forager Gel”.
Dette bestilte jeg fra Northernlights Aquatics og det kom i postkassa i løpet av få dager.

Oppskriften er som følger:
- Du blander èn del pulver med to til tre deler kokt vann.
Jeg tok ca en halv dl pulver (jeg blandet de to pulvertypene ca 50/50) og 2.5 dl kokt vann.
- Jeg rørte ut pulveret nedi kasserollen etter at vannet hadde koket opp og når pulveret virket oppløst slo jeg det utover noe bakepapir som lå i en liten ildfast form. (Husk at dette er varmt, så det må være en beholder som tåler varmen og ikke sprekker!)
I tillegg tok jeg noen steiner jeg hadde liggende og dyppet nedi blandingen slik at det la seg som ett belegg på dem.
- Deretter satte jeg det hele på benken for å stivne. Ila kort tid hadde vi gelekonsistensen.
Repashyen som lå på bakepapiret ble skåret i terninger med en kniv og lagt lag på lag med bakepapir i mellom, med ca 6 terninger per etasje. Til sist la jeg det lille Repashytårnet mitt i en brødpose og la det i fryseren før jeg skrudde opp kjøkkenvifta på fullt og satte opp kjøkkenvinduet for å lufte ut!
Høres dette tungvint ut? Det gikk egentlig veldig fort. Jeg har induksjonsplatetopp og noen dl vann koker opp i en fei. Du kan selvfølgelig også bruke vannkoker.
Å røre ut pulveret tok bare noen sekunder og jeg tror det tok max 15 minutter på benken før alt hadde stivnet til gele. Sistenevnte kommer nok helt an på hvor tjukt du smører utover.
Det luktet ikke så godt, men det var fort gjort å lage og man kan lage store mengder med en gang og bare slenge det hele i fryseren og enten ta ut og knekke opp etter hvert som man trenger det eller terne det opp slik jeg gjorde. Så dette var virkelig ingen sak.

L066 er sjenerte små maller som ikke har bodd hos meg mer enn noen få uker, men med en gang de kjente Repashylukta kom de fykende bort til teststeinen.
Tidligere hadde de bare fått Tetra Tabimin og insektslarver hos meg og det fenget ikke like mye.

Produktet er absolutt godkjent og jeg regner med å bruke mer og mer av dette i fremtiden heller enn malletablettene.
Kommer også til å kjøpe inn litt andre Repashyvarianter for å teste på de andre fiskene mine.
Det anbefales på det varmeste til de av dere som ikke alt har testet det.

 
Postet 20.01.2019 kl. 13:12
[Rapportér innlegg]
Sider: 1 2 3 4