Trenger litt hjelp med vannverdier

Hei!

Har vært på Buddy å fått tatt vannprøver av akvariet.
Her er resultatene:

PH : 6,5
KH : 0
GH : 0
NO2 : 0,0
NO3 : 0
Ammoniak: 0
PO4 : Sprengte skalaen! Langt over 2,0

Hvilke tiltak må til for å få fosfat verdien ned, og KH verdien opp?
Og siden jeg har levendefødende fisk bør vel KH være over 10?

Det kan virke som det er springvannet som bidrar det meste av PO4 verdien her siden jeg har byttet 30% vann hver dag nå i nesten to uker pga svevealger. Kanskje pH verdien også?

Har desverre ikke satt meg så veldig godt inn i denne vannkjemien

Kanskje det enkleste hadde vært å anskaffe seg fisk som krever en lav hardhet og en pH mellom 6-7?

Fiskene jeg har nå er Guppy, Platy, Siamesiske algespisere, metallpansermaller, ancistrus og sommerfuglciklider. (Ja jeg vet nå i ettertid at disse har litt forskjellige behov).

Akvariet er forresten på 150L med et AM-TOP 3337 utvendig filter.
Hvordan ble vannet testet?

Har du tilsatt plantegjødsel i karet? Høres rart ut med så høye fosfatverdier, og ikke noe nitrat. Har du mulighet til å ta med en test av vannet fra krana for å sammenligne?
Ikke tilsatt noe plantegjødsel, men har som sagt byttet vann hver dag i nermere 2 uker nå og tilsatt nitridac. Er kjent at det er høye fosfor verdier i vannet her. Har ikke testet vannet rett fra springen, men siden jeg har byttet vann kontinuerlig i det siste er det vel ganske sannsynlig at det er springvannet som er kilden?
Det er mulig, derfor hadde det vært greit å teste vannet rett fra krana.

På sikt kan du jo kvitte deg med platy og guppy, og heller sette inn noen fisker som trives i ditt kranvann. Se i fiskebasen hvilke fisker som passer i ditt kar :o)
Men om det har seg sånn at springvannet inneholder så mye po4 som dette, hva må til for å få dette ned? Et så høy innhold kan da ikke være bra for fisken?
Jeg fikk med en flaske med phosvec, men dette blir jo utrolig slitsomt siden filter og bunn må renses etter hver gang jeg tilsetter det. Regner med jeg må tilsette dette etter hvert vannbytte om springvannet innhelder mye po4.
Du må nok få testet vannet i springen også, anbefaler deg å kjøpe JBL sitt testsett slik at du kan teste dette selv. Du sier " Har desverre ikke satt meg så veldig godt inn i denne vannkjemien " Men nå er det kanskje på tide å gjøre det? Slik at du forstår hva som skjer med akvariet ditt og for at du skal klare å ha kontroll på verdiene dine.

I en periode ville jeg ha hentet vann hos en kompis/familie som ikke er tilkoblet samme vannverk. Høy Po4 kan komme av at gjødsel fra landbruk under regnvær siver ut og kommer i drikkevannet. Har du kommunalt vann? Evt kan du bruke regnvann. Uansett bør du omplassere guppy og platy.

Ang Phosvec, er det Sera sin? Prøvde å google phosvec da jeg ikke kjenner til den selv, og kunne ikke finne noe om rengjøring av filter og bunn etter tilsetning... Står det på flasken?

Lykke til!!

-Kamilla-
Hei Jeg vi spør etterhvert som vi lurer på ting her, jeg er da husets tidligere motsatander av akvarium og samboer med Yohanzen. Vel tiltross for alle feil, og ja det har vært mange (!) så har det det plutselig gjort meg interessert i både fiskene og akvariumet. Har jo lyst at det skal fungere optimalt for disse fiskene.

Siden vi bor ett stykke unna dyrebutikken så har jeg kjøpt inn JBL testsett (kombi) som dumpa ned i posten idag. Men den inneholder såvidt jeg kan se ikke test for po4 ?

Men altså til disse po4 verdiene, vi bor i en stor landbrukskommune, og i sommer har det jo ikke gjort annet enn å øse ned. Vannkilden er kommunal. Hva er de direkte konsekvensene av at verdiene er for høye over tid og hvilken sammenheng har denne verdien til andre verdier i karet? , noen som har gode linker til dette, har lest litt og blir ikke helt klok av det.

Hva om dette er forårsaket av gjødsel fra landbruk, er det grunn til å tror vannet vil bli bedre og forandrer seg ?

Ser jo at vi burde få ut platy og guppyene for å heller konsentrere oss om fisk som passer vannet her. Skal bruke litt tid fremover til å sette oss inn i vannverdier. Men i all den tid man spør lærer man vel også vil jeg tro

Skal få ta turen å få testa springvannet så snart det lar seg gjøre.
ta og samle regnvann, det er meir nøytralt.

OM det er fra landbruk, så vil det roe seg litt ned i løpet av vinteren, men du blir ikke helt kvitt det.
Nimas
Siden vi bor ett stykke unna dyrebutikken så har jeg kjøpt inn JBL testsett (kombi) som dumpa ned i posten idag. Men den inneholder såvidt jeg kan se ikke test for po4 ?


Kombi settet inneholder ikke test for Po4, det kan du kjøpe separat hos bla Aquamanias.

Nimas
Men altså til disse po4 verdiene, vi bor i en stor landbrukskommune, og i sommer har det jo ikke gjort annet enn å øse ned. Vannkilden er kommunal. Hva er de direkte konsekvensene av at verdiene er for høye over tid og hvilken sammenheng har denne verdien til andre verdier i karet? , noen som har gode linker til dette, har lest litt og blir ikke helt klok av det.

Siden du har kommunalt vann kan du prøve å ringe kommunen og spørre hva Po4 verdiene i vannet er for tiden. Her står litt om Po4 i drikkevann :

Nimas
Hva om dette er forårsaket av gjødsel fra landbruk, er det grunn til å tror vannet vil bli bedre og forandrer seg ?


Det er jeg ikke sikker på, men vil tro at vinterstid vil det være bedre. Dette kan jo kommunen si litt om, så spør dem når du ringer.

Så flott at dere ønsker det beste for fiskene deres :0) Vannverdier er ikke så vanskelig, det er bare det at det må leses om og jobbes med ;0)
Det er bare å spørre så skal vi hjelpe så godt vi kan. Lykke til videre!!
Fosfat i vannet
Les denne tråden om fosfat i vannet.
Trådstarter har ikke funnet noe dokumentasjon om at fosfat i akvarievannet er skadelig for fisken, men vil gjerne holde lav verdi på under 0,5 mg/l.

PO4-verdien din tviler jeg på er riktig, særlig ettersom NO3 verdien er 0. Skulle fosfatet kommet fra avrenning fra landbruk, skulle nitratinnholdet også vært høyt.

Har butikken brukt strips til å "analysere" vannet ditt med? Da kan du regne med at alle resultatene er feil! Strips er unøyaktige og i mange tilfeller direkte misvisende.

Gjør som Kamilla foreslår og kontakt vannverket ditt, og få greie på hva slags vannverdier det leverte vannet har. Det er ikke sikkert at du får greie på fosfat (PO4), ettersom det ikke er noe krav til dette i drikkevannsforskriften.

De parametrene (vannverdiene) som regelmessig undersøkes og som du har nytte av er pH, konduktivitet (ledningsevne), kalsium, magnesium og nitrat. Konduktiviteten gir en indikasjon på om det er mye hardhetsdannende stoffer som kalsium og magnesium i vannet, men ikke hvor mye. Det er analysert innhold av kalsium og magnesium som forteller hvor hardt vannet er.

Link til drikkevannsforskriften

Scroll ned til tabell 3, Kjemiske og fysiske parametre. Der finner du kravene til grenseverdier i drikkevann.

Noe av moroa med å ha akvarium er å ha egne tester (dråpetester!) for de viktigste vannverdiene, som pH, nitritt, nitrat, GH og KH. (Disse er de jeg selv har.)
Vanntest
Takk for linken, den var interessant. Da trenger vi kanskje ikke ha panikk for at fosfaten tar knekken på dem ser det ut til. Men forutsatt at testen er riktig kunne det vel være en fordel å få den senket (?), vi bør vel uannsett kanskje kjøpe en test for po4 så slipper vi dra til "byen" hver gang vi ønsker å teste.

Hun stussa i butikken også over vannverdien, hun testa med vanntest, ikke strips. Hun tok en kontrollmåling med vann fra kranen i butikk også og den var fin.

Vi får ta oss litt tid å se hva vi finner ut av, fisken ser ihvertfall ut til å trives. Lurer på å prøve å få økt PH og GH- fikk med noe remedier fra butikken.

Ellers ser det ut til at vi kanskje får be til regngudene å få satt ut en oppsamlingsdunk :P

Takker for svar, masse lærerikt her.
Tove H
Det er ikke sikkert at du får greie på fosfat (PO4), ettersom det ikke er noe krav til dette i drikkevannsforskriften.


Stemmer, det er ikke noe krav i drikkevannsforskriften. Men miljømessig er det et krav satt av regjeringen i 2010 (den norske vannforskriften), det er fylket som har ansvaret for å kartlegge vassdrag og forurensning (av bla fosfat fra landbruket). Og i denne sammenheng har kommmunene en nøkkelrolle, så dersom kommunen ikke kan svare så kan kanskje fylket? Google "Vesentlege vassforvaltningsspørsmål Vassregion Møre og Romsdal" så kommer det opp ett pdf dokument fra 1 Juli 2012 som sier noe om tilstanden på vannet. (Hvis dere bor i Møre og Romsdal da?? For det er der Tornes ligger??) Noen i dette prosjektet må da kunne svare dere??

-Kamilla-
Har nå testet vannet etter å ha tilsatt litt pH/kh+, og de verdiene som har forandret seg er hardheten (fra 0 til 2) og NO3 (0 til 3).

Virker også som det har kommet et gråskjær i vannet. Har dette noe med at N03 har økt? Og hva kan evt være grunnen til dette?
Byttet fra innvendig filter til utvendig for ca 2 uker siden, kanskje noe med at filteret ikke er innkjørt enda?

Har ikke fått testet Po4 da dette ikke fulgte med i JBL test settet.

Nå ser dere No3'en som Tove H etterlyste.

Har selv styrt litt med No3 og Po4, leste og googlet til øyet ble stort og vått, noterte litt da rundt dette No3 og Po4. Så vi kan ta en kjapp kort versjon. Mitt problem var at jeg hadde for lite av dette, så plantene mine sturte og ble dårligere og dårligere. Notatene mine er tatt med bakgrunn av dette, men sier allikevell en del om No3 og Po4.

So... Here we go....

Fosfat Po4 bør maks være 1mg/l, men som sett i en annen tråd så skal visst ikke verdier over dette være farlig. En har sett i norske innsjøer at fisk har dødd pga store mengder, men det er pga at algene har tatt over innsjøen og lagt en tykk hinne på overflaten. Resultatet blir fritt for O2 og påfølgende fiskedød. Før det går så langt i ett akvarie så har de fleste satt igang tiltak mot algene.

Po4 bør sees i sammenheng med mengden No3. Av de anbefalingene som jeg fant så bør No3 ligge mellom 10 og 20 ganger så mye som Po4. Da vil algene minske, mens for høy Po4 vil gi alge vekst. For høy PO4 gir penselalger og/eller skjeggalger. Har også notert meg anbefalte verdier i mellom 1:7 og 1:13, uten at jeg har utdypet eller skrevet noe mer utfyllende om det.

No3 verdiene bør ligge mellom 5 og 20 mg/l (i planteakvarium). En kan få grønnalger ved verdier lavere enn 0,1 mg/l. No3 og Po4 er hovedbestanddeler av makronæringen til planter. Plantene bruker 3-4ggr så mye makro som mikronæring.

Ang det grå vannet, har dere tilsatt Phosvec? Dersom dere har det så betyr det grå vannet at prosessen med å redusere Po4 er igang. Hvis ikke så kan det tyde på infusorier. Infusorier har jeg ikke peiling på, men dere blir nok klokere av å søke/lese her inne. Er mange som har hatt det problemet.

Flyttet dere alt filtermateriale fra det innvendige til det utvendige uten å øke fiskebestanden så tror jeg det skal gå greit. Uansett må det holdes nøye øye med vannverdiene til dere er sikre på at det er stabilt. Dersom dere ikke flyttet filtermateriale så må filteret kjøres inn på nytt. Da må dere igjennom Nh4-No2-No3 syklusen. Til slutt noen spørsmål... Hva sa No2 testen? Har dere Nh4 test? Er fiskene mye i overflaten og suger luft?

Lykke til videre i vannverdi forståelsen :0)

Takk for flott svar! Mye fin info her

Vi flyttet alt filtermaterialet fra det innvendige til det utvendige filteret, og har ikke økt fiskebestanden etter det. Vi fikk også med en slags kickstart tabelett å ha i filteret fra Tropehagen-Zoo, husker ikke navnet på den.

Har ikke tilsatt Phosvec. Vil heller avvente litt med det og se om ting stabiliserer seg den neste uken.
NO2 testen sier fortsatt 0.

Fiskene har tidligere vært en del i overflaten, men det ser ut til å ha ordnet seg etter filterbytte

Har lest litt om Infusorier, og redusering av mating og vannbytter skal fikse det.
Mulig jeg må ta en rens på filteret etter all svevealgen jeg hadde ved filterbytte.

Har ikke test for NH4 og PO4. Skal ta med enn vannprøve til buddy igjen over helgen for å få testet alt.
I ett innkjørt akvarium skal Nh4 (Ammoniakk) og No2 (Nitrit) være på 0, mens en skal ha No3. No3 kan være inntil 30. I noen akvarium bruker plantene opp No3 slik
at No3 blir veldig lav.

Siden fiskene ser ut til å ha det bra og No2 testen viser 0 så tviler jeg på at dyrebutikken vil finne Nh4. Filteret virker innkjørt, men som tidligere sagt følg med de verdiene dere kan måle, spesielt N02. Ved økning av No2 så er det kun en ting som gjelder : Bytt vann!

Svevealgene dere så ved filterbytte kan skyldes en periode med mye Fosfat og lite Nitrat. Filteret renses i akvarievann når det er merkbar reduksjon på utblåset, dersom det fungerer fint så ville jeg ha avventet. Å styre for mye er ikke bra det heller.

Har dere samlet inn regnvann eller fått tak i vann på annen måte?? Greit å ha stående klart til vannbytte. Og ett vannbytte med regnvann reduserer Po4. Når jeg tenker meg om så sa du at dere må ta ett vannbytte pga infusorier, så da kan du slå to fluer i en smekk. Redusere både Po4 og infusorier :0)

Kom borti en side om svevealger og fosfat, legger inn en link slik at dere kan lese. Her er også en side om vannverdier som er veldig enkel og grei å lese.
Tilfeldig bekjentskap
© Odd Meyer Løgevik
Reklame for plussmedlemskap